Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Net Kanye West: nieuwe AI maakt naast beeld en tekst nu ook stemmen volstrekt onbetrouwbaar

  •  
27-03-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1641 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2023-03-27 om 20.25.42

Het wordt steeds moeilijker om werkelijkheid te scheiden van artificial intelligence (AI), oftewel kunstmatige intelligentie. Dat is de afgelopen tijd meermaals bewezen met afbeeldingen en met tekst, maar een tech-influencer uit de Verenigde Staten laat nu in een video op social media zien dat ook beroemde stemgeluiden straks niet zomaar meer te vertrouwen zijn.

Roberto Nickson gebruikt een in ontwikkeling zijnde AI om zijn eigen stem zodanig te vervormen dat die nauwelijks nog te onderscheiden is van rapper Kanye West. Dat demonstreert hij door een couplet op te nemen waarin Kanye zogenaamd spijt betuigt van zijn antisemitische uitspraken. Je moet goed luisteren om de oneffenheden in het eindproduct te horen. De techniek staat nog in de kinderschoenen, dus het is een kwestie van tijd voor ook die oneffenheden zijn weggewerkt.

Om de software onder de knie te krijgen, volgde Nickson een tutorial via YouTube. Voor mensen die ook maar een beetje handig zijn met nieuwe software is het een koud kunstje om eigen vervalsingen te maken.

Hoewel er wel mensen zijn die de techniek toejuichen en die vergelijken met het gebruik van samples om muziek te maken, in plaats van originele vocalen en instrumenten, zijn er ook veel mensen die er weinig goeds van verwachten. “Je zal de komende jaren muziek horen van je favoriete artiesten zonder te weten of ze het wel echt zijn of niet,” zegt Nickson zelf. Volgens de influencer is het dan ook van groot belang dat er wordt gekeken naar manieren om deze technologie “ethisch en veilig” in te zetten. “De mogelijkheden zijn eindeloos, maar de gevaren ook.”

Meer over:

kijk nou, ai
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

agnar123
agnar12328 mrt. 2023 - 11:32

Geweldig. Je kunt al een tekst laten schrijven door AI door een onderwerp in te typen. Nog even en alle stemmen zijn te genereren met alle teksten. Binnenkort een AI programma, dat een tv-serie of een speelfilm produceert. Je noemt een paar van je favoriete series of speelfilms, je geeft wat kernwoorden en een uurtje later heb je een gloednieuwe tv-serie van 20 afleveringen of een speelfilm van 2 uur. Regisseurs, acteurs, scenario..schrijvers opgelet! Tijd om een omscholingscursus te volgen. Er is nog werk in de zorg. Er zijn ook nog mensen nodig die zonnepanelen te installeren. AI kan dat nog niet. Het heeft hoogtevrees.

1 Reactie
LaBou
LaBou 28 mrt. 2023 - 16:44

En vervolgens zijn mensen helemaal niet meer nodig.

Vuurrood
Vuurrood28 mrt. 2023 - 9:36

Wat is het verschil met artiesten die totaal niet kunnen zingen en om die reden ook weigeren live op te treden? Hun stem wordt in de studio dusdanig bewerkt dat het heel wat lijkt. Dat was het begin. Langzaam gaan we toe naar een totale fake wereld. Eens komt de dag dat je iemand heel goed moet kennen en een op een gesprek mee moet voeren om zeker te weten dat het echt is.

Jan Wijn
Jan Wijn28 mrt. 2023 - 8:47

Er zijn al vele jaren 'artiesten' die genoeg hadden aan een leuk smoeltje en niks meer kunnen dan lipbewegingen maken bij de zang van een ander.

Berend22
Berend2228 mrt. 2023 - 8:44

ICM met het vele telewerken wat we tegenwoordig doen en het gemak waarmee mensen in een phishing mailtje trappen is dit idd zorgwekkend. Enige wat er is te adviseren is dat als je gevoel niet 100% is je altijd even moet dubbelchecken. Ofwel als je je directeur op teams/zoom hebt die vermeld 10.000 euro over te maken dan neem jezelf contact op met diezelfde directeur (gebruik makend van gegevens uit je eigen adressen boek) en vraag je op toestemming.

