Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nepnieuws speelt grote rol bij Braziliaanse verkiezingen

  •  
27-10-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
19040588954_b7aa9f3243_z
Aan de vooravond van de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Brazilië, tussen de kandidaten Fernando Haddad van de Arbeiderspartij en de uiterst rechtse Jair Messias Bolsonaro, speelt nepnieuws een grote rol. Zo werd op Whatsapp een bericht gedeeld dat Haddad kinderen al vroeg zou willen aborteren. Ook zou hij homoseksualiteit ‘promoten’ door melkflesjes met tuitjes in de vorm van een mannelijk geslachtsdeel te verspreiden.
Correspondent voor de NOS Marc Bessems: “Het is zo overduidelijk nep, maar mensen geloven het toch.” Voor het eerst hebben sociale media een doorslaggevende rol, zegt hij. Dit blijkt uit het feit dat Bolsonaro amper tien seconden op televisie is geweest en zich bij een marginale partij aansloot. toch won hij de eerste ronde met overmacht. Opnieuw staat hij voor morgen in de peilingen op winst. Of hij veel profijt heeft van het verspreiden van nepnieuws blijkt uit het volgende: “Mensen geloven het hier eerder als iemand je iets doorstuurt op Facebook dan wanneer het wordt verteld in het journaal”, zegt José Carlos Aguiar, universitair docent Latijns-Amerikastudies aan de Universiteit Leiden tegen de NOS. “Dat komt doordat media lang een politiek wapen zijn geweest; mediabedrijven kregen pas een vergunning na het maken van politieke afspraken.”
Bron: NOS
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.