Joop

'Nep-imam' Abdullah Haselhoef (49) omgekomen bij auto-ongeluk

  •    •  
10-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
128 keer bekeken
  •  
DEN HAAG-PASTORS-BOEK

© 2006-10-24 13:30:00 DEN HAAG - Marco Pastors heeft dinsdag zijn boek, Tot uw dienst; een politiek pamflet, overhandigd aan Abdullah Haselhoef in Nieuwspoort. ANP PHOTO ROBERT VOS

De 49-jarige Abdullah Haselhoef, die na 11 spetember 2001 bekendheid verwierf als imam, is bij een auto-ongeluk met een spookrijder om het leven gekomen. Dat melden de levenbeschouwelijke website NieuwWij en de Surinaamse niewssite Waterkant. Haselhoef was een graag geziene gast in onder meer talkshows totdat duidelijk werd dat hij geen imam-opleiding had gevolgd. Ook raakte hij in opspraak door homovijandige opmerkingen die hij goed probeerde te praten met een beroep op zijn religieuze overtuiging. In 2016 werd hij tot twintig maanden celstraf veroordeeld wegens miljoenenfraude.
"Haselhoef werd landelijk bekend na de aanslagen van 11 september 2001. Hij sprak tijdens een herdenkingsdienst, waarbij onder andere het Nederlandse kabinet, kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta – toen nog geen prinses – aanwezig waren. Toenmalig premier Wim Kok was zeer te spreken over zijn bijdrage. Daarna was Haselhoef regelmatig op de Nederlandse televisie te zien als officieuze woordvoerder van de moslims in Nederland. Ook nam Pim Fortuyn een kritische reactie van Haselhoef op in een herdruk van zijn boek over de islam, die in het najaar van 2001 verscheen. In mei 2007 trad Haselhoef terug als voorzitter van de Nederlandse Moslimraad."
"Regillio Frank Haselhoef (Paramaribo, 1968) werd in Suriname geboren, als zoon van een uit uit Amsterdam afkomstige Joodse vader en een islamitische moeder. Zijn ouders scheidden toen hij twee was, waarna hij op zijn vierde met zijn moeder naar Nederland kwam. Haselhoef groeide op in de Haagse wijk Duinoord. In 2007 verliet hij Nederland na pesterijen in zijn woonplaats."
Foto Robert Vos ANP: Toenmalig Leefbaar Rotterdam-leider Marco Pastors overhandigt in 2006 het eerste exemplaar van zijn boek Tot uw dienst; een politiek pamflet, aan Abdullah Haselhoef in Nieuwspoort.

Meer over:

nieuws, media, islam
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

Libertain
Libertain11 jun. 2018 - 15:11

Wie is die man aan de rechter kant op de foto?

2 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens11 jun. 2018 - 19:53

Tja jaja, wat zullen we eten? Tja jaja, wie kan dat weten? Wie is die man die mij dat zeggen kan? De groenteman! Ofwel, zoekt en gij zult vinden. ????

michellekepen
michellekepen11 jun. 2018 - 23:58

Volgens het onderschrift: "Foto Robert Vos ANP: Toenmalig Leefbaar Rotterdam-leider Marco Pastors overhandigt in 2006 het eerste exemplaar van zijn boek Tot uw dienst; een politiek pamflet, aan Abdullah Haselhoef in Nieuwspoort" Vreemde vraag overigens van iemand die Leefbaar Rotterdam zo goed meent te kunnen plaatsen, want Libertain: "xenofobe, racistische, ultrarechtse partijen als PVV, Leefbaar Rotterdam" "alle andere extreem-rechtse clubjes als NVU, Stormfront. Leefbaar" "ultrarechtse xenofobe propaganda van Wilders/PVV, NVU en Leefbaar Rotterdam"

Phil2
Phil211 jun. 2018 - 4:47

Politie doet nog steeds onderzoek wie van de twee aanrijders de spookrijder was...

kalmpjes
kalmpjes10 jun. 2018 - 22:26

Deze meneer raadde ouders aan die vonden dat hun tiener dochters niet gelovig genoeg waren ze naar heropvoedingskampen in het buitenland op vakantie te sturen. Er waren elders veel minder restricties voor het fatsoenlijk onderwijzen van opstandige tieners en de discipline die daar bij kwam kijken. Bruut geweld en vernederingen werden niet geschuwd als vormen van discipline. Meneer kreeg per aanmelding een bedrag. Meneer Haselhoef was te invloedrijk om ooit aangepakt te worden.

1 Reactie
Allard Feenstra
Allard Feenstra11 jun. 2018 - 8:06

In die zin dus ook een gewone imam.

