Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nette mensen

  •  
24-05-2020
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
508 keer bekeken
  •  
49558992982_063371ecb5_b

© cc-foto: Roel Wijnants

Nette mensen trekken geen antisemitische complottheorie 'cultuurmarxisme' de mainstream politiek in, proberen niet de extreemrechtse complottheorie ‘omvolking‘ wit te wassen en spreken niet op bijeenkomsten waar SS-vlaggen wapperen
Het zal jullie niet ontgaan zijn, Kamerlid Wybren van Haga, uit de VVD gezet vanwege  integriteits-schendingen  (knap!),  is lid geworden  van Forum voor Democratie. De komst van de dubieuze huisjesmelker werd uiteraard groots aangekondigd in een filmpje door Baudet zelf, en oplettende twitteraars wezen er al snel op dat hij eerder had gezegd geen trek te hebben in ‘zetelrovers’. Het kan verkeren.
Wybren vindt FvD “een fantastische partij. Het zijn allemaal  fatsoenlijke mensen.” Eerder sprak CDA’er Henk Bleker al zijn verwondering uit over het voortdurende commentaar op Baudet en zijn partij,  hij snapt er niets van : “allemaal nette mensen bij Forum”.
Zelden zoveel ophef over ‘nette mensen’ gezien. Nooit eigenlijk. Tijd om de nette mensen van Forum onder de loep te nemen.
Er is al jaren commentaar op Baudet en zijn uitingen. Recent kwam hij uitgebreid in het nieuws, door in een tweet een voorval van ‘twee dierbaren vriendinnen’ bij elkaar te liegen. Het lastigvallen door ‘agressieve Marokkanen’  bleek in werkelijkheid een kaartjescontrole  waarbij de vriendinnen niet bepaald meewerkten. Oeps, nette mensen verzinnen zoiets toch niet?
image
De dubieuze contacten van Baudet zijn regelmatig ter sprake gekomen. Nette mensen bieden hun proefschrift niet aan bij een Holocaust-ontkenner,  Baudet wel , hij bezocht de etno-nationalist Jean-Marie Le Pen meermaals. Ook zijn  vijf uur durende ontmoeting  met de bekende Amerikaanse extreem-rechtse ‘denker Jared Taylor’ lijkt me niet iets voor nette mensen, net zomin als  samenwerken  met de neo-nazi’s van de NVU.
Nette mensen worden ook  geen onderwerp van onderzoek  door onderzoeksjournalistiek programma Zembla. De Russische contacten van Forum zijn onderwerp van gesprek, al helemaal als de partij  afdwingt dat een Poetin-vazal in de Kamer mag komen spreken.
EYnriySXgAEMAJW

© Grote woorden, terwijl FvD zich baseert zich op een foutief rapport

Een partij van ‘nette mensen’  richt geen  linkse-docenten-kliklijn op. Ze  liegen niet over  wetenschap, hitsen niet op  tegen een wetenschappelijk  instituut, en hangen niet de fascist uit door wetenschappers, universiteiten, journalisten of kunstenaars  te betichten van ondermijning  van onze maatschappij. In een open brief, ondertekend door duizend wetenschappers, docenten en onderzoekers, noemen zij de uitspraken van Baudet ‘verontrustend en alarmerend’. Heel netjes allemaal.
Nette mensen trekken ook geen  antisemitische complottheorie  ‘cultuurmarxisme’ de mainstream  politiek in , proberen niet de extreemrechtse complottheorie ‘ omvolking ‘ wit te wassen en spreken niet op bijeenkomsten waar  SS-vlaggen wapperen.
Ze trekken geen  racistische complotdenkers  aan die tweeten over een ‘plan van Kalergi’, ze verwijzen je niet door naar artikelen van racisten of artikelen op websites van  racisten. Nette mensen schrijven geen artikel over hun argumenten  geworteld in racistische ideologie  en brengen geen pseudo-wetenschap  over IQ en ras  het publieke debat in. Baudet wel.
Nette mensen houden geen fascistische  overwinnings-speech. Nette mensen trekken geen ‘fascistische en antisemitische  jongeren ‘ aan, laten geen  hele en halve fascisten  toe op hun borrel, delen geen  filmpjes  van een antisemitische site en lopen niet achter de  Soros-demonisering  van Hongarije aan. Nette mensen  pluggen  geen ‘holocaust-scepticus’ met een nieuwe ‘omroep in oprichting’.
image-1
Vrouwenmagazine Linda hoeft geen  artikel  te plaatsen over de seksistische uitspraken van nette mensen. Over partijen van nette mensen hoeft geen  maandenlange discussie  plaats te vinden over samenwerking.
Een homo-vijandige organisatie  aan geld helpen ? Spreken bij homo-vijandige organisaties of juist homo-haters uitnodigen op je eigen congressen? Weigeren om homo-haat binnen je eigen EU-fractie te veroordelen? Artikelen vol homo-haat naar je volgers sturen? Of een mensen-rechten  organisatie aanvallen  vanwege haar inzet voor LHBTI-rechten? Lijkt me niet iets voor nette mensen.
Nette mensen  intimideren  ook geen journalisten en hoeven geen rechtszaken aan te spannen tegen journalisten die hun uitspraken onder de loep nemen, waarbij je er als een racistische klootzak uitkomt. En de rechter  dat bevestigt. Sowieso vallen nette mensen de  fundamentele pijlers  van onze democratie niet aan.
Er zijn een heel hoop dingen die nette mensen niet doen. Samenwerken met Henk Bleker en Wybren van Haga lijken daar inmiddels aan toegevoegd te kunnen worden.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (58)

