Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

New York Times: zorgen over buitenlandse financiers Wilders

  •  
08-03-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
33005449471_e5e5ce3aa2_k

© cc-foto: Michael Vadon https://flic.kr/p/ShzyeD

Amerikaanse oer-conservatieve organisaties schenken op grote schaal geld aan Geert Wilders om de Nederlandse kiezers te gebruiken voor hun eigen politiek agenda. Dat bericht de New York Times. Afgezien van de onwenselijke inmenging in de Nederlandse politiek is het ernstig de vraag of de donaties legaal zijn. De al eerder door de rechter veroordeelde PVV-ledier maakt zich met het ontvangen van de giften mogelijk schuldig aan illegale praktijken.
Een van de forsere donateurs is David Horowitz, Breitbart-auteur en zoals ook veel van zijn PVV fellow travellers in Nederland een oud-communist die op leeftijd zijn hang naar een dictatuur heeft verplaatst van linkse ‘dictatuur van het proletariaat’ naar een uiterst rechtse autocratie. Hij doneerde in totaal 150.000 dollar aan Wilders, een fors deel daarvan als bijdrage aan proceskosten. In 2015 was hij de gulste donateur in de Nederlandse politiek. Horowitz zei niet te weten of hij ook dit of vorig jaar geld aan Wilders heeft geschonken.
Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP, haalt in de Amerikaanse krant fel uit naar de buitenlandse giften. “Het is buitenlandse inmenging in onze democratie. We hadden nooit gedacht dat mensen uit andere landen geïnteresseerd zouden zijn in onze politiek. Dat hebben we onderschat.” Van Raak diende een wet in om financiering van partijen vanuit het buitenland te verbieden.
Volgens fiscale experts zijn de donaties die Wilders ontvangt via non-profit organisaties volgens de Amerikaanse wet verboden. Non-profit organisaties mogen namelijk geen geld schenken aan politiek partijen.
Een andere sponsor in het Gatestone Institute van de neoconservatieve John Bolton, een oud-politicus onder George W. Bush die wordt gezien als een van de architecten van de invasie in Irak. Het Gatestone Institute is de verspreider van de beruchte extreemrechtse fabel dat in Zweden het seksueel geweld explosief is toegenomen na de komst van vluchtelingen.
cc-foto: Michael Vadon , de Amerikaanse neo-conservatief John R. Bolton

Meer over:

politiek, nieuws, pvv

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

Kuukske
Kuukske9 mrt. 2017 - 11:44

Weet u zeker dat het de Russen niet zijn?

Jo4Hanna
Jo4Hanna8 mrt. 2017 - 23:39

In antwoord op Henk: DUS moet er ONDERZOEK op! Bolton is een ultra-rechtse conversatief met zéker fascistoide trekken: een havik onder Bush jr. ( zie VN dd 29 sept. 2007 Eelco Bosch van Rosenthal). Wilders dient tevens uitgeschreven te worden onder deze verkiezingen omdat hij geen democratisch mandaat draagt - hij heeft immers geen partij. Waarom wordt dit toegelaten? Waar is het ministerie van Justitie? Waar is de rechtsstaat? Raad van State - ? Heeft vandaag nog de Stichtse Vecht van tafel geveegd die bezwaar indiende tegen 130 km - ten behoeve van het milieu & burger & verkeersveiligheid. Sinds wanneer is de Raad van State óók een VVD-bolwerk? Profiteert de VVD mee van de PVV- Bolton dollars? Wat is dit voor een land

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen9 mrt. 2017 - 11:51

[Wilders dient tevens uitgeschreven te worden onder deze verkiezingen omdat hij geen democratisch mandaat draagt – hij heeft immers geen partij. ] Dat kan geen criterium zijn. De kieswet kent het begrip partij niet eens. wilders moet verboden worden deel te nemen vanwege buitenlandse inmeninging.

Break on through
Break on through8 mrt. 2017 - 15:35

Word steeds duidelijker dat er bij de PVV weinig echt in de haak is. PVV rammelt aan alle kanten. Mensen zien niet in dat Wilders fout voor iedereen uitpakt, incluis henzelf. Wat moet je denken van iets of iemand die tot in het uiterste schimmig doet over z'n financiën. Als politici de wet overtreden moeten ze gewoon aangepakt worden. PVV behoort in dat geval verboden te worden.