Sam V
Sam V28 mrt. 2023 - 7:03

Iedereen zijn eigen artiest. Mooi toch? Er is geen enkele reden om artiesten op dit vlak te beschermen. De ontwikkeling van de techniek (niet alleen AI) brengt alleen maar nieuwe mogelijkheden. De mogelijkheid van elk individu zonder grote platenmaatschappij om zijn/haar creativiteit te uiten en uit te dragen. Natuurlijk kent het ook nadelen, maar die wegen niet op tegen de mogelijkheden die het biedt. Hoewel het ongetwijfeld nog lang worstelen wordt voor overheden hoe hiermee om te gaan.

2 Reacties
Vuurrood
Vuurrood28 mrt. 2023 - 9:39

Overheden gaan gewoon gebruik maken van deze technieken voor eigen gewin. Weet u zeker dat bij een politiek debat of een toespraak van een politicus in de nabije toekomst , denk aan de persbijeenkomsten bij de corona crisis, u echt hoort en ziet wat echt wordt gesproken?

Sam V
Sam V28 mrt. 2023 - 11:49

@ Vuurrood Ongetwijfeld gaan overheden dat doen en uiteindelijk nog wel erger. Dat gaan we echter niet tegenhouden. We zullen er mee moeten leren omgaan, waarbij de weg daarnaartoe met vele ongelukken gepaard zal gaan. Zal even wennen zijn.

BrotherV
BrotherV27 mrt. 2023 - 23:20

https://www.nme.com/news/music/kanye-west-opens-up-about-mental-health-okay-im-crazy-but-what-yall-gonna-do-about-it-3093983

I Blame Society
I Blame Society27 mrt. 2023 - 22:08

“If it looks like a duck, swims like a duck, and quacks like a duck, then it probably is a duck“ Kan nu ook de prullenmand in.

Erik20
Erik2027 mrt. 2023 - 21:27

Aan de andere kant kan dan nu iemand die in het geheim is opgenomen makkelijk zeggen dat het allemaal nep is. Vooral bij bepaalde politici zal de achterban dat waarschijnlijk nog geloven ook.

PGS
PGS27 mrt. 2023 - 19:37

Deze ontwikkeling geeft een nieuwe draai aan de term "nep-nieuws".

1 Reactie
BrotherV
BrotherV27 mrt. 2023 - 21:44

Deze reactie is verwijderd

pahan
pahan27 mrt. 2023 - 19:32

Er zijn genoeg kweelpoppetjes die niks kunnen zonder digitale ondersteuning. En genoeg producties die nu al steunen op kunstmatige hulp. En talloze varianten van cover artiesten die nu al niet te onderscheiden zijn van het origineel. Geeft niks, als het goed is is het goed. Maakt niet uit, er zijn altijd genoeg originele artiesten en talenten die het live kunnen brengen. Eind april twee keer Metallica, kom daar maar eens om met je AI.

3 Reacties
PepoineLeTerrible
PepoineLeTerrible27 mrt. 2023 - 22:19

Ik hoop dat Ulrich snel vervangen wordt door een AI, zeldzaam slecht. Hij is een van die poppetjes die niks kan en omwille van zijn vriendjes en kennissen beroemd geworden is.

Sam V
Sam V28 mrt. 2023 - 6:57

Metallica was eind jaren 80 al vervangen door AI.

pahan
pahan28 mrt. 2023 - 17:21

Briljante reacties. Maar goed dat ik beide dagen ga.

Adaestuo
Adaestuo27 mrt. 2023 - 19:27

Kan je met deze audio deepfake ook de ernstige labiliteit van Kanye West nabootsen?

Fromspace
Fromspace27 mrt. 2023 - 18:33

“ “Je zal de komende jaren muziek horen van je favoriete artiesten zonder te weten of ze het wel echt zijn of niet” Ik hoor zo vaak goede muziek waarbij ik überhaupt niet weet wie het zingt. Heeft totaal geen invloed of het nummer leuk is of niet. Bij Sesamstraat wist ik ook niet wie er in dat Pino pak zat.