OlavM
OlavM24 mei 2020 - 16:11

Baudet is altijd al bijzonder opportunistisch geweest. Een “zetelrover” erbij geeft natuurlijk niets, als het maar wel een soort geestverwant is. Nou, daaraan voldoet integriteitsschender Van Haga met zijn huisjesmelkerij natuurlijk met verve. FvD: het zijn –vooruit, met een beetje goede wil- nét mensen, maar zeker niet net nette mensen.

Greendutch
Greendutch24 mei 2020 - 15:28

En dan te bedenken dat hij zich elitelair opstelt en wil dat ‘de elite’ weer de politiek bedrijft? De ‘keur’ (ige) groep vanvde Nederlandse be’ volk’ ing?? Wat ik in bovenstaand artikel mis is de foto van de (baudet=)*ezelshengst is de foto waarop hij lachend, met ‘mein kampf’ in handen te zien is. 1 beeld zegt veel. Screenshot in mijn telefoon maar kan ik niet hierbij weergeven.

BigKnor
BigKnor24 mei 2020 - 14:06

@Mark Huysman & Sonic & vd Bemt Waren jullie voor of de tegen de tweede invasie van Irak door de VS en de coalitie-onderhandelingen of the Willing? Zal ik even raden? Volgens mij waren jullie daar fel op tegen. Omdat dit tegen het Volkerenrecht inging. Daarom waren Lubbers en kornuiten tegen de invasie van Vietnam in Cambodja. Links moet niet zo mauwen als zij op hun eigen bevlekt verleden worden gewezen. Een verleden dat nog meer slachtoffers heeft opgeleverd dan het nazisme en facisme bij elkaar opgeteld.

Zandb
Zandb24 mei 2020 - 13:47

Big Knor Klopt. Dat is echter allemaal achter de rug i.t.t. de situatie bij het FvD n. De man die u bedoelt vormt geen bedreiging meer. Overigens zei Rosenmöller: "Spijt is niet het begrip dat bij mij bovenkomt." Dat kan van alles betekenen. Misschien ook wel, dat het woord spijt niet EENS bij hem opkwam. Je weet het niet.

Gi Raf
Gi Raf24 mei 2020 - 12:56

Het verschil tussen de VVD en FvD is hier dat je als huisjesmelker (of een andere soort graaien) van harte welkom bent bij de VVD zolang je kwalijke praktijken maar niet bij het publiek bekend worden gemaakt. Bij de FvD zijn ze blijkbaar niet zo hypocriet als bij de VVD en gedogers en ontvangen ze huisjesmelkers met open armen. Heel goed voor de democratie dit soort recht door zee openheid over het voorgestane beleid. Het is mij ook nog nooit opgevallen dat de FvD een lans breekt voor huurders. De FvD is duidelijk de partij van de rijke helft van Nederland, het soort dat bij voorkeur vertoeft in de villa met subsidie ook al is dat over de rug van die minder bedeelde ander. Het verbaast wel dat SP Tonies compleet voorbij gaat aan de strapatsen van de allergrootste huisjesmelker van Nederland en alle SP pijlen richt op de FvD. Waarom niet op de ''progressieven'' die wel verantwoordelijk zijn voor het gevoerde beleid. D66 Ollengren vindt het immers wel best dat bijvoorbeeld woningcorporaties (die tot taak hebben de minder bedeelden van betaalbare huisvesting te voorzien) per 1 juli a.s. de huren tot ruim 5% te verhogen. Crisis of niet, de al ruim 10 jaren bestaande ''progressieve'' villa-hypotheekcrisis-verhuurbelasting van elk jaar weer 2 miljard euro die huurders uit de mond moeten sparen om de schatkist te spekken gaat ook onverminderd door. D66 Ollengren was hedenmorgen nog op WNL om reclame te maken voor de extra verhoogde 30% subsidie voor verduurzaming (isolatie e.d.) van de villa's met subsidie van de rijken. Kom daar eens om als huurder. D66 Ollengren geeft liever 1 miljard subsidie (gefinancierd uit de jaarlijkse 2 miljard villa-hypotheekcrisis-verhuurbelasting uit de mond te sparen door huurders) aan commerciële woningcorporaties die gemiddeld al ruim 30% winst maken op de sociale huur. https://www.gooieneemlander.nl/cnt/dmf20200520_65337121/minister-houdt-voet-bij-stuk-geen-tijdelijke-huurstop https://bouwenuitvoering.nl/nieuwbouw/80-000-sociale-huurwoningen-met-belastingkorting-bijgebouwd/

5 Reacties
LaBou
LaBou 24 mei 2020 - 16:42

"Het verbaast wel dat SP Tonies compleet voorbij gaat aan de strapatsen van de allergrootste huisjesmelker van Nederland en alle SP pijlen richt op de FvD. Waarom niet op de ”progressieven” die wel verantwoordelijk zijn voor het gevoerde beleid." Maar dat hoeft Tonies ook niet te doen. Daar hebben we giraf toch al voor? En die doet dat zonder zich te laten afleiden door wat voor feiten dan ook.

