Joop

Nertsenfokkerijen per 1 maart verboden, drie jaar eerder dan gepland

  •  
27-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
ANP-417366463

© OSPEL - NVWA employees are busy clearing mink from a mink farm infected with the coronavirus. Earlier, the chairman of the Brabant Southeast Safety Region argued for the preventive clearance

Het kabinet verbiedt per 1 maart 2021 alle nertsenhouderijen. Oorspronkelijk was het plan het verbod pas in 2024 in te laten gaan maar de aanhoudende besmettingen in de bontfokkerijen dwingt de regering tot maatregelen. In de afgelopen maanden zijn er 41 besmettingshaarden in deze sector geconstateerd. Er zijn in Nederland 120 bedrijven die nertsen fokken om ze vervolgens dood te maken voor hun bontvacht. Het kabinet trekt 140 miljoen uit om de nertsenfokkers financieel schadeloos te stellen.
Het is onduidelijk hoe de besmettingen precies plaatsvinden. Tweede-Kamerlid Tjeerd de Groot (D66) vroeg eerder al aan minister Schouten om strenger op te treden tegen overtredingen in de sector: “Als er bij een nertsenfokkerij corona wordt geconstateerd, wordt het bedrijf geruimd en ontvangt het hiervoor een fikse schadevergoeding. Houden de nertsenhouders zich wel aan de coronamaatregelen? Als zij de regels overtreden moeten zij gekort worden op hun schadeloosstelling.”
"In de omgeving van nertsenhouderijen heeft het virus zich voor zover bekend nergens via de lucht verspreid. Toch maakte onder anderen John Jorritsma, als voorzitter van de Veiligheidsregio Brabant-Zuidoost, zich grote zorgen over de volksgezondheid. Hij opperde begin vorige maand preventieve ruiming van alle nertsenbedrijven in zijn werkgebied. Zijn pleidooi werd ondersteund door onder anderen een milieuorganisatie, twee artsen en een aantal politici, onder wie Jesse Klaver van GroenLinks. "
De nertsenhouders achten het onverteerbaar wanneer er ook gezonde dieren worden vergast, meldt de omroep zonder een spoor van ironie.
Lees ook Karen Soeters over de wrede praktijk van bontfokken : De krokodillentranen van de nertsenfokkers
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (32)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 9:49

Acht gut de motie van het CDA? Daar staat dan onevenredig veel geld tegenover toch? Wat mij betreft hadden ze vanaf vandaag allemaal preventief geruimd moeten worden, had dat half augustus al moeten gebeuren. Benieuwd wat het advies van het RIVM was. Was dat niet half augustus preventief ruimen als er nog besmettingen geweest waren? Ik dacht het wel! Maar dat is, werd en wordt dus vooral niet uitgevloerd. Doen alsof je een positief besluit hebt genomen en dan jezelf op de borst slaan? Wat is politiek toch hypocriet geworden.

Staart2
Staart228 aug. 2020 - 9:24

Krijgen die gasten ook nog een vette oprotpremie. Valt dit niet gewoon onder bedrijfs risico? Krijgen meer dan een miljoen per bedrijf. Schandalig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 8:52

Je kon het zo van tevoren uittekenen! Ze verdienen meer aan de overheid dan op de markt. De burger betaalt. Zelfs voor bontjassen die ze nooit aangeschaft zouden hebben. Dat is geen marktwerking, dit gaat niet over 'eerste levensbehoeften' . Geen gewone Nederlander die een bontjas van Nertsvelletes nodig heeft cq. zelfs maar zou willen. Zee ze moeten gefêteerd worden. Het is tenslotte het grote geld dat daar belang bij heeft. Ze zetten er zelfs de volksgezondheid voor op het spel, zoals met de Q-koorts en daar mag u arme donder ook nog de rekening van betalen.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin28 aug. 2020 - 8:53

Zee=Nee

[verwijderd]
[verwijderd]28 aug. 2020 - 7:02

--- Dit bericht is verwijderd —

9 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas28 aug. 2020 - 8:41

Nederland werkt dan in ieder geval niet meer mee aan dat barbarse gedoe met dieren.