2 Reacties
adriek
adriek8 mrt. 2017 - 17:37

Het is ook raar dat de kieslijst van de PVV vol staat met personen die niet eens lid zijn van de partij. Hebben we straks twintig kamerleden die niet bij een partij horen?

Marc2406
Marc24069 mrt. 2017 - 7:00

Yep... Natuurlijk IS de PVV helemaal geen partij maar een "vereniging" van uiteindelijk één persoon. Alsof Blondie last heeft van schizofrenie. En niemand die in 10 jaar tijd bedenkt, maar wacht eens even zelfs dit mag niet. Maar goed, als dankzij de PVV de regels rondom partijen (en financiëringen daarvan) worden aangescherpt is dat misschien een reëel positief effect die de PVV heeft kunnen "realiseren". Dat is natuurlijk wel een "als".

richarrd
richarrd8 mrt. 2017 - 13:54

Laten we hopen dat Geert Wilders en de PVV niet zoveel stemmen krijgen dan.

Sardar2
Sardar28 mrt. 2017 - 13:29

Een koe die bediend wordt door Jan en allemaal maar zegt voor Henk en Ingrid te zijn, en Henk en Ingrid geloven het ook heilig! Ik weet niet welke van hen hun wortels in “eigen volk” hebben.

meneerjansen
meneerjansen8 mrt. 2017 - 13:12

Grappig dat de heer Wilders 'as we speak' nu staat te roeppoepen voor de turkse ambassade... omdat inmenging...enfin u volgt het nieuws

Phil2
Phil28 mrt. 2017 - 13:07

Inmenging vanuit Rusland... inmenging vanuit de VS. Het lijken tegenovergestelde belangen. Maar zowel Poetin als de Amerikaanse Alt-Right hebben belang bij een 'omverwerping' van de gevestigde partijen via de PVV.

JohnVKR
JohnVKR8 mrt. 2017 - 13:00

Ronald van Raak vindt het 'buitenlandse inmenging in onze democratie.' Dat vond meneer Van Raak blijkbaar niet toen de SP real-life Russische trollen inzette om de uitslag van het Oekraïne-referendum te beïnvloeden. In dat opzicht is het wel goed om de echte feiten te benoemen. Op basis van wat we nu weten, is er via de PVV, SP en Forum voor Democratie buitenlandse inmenging in de Nederlandse politiek. En vooralsnog niet via DENK, ook al suggereren haatzaaiers als Frank Evenblij anders.

Mostafa
Mostafa8 mrt. 2017 - 12:43

En onze eigen tante Media ligt bewust te slapen ?! Belachelijk.

2 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mrt. 2017 - 13:22

[En onze eigen tante Media ligt bewust te slapen ?!] Hoezo? Er wordt al jarenlang door onze media gerapporteerd over de twijfelachtige financiering van de PVV.

adriek
adriek8 mrt. 2017 - 17:38

En over het gebrek aan openheid van (niet alleen) de PVV over die financiering.

Zwarte Woud 4
Zwarte Woud 48 mrt. 2017 - 12:34

En ik maar denken dat de PVV als anti-EU partij door Poetin wordt gesteund.

2 Reacties
Crazy Henkie
Crazy Henkie8 mrt. 2017 - 15:01

Afhankelijk van waar ze tegen zijn worden ze door de US, Rusland of Israel gesponsord. Wat dat betreft zijn ze heel flexible bij de beschuldigende media.

Break on through
Break on through8 mrt. 2017 - 18:13

@Crazy Henkie, "beschuldigende media" Trumpaanhanger zeker. Of een gewone yank.

Jiji Fukuyama
Jiji Fukuyama8 mrt. 2017 - 12:25

En maar tetteren over de lange arm van Erdogan. Wat een gotspe die man.

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2017 - 12:10

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
MarcoG
MarcoG8 mrt. 2017 - 13:19

Want een "vakantie park" is te vergelijken met een binnenstad?