OlavM
OlavM24 mei 2020 - 17:22

@ Gi Raf: [Bij de FvD zijn ze blijkbaar niet zo hypocriet als bij de VVD en gedogers en ontvangen ze huisjesmelkers met open armen.] Niet hypocriet? Eerst zogenaamd niets met een "zetelrover" te maken willen hebben, en hem vervolgens omarmen? [Het verbaast wel dat SP Tonies compleet voorbij gaat aan de strapatsen van de allergrootste huisjesmelker van Nederland en alle SP pijlen richt op de FvD.] Uiteraard verdedig ik niet "de allergrootste huisjesmelker van Nederland", maar een gevaarlijke, racistische partij bestrijden lijkt me een heel stuk relevanter dan een telg uit een uiterst bevoorrechte familie, over wie het hier helemaal niet gaat. [D66 Ollengren vindt het immers wel best dat bijvoorbeeld woningcorporaties (die tot taak hebben de minder bedeelden van betaalbare huisvesting te voorzien) per 1 juli a.s. de huren tot ruim 5% te verhogen.] Dat heeft de SP dan ook fel bestreden.

vdbemt
vdbemt24 mei 2020 - 18:04

De "progressieven" D66 mogen in dit liberale kabinet Rutte nu dan wel verantwoordelijk zijn voor het huidige liberale beleid. Het is VVDer Blok, onder een eerder liberaal kabinet Rutte, die vond dat het Ministerie voor Wonen wel opgeheven kon worden omdat onder zijn beleid de woningmarkt 'af' was. Hij is, ook onder Rutte, verantwoordelijk voor de huidige situatie van de woningmarkt.

Gi Raf
Gi Raf24 mei 2020 - 19:23

Goed gezien Bemt, het zijn de ''progressieven'' die om toerbeurt steeds weer rechts VVD Ruttebeleid mogelijk maken. Dat begon tijdens Rutte1 in 2012 al met het Lentakkoord waar D66, GL en CU de VVD te hulp schoten (''verantwoording nemen noemen ze dat'') om a-sociaal in laagconjunctuur te gaan bezuinigen. Waardoor forse achterstand is opgelopen in economisch groei en de afbraak van voorzieningen in gang is gezet waar we nu nog steeds de wrange vruchten van mogen plukken. Vervolgens in Rutte2 de ''progressieve'' PvdA die er nog eens een schepje bovenop deed en nu in Rutte 3 dus weer D66 en CU. En niet te vergeten de (onvoorwaardelijke) gedogers in de oppositie.

vdbemt
vdbemt25 mei 2020 - 8:23

@GiRaf. Dank je. Ik had het niet korter en krachtiger kunnen zeggen. Dit is waar 3 keer Rutte toe geleid heeft (jouw woorden): "Waardoor forse achterstand is opgelopen in economisch groei en de afbraak van voorzieningen in gang is gezet waar we nu nog steeds de wrange vruchten van mogen plukken." En als ik jou moet geloven dan zou, als de VVD alleen in die regeringen had gezeten, dat niet gebeurd zijn. Want dat is helemaal niet wat zij willen. Zie je de onzin die je uitkraamt?

Frits Jansen
Frits Jansen24 mei 2020 - 12:47

De term "cultuurmarxisme" is geïntroduceerd door islamhaters. Kennelijk hebben de tegenstanders van deze opvatting niet door dat hun bezwaren als twee druppels water lijken op die van antisemieten. Het verwerpen van "cultuurmarxisme" lijkt nog min of meer acceptabel, antiseniet wil niemand genoemd worden. Pijnlijke bijzonderheid is dat de gelijkenis met het echte marxisme ernstig mank gaat, want het gaat Marxisten er niet primair om dat iedereen gelijk is, maar dat de arbeiders het onderspit dreigden te delven tegen "Het Kapitaal" in de industriële revolutie. Dat is een reële dreiging, en die is na een aantal mislukte experimenten met communisme uitgemond in sociale wetgeving die grotendeels zowel door links als door rechts wordt gesteund.

1 Reactie
Martijn Tonies
Martijn Tonies24 mei 2020 - 14:01

'cultuurmarxisme' is al ouder, zie https://sargasso.nl/de-complotten-van-baudet/

[verwijderd]
[verwijderd]24 mei 2020 - 12:26

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
vdbemt
vdbemt24 mei 2020 - 14:32

Wat is er nou toch zo hemels aan nationale soevereiniteit? Hoe gezellig wordt het internationaal (handel, vakanties), maar ook nationaal (als je niet een oorspronkelijke inlander bent, dan rot je maar op of doet alles zoals het nationalisme je oplegt) als ieder land werkelijk gaat roepen dat zij het beste zijn? Er zijn voorbeelden. Geen ervan is aantrekkelijk.