vdbemt
vdbemt28 aug. 2020 - 8:58

Besef je nu zelf niet wat voor verschrikkelijke lulsmoes dit is. "We kunnen het maar beter zelf doen, want ergens anders doen ze het niet zo goed als wij". Zo kom je nooit van lwalijke zaken af. Los daarvan: het gaat nu om de gezondheid. Die bedrijven BLIJVEN de een na de. ander besmet raken. Dat kan niet zo doorgaan.

vdbemt
vdbemt28 aug. 2020 - 8:59

lwalijke=kwalijke

korheiden2
korheiden228 aug. 2020 - 9:04

@Sander : ik denk inderdaad dat andere landen dankbaar in het gat zullen springen dat Nederland (derde producent van de wereld) achterlaat. Maar afgezien daarvan : nertsen fokken, dat moet je niet willen. Er is nu ook nog het gevaar voor de volksgezondheid.

MB19
MB1928 aug. 2020 - 9:13

Gelijk heb je Sander!! Helaas heeft de gemiddelde Ep oogklep alleen maar oog voor het dierenwelzijn in ons kikkerlandje!

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 9:26

Gezien de natuurlijke leefwijze van nertsen is het duidelijk dat dierenwelzijn in de nertsenfokkerij ook in Nederland geen enkele rol speelt.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins328 aug. 2020 - 11:13

Nee, want heel veel klederij die van echt bont word gemaakt word gemaakt omdat echt bont goedkoper is dan nepbont. Als Nederland wegvalt als bontleverancier zal de prijs van echt bont weer stijgen en gaan een hoop fabrikanten nepbont gebruiken. Ik heb jarenlang gedemonstreed tegen de bont industrie en wij werkte nauw samen met de anti-bont lobby.

PVDB2
PVDB228 aug. 2020 - 16:15

Natuurlijk zal dit zich verplaatsen. Waar vraag is, is aanbod (of komt er). De vraag is willen we dit wel? In Nederland/de EU? En zoals we nu weten, een grote bron van besmettingen. Waarom wil iemand bont dragen? Puur een luxe product naar mijn mening. Maar misschien zijn alternatieven niet duidelijk zichtbaar in het openbaar, want het moet wel duidelijk gezien worden natuurlijk. Niet echt voor consumptie geschikt (misschien in China, hier zal je er geen harten voor winnen). Leuk voor een modeontwerper misschien die penning 16 voor een kledingstuk kan vragen. Is als product geen oplossing voor een probleem. En inderdaad, als we nooit iets zouden tegen dit soort producten dan er nooit iets veranderen. Wijzen naar anderen is makkelijk maar ook dan kom je nergens, gebeurt er niets. Het is dan de vraag wie de meeste invloed dan heeft in de EU. Degene die er aan verdient of de publieke opinie. Nu misschien nog geaccepteerd, over 20 jaar word het misschien wel dwaas/belachelijk genoemd. Het zal de eerste keer niet zijn en ook de laatste keer niet zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 9:54

De handel was al lang helemaal ingekakt.

Pater
Pater28 aug. 2020 - 1:57

Eindelijk eindelijk eindelijk. Natuurlijk is dit een enorme mazzel voor de sector, de beëindiging in 2024 was zolang van te voren aangekondigd dat er vanuit rechtvaardigheidsoverwegingen geen vergoeding meer nodig was. Maar gezondheid gaat voor. Griezelig: de besmettingen namen steeds meer toe, zonder kennis van de oorzaken.

Fredje3
Fredje328 aug. 2020 - 1:23

Ik sta nog steed versteld van dat het uberhaupt mocht. Dat dieren worden gedood voor o.a. voedsel, dat kan ik mij voorstellen. Intussen weten we alles van een dier te gebruiken zodat er bijna geen afval van is, maar een dier doden voornamelijk voor de vacht? Ik dacht dat dit in de jaren 70 en 80 al was uitgeroeid. Gelukkig wordt daar nu een einde aan gemaakt.

3 Reacties
Jozias2
Jozias228 aug. 2020 - 7:27

Vrij naïef. Waar wordt een einde aan gemaakt? Het dragen van bont? Het fokken van nertsen? Nee de fokkerijen in Nederland gaan stoppen maar andere fokkerijen in het buitenland gaan het 1 op 1 overnemen, Ik sta achter het stoppen van deze fokkerijen maar we moeten niet doen alsof er nu 1 dier minder door gefokt gaat worden.