Myconius
Myconius8 mrt. 2017 - 14:29

@ ES Bij ons in Friesland is oook geen probleem en worden vluchtelingen ook met open armen opgevangen. Maar wat zegt dit over de situatie in bv het Laakwartier (Den Haag)? Anekdotisch bewijs uit het platteland van Zweden is net zo nietszeggend over de integratieproblemen in bv Malmo. En..eh...een schaatswedstrijd in de zomer? Dan moeten ze daar wel een heel erg grote hekel hebben aan vluchtelingen om ze met een paar kilo ijzer aan hun voeten een meer op te sturen. Het zegt dus niet genoeg, het zegt zelfs helemaal niets

[verwijderd]
[verwijderd]8 mrt. 2017 - 11:57

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Myconius
Myconius8 mrt. 2017 - 14:25

@ Boenders Als wat je schrijft zou kloppen dan had Horowitz een punt. Islamisten willen idd een eind maken aan alle joden. Het probleem is dat hij volgens mij gezegd heeft dat dit voor alle moslims zou gelden.

Bruggenbouwer2
Bruggenbouwer28 mrt. 2017 - 16:54

@ myco "Het probleem is dat hij volgens mij gezegd heeft dat dit voor alle moslims zou gelden." Bewijs?

Popiejopie3
Popiejopie38 mrt. 2017 - 11:38

"Ronald van Raak, Tweede Kamerlid voor de SP, haalt in de Amerikaanse krant fel uit naar de buitenlandse giften. “Het is buitenlandse inmenging in onze democratie. " Fijn dat de SP heeft geleerd van Bommels avontuur met de Russen.

1 Reactie
Jan Vries
Jan Vries8 mrt. 2017 - 14:18

Partijburo SP is voor een deel gefinancierd door Chinees geld. De gene die dit geld geregeld heeft is later uit partijgezet maar Chinese donatie werd dankbaar behouden. Met een dergelijke geschiedenis moet je niet zo'n grote broek aantrekken.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mrt. 2017 - 11:29

Als dit waar is (wat ik denk) dan moet de PVV onmiddelijk verboden worden. Maar laat de SP er niet over meepraten. De SP behaalt belasting voordeel via de afdrachtregeling voor SP-volksvertegenwoordigers, die houden een bruto bedrag af van de bezoldiging dat de SP netto ontvangt. De belastingbetalers passen met zijn allen het verschil bij. Als tegenstander van de SP wil ik daar niet aan bijdragen maar ik doe het wel. Het is legale diefstal. Eerst maar zelf moreel verantwoord de partij financieren en daarna pas anderen terechtwijzen van Raak...

2 Reacties
Jan Vries
Jan Vries8 mrt. 2017 - 14:21

Klopt SP misbruikt belastingregels maar daar is binnen de partij nu discussie over maar nog zeer zeker geen uitsluitsel en die discussie kan na de verkiezingen zomaar stoppen ten gunste misbruik van belastingregels

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mrt. 2017 - 16:47

[Klopt SP misbruikt belastingregels...] Ze zoeken de mazen in de wet. Moreel volstrekt onacceptabel, en maar fitten op die multinationals die hetzelfde doen...

blues boy
blues boy8 mrt. 2017 - 11:18

http://www.elinea.nl/files/images/wide/tr_commissie_stiekem_180214.jpg Gelukkig hebben wij een Commissie Stiekem :-)

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz8 mrt. 2017 - 11:17

Het opvallende is, dat de doelstellingen van ultra-rechts / conservatief Amerika en die van Poetin behoorlijk op dezelfde lijn lijken te liggen. In elk geval heeft de PVV support uit beide kampen en niet eens om zo verschillende redenen. Beide kampen hebben een teringhekel aan de neo-liberale parlementaire democratie en zijn voorstander van nationalistisch conservatisme.

20peregrino13
20peregrino138 mrt. 2017 - 10:32

Horowitz is geen oud-communist, maar een oud-trotskist. Is toch net ff wat anders. Overigens wel een aardige indicatie dat de hoefijzer theorie ("les extremes se touchent") steek houdt ;)

Piet de Geus
Piet de Geus8 mrt. 2017 - 9:54

"Van Raak diende een wet in om financiering van partijen vanuit het buitenland te verbieden." Hij heeft al een tasje met renminbi klaarstaan dat Xi Jinping kan komen afhalen.