Martijn Tonies
Martijn Tonies24 mei 2020 - 14:41

In mijn boek is de Autobahn geen reden om Hitler te waarderen. Net zomin ga ik dus het racisme en antisemitisme bij Forum goedpraten, omdat er wel eens nuttige dingen gezegd worden. Maar goed, dat jij poogt het gesprek over een heel andere boeg te gooien, is uiteraard niet per ongeluk.

Zandb
Zandb24 mei 2020 - 16:27

U zegt: "Het worden moeilijke tijden voor nette mensen in de EU die grenzeloosheid verheerlijken, nationale soevereiniteit verachten en seculariteit als Islamofobie verwerpen." Het worden inderdaad moeilijke tijden voor die enkele mensen die zo denken. Gelukkig heeft niemand daar verder last van. En al helemaal niet van die ene zwakzinnige die "seculatiriteit" nota bene als "islamofobie" verwerpt. Verder zou het maar zo kunnen zijn dat "nette Fransen" en "nette Nederlanders als Martijn" een "filosoof-icoon" als "ultrarechts weghonen", als ze daartoe voldoende redenen zien.

OlavM
OlavM24 mei 2020 - 17:09

@ boze kouffar: [.....een Europese ontwikkeling die genoeg heeft van de EU en de uitverkoop van nationale identiteiten aan de vrije markt.] Nou én? Dat is nog tot daar en toe. Een te verdedigen standpunt, dat ook veel linkse mensen huldigen, zoals je ongetwijfeld wel weet. Je probeert hier zand in de ogen te strooien. Zo verdoezel je, dat atheïst, hedonist en anarchist Onfray zelf altijd onmiskenbaar links in het politieke spectrum heeft gestaan. Bij Franse presidentsverkiezingen steunde hij in 2002 Olivier Besancenot (trotskistische Revolutionaire Communistenliga) en in 2007 een initiatief van Régis Debray ten gunste van een radicaal links alternatief voor Ségolène Royal (PS). Zijn tijdschrift Le Front Populaire (2018) gaat het inderdaad in de eerste plaats om de Franse soevereiniteit, waarbij ook steun van rechts wordt gezocht. [Maar nette Fransen en nette Nederlanders als Martijn zullen hem ongetwijfeld als ultra rechts weghonen.] Een gratuite bewering.

Eric Minnens
Eric Minnens24 mei 2020 - 12:10

Allemaal nette mensen bij Forum. Van Haga bedoelde natuurlijk allemaal mensen in een net pak met een nette stropdas. Die net als van Haga zelf netjes hun bordje leegeten en netjes met twee tongen spreken.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9324 mei 2020 - 12:09

Nette mensen voeren geen referendum in om het vervolgens in uiterst dubieuze haast het weer af te schaffen. Uiteindelijk valt over iedereen wel iets te zeggen. Hier en daar een beetje aandikken en voila er is een frame.

4 Reacties
Mark Huysman
Mark Huysman24 mei 2020 - 15:15

[Uiteindelijk valt over iedereen wel iets te zeggen.] Uiteraard. Maar er is nogal een verschil tussen politiek gedraai met een referendum en het verspreiden van allerlei racistische en fascistische rotzooi. Omdat er over iedereen wel wat te zeggen is mag nooit een reden zijn om een fascistoïde partijleider zijn gang te laten gaan.

Zandb
Zandb24 mei 2020 - 16:29

Rechtdoorzee Zo'n beetje zoals u hier framet, wat dat referendum betreft?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9325 mei 2020 - 17:05

@Mark, Ik vind de gang waarop het raadgevend referendum afgeschaft is wel grenzend aan fasctoïde. Volgende de wet had er namelijk een referendum gehouden mogen worden over de afschaffing van datzelfde referendum. In feite een soort parlementaire coup. De minachting van de regering over onze democratie vind ik zorgwekkender dan een paar gekke uitspraken. Baudet heeft de oude Le Pen bezocht in 2009 en 2012, alweer 8 jaar geleden. Klinkt niet heel spannend. Ook het volgende: "en brengen geen pseudo-wetenschap over IQ en ras het publieke debat in. Baudet wel." Dit heeft Baudet bijvoorbeeld helemaal nooit gedaan.

Zandb
Zandb26 mei 2020 - 7:48

Rechtdoorzee Neem de Brexit: lang niet iedereen heeft gestemd en uiteindelijk is 49% van wie stemt voor tegen en 51% voor. En waar hebben mensen dan voor of tegen gestemd? Nu nog weet niemand dat. Maar nu staat de democratie - want Johnson cs bepalen nu gewoon en glashard wat er gebeurt - volkomen buitenspel, tenzij er weer een referendum komt. En dan staat de democratie weer buiten spel, tot er een nieuw referendum komt...…. Tja. U mag het dan "fascistoïde" noemen, dat we een dergelijke schijndemocratie met zo'n raadgevend referendum niet hebben - we lossen er namelijk niets mee op, maken het alleen veel ingewikkelder en duurder - ik vind dat verstandig.

