Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

New York Times leest Trump de les met scherpe brief

  •  
14-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
nyt
De New York Times heeft deze week een artikel uitgebracht over de vrouwen die Donald Trump van aanranding beschuldigen. De Republikeinse presidentskandidaat heeft besloten om de krant aan te klagen vanwege smaad. In een brief aan de advocaat van de Republikein dient het medium hem van repliek.
"Beste Mr Kasowitz, Ik schrijf naar aanleiding van uw brief van 12 oktober 2016, gericht aan Dean Baquet over uw client Donald Trump, de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat. Volgens u zou ons artikel ‘Twee vrouwen beschuldigen Donald Trump van aanranding’ smadelijk zijn. Wij gaan niet in op uw verzoek om het stuk van onze website te verwijderen, te rectificeren of onze verontschuldigingen aan te bieden. De essentie van een aanklacht van smaad betreft de beschadiging van iemands reputatie. De heer Trump heeft opgeschept over zijn ongewenste intimiteiten tegen vrouwen. Hij heeft opgeschept over het bezoeken van de kleedkamers van missen tijdens missverkiezingen. Hij tolereerde dat een radio-host zijn dochter een ‘stuk kont’ noemde. Meerdere vrouwen – die niet in het artikel vermeld worden – hebben zich publiekelijk uitgelaten over de ongewenste avances van de heer Trump. Niets in ons artikel kan een negatief effect hebben op de reputatie van de heer Trump die hij zelf, door woord en daad, heeft gevestigd. Maar er is een groter en belangrijker thema dat aan de orde gesteld dient te worden. De vrouwen die in ons artikel opgevoerd worden kaarten een thema van nationaal belang aan. Het betreft een kwestie die de heer Trump heeft besproken tijdens het presidentiële debat van zondag. Onze verslaggevers zijn nauwkeurig te werk gegaan in het nachecken van de getuigenissen van de vrouwen in het artikel. Zij hebben de reactie van de heer Trump en zijn ontkenningen ook geplaatst. Het zou een slechte dienst zijn aan onze lezers en de democratie om deze vrouwen het zwijgen op te leggen. We hebben gedaan wat de wet toestaat: een nieuwswaardig verhaal van nationaal belang publiceren. Als de heer Trump het daar niet mee eens is en vindt dat het publiek geen recht heeft op het verhaal van deze vrouwen en dat de wet van dit land ons – en hen die hem durven te bekritiseren – het zwijgen moet opleggen of straffen, dan verwelkomen we de kans om hem voor de rechtbank van het tegendeel daarvan te bewijzen. "
Ik schrijf naar aanleiding van uw brief van 12 oktober 2016, gericht aan Dean Baquet over uw client Donald Trump, de Amerikaanse Republikeinse presidentskandidaat.
Volgens u zou ons artikel ‘Twee vrouwen beschuldigen Donald Trump van aanranding’ smadelijk zijn. Wij gaan niet in op uw verzoek om het stuk van onze website te verwijderen, te rectificeren of onze verontschuldigingen aan te bieden.
De essentie van een aanklacht van smaad betreft de beschadiging van iemands reputatie. De heer Trump heeft opgeschept over zijn ongewenste intimiteiten tegen vrouwen. Hij heeft opgeschept over het bezoeken van de kleedkamers van missen tijdens missverkiezingen. Hij tolereerde dat een radio-host zijn dochter een ‘stuk kont’ noemde. Meerdere vrouwen – die niet in het artikel vermeld worden – hebben zich publiekelijk uitgelaten over de ongewenste avances van de heer Trump. Niets in ons artikel kan een negatief effect hebben op de reputatie van de heer Trump die hij zelf, door woord en daad, heeft gevestigd.
Maar er is een groter en belangrijker thema dat aan de orde gesteld dient te worden. De vrouwen die in ons artikel opgevoerd worden kaarten een thema van nationaal belang aan. Het betreft een kwestie die de heer Trump heeft besproken tijdens het presidentiële debat van zondag. Onze verslaggevers zijn nauwkeurig te werk gegaan in het nachecken van de getuigenissen van de vrouwen in het artikel. Zij hebben de reactie van de heer Trump en zijn ontkenningen ook geplaatst.
Het zou een slechte dienst zijn aan onze lezers en de democratie om deze vrouwen het zwijgen op te leggen. We hebben gedaan wat de wet toestaat: een nieuwswaardig verhaal van nationaal belang publiceren. Als de heer Trump het daar niet mee eens is en vindt dat het publiek geen recht heeft op het verhaal van deze vrouwen en dat de wet van dit land ons – en hen die hem durven te bekritiseren – het zwijgen moet opleggen of straffen, dan verwelkomen we de kans om hem voor de rechtbank van het tegendeel daarvan te bewijzen. 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.