3 Reacties
WillemdeGroot
WillemdeGroot8 mrt. 2017 - 11:28

Ook nog iets zinvols te melden, heer De Geus? Of komt u niet verder dan gebral en het projecteren van uw onderbuik?

Piet de Geus
Piet de Geus8 mrt. 2017 - 16:36

Je wilt nog steeds niet weten dat jouw favoriete clubje populisten is opgericht door Chinezen en door westerse geheime diensten die met die potsierlijke vertoning de macht van links wilden breken? Dan blijf je een usefull idiot.

OlavM
OlavM9 mrt. 2017 - 2:02

@ Piet de Geus: En jij wil nog steeds niet weten dat de SP al decennia lang niets meer van doen heeft met maoïsme en China, fundamenteel is veranderd, en in 1989 het marxisme-leninisme heeft geschrapt als grondslag van de partij? De is sindsdien: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit, zoals in de statuten is vastgelegd.

MarcoG
MarcoG8 mrt. 2017 - 9:44

Weten we gelijk waarom de PVV geen politieke partij is maar een stichting (of wat ze dan ook zijn). Kunnen de Amerikanen gewoon doneren. Dom kan je ze niet noemen.

KeesV3
KeesV38 mrt. 2017 - 9:42

Excuus voor de taalfouten...

Myconius
Myconius8 mrt. 2017 - 9:42

De conclusie dat het illegaal zou zijn is voorbarig. Indien het geld aan de stichting 'Vrienden van de'PVV' is gedoneerd is het niet illegaal. Als het geld niet via een ngo maar uit privé-gelden komt is het niet illegaal. Als het geld gebruikt is voor juridische kosten is het niet illegaal. Het is ook een beetje hypocriet dat uitgerekend een SP-er hier mee komt; de oprichter van de SP Monje werd immers zelf gefinancieerd door China. Dat de PVV een k**-partij is, zal niemand ontkennen, maar dit soort kritiek is kul.

6 Reacties
Voice of Reason
Voice of Reason8 mrt. 2017 - 11:34

"Dat de PVV een k**-partij is, zal niemand ontkennen" Dan ben ik niemand.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen8 mrt. 2017 - 13:27

[Dat de PVV een k**-partij is] De PVV is helemaal geen partij, ook geen k**-partij. Het is een eenmansfractie met meer dan 1 stem. En het is een stichting, geen partij. Het batig saldo van een stichting gaat bij opheffing naar de stichtingsbestuurder(s), wilders dus. En dat geeft precies aan waar die hele PVV het om te doen is, het pluche en de portemonne van wilders.

Jan Vries
Jan Vries8 mrt. 2017 - 15:38

Klopt ligt in mijn optiek op zelfde lijn als SP. Een ramp voor Nederland.

Break on through
Break on through8 mrt. 2017 - 15:40

@ VofR, je zult altijd uitzonderingen houden natuurlijk. Merendeel moet echt heel weinig van PVV hebben.

OlavM
OlavM9 mrt. 2017 - 1:50

@ Jansen & Jansen: [Het batig saldo van een stichting gaat bij opheffing naar de stichtingsbestuurder(s), wilders dus.] Nee hoor, een stichting mag nooit het behalen van winst ten doel hebben, en zou dat op deze manier zo maar kunnen gaan krijgen. Standaard is, dat, als een stichting wordt ontbonden, na vereffening eventueel overgebleven baten ten goede komen aan een stichting of vereniging met een gelijksoortig doel.