Sonic2
Sonic224 mei 2020 - 12:01

Ik vind dat er ook eens wat tegenbewijs soms mag komen. Als Marijnissen of Rosenmoller hadden gepleit voor het tegen de muur zetten of voor het vuurpeloton zetten van CDA of VVD stemmers dan is het misschien anders. De koppeling die u maakt is dat Rosenmoller en ook de SP het wel prima vond dat mensen met bosjes werden uitgemoord. Dat laat eerder zien hoe extreem leugenachtig en laag bij de grond rechts en uiterst rechts is. Dat is het enige wat het duidelijk maakt. Ik ben tegen geweld en voor de rest doet u zelf het nadenk werk maar. Je kunt verkiezingsprogramma's van GL en zelfs de SP uit de jaren 80 en 90 terug vinden die duidelijk pacifistisch van aard zijn. GL komt voor uit onder meer de PPR en PSP. Je kunt economisch extreem links, maar dat wil niet zeggen dat je die mensen die het met je oneens zijn in werkkampen of concentratie kampen wil laten zetten. Met andere woorden. Je gooit van alles door elkaar en staat vervolgens te wokken. FvD en PVV zijn zeer vunzige en smerige partijen. Hun kiezers zijn er mede verantwoordelijk voor. De rest van de partijen zijn in vergelijking met FvD en PVV al snel fatsoenlijk. Lager als FvD en PVV ga je het niet krijgen. Dus ben je al snel moreel superieur. Enfin. Loop eens 1 dagje in die uiterst fatsoenlijke twitter bubbel van Jan Roos, Jensen, Duk, Baudet en Niemoller rond. Het zal al de wartaal die je uitslaat tot een minimum reduceren. Je zult snel terug verlangen naar D66 of GL.

Mark Huysman
Mark Huysman24 mei 2020 - 11:48

[Een man die nog nooit een woord van excuses voor zijn steun of bewondering voor Pol Pot en Mao Zedong heeft geuit.] Hebben Lubbers, Van Aardenne, Eegje Schoo of Van der Broek wel hun excuses aangeboden voor de steun die ze aan de Pol Pot gaven? Let wel: dat was in 1982 toen Cambodja al drie jaar bevrijd was van het het Rode Kmer-regime en toen de misdaden van Pol Pot lang en breed bij iedereen bekend waren. De regering Lubbers, gesteund door het CDA en de VVD, erkende in dat jaar de nog steeds actieve guerillabeweging van Pol Pot en zijn medeslachters als de ‘legitieme vertegenwoordiger van het Cambodjaanse volk’ en hoopte dat de genocide-plegers weer snel aan de macht kwamen.

vdbemt
vdbemt24 mei 2020 - 11:39

Dus die persoon kan hier OOK genoemd worden. Dat verandert niets aan die hier al genoemd zijn.

bakkwast
bakkwast24 mei 2020 - 11:03

Mijn vraag is dan ook,hoe komen ze zo hoog in de peilingen? Waarom stemt de arbeider rechts tegenwoordig?

8 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde24 mei 2020 - 12:15

Bakkwast, omdat arbeiders het laaghangende fruit zijn voor populisten.

JoepJos
JoepJos24 mei 2020 - 12:22

Omdat de arbeider het gevoel heeft in de steek te zijn gelaten door links wellicht?

Tom Meijer
Tom Meijer24 mei 2020 - 12:52

Niks nieuws hoor. Daar zitten ook heel veel domme mensen bij. Stemmen op de VVD en het CDA (en haar voorlopers!) is/was voor veel 'arbeiders' heel gewoon.

Jerry Bidet
Jerry Bidet24 mei 2020 - 13:04

Omdat veel andere partijen er een nog grotere bende van maken. Denk aan de klimaatdrammers, denk aan de afbraak van de democratie door 'democraten' 66, denk aan de gezelligheid binnen 50+ en Denk... Etc etc. Nederlanders zijn vrij fatsoenlijk, maar als er plannen worden geïntroduceerd waarop men geen inspraak heeft, niet blijken te werken en dan ook nog eens bakken met geld kost, ja dan stappen ze over. Neemt men het label fascist of racist maar voor lief. Kost niks namelijk.

Zandb
Zandb24 mei 2020 - 13:38

Heeft de geschiedenis nu ondertussen nog niet bewezen heeft, dat een zogenaamde 'gezamenlijke' vijand bedenken, de meest effectieve manier is om kwaad te willen?

Martijn Tonies
Martijn Tonies24 mei 2020 - 14:02

Maar JoepJos, 'links' strijdt uiteraard nog altijd voor 'de arbeider'. Maar vergeet niet: NL is een rechts-van-het-midden-land, vanaf WO2 is er slechts 1 links kabinet geweest.

