Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Apenpokken nu ook in Nederland opgedoken

RIVM verwacht snel meer gevallen van mysterieuze ziekte
Joop

Newsweek: Finland beste land ter wereld

  •  
18-08-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
nl_300_01.jpg
Nederland 8e maar wel beste politieke klimaat na Zweden en Noorwegen (althans in 2009...)
Het Amerikaanse opinieweekblad Newsweek heeft een interactieve kaart gemaakt waarop te zien is welke landen het beste zijn op de gebieden van onderwijs, gezondheid, kwaliteit van leven, economische dynamiek en politiek klimaat.
Newsweek onderzocht wat de beste landen zijn om vandaag geboren te worden. Welk land biedt dan de beste mogelijkheden om een gezond, veilig, voorspoedig en mobiel en vrij leven te leiden? Nederland eindigt in het totaaloverzicht op de 8e plaats. Het door rechts Nederland als ideaal beschouwde Denemarken komt op de 10e plaats. Op het gebied van politiek klimaat verslaat Nederland Denemarken ruimschoots maar die gegevens dateren uit 2009 voordat er gewerkt werd aan een min-of-meer minderheidskabinet naar Deens model.
RTEmagicC_newsweek_620.jpg

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (28)

Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2010 - 20:30

Nederland 8e maar wel beste politieke klimaat na Zweden en Noorwegen (althans in 2009...) ============= Redactie JOOP Briljant

paulvr2
paulvr218 aug. 2010 - 20:30

Zou men niet eerst iets over de morele maatstaven van de mensen moeten weten die zoiets vinden? Dit soort verhalen zijn uiterst subjectief, en hangen sterk samen met je eigen visie op de samenleving. Mensen die de klassieke mensenrechten als ultieme grondslag zien zullen met heel ander ogen kijken dan mensen die de sociale mensenrechten als belangrijkste criterium nemen. Vandaar dat dit soort verhalen mijns inziens met een hele grote korrel zout dient genomen te worden.

Bram74
Bram7418 aug. 2010 - 20:30

"Nederland eindigt in het totaaloverzicht op de 8e plaats. Het door rechts Nederland als ideaal beschouwde Denemarken komt op de 10e plaats." Kinderachtig commentaar. En onjuist. Er wordt in verband met kritiek op de vorming van een minderheidskabinet met steun van een derde partij alleen maar gewezen naar Denemarken als voorbeeld waar het wel kan. Mij is nog niet gebleken dat "rechts Nederland" per se een samenleving wil die gelijk is aan die in Denemarken, maar dat wordt wel gesuggereerd. En in het verlengde daarvan dat we dan op de ranglijst zullen dalen. "Op het gebied van politiek klimaat verslaat Nederland Denemarken ruimschoots..." 3e om 6e, als ik me niet vergis. Denemarken is 6e op een totaal van 100 landen. Niet slecht. "maar die gegevens dateren uit 2009 voordat er gewerkt werd aan een min-of-meer minderheidskabinet naar Deens model." Een minderheidskabinet hoeft niet slecht te zijn. Geeft het parlement meer gezicht en dat kan mogelijk - op lange termijn - de kloof tussen overheid en burger verkleinen. Ikzelf had liever een ander minderheidskabinet gezien, of beter: een zakenkabinet bestaande uit ervaren bewindslieden uit partijen als VVD, D'66, PvdA en CDA. Bijvoorbeeld. Ik hoop dat het ooit nog die verder gaat, dat we onze eigen minister-president kunnen kiezen die zelf een regeringsploeg moet samenstellen om beleid uit te voeren en daarnaast, met een tweede verkiezing, onze volksvertegenwoordigers kunnen kiezen.

Gelijkhebber
Gelijkhebber18 aug. 2010 - 20:30

Mensen om kort te gaan. Finland als beste land is zoiets als Frans Bauer als beste zanger. Je moet er van houden. Wat betreft immigratieproblematiek is Finland niet het allerbeste voorbeeld. Dat wil zeggen als je de moraal van de Joop en 95% van zijn bezoekers en bloggers als uitgangspunt neemt.

maccus
maccus18 aug. 2010 - 20:30

"Het beste land ter wereld" Wat is dit voor kleuterschool taal? En hebben we nu ook een "slechtste land ter wereld" ?

eagleye2
eagleye218 aug. 2010 - 20:30

Het lijkt mij dat de beoordeling of een land goed of slecht is om te wonen heel erg subjectief is. Ik ben lang geleden naar Brazilië geemigreerd. Onderwijs is slecht, gezondheidszorg voor wie een verzekering niet kan betalen is een ramp, corrupt tot op het bot en veel geweld en veel armoede maar een heerlijk land om te wonen. Zoals eerder op dit forum opgemerkt. Nederland is een rijk en welvarend land met heel veel inwoners die vaak klagen over het weer en hoe slecht ze het wel niet hebben. Soms schaam ik mij een beetje als Brazilianen mij daarmee confronteren.