Allard Feenstra
Allard Feenstra10 jun. 2018 - 22:18

Haselhoef was geen fraudeur en geen nep-imam. Hij heeft vijf maanden onschuldig in voorarrest gezeten op beschuldiging van fraude met kinderopvang. De rechtbank Den Haag constateerde 18 januari 2013 dat de aanklacht geen strafbare feiten bevatte en verklaarde het OM niet-ontvankelijk. Nadat eerst de docent geestelijke verzorging, imam Abdulwahid van Bommel in een persoonlijke publicatie Haselhoef rehabiliteerde heeft daarna ook de journalist en theoloog Theo van de Kerkhof met een uitgebreid interview de misvatting ontkracht dat Abdullah een 'nep'-imam zou zijn. Haselhoef heeft zelf nooit de pretentie gehad 'imam' te zijn. Maar hij deed ondertussen jarenlang geestelijk verzorgingswerk waartoe veel 'gediplomeerde imams' niet in staat waren. Hij beschouwde het leertraject dat hij doorliep in het Moslim Informatie Centrum als een soort imamopleiding en vertelde dat aan een journalist van het AD. Ook het Moslim Informatie Centrum zelf ging daarvan uit want het verklaarde als zendende instantie van Haselhoef: "Gelet op de inhoud van zijn studie in de islam en de ervaring hierin, voldoet hij aan de voorwaarde als voorganger in de functie van een imam". Haselhoef had 7 jaar werkervaring als geestelijk verzorger, voltooide de klinische pastorale vorming, en had dus recht op Erkenning Verworven Competenties (EVC). https://www.perssupport.nl/persbericht/72527/oud-imam-abdullah-haselhoef-gerehabiliteerd

1 Reactie
Allard Feenstra
Allard Feenstra10 jun. 2018 - 22:22

Correctie: Later is hij alsnog veroordeeld. Imam was hij wel.

ruma ankka
ruma ankka10 jun. 2018 - 19:42

Die was ik helemaal vergeten. Ik heb hem nog eens in levenden lijve gezien toen hij door de plaatselijke omroep werd geïnterviewd op de veerboot Kruiningen-Perkpolder. In die tijd was hij inderdaad heel veel op de tv te zien vandaar dat ik hem herkende. Hij had altijd een heel fancy hoofddeksel op.

JeffreyKatoen
JeffreyKatoen10 jun. 2018 - 18:44

Heel triest. Je gunt het niemand om op zo'n manier aan je einde te komen.

Eric Minnens
Eric Minnens10 jun. 2018 - 17:53

Nep-imam? Precies. Die via nep-ouders 2,2 miljoen aan kinderopvanggelden bij elkaar fraudeerde. Heilig boontje. Rest in peace.

3 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens10 jun. 2018 - 21:50

(Ik herhaal eigenlijk wat er al in het artikel staat. Beetje sloom... Maar in de eerste versie stond er in het artikel nog niets over die miljoenenfraude.)

JanBakker2
JanBakker211 jun. 2018 - 6:43

Vraag mij af of hij die miljoenen heeft terugbetaald.

Anoniempje5
Anoniempje511 jun. 2018 - 9:28

Die had het nog hoog kunnen schoppen binnen de VVD. Dat was zeker z'n toelatingsproef, gepakt dus, ongeschikt.

JanBakker2
JanBakker210 jun. 2018 - 17:28

RIP. Was in betere tijden een bruggenbouwer. Jammer van zijn frauduleuze misstap, dat paste niet bij de persoon die u wilde uitstralen.

Meta  Foor
Meta Foor10 jun. 2018 - 16:43

jammer, RIP; hij had veel kunnen betekenen in de verzoening en overbrugging van extremen in het islamisme in Nederland. Mijn deelneming aan vrienden en familie.

5 Reacties
W-74
W-7410 jun. 2018 - 17:21

Ik zie niet hoe deze figuur bruggen had kunnen bouwen.

Loebkesman
Loebkesman10 jun. 2018 - 18:39

@Meta. Abudullah Haselhoef: "Kijk, ikzelf houd van vrouwen. Ik kan me niets voorstellen bij mannen die van mannen houden. Maar daar ga ik niet over. Ik heb homoseksuele vrienden. Ik respecteer hen zoals ze zijn. Een mens valt trouwens niet samen met zijn seksuele voorkeur. Ik bemoei me niet met wat een ander tussen de lakens uitvoert. Ik ben tegen geweld en de doodstraf. Ik wil sowieso niemand doden, om welke reden dan ook. Maar als je mij vraagt wat de Koran leert over homoseksualiteit, dan lijkt me dat duidelijk. Die keurt dat af.”

John Boog
John Boog10 jun. 2018 - 18:53

@W-74 Hij heeft anders een behoorlijke brug gebouwd tussen NL-belastinggeld en zijn eigen bankrekening. Ik ben net zo oud, en mij is het helaas nog steeds niet gelukt.

Hallahan2
Hallahan210 jun. 2018 - 19:28

@ W-74  10 juni 2018 at 19:21 [Ik zie niet hoe deze figuur bruggen had kunnen bouwen.] Nou, met die 2.2 miljoen gefraudeerde euro's kun je een leuk bruggetje bouwen...

Minoes&tuin
Minoes&tuin11 jun. 2018 - 13:04

John Boog Maar wel geprobeerd begrijp ik!