Paul250371
Paul25037128 aug. 2020 - 9:30

"Maar de discussie zou over iets heel anders moeten gaan. Hoe is het mogelijk dat wij in deze moderne tijd nog meer dan honderd van dit soort gruwelijke bedrijven hebben in Nederland?" Karin Soeters Inderdaad. Ik had er ook geen weet van dat er nog van dit soort smerige moordende ondernemers in Nederland zijn. Walgelijk.

Jozias2
Jozias228 aug. 2020 - 21:12

@paul, Omdat de overheid deze bedrijven niet direct wilde compenseren is ze de tijd gegeven tot 2024

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde27 aug. 2020 - 20:47

Toch opvallend dat na maanden van twijfel de minister tot actie overgaat nadat d66 zich afvroeg waar al die besmettingen ineens vandaan komen en of er misschien opzet in het spel is. Ze drong aan op nader onderzoek. Tenslotte levert een geruimde nerts meer op dan een nerts op de markt. De minister wil dat onderzoek nu ook maar pas na het ruimen van de arme beestjes. Dan is er geen spoor meer over van het boeren bedrog. En is er weer een schandaal in de doofpot gestopt.

2 Reacties
Paul250371
Paul25037128 aug. 2020 - 9:33

Inderdaad. Het ruimen zorgt er voor dat de winkel in een klap is "leeg gekocht" met een tarief dat veel gunstiger is dan het huidige tarief. Wat een smerige ratten. Pun intended. "De minister wil dat onderzoek nu ook maar pas na het ruimen van de arme beestjes. Dan is er geen spoor meer over van het boeren bedrog. En is er weer een schandaal in de doofpot gestopt.' Typerende rechtse christelijke rotstreken.

GoudenBergen
GoudenBergen28 aug. 2020 - 9:56

@Martin Jou beweringen neigen naar een complottheorie. Laten we blij zijn dat er al drie jaar eerder dan gepland een einde komt aan de nertsenfokkerij. Er wordt net gedaan of nertsenfokkers criminelen zijn maar mensen hebben eeuwenlang bont gedragen, op pelsdieren gejaagd en deze dieren gefokt. Pas de laatste decennia is men hier anders tegenaan gaan kijken en is na lange discussies besloten deze bedrijfstak af te bouwen.

PVDB2
PVDB227 aug. 2020 - 20:27

Zo zie maar weer... het is niet altijd en kwel... er is ook soms goed nieuws. Al moet je een half jaar of zo voor de verkiezingen natuurlijk op je hoede zijn. De goed nieuws show moet natuurlijk nog komen in september... maar het snoepen (onschadelijk maken) van punten van andere partijen gaat nu langzaam wel beginnen door beleidsmaatregelen, beloftes en toezeggingen. We zien over een jaar wat er van gekomen is.

Abma
Abma27 aug. 2020 - 20:20

En de klootzakken gaan nog beuren ook gvd.

1 Reactie
snieanders
snieanders28 aug. 2020 - 11:15

Is toch normaal dat men gecompenseerd word?. Ze moeten stoppen ruim voor de afgesproken datum die vooraf was afgesproken met de overheid. De overheid moet toch betrouwbaar zijn of is dat niet voor nertsenfokkers? (nertsen fokken was niet verboden dus gewoon een branche). Die hebben ook niet om corona gevraagd.

Pensionada2
Pensionada227 aug. 2020 - 19:03

Eindelijk.

GoudenBergen
GoudenBergen27 aug. 2020 - 18:30

Goede beslissing. Bont is een luxeproduct.

5 Reacties
Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 aug. 2020 - 7:50

Hangt ervanaf waar je woont.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 9:40

Mwa, moderne Inuits dragen ook fleece jassen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen28 aug. 2020 - 11:56

Ik dacht meer aan Rusland en China.

DanielleDefoe
DanielleDefoe28 aug. 2020 - 14:04

In China en Rusland is bont een statussymbool. De traditionele Russische bontmuts is van nepbont tegenwoordig.

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 aug. 2020 - 9:57

Dat zal met de opwarming van de aarde wel veranderen!