BATikker
BATikker18 aug. 2010 - 20:30

Denemarken staat op de 6e plaats qua politiek klimaat, 'ruimschoots' valt dus wel mee. Typisch linkse landen staan aanmerkelijk lager. Kan ook toeval zijn.

2 Reacties
Halert
Halert18 aug. 2010 - 20:30

Zweden, is links en staat hoog.

tm2000
tm200018 aug. 2010 - 20:30

Lijkt er meer op dat vooral arme landen lager staan. Kortom, het individualisme en materialisme wat het westen zo kapot heeft gemaakt de afgelopen 50 jaar heeft schijnbaar toch het beste scholingssysteem, het beste politieke klimaat en gezondheidszorg opgeleverd. Eens kijken hoe het met de Zuid-Amerikaanse socialistische staten gaat, goh niet zo best, zou je bijna niet verwachten ;)

JoopSchouten
JoopSchouten18 aug. 2010 - 20:30

Ik ga m'n oprotpremie aanvragen en een cursus Fins beginnen. Ondertussen alvast wat extra anti-muggenolie inslaan. Ik vermaak me daar wel. Mooie geschiedenis, goed museum. http://www.gallen-kallela.fi/english.html

1 Reactie
maclofty
maclofty18 aug. 2010 - 20:30

@Joop, Zou geen muggenolie hier kopen want in de Scandinavische landen wordt ieder jaar de muggenolie aangepast aan de te verwachte soort muggen en de resistentie die ze opbouwen. Er is een groot instituut die alle jaren hier onderzoek naar doet. Finland overigens, wat ik hier lees, is niet 3 maanden licht en 9 donker, maar heeft afhankelijk waar je gaat wonen ongeveer dezelfde licht en donker cyclus als Denemarken en Zuid-Zweden. Alcohol misbruik is er nog steeds hoog maar je kunt het nu met de Euro betalen ;-)) In het Noorden van Finland daar zijn de dagen in herfst en winter donker maar dat vind je ook in Noord Noorwegen en Zweden. Wij hebben de mogelijkheid gehad om in Scandinavië te gaan wonen omdat mij daar een baan werd aangeboden om alle ziekenhuizen in bezit van de RK kerk over te dragen aan de Staat. Ik ben niet RK (Humanist) maar heb wel verstand van overdrachten van privé naar de staat. (meer verborgen talenten) Heb 30 jaar door de landen getrokken en 7 jaar een camping beheerd in Zweden en soms kom ik uitlatingen tegen waarbij ik denk ahaaa die is er zeker een keer op vakantie geweest en heeft alles in 3 weken ontdekt. ;-)) Overigens als je wilt verhuizen naar een van die landen zou ik Zweden aanraden. Daar leren ze al vanaf hun 4 de levensjaar Engels en het is daar officieel de 2e taal. Er zijn bijna in alle gebieden mogelijkheden om de Zweedse taal te leren voor heel lage kosten. Fijne dag

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2010 - 20:30

"Finland Finland, land of thousand lakes" zong Monty Python reeds in het verre verleden. M'n zuster is er ook verliefd op. Alleen een paar kleine nadelen.....3 maanden licht en 9 maanden donker. De drank en tabak zijn onbetaalbaar (dus veel smokkel en illegale stokerijen), de meest onbegrijpelijke taal op Aarde, een zelfmoord percentage dat "opmerkelijk" is en van vreemdelingen zijn ze niet echt gecharmeerd. Verder is het er ideaal ; héérlijk rustig want de bevolkingsdichtheid is zo'n beetje de laagste ter wereld, schone lucht, helder water, oneindige bossen, miljarden muggen in de zomer en ze hebben natuurlijk nokia ! Bovendien zijn ze de grootste scheepsmotoren boeren by far. Gesteld dat Finland inderdaad "het beste" land ter wereld is (de aangelegde normen even terzijde), wat moeten wij daar dan mee ? P.S. Ik zie net dat Australië op 4 staat. Mag ik even hartelijk lachen ?

4 Reacties
Yggdrasil
Yggdrasil18 aug. 2010 - 20:30

3 maanden licht en 9 maanden donker ========= Ik ben om, helemaal mijn land, kan niet missen. Ik verhuis naar Finland

Pjotrs
Pjotrs18 aug. 2010 - 20:30

'"Finland Finland, land of thousand lakes" zong Monty Python reeds in het verre verleden.' In een bijna even ver verleden zongen The Stranglers dat Finland het enige land is waar de wolken interessant zijn.