RU486
RU4869 mrt. 2017 - 8:43

Voice of Reason 8 maart 2017 at 12:34 Dan ben ik niemand. Fijn dat je het even bevestigd.. :)

rgwrgw
rgwrgw8 mrt. 2017 - 9:41

Het is van groot belang dat dit op alle mogelijke manieren tegen WilderSS wordt gebruikt. Allereerst mag zich een ieder afvragen wat er zoveel meer mis was met de Centrumpartij die wel verboden werd en de veel criminelere PVV niet. Het OM kent veel PVV aanhang. Een ongewenste zaak omdat PVV-ers anti democratie zijn, anti grondwet. Onze a-synchrone wetgeving ten opzichte van de VS en Duitsland, is zorgwekkend. 1) geen buitenlandse, zeer ongewenste anti-democratische invloed op onze politiek 2) dictatoriale 1-mans verenigingen zoals de PVV gaan in alle opzichten in tegen de democratie dus hoe kan men dat hier tolereren? In Duitsland vallen ze bijkans van hun stoel.... 3) financiering van politieke 'partij'-en moet volledig transparant zijn en altijd geheel uit eigen land komen. Wij mogen hier niet te koop zijn. 4) het continue kiezersbedrog van enerzijds SP standpunten uitdragen en anderzijds VVD stemmen, moet afgelopen zijn. Dit moet keihard geëxposeerd worden en als oplichting in een strafzaak worden aangepakt. Zelfs Rutte loopt te blaten dat zijn billenmaat PVV ultra links zou zijn. Ha ha. Ook kiezersbedrog. 5) Hij die in vreemde krijgsdienst treedt, verliest het Nederlanderschap. Dus stuur WilderSS terug naar Israël waar hij thuis hoort. 6) Ieder lid van de Tweede Kamer moet een onberispelijk VOG hebben. 30% Van de PVVers hebben dat niet. RauSSssss met die gasten. 7) Het OM heeft de indirecte oproepen tot geweld tegen vluchtelingen door WilderSS niet vertaald tot een aanklacht. Waarom niet? Het is zonneklaar dat vluchtelingen in gevaar zijn gebracht nadat WilderSS een onwettige oproep deed om in actie te komen tegen hun aanwezigheid. Duidelijk een fascistische oproep tot geweld. De PVV moet per direct verboden zijn. Misschien iets voor Spong.

5 Reacties
Myconius
Myconius8 mrt. 2017 - 11:24

Een verbod op de PVV heeft geen zin als de PVV-stemmers blijven bestaan. Dan komt er gewoon een opvolger. En die opvolger zal (bij een verbod op de PVV) een stuk radicaler zijn. Denk aan de LPF en al die mensen die vonden dat die partij verboden moest worden. Die denken inmiddels met nostalgie terug aan die goede oude tijd. En op je punten is nogal wat aan te merken; 1; Wat is er ondemocratisch aan buitenlandse invloed? Vind je dan ook dat ons ministerie van Ontwikkelingssamenwerking geen steun meer mag geven aan partijen in het buitenland? 2; Sinds wanneer is de definitie van democratie gekoppeld aan de organisatie van de partijen (ipv de organisatie van de overheid.) Moeten ondemoccratische partijen als CDA en PvdA dan ook verboden worden? Daar zijn de leden immers ook niet de baas. Bij de PvdA heeft bv het kader 75% van de stemmen en de leden 25%. 3; Die transparantie is al een wettelijke plicht, die echter eenvoudig omzeild kan worden door mantelorganisaties. En ALLE partijen hebben om die reden dergelijke organisaties. Je agitatie tegen buitenlandse donaties hadden we bij punt 1 al gehad. 4; Kiezersbedrog is te bespeuren bij alle partijen. Zo stelt de SP dat de AOW op 65 moet komen, maar in hun doorrekening die men heeft laten doen staat de AOW toch op 67. De PvdA beloofde bij de vorige verkiezingen niet met de VVVD te gaan regeren, Rutte en zijn 1000 euro, D66 die de uitslag van het referendum zou honoreren, enz enz. 5; Wilders heeft in Israel gewoond maar niet in dienst gezeten. Overigens is de wet anders dan je schijnt te denken; wie bij een VIJANDELIJK leger heeft gediend kan zijn Nederlandse nationaliteit verliezen. 6; In dat geval geef je de minister van Justitie de mogelijkheid om tegenstanders uit te sluiten, een strafrechtelijk onderzoek beginnen is dan genoeg om concurrenten te weren. Dat is leuk als een vriendje die macht heeft, maar wordt al snel vervelend als dit een tegenstander is. 7; Indirecte oproepen tot geweld bestaan niet. Iets is een oproep tot geweld, of niet. Ik ben bepaald geen fan van WIlders/PVV, maar ook niet van mensen die de democratie om zeep willen helpen omdat ze niet tegen partijen en politici kunnen die toevallig een ander standpunt hebben.

paul1111
paul11118 mrt. 2017 - 11:27

Je wordt wat je haat, zeggen ze wel eens

paul1111
paul11118 mrt. 2017 - 11:32

Bijzonder smaakvol overigens, dat linkje SS (WilderSS) en Israël.

Don Quichote
Don Quichote8 mrt. 2017 - 11:35

Aparte denkwijze, WilderSS terugsturen naar Israël... misschien niet helemaal goed doordacht. Bovendien hoe kan je iemand terugsturen naar een land waar hij niet vandaan komt, dat is bijna nog erger dan dan terugsturen zonder reden naar een land van herkomst. Dus qua gedachten-goed past u wel heel goed bij wat u verafschuwd.

Palladium
Palladium8 mrt. 2017 - 12:24

Ipv de PVV verbieden zou ik liever zien dat de andere partijen met zulke briljante alternatieven voor de PVV komen dat de PVV vervalt tot een lachwekkend partijtje die door geen enkele kiezer meer serieus genomen wordt, beetje formaat Centrumpartij zeg maar. Maar die kwaliteit vind je helaas niet meer onder politici. Ik geloof dat Wilders een paar jaar op rij tot politicus van het jaar is verkozen, en dat zegt eigenlijk genoeg.

H.Witte
H.Witte8 mrt. 2017 - 9:21

Laatst schreef ik op JOOP een artikel over de buitenlandse steun aan de PVV, waarbij de kern van het verhaal was dat deze geldschieters, indachtig dat het daarbij vooral om Joodse organisaties zou gaan, wel eens wat terughoudender zouden kunnen worden nu Wilders zich ook zo nadrukkelijk conformeert aan extreem-rechts en zelfs fascistische elementen die niet vies zijn van een behoorlijke dosis anti-semitisme. Wellicht had ik hierbij achteraf de kanttekening moeten maken dat er in de VS ook geldschieters van de PVV zijn die in het geheel niet vies zijn van extreem rechts en anti-Joodse sentimenten. Maar hoe dan ook; het geeft allemaal voldoende aan datgene wat ik in het verleden wel eens geoppperd heb, namelijk dat anti-democratische krachten in Europa zoals de PVV opgezet zijn respectievelijk aangemoedigd door ultra-rechts in de VS en Israel. Daar komt bij dat het groot-kapitaal in de VS helemaal niet gecharmeerd is van een verenigd en economisch sterk Europa daar waar ze hun handen al vol hebben aan de concurrentie met China en dus instabiliteit in Europa vet in hun agenda hebben staan.

3 Reacties
Myconius
Myconius8 mrt. 2017 - 11:27

Henk, de genoemde geldschieters zijn joods. Je argumentatie is dus een beetje kolderiek en riekt naar antisemitisme. En wat bedoel je eigenlijk met 'Wilders zich ook zo nadrukkelijk conformeert aan extreem-rechts en zelfs fascistische elementen' Aan welke fascistische elementen conformeert Wilders zich dan nadrukkelijk?

H.Witte
H.Witte8 mrt. 2017 - 14:40

Myconius Volgens mij begrijp je het niet.

Myconius
Myconius24 mrt. 2017 - 12:03

@ henk/boenders Welk inhoudelijk argument is er dan om bij buitenlandse geldschieters te willen benadrukken dat het joodse geldschieters zijn? Maakt dit het extra erg?

Brave Hendrik3
Brave Hendrik38 mrt. 2017 - 9:04

Doffe ellende, zeg. En wat dacht je van Erdogan, Geerts collega-dictator-in-spe? Zelfs Hij - Allahs buikspreker op aarde - sponsort onze Geert bij monde van zijn minister, die tijdens een shakespeariaanse balkonscène Geerts tegenstanders poogde te dissen. De wereld is een schouwtoneel waarop krombenige en besnorde dwergen schone maagden spelen.

