Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

PvdA-Kamerlid Arib stapt op

Voelt zich niet meer veilig na 'dolkstoot' Vera Bergkamp
Joop

Neonazi's bestormen podium bij voorstelling vluchtelingen

  •  
15-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Neonazi’s hebben in Wenen een opvoering door vluchtelingen verstoord. Zo’n 30 leden van de groepering Identitair Verzet bestormden het podium in de collegezaal van de universiteit van Wenen. De neonazi’s droegen spandoeken bij zich met de tekst ‘multiculturalisme moordt’. Het kwam vervolgens tot een handgemeen met toeschouwers. Zeven mensen raakten gewond. De commotie in de zaal met een 700-koppig publiek duurde zo’n zeven minuten. Nadat de neonazi’s de zaal verlaten hadden, hervatten de spelers het theaterstuk.
De vluchtelingen voerden Die Schutzbefohlenen (De beschermelingen) van Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek op. Ze schreef het stuk in 2013 naar aanleiding van de bezetting van een Weense kerk door zestig wanhopige vluchtelingen. Kort daarop verdronken tientallen asielzoekers in de Middellandse Zee. De overlevenden kregen 100 euro van de Italiaanse overheid en werden naar Duitsland en Oostenrijk gestuurd. Die Schutzbefohlenen werd in 2014 opgevoerd tijdens het Holland Festival , ook toen werden de rollen vervuld door asielzoekers. NRC schreef er over :
"Aangrijpend is de scène waarin de spelers roerloos op de grond liggen, alsof het aangespoelde lichamen zijn. Langzaam richten ze zich op. In een veelstemmig koor reciteren ze teksten over de zee die hen heeft vernietigd en over het verbod een vrij land te mogen betreden. Jelineks taal is nu eens woedend, dan poëtisch en extatisch. De titel Die Schuzbefohlenen, vertaald als beschermelingen of protegés, is een variatie op de Duitse titel van de klassieke tragedie De smekelingen van Aischylos. Die heet Die Schutzflehenden. Hierin zoekt een groep vrouwen toevlucht bij de koning van Argos, uit angst voor een gedwongen huwelijk."

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Albert Einstein
Albert Einstein15 apr. 2016 - 14:32

Die Identitären selbst rechtfertigen ihre Aktion als "ästhetische Intervention", die sich nicht gegen die Flüchtlinge auf der Bühne gerichtet habe, sondern "gegen die Heuchler im Publikum und der Politik". http://www.zeit.de/gesellschaft/zeitgeschehen/2016-04/identitaere-bewegung-wien-theater-elfriede-jelinek-die-schutzbefohlenen

3 Reacties
Frank Lenssen2
Frank Lenssen215 apr. 2016 - 17:29

Ja ja - de bruinhemden deden aan esthetische interventie. Er vielen zeven gewonden bij deze artistieke tussenkomst door die viezeriken. Ze dienen geen enkel belang met hun gewelddadigheid. Moeten we het in brand steken van AZC's dan ook maar 'esthetische interventie' gaan noemen? Mishandeling? Moord? Monsters zijn goed in het uitvinden van 'Newspeak'. Triest dat rechtse reageerders deze aanval proberen te vergoelijken of te omzeilen met makkelijk door te prikken kromtaal. Maar ja, rechts kijkt altijd weg. Van de eigen latente of openlijke agressie jegens mensen die rechts niets aangedaan hebben. Ik krijg er een vieze smaak van in de mond, en plaatsvervangende schaamte, van al die dappere pseudoniempjes die anoniem de Sterke Man proberen uit te hangen. Het komt zowel heel naar als heel zielig over, eigenlijk.

GabrielMokummer*...And Justice for All!*
GabrielMokummer*...And Justice for All!*15 apr. 2016 - 20:56

Dag meneer Frank Lenssen. Nu Elsevier geen toegang meer biedt aan rechtse *vrijwilligers* van allerlei rechtse clubjes, om hen boosheid en klagen over alles en iedereen, erover te schrijven en het toegang tot The Post Online alleen via Facebook is, zijn ze nu vooral bij twee websites verzameld, met name Nu.Nl en Joop.Vara NL, volgens mij, verbergen natuurlijk achter allerlei nicknames (m.b.v. verschillende gratis Hotmail accounts, geloof ik!). Ik ben sowieso niet bang van hen hoor. Laten ze maar hun zogenaamde rechtse opinie's blijven uitlaten hoor, wat mij betreft = de hele wereld kijkt wel mee, tegelijkertijd, wat betreft hun inzendingen en iedereen kan zijn of haar eigen conclusie trekken, natuurlijk, over hun hete lucht, OK, hun meningen, altijd onder het mom van de vrijheid van meningsuiting, natuurlijk, hahaha. Een heel fijne avond aan u.

