Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Hoe lang nog?

Boris Johnson verder in het nauw: kabinet loopt leeg, ministers vragen premier af te treden
Joop

'Netflix verspreidt medische desinformatie over gebitsbehandeling'

  •  
05-02-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
tandarts
Netflix prijst de documentaire Root Cause aldus aan: “De 10-jarige zoektocht van een man naar de oorzaak van zijn chronische ziekten wordt een uiteenzetting van de gezondheidsrisico’s van de wortelkanaalbehandeling.”
Medici daarentegen waarschuwen tegen de Australische documentaire die door Netflix, Amazon en Vimeo in omloop wordt gebracht. De docu verspreidt angst en desinformatie over de veiligheid van wortelkanaalbehandelingen en het trekken van verstandskiezen. De documentaire is gemaakt door Frazer Bailey die, met onder meer detox-kuren, chakra balans-methodes, urinecocktails en hypnose, een oorzaak zoekt voor zijn vermoeidheid en depressie. Uiteindelijk komt hij, aangespoord door ‘holistische tandartsen’, tot de conclusie dat de bron een wortelkanaalbehandeling is die hij in zijn jonge jaren onderging.
Bailey koppelt een hele reeks aandoeningen, van kanker tot hartkwalen en andere levensbedreigende ziektes aan dergelijke gebitsoperaties. Dergelijke wilde verhalen doen al langer op kleine schaal de ronde maar de entertainment-multinational Netflix serveert ze nu aan een nietsvermoedend miljoenenpubliek. De American Dental Association (ADA), American Association of Endodontists (AAE) en American Association of Dental Research (AADR) hebben in een brief gewaarschuwd voor de gevolgen van de desinformatie.
"“De veronderstelling van de film is gebaseerd op onderzoek uit de twintiger jaren van de vorige eeuw dat later ontzenuwd werd omdat de experimenten werden uitgevoerd onder slechte hygiënische omstandigheden in niet-steriele omgevingen. Maar nog belangrijker is dat niemand de resultaten opnieuw heeft kunnen produceren bij herhaling van de proef. Waarom wordt iets dat aantoonbaar onjuist is als feit gepresenteerd?”"
De documentaire suggereert dat mensen beter hun tanden kunnen laten trekken in plaats van ze te laten behandelen. Tandartsen waarschuwen dat door die benadering de kaak juist verzwakt wordt met alle gevolgen van dien. “Als je een infectie aan je vingernagel hebt, amputeer je je vinger ook niet.”
Netflix weigerde commentaar aan The Guardian die over de kwestie bericht. Eerder sloegen Argentijnse media al alarm over de docu.
Video: een Canadese tandarts fileert de docu

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

punt2
punt26 feb. 2019 - 20:17

Leuk.... las pas nog ergens hoeveel problemen er ontstaan door slordige wortelkanaalbehandelingen, ontstekingen die bleven zitten, gebarsten wortels die net gemist zijn, afgebroken boortjes en noem maar op. Wel eens een kaak gezien waar door een langdurige ontsteking gaten in zijn gevallen? Of holte-ontstekingen door verkeerd gelopen wortelkanaalbehandelingen? Een kroon plaatsen op een kies waar een barst in zit is dubbel verdienen.... maar de ontstekingen blijven. Toch bijzonder dat er zoveel problemen kunnen ontstaan in het lichaam door een ontsteking in een kies.... Daarom moeten verstandskiezen eruit voor een orgaantransplantatie..... wordt je gebit gecontroleerd voor een hartoperatie....

1 Reactie
Ozon
Ozon6 feb. 2019 - 22:28

Ik had ooit een aardige tandarts (in het buitenland), die boorde niet. Een van de nuttige dingen die je daar van leert is het nut van boren: de kleine gaatjes werden enorme gaten, veel pijn en er werd me bijna een kroon aangesmeerd. Het nuttige dat ik daar weer van geleerd heb is dat het zinvol is te investeren in een goede (in mijn geval, dure) tandarts: bijna 40 jaar later en de wortelkanaalbehandeling houdt zich nog keurig, met hier en daar wat reparaties; ondanks de eerdere verwachting van de goede (doch dure) tandarts dat deze het waarschijnlijk maar een jaar of 15 zou houden. Wat mij betreft de investering waard.... Maar inderdaad, tandgefrobel heeft gevolgen medisch, je mag ook geen bloed geven als je net naar de tandarts bent geweest (je mag niet op dezelfde dag tandsteen laten verwijderen of gat vullen en bloed geven, langer wachten na wortrlkanaalbehandeling)

paulvanburen
paulvanburen6 feb. 2019 - 9:21

Als ik al die therapieën zou doen zou ik ook hart patiënt worden, alleen daardoor.. Wat een totale onzin. Paul van Buren, jawel tandarts

Jay K
Jay K6 feb. 2019 - 8:00

Het is toch vreselijk als tandartsen zo'n dure ingreep niet meer zouden kunnen uitvoeren, daar gaat de nieuwe Tesla... Ik heb 2x een wortelkanaal behandeling gehad… 2x een enorme martelgang van maanden lang die uiteindelijk einigden in het trekken van de kiezen en slikken van medicatie van de pijn voor maanden… [“Als je een infectie aan je vingernagel hebt, amputeer je je vinger ook niet.”] Ik denk nog altijd dat dat beter is dan een martelgang van maanden als je nat gangreen hebt b.v. (Dat is ook een infectie)

1 Reactie
Hiltermann
Hiltermann8 feb. 2019 - 18:57

Probeer voor je je mond open doet na te gaan of je een goede tandarts hebt. Een wortelkanaal behandeling kan zeker verprutst worden. Een goed tandarts controleert uitvoerig of alles verwijderd is.

JanB2
JanB26 feb. 2019 - 2:25

Vanuit eugenetisch oogpunt alleen maar aan te raden dit soort kolder. Zegt het voort!!! Als de armen van geest die achter dit soort kwakzalverij aanlopen uitsterven (want de pijp uit ga je als je kanker met beetwortelsap en een chakra-healing te lijf wilt gaan) dan neemt de gemiddelde intelligentie van de overblijvers ongetwijfeld toe. En daaar wordt de mensheid alleen maar beter van.

madbako
madbako5 feb. 2019 - 17:50

Beetje flauw te doen voorkomen alsof Netflix de documentaire 'aanprijst'. Het siert ze eigenlijk wel dit soort controversiële items uit te zenden.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij5 feb. 2019 - 14:05

Dit is nog meer het begin: “Netflix inks deal with scam artist Gwyneth Paltrow because money matters more than public health” https://www.acsh.org/news/2019/02/04/netflix-inks-deal-scam-artist-gwyneth-paltrow-because-money-matters-more-public-health-13784

Hiltermann
Hiltermann5 feb. 2019 - 11:00

Er zullen mensen zijn die de onzin die in deze documentaire als feit gepresenteerd wordt geloven. Dat is het beangstigende aan dit soort valse informatie. Vreemd dat netflix zich hiervoor leent. Het past in het rijtje niet willen vaccineren hoewel die stroming niet alleen degenen treft die niet gevaccineerd zijn maar ook anderen wanneer de vaccinatie graad daalt. Vrijheid van meningsuiting is een groot goed waar helaas ook minder goede kanten aan zitten.

4 Reacties
Le Chat Botté
Le Chat Botté5 feb. 2019 - 12:08

@Hilterman: Ik ben er niet van overtuigd dat dit een probleem is van de vrijheid van meningsuiting. Je hebt immers een theoretisch evenwicht tussen de vrijheid om onzin uit te kramen (waarvan velen gretig gebruik maken) en de vrijheid om onzin te ontmaskeren, of zinnige meningen te uiten. Het zijn met name die laatste twee vrjheden die m.i. zwaar onderbenut blijven, met name omdat het formuleren van betrouwbare, kwalitatief hoogstaande informatie nu eenmaal duur is en niet bepaald gekoppeld is aan het dominante verdienmodel van - bijvoorbeeld - massamedia en sociale media. Dit verdienmodel houdt in: alles wat het grote publiek graag hoort, verkoopt als een tierelier en kan tegen minimale kosten worden ge(re)produceerd. Tel daarbij op dat verspreiding van (digitale) informatie eveneens tegen zeer lage kosten gerealiseerd kan worden en je hebt een redelijk precieze verklaring te pakken waarom fake news tot een kolossaal monster lijkt te zijn geworden. Vreemd genoeg is dus niet de vrijheid van meningsuiting problematisch, maar het massaal gebruik van de vrijheid om te lezen, horen en zien wat je graag gelooft.

Piet de Geus
Piet de Geus5 feb. 2019 - 23:46

"Je hebt immers een theoretisch evenwicht tussen de vrijheid om onzin uit te kramen (waarvan velen gretig gebruik maken) en de vrijheid om onzin te ontmaskeren, of zinnige meningen te uiten." Het probleem waar het hier om draait is natuurlijk dat dat evenwicht zoek is als serieuze media gaan functioneren als megafoon voor onzin in plaats van die te ontmaskeren. En Netflix (dat bepaald niet zuinig is wat betreffende investeringen in content betreft) is daarin niet de enige. Zo kon een antivaccinatiegekkie tamelijk ongestoord haar gang gaan bij Pauw en zat Matthijs afgelopen week nog met bewondering te kijken naar een stel acteurs die allerlei complotflauwekul verkochten. Wat voor houvast hebben mensen die gevoelig zijn voor onzin dan nog?

madbako
madbako6 feb. 2019 - 8:03

Piet de Geus 6 februari 2019 at 00:46 Wat voor houvast hebben mensen die gevoelig zijn voor onzin dan nog? Het geloof.. :)

Hiltermann
Hiltermann8 feb. 2019 - 19:04

Piet, Dat vaccinatie gekkie was toch bij Buitenhof? Jeroen Pauw lijkt me iemand die goed in staat is weerwoord te leveren bij zo iemand.