LaBou
LaBou 24 mei 2020 - 16:45

Zelfs het kabinet den Uyl was niet echt links maar op zijn best centrum-links.

korheiden2
korheiden225 mei 2020 - 5:45

@Olav : Wat ik doe is analyseren waar de steun voor PVV en FVD vandaan komt. Zelf stem ik doorgaans CDA of D66 (maar de democraten hebben voor mij nu afgedaan). Zelfs heb ik eens - je bent jong en je wilt wat - PPR gestemd, maar hun huidige opvolger GL vind ik te extreem. De PvdA vind ik ook nog kunnen. Je ziet, ik zweef rond in het midden.

Izzy2
Izzy224 mei 2020 - 10:51

Eens, dat Haga eerst werd verguisd en nu ingelijft, (kijk, alweer een bekeerling naar FvD!) zegt alweer genoeg over FvD.

korheiden2
korheiden224 mei 2020 - 10:08

Denk dat Martijn niet op Baudet stemt. In de laatste peilingen staat Forum op 10 tot 14 zetels, Wilders nog een paar meer. Samen 25-30 zetels in de Tweede Kamer. Dat zijn dus geen van allen nette mensen. Zo zet je toch een flink deel van de bevolking weg, zou ik zeggen. Een verwijt dat doorgaans naar Wilders en Baudet wordt gemaakt. Dan mogen we nog blij zijn dat er in ons land geen stemplicht is, zoals bij onze zuiderburen. Daar is het Vlaams Blok de grootste in de peilingen. Denk dat bij een gedwongen stembusgang ook in Nederland meer stemmen naar extreemrechts zouden gaan. Maar misschien gaan we voorlopig niet meer stemmen, als we Ollongren mogen geloven.

21 Reacties
Martijn Tonies
Martijn Tonies24 mei 2020 - 11:23

"Zo zet je toch een flink deel van de bevolking weg" Geen woord over de kiezers in dat stuk. Dat gezegd, wie alsnog blijft volharden in het stemmen op racisten en figuren met fascistoïde neigingen, moet niet vreemd opkijken dat hij of zij daarop wordt aangesproken. Zo simpel is het.

korheiden2
korheiden224 mei 2020 - 11:39

@Martijn : 'wie alsnog blijft volharden in het stemmen op racisten en figuren met fascistoïde neigingen, moet niet vreemd opkijken dat hij of zij daarop wordt aangesproken.' Dat is maar al te waar. Wie toegeeft op Wilders of Baudet te stemmen moet vrezen voor zijn baan, zijn sociale contacten en wat al niet. Zo bezien is het opmerkelijk, dat, ondanks deze duidelijke risico's, nog zoveel mensen op hen stemmen.

Richard58
Richard5824 mei 2020 - 11:41

Eens Martijn. Ik durf ook de stelling best aan dat de stemmers op dergeijke dubieuze figuren of heel dom zijn of niet erg netjes. Ik wil er in ieder geval niets mee te maken hebben. Zou er in mijn kring iemand zijn die zo denkt is dat einde relatie. Dan staan zo fundamenteel anders in het leven dan is er geen basis voor een gezamenlijkheid!!

Bert VanDuren
Bert VanDuren24 mei 2020 - 11:45

@Martijn Ik denk dat heel veel mensen die op FvD hebben gestemd dat niet meer gaan doen, en ik denk ook niet dat de meeste FvD stemmers racisten/fascisten zijn.

Pensionada2
Pensionada224 mei 2020 - 11:49

Ollongren laat nu onderzoeken of met de huidige Corona maatregelen een stemming wel goed mogelijk is. Een goed initiatief lijkt mij temeer dat er wetgeving nodig is om e.e.a. te veranderen. Met de huidige maatregelen zou het bv zeer moeilijk worden voor ouderen om te gaan stemmen.

Sonic2
Sonic224 mei 2020 - 11:52

Dat is het taboe waar we al decennia lang in cirkelen. Als je FvD of PVV kiezers weg zet als dom of achterlijk dan ben je elitair en dan demoniseer je. Die stelling wordt nooit onderbouwd. Niemand kan precies onderbouwen wat nu echt de elite is. Niemand kan onderbouwen wat nu echt het probleem van elitair is. Baudet komt ook niet uit een volkswijk uit Beverwijk. Het is dus verworden tot iets wat ondemocratisch is. Je mag niet een bepaald deel van de kiezers wegzetten als achterlijk. Hoe zou dat eigenlijk gelden met terug werkende kracht voor NSDAP kiezers? Of voor kiezers die communistisch stemde? Mag je daar dan niets van vinden? Die waren er ook in overvloed. Martijn heeft gewoon gelijk. Het ergste is het met Fortuyn. Fortuyn heeft een mythische status gekregen, maar waarin verschilde wat Fortuyn zei van wat Bolkestein eerder zei. Niets. Fortuyn was vooral goed in ruzie maken. Hij werd ook nog uit Leefbaar Nederland gezet. Of hij dat zootje ongeregeld in toom had kunnen houden is een groot vraagstuk. Hij zette wel dat zootje ongeregeld min of meer op de lijst. Hetzelfde met van Gogh. Die vond dat als er iemand kanker verdiende het Rosenmöller was. Ik heb kanker meegemaakt in mijn familie. Dat gun je niemand. Het is niet dat u het probleem bent. Het is niet dat aardig zijn voor andere mensen slecht is. Zelfs als ze FvD of PVV stemmen. Het probleem is dat we niet benoemen. Dat we idiote, haatzaaiende clowns niet duiden voor wat ze zijn. En dat alles tegenwoordig demoniseren is. En dat moet eens de boodschap zijn. Ik zie ook de problemen wel, want dat wordt altijd aan elkaar gekoppeld. Zolang je kritiek hebt op Wilders of Baudet zal je wel pro islam/ pro immigratie of pro Eu zijn. En dan ontken je alles en schuif je alles onder het tapijt. Stemmen op Baudet of Wilders is iets waar voor je je diep zou moeten schamen. Een blik op de twitter timeline van Trump moet al genoeg zijn voor een normaal denkend mens om je echt heel diep er voor te schamen en niet eens in de buurt van een overweging te komen om er op te stemmen. En als we nu niets eens beginnen met dat hardop te zeggen dan blijven we het normaliseren en het is dus niet normaal. Laten we daar eens mee stoppen. Martijn is duidelijk op de goede weg. En u heeft nog wat werk te doen zeg maar. Met respect.

Hansch2
Hansch224 mei 2020 - 12:17

Opmerkelijke reacties hier van "nette mensen". Zo zie je maar, het is heel dun....

Bert VanDuren
Bert VanDuren24 mei 2020 - 12:19

@Sonic Tip, hou het kort en bondig. Je lijkt nu wel een langspeelplaat die is blijven hangen.

Mark Huysman
Mark Huysman24 mei 2020 - 12:22

@Korheiden [Dat is maar al te waar. Wie toegeeft op Wilders of Baudet te stemmen moet vrezen voor zijn baan, zijn sociale contacten en wat al niet.] Dat is de vraag. In veel kringen is stemmen op racistische en fascistoïde partijen bon ton. VVD en CDA hebben landelijk al eens met Wilders samengewerkt en zitten nu in een coalitie met het FvD in Brabant. [Zo bezien is het opmerkelijk, dat, ondanks deze duidelijke risico’s, nog zoveel mensen op hen stemmen.] Dus niet. Het is eerder opmerkelijk dat er nog zo veel mensen zijn die openlijk stelling durven te nemen tegen racisme en fascisme. Ook gezien de bagger die je op sociale media over je heen krijgt van de aanhangers van de extreem-rechtse partijen.

Martijn Tonies
Martijn Tonies24 mei 2020 - 12:30

Tja, Kor, ik heb ook geen zin in vrolijk borrelen met mensen die op die partijen stemmen en hun uitspraken - of erger - blijven herhalen. Het is best wel weer eens tijd voor een samenleving waarin racistische drek 'not done' is.

Klaas Punt
Klaas Punt24 mei 2020 - 13:29

Ik denk dat Ollongren niet zoveel ziet in de mening van de mensen. Haar eerste daad was het referendum afschaffen. Nu dus de verkiezingen. Ik vind dat zij de opdracht moet krijgen om die in elk geval door te laten gaan en ik zie geen enkele reden waarom dat niet zou kunnen. Juist in het stembureau is afstand, ivm privacy, reeds geregeld. Schone formulieren, de stembus, allemaal best wel in orde. Allerlei lieden trachten corona te gebruiken voor hun eigen wensen. Deze wens van de minister dient zonder meer afgewezen te worden!

Martijn Tonies
Martijn Tonies24 mei 2020 - 14:04

@Bert "Ik denk dat heel veel mensen die op FvD hebben gestemd dat niet meer gaan doen, en ik denk ook niet dat de meeste FvD stemmers racisten/fascisten zijn." We zullen het gaan zien. Het blijkt iig nodig om wat Baudet zegt of schrijft, regelmatig even uit de vergetelheid te halen.

korheiden2
korheiden224 mei 2020 - 14:10

@Bert : Ik zie dat PVV en FVD in de peilingen steevast tussen 25 en 30 zetels hebben. De kiezer is bovendien enorm zwevend. Hiervan getuigt nog altijd de enorme winst van Forum bij de verkiezingen voor de Provinciale Staten vorig jaar. Verder weiger ik te geloven dat alle kiezers racistisch zijn. De keuze voor Baudet wordt volgens mij vooral veroorzaakt door het idee dat de Haagse politiek er niet is voor de gewone man. Die vreest voor zijn autootje, zijn vakantie naar Turkije en voor dure vergroening van zijn huis. Aan de gematigde middenpartijen de taak om deze vrees weg te nemen.

Sonic2
Sonic224 mei 2020 - 14:18

@ Bert van Duren Dat is vriendelijk. Ik heb ook een advies voor jou: Bemoei je met je eigen zaken onbeschofte nationalist. Ik bepaal zelf wel hoe lang mijn betogen worden. En ik laat me niet afleiden door iemand zoals u die mij voorkauwt wat ik moet vinden en hoe lang mijn betoog moet zijn. Voor de rest ben ik nooit een langspeelplaat geweest. Dat is een beeld wat door anderen hier is opgeworpen. Ik ben er absoluut van overtuigd dat u niet eens weet wat ik van PvdA/ GL of D66 vind. Wat ik van defensie beleid vind. Wat ik van infrastructuur vind. Dat krijgt je als je zoals u een obsessie hebt. En het enige wat treurige is dat je het uberhaupt moet zeggen. FvD en PVV hadden nooit groter moeten worden als DENK of 50 Plus. Het zou eens helpen als u ook eens dat nationalistische virus gaat bestrijden i.p.v dat sneue gebash. Dat mensen hier mij vervelend vinden is allemaal zulke oude koek. Het is wel bekend dat er hier een paar een hekel aan mij hebben. Soit. En nu weer verder. Het is allemaal zo 2018 en 2019.