Mark Huysman
Mark Huysman8 mrt. 2017 - 8:48

[Een van de forsere donateurs is David Horowitz, Breitbart-auteur en zoals ook veel van zijn PVV fellow travellers in Nederland een oud-communist die op leeftijd zijn hang naar een dictatuur heeft verplaatst van linkse ‘dictatuur van het proletariaat’ naar een uiterst rechtse autocratie] Dat soort dingen hoor je wel vaker maar er worden zelden namen en rugnummers bij gegeven. Welke PVV fellow travellers zijn allemaal oud-communisten? Het zijn er volgens dit artikel veel maar ik kan hooguit Meindert Fennema bedenken. En zelfs bij hem gaat het meer om een soort van halfbakken liberalisme waarbij hij vindt dat Wilders en Bosma gehoord moeten worden dan dat hij werkelijk de standpunten steunt.

4 Reacties
Marat
Marat8 mrt. 2017 - 12:06

"zoals ook veel van zijn PVV fellow travellers in Nederland een oud-communist die op leeftijd zijn hang naar een dictatuur heeft verplaatst van linkse ‘dictatuur van het proletariaat’ naar een uiterst rechtse autocratie". Ik vraag me ook af wie dat dan wel zijn. Volgens mij een volslagen uit de lucht gegrepen bewering. Van de de generatie ontgoochelde CPN'ers die eind jaren 80 met de partij braken, is voor zo ver ik weet het overgrote deel óf niet meer politiek actief óf is weg gevlucht in vaag, zweverig liberalisme en vol zelfbeklag. De enige die me zo te binnen schiet die als een politiek zwerver ooit bij de CPN begon en via diverse tussenstops bij rabiaat rechts terecht kwam is Pim Fortuyn. Ik zal de laatste zijn om een lans te breken voor de voormalige stalinisten maar hou hou het wel zuiver en blijf bij de feiten.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 mrt. 2017 - 12:50

Meindert Fennema van GroenLinks Bloemendaal? Die Meindert Fennema?

Mark Huysman
Mark Huysman8 mrt. 2017 - 14:32

@Nick Ja, die Meindert Fennema. Ik zeg er toch bij: “…zelfs bij hem gaat het meer om een soort van halfbakken liberalisme waarbij hij vindt dat Wilders en Bosma gehoord moeten worden dan dat hij werkelijk de standpunten steunt.” Er zijn gewoon geen oud-communisten die PVV fellow-travelers zijn geworden.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 mrt. 2017 - 17:58

Mark Huysman 8 maart 2017 at 15:32 U kunt er van alles bij zeggen - het slaat alleen nergens op. De man is politicoloog en uit hoofde van zijn vak valt zijn fascinatie voor Wilders c.s. uitstekend te verklaren.

Tijgernoot2
Tijgernoot28 mrt. 2017 - 8:44

Het is toch allang bekend dat Wilders geld uit Amerika krijgt? Ik snap de nieuwswaarde niet. NYT loopt een beetje achter de feiten aan.

2 Reacties
GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*8 mrt. 2017 - 10:56

Dag Tijgernoot. Goedendag. Zoveel Nederlanders in heel Nederland marcheren alsnog achter deze rattenvanger van Hamelen, tenminste als alle peilingen klopen. En de rechtse media (en ook de linkse media) in ons land werkt blijkbaar gewoon gezellig mee, tot nu toe. Zelfs ons eigen 8 uur journaal gaf hem onlangs blijkbaar 6 minuten zendtijd wat betreft zijn media circus in Spijkernisse (terwijl de zorgmanifestatie op dezelfde dag op het Malieveld blijkbaar slechts 1,5 minuten zendtijd heeft gekregen, op hetzelfde 8 uur journaal, ha ha ha!). Creepy en zorgwekkend tegelijkertijd, hé!. Sowieso een fijne dag verder aan u.

Tom Meijer
Tom Meijer8 mrt. 2017 - 12:55

Och, maar U kent toch wel de uitdrukking: "In Amerika gebeurt alles 50 jaar later"?