Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Neonazi's bestormen podium bij voorstelling vluchtelingen

  •  
15-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
56 keer bekeken
  •  
Neonazi’s hebben in Wenen een opvoering door vluchtelingen verstoord. Zo’n 30 leden van de groepering Identitair Verzet bestormden het podium in de collