Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Neonazi's Gouden Dageraad vallen vergadering EP binnen

  •  
03-03-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
53 keer bekeken
  •  
gd
Onthutsende taferelen in Griekenland waar een vergadering van enkele Europese parlementsleden verstoord werd door een EP-lid van de Griekse neonazi-partij Gouden Dageraad. De fascist Lampros Fountoulis, die in gezelschap was van enkele skinheads, viel de vergadering binnen en schold de volksvertegenwoordigers uit omdat ze de problemen in Thracië bespraken, een gebied in het noorden van Griekenland waar veel leden wonen van de Turks-Griekse etnische minderheid. “Er is geen Turkse minderheid! Ga naar de problemen van je eigen land. Niet mijn land!” riep de fascist in het Engels.
De parlementariërs voelden zich duidelijk geïntimideerd door het gezelschap dat meer aan een knokploeg deed denken dan een delegatie. De mannen droegen badges waarop het hakenkruis-achtige symbool van de partij staat. Een van hen schold een aanwezige in het Grieks uit.
De Roemeense europarlementariër Csaba Sógor, vertegenwoordiger van de Democratische van Hongaren in Roemenië en zelf lid van een minderheidsgroep, liet zich niet intimideren. Hij trachtte de verstoring van de vergadering eerst met redelijke woorden op te lossen en verzocht de mannen de vergaderzaal te verlaten maar toen de fascisten van geen wijken wilden weten riep hij “ga weg en hou je bek”. Dat werkte en de mannen vertrokken.
Gouden Dageraad zit met drie leden in het Europees parlement. Er is een klacht ingediend tegen het gedrag.
 
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.