Peter502
Peter50218 aug. 2010 - 20:30

Ik was er in december. Alles klopt, behalve dat de dagen in de winter zo kort zijn dat je er ook zonder alcohol depressief van wordt. En die scheepsmotoren, die hadden wij vroeger ook ! :))))

paulvr2
paulvr218 aug. 2010 - 20:30

Ik heb een uitgebreid programma gevolgd over de mensen uit Karelië, het aangrenzende deel in Rusland waar ook etnisch Finse mensen wonen. Zolang de Sovjet Unie bestond hebben de Finnen de meest weemoedige verhalen over hun landgenoten die aan de andere kant van de grens woonden opgehangen. Ze zouden altijd welkom zijn zich in het moederland te vestigen, zouden met open armen ontvangen worden, enzovoorts enzovoorts. Na 1989 kwamen ze dan, vooral jonge mensen, vaak met een verdomd goede opleiding. Maar in plaats van hen met open armen welkom te heten werden ze weggepest en gehaat omdat ze een bedreiging vormden voor de banen van goed opgeleide Finse jongeren. Dat heeft volgens die reportage zulke extreme vormen aangenomen dat het merendeel is doorverhuisd naar Zweden waar ze weliswaar etnisch gezien niets te zoeken hadden maar waar ze zonder vooroordelen met open armen ontvangen zijn.

JanvdH2
JanvdH218 aug. 2010 - 20:30

In ieder geval laat het zien dat al die mensen die lopen te klagen dat het in Nederland zo slecht gaat gewoon geen gelijk hebben. Nederland is een fantastisch land! En het is echt heel erg rijk en welvarend! Ga eens over de grens kijken in wat buurlanden. Ik heb in diverse landen geleefd en ik zal altijd terug komen.

1 Reactie
Jerry3
Jerry318 aug. 2010 - 20:30

Ben ik het mee eens, in het buitenland was/is men niet voor niets met stomheid geslagen door het fenomeen van de opkomst van eerst LPF en daarna PVV.

maouc500
maouc50018 aug. 2010 - 20:30

Wat raar dat België op plaats 19 staat :)

1 Reactie
paulvr2
paulvr218 aug. 2010 - 20:30

Waarom vind je dat raar? Hun taalstrijd verziekt al decennia lang het sociale klimaat.

[verwijderd]
[verwijderd]18 aug. 2010 - 20:30

Volgens mij is DENEMARKEN het beste land ter wereld. In DENEMARKEN hebben ze n.l. al negen jaar een ultra rechtse regering met gedoogsteun van een PVV parij "look a like"

1 Reactie
maclofty
maclofty18 aug. 2010 - 20:30

@ Teun de Beuker Ik had al een commentaar geschreven maar die komt niet door, maar bij deze: De laatste keer dat ik reageer. Wat let je??? ga er heen ben ik van je ongenuanceerde en ongefundeerde opmerkingen af. Leer wel de taal en burger in en neem al het werk wat er voorhanden is. Lycke till

HenkJansen2
HenkJansen218 aug. 2010 - 20:30

Dit artikel heeft helemaal weinig nieuwswaarde. Het is al JAREN bekend dat de Scandinavische landen de topposities aanvoeren. Drie keer raden waar al die hoogopgeleide Nederlanders naartoe emigreren, terwijl wij de kansloze, economische gelukszoekers opvangen. Bovendien, in Scandinavië heb je rust, leefruimte, natuur en, als je buiten de grote steden woont, geen moskee die je uitzicht bederft. Wat een prachtlanden toch.

1 Reactie
maccus
maccus18 aug. 2010 - 20:30

Lekker schaatsen ook 's winters in de vrieskou.

maclofty
maclofty18 aug. 2010 - 20:30

@ Henk, "Drie keer raden waar al die hoogopgeleide Nederlanders naartoe emigreren, terwijl wij de kansloze, economische gelukszoekers opvangen". Ik hoef geen 3 maal te raden, ze gaan niet naar Zweden, daar is men zelf hoog opgeleid en heeft men geen mensen nodig. Het enige segment van de arbeidsmarkt is voor verpleegkundigen, doktoren en fysiotherapeuten. en dan vooral in de Vårdhemmet in kleine gemeenten. Beter opletten en als je in een van deze beroepen werkzaam bent dan krijg je zo een werkvergunning. Als je een werkplek zoekt in deze branche wil ik je wel wat adressen geven en weet ook nog wel een leuk huis voor je te vinden. Overigens Zweden en Noorwegen nemen veel kansarme immigranten op, misschien hoort je daarbij, maar mag je gewoon komen, zo niet dan als je met pensioen of uitkering ga. Er zitten al veel Nederlanders in Zweden dus je kunt er best bij.

1 Reactie
HenkJansen2
HenkJansen218 aug. 2010 - 20:30

@ Henk, "Drie keer raden waar al die hoogopgeleide Nederlanders naartoe emigreren, terwijl wij de kansloze, economische gelukszoekers opvangen". Ik hoef geen 3 maal te raden, ze gaan niet naar Zweden, daar is men zelf hoog opgeleid en heeft men geen mensen nodig. Het enige segment van de arbeidsmarkt is voor verpleegkundigen, doktoren en fysiotherapeuten. en dan vooral in de Vårdhemmet in kleine gemeenten. Beter opletten en als je in een van deze beroepen werkzaam bent dan krijg je zo een werkvergunning. Als je een werkplek zoekt in deze branche wil ik je wel wat adressen geven en weet ook nog wel een leuk huis voor je te vinden. Overigens Zweden en Noorwegen nemen veel kansarme immigranten op, misschien hoort je daarbij, maar mag je gewoon komen, zo niet dan als je met pensioen of uitkering ga. Er zitten al veel Nederlanders in Zweden dus je kunt er best bij. ======================================================= Je hoeft mij niets te vertellen Hans, want ik zit zelf serieus te overwegen te emigreren naar Noorwegen. Zweden en Denemarken zijn voor mij al geen optie meer. Het klopt dat de Scandinavische landen idd slechts het liefst mensen zien komen voor bepaalde beroepen, maar toch is dat beeld ook niet helemaal juist. Veel gebieden (vooral platteland) in Scandinavië raken ontvolkt en om de bewoonbaarheid van die gebieden op peil te houden, zien ze al om die reden graag Europeanen komen, ongeacht hun beroep. Het zijn ook niet alleen maar hoogopgeleiden, maar vaak zelfs gezinnen met (jonge) kinderen met een modaal inkomen. Ik ben trouwens hoog opgeleid, en dokter ben ik ook niet. De belastingdruk is daar hoger dan hier, maar in Nederland wordt je net zo hard geplukt als daar, zij het dat je er in Noorwegen/Zweden meer voor terug krijgt en het dus een stuk socialer is. Nou was ik ook niet van plan om in Finnmark te gaan leven, maar ik ken al mensen die de overstap gemaakt hebben en nooit meer terug willen. Dit land is in de afgelopen decennia in de uitverkoop geraakt en ik zie het niet meer gebeuren dat dit nog recht getrokken gaat worden. Alle reacties hier op JOOP zijn voor mij al het bewijs. Het is leve de multi-kul, maar niemand schijnt te begrijpen dat de verzorgingsstaat alleen maar duurder wordt met al die zo goed geïntegreerde moslim-Nederlanders. Noorwegen zit overigens niet bij de EU en hanteert haar eigen asielzoekersbeleid. Geloof me, die is veel strenger dan je denkt.

maclofty
maclofty18 aug. 2010 - 20:30

@ Henk, Noorwegen zit overigens niet bij de EU en hanteert haar eigen asielzoekersbeleid. Ze zitten niet in de EU maar bij de EU en vallen onder dezelfde regels. Op 8 februari 2010 was dit een verslag: Noorwegen noteert record aantal immigranten "OSLO - Nooit eerder zochten zoveel mensen hun heil in Noorwegen als gedurende de afgelopen tien jaar. In totaal kreeg het land er 510.748 nieuwe inwoners bij. "Om soortgelijke cijfers te vinden, moeten we terug naar de jaren 80 van de 19de eeuw. Toen was het de Noorse emigratie naar Amerika die gelijkstond aan een volksverhuizing", zegt Lars Østby van het Noors Statistische Centraalbureau. Overigens zijn in de getallen geen Denen en Zweden meegerekend, aangezien die geen werkvergunning nodig hebben. Bovendien zeggen de cijfers niets over het aantal personen dat daadwerkelijk in Noorwegen is blijven wonen. De belangrijkste oorzaak voor de historische volksverhuizing kan worden gevonden in de uitbreiding van de Europese Unie (EU) in oostelijke richting. Noorwegen is dan wel geen EU-lidstaat, maar voor EU-burger levert het doorgaans weinig problemen op om zich hier te vestigen. Van de immigranten voeren de Polen de ranglijst voor zowel werk als familiehereniging aan". Maar ook Noorwegen heeft een redelijk immigratie beleid en niet zo stringent als Nederland nu al heeft zoals je ziet dus niet op voorhand beginnen te roeptoeteren.

1 Reactie
HenkJansen2
HenkJansen218 aug. 2010 - 20:30

Waarom vertel je er niet bij dat het gros van die mensen ook weer vertrekt? Ach, laat maar ook....