Lopez
Lopez24 mei 2020 - 14:19

@korheiden [Wie toegeeft op Wilders of Baudet te stemmen moet vrezen voor zijn baan…] Een Berufsverbot of ontslag voor mensen die op Wilders of Baudet stemmen? Werkelijk? Welke werkgevers doen daaraan mee? Bent u bij een sollicitatie weleens gevraagd op welke partij of persoon u stemt?

vdbemt
vdbemt24 mei 2020 - 14:39

@Bertvuren "Ik denk dat heel veel mensen die op FvD hebben gestemd dat niet meer gaan doen, en ik denk ook niet dat de meeste FvD stemmers racisten/fascisten zijn." Het eerste zou kunnen. Dat hoop ik ook. Dat zijn dan de niet-racisten. Maar dat betekent dat het 2e juist wél het geval is

OlavM
OlavM24 mei 2020 - 16:26

@ korheiden: Je constateert pseudo-neutraal een aanzienlijke kiezersaanhang in de peilingen voor extreem rechts, maar vermijdt zorgvuldig te zeggen waar je zelf in deze staat. En je zegt: "Verder weiger ik te geloven dat alle kiezers (sc.: voor FvD en PVV) racistisch zijn." Vind je het dus OK, dat veel mensen op extreem rechts stemmen, ook al denken ze zelf wellicht dat ze niet racistisch of fascistisch zijn? "Het probleem is dat we niet benoemen" zegt Sonic terecht.. Kom eens uit de kast! Waar sta je zelf?

Zandb
Zandb24 mei 2020 - 16:35

Kor Mensen die het geen bezwaar vinden wat m.n. Baudet allemaal zegt en op hem stemmen, die mag je gerust aanspreken. Maar dat is iets anders dan mensen wegzetten. Dat is iets wat Baudet uitdrukkelijk dan wel doet. (Zie het GeenStijl debat van onlangs.)

Sonic2
Sonic224 mei 2020 - 17:23

@ Hansch Het is inderdaad heel fatsoenlijk om het onfatsoenlijke hard aan te vallen. Het is heel onfatsoenlijk om het onfatsoenlijke te verdedigen. U maakt daarin uw eigen keuzes. @ Korheiden PVV of FvD stemmen is sowieso een historische vergissing. Een grote fout. Een blunder. Een blunder kan mensen ook hun baan, vrouw of sociale contacten schelen. Het is niet alleen fout, maar ook nog eens een fout die helemaal niets oplevert. Als je die stem op Wilders afweegt tegen de baan, sociale contacten en dergelijke. Dan heeft het 0,0 nut gehad. Ik ken FvD en PVV kiezers. En zal niet PVV of FvD stemmers uit mijn sociale contacten weren. Mensen mogen hele grote fouten maken. Maar we moeten nu niet doen alsof PVV en FvD kiezers lieve schatjes zijn en alsof ze ze niet iets stoms doen. Ze kiezen erg stom. En dat kan je veel kosten. Ik kan het niet anders zien als een stommiteit. En dan druk ik me netjes uit. Ga trouwens tegen PVV en FvD stemmers maar uitleggen als je D66 of GL stemt. Dat ligt daar ook niet zo lekker. U wilt een punt maken, maar wat mij meer beklijft( weet niet of dat de bedoeling is van u) is dat u meer het punt maakt hoe erg onverstandig het is FvD of PVV te stemmen. Je kan er veel mee verliezen en of het wat oplevert. 15 jaar Wilders heeft niets opgeleverd. Het is niet dat we minder EU, minder immigratie of minder vergroening hebben. Hetzelfde met FvD. Die nu al in dezelfde valkuilen struikelt. Ik snap dat mensen principes en overtuigingen hebben. Dat mensen ergens geloof in hebben, maar als dat zo wereldvreemd en zinloos is dan wordt het zielig. En dat is wat het wordt. Ook dat clubje van Ongehoord Nederland. Ga lekker Partij voor de Dieren stemmen als je PVV of FvD aanhangt. Lijkt me nog nuttiger. We moeten nu niet doen alsof PVV en FvD stemmers iets verstandigs doen. Of dat je hun niet mag bekritiseren. Of dat je hun stemgedrag niet als achterlijk mag kwalificeren. Benoemen. Benoemen en benoemen.

Zandb
Zandb25 mei 2020 - 5:52

Sonic Geen woord te veel; prima verwoord. Dank.

Paul250371
Paul25037125 mei 2020 - 10:45

Sonic Lekker bezig!!!!