OlavM
OlavM16 apr. 2016 - 0:21

@ Frank Lenssen: Prima verwoord. Tja, "esthetische interventie", je moet er maar op komen. Dat soort tuig "intervenieert" ook graag "esthetisch" op het kunstgebied van de architectuur, nl. de verbouw van moskeeën middels brandstichting.

Lester2
Lester215 apr. 2016 - 14:27

Neonazi's? Ok, dan zijn het neonazi's en dan ben ik ook een neonazi. Vreemd, ik dacht dat neonazi's echt slechte mensen waren, speed junkies en losgeslagen pubers, niet hardwerkende mensen zoals ik die gewoon geloven dat de multiculturele samenleving alleen maar voor meer conflict zal zorgen.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus16 apr. 2016 - 2:07

"dan ben ik ook een neonazi" Het zal ook wel niet voor niets zijn dat je je in anonimiteit hult.

Acid Prune
Acid Prune16 apr. 2016 - 9:15

ja hebt de subcultuur en je hebt mensen met een deel van het gedachtengoed van de nazi's beetje verwarrend is dat wel

voxpopuli2
voxpopuli215 apr. 2016 - 13:45

Het is oostenrijk, een ander land een ander volk en onderhuids nog steeds de broedplaats van wutburger. Overigens die keer dat ik daar ging en ga skiën sta je boven op de berg bij berwang , je kijkt om je heen en je weet het ! Heimat ....

1 Reactie
JanB2
JanB215 apr. 2016 - 23:03

Gewoon omdat betogen op straat en elders ” uit ” is Ja, stelletje slappe zakken hier. Verwerpelijk zootje nietsnutten.

voxpopuli2
voxpopuli215 apr. 2016 - 12:21

Bij de laatste pegida betoging werden vrijwel alle agressieve betogers door de politie opgepakt, wie waren dat ? : de anti-fascisten. Ik zie dit overigens in nederland nog niet zo snel gebeuren. Gewoon omdat betogen op straat en elders " uit " is

Patricia5
Patricia515 apr. 2016 - 12:20

Zodra je tegen de multiculturele samenleving bent , ben je neonazi, ben je aan het discrimineren , word je in een hoek gedrukt waarbij geen dialoog mogelijk word gemaakt, zodra je antisemiet bent en openlijk stond te juichen bij verschillende aanslagen, krijg je een stoel bij een uitgeverij, word je doodgeknuffeld door alle linkse dromers, wereldverbeteraars en academici, want schijnbaar zit het brein links! Word je geen antisemiet genoemd maar critucus. Gelukkig zal de rood-groene coalitie ook bij de volgende verkiezingen ten onder gaan. Oostenrijkers zijn het ook meer dan zat.

Ben Joop
Ben Joop15 apr. 2016 - 11:59

We hebben een sterke anti-fascistische beweging nodig de overheid doet niet veel meer dan pegida beschermen helaas.

1 Reactie
Viki01
Viki0115 apr. 2016 - 13:18

"Het nieuwe fascisme zegt niet: “Ik ben het fascisme.” Het zegt: “Ik ben het ANTI-FASCISME.”

Acid Prune
Acid Prune15 apr. 2016 - 11:40

Dat vind een deel van de joopreaguurders natuurlijk weer helemaal ge-wel-dig

6 Reacties
rechtdoorzee
rechtdoorzee15 apr. 2016 - 12:17

Hoe bedoel je?

newfrontiers
newfrontiers15 apr. 2016 - 12:20

Waarom zouden we geweld geweldig vinden?

Zandb
Zandb15 apr. 2016 - 12:35

Acid, ik zie niet in hoe deze reactie bijdraagt tot een zinnige discussie. Misschien kunt u wat nader toerlichten waarom ik dat verkeerd zou zien?

truusbeek2
truusbeek215 apr. 2016 - 13:19

Geweld is nooit geweldig en was in dit geval dom en schandalig. Misschien dat u AFA geweld wel geweldiig vindt en dat u daarom met een drgelijk vraag komt

Acid Prune
Acid Prune16 apr. 2016 - 9:17

@zandb omdat het hier stikt van de luitjes die elke keer weer geweld zitten goed te praten en racisme ontkennen de fout die men jarenlang maakte is te denken dat er een zinvolle discussie of debat is die is er nooit geweest er is racisme en daarmee is geen discussie mogelijk ; slechts duidelijke afwijzing

kapitanlaipose
kapitanlaipose16 apr. 2016 - 11:08

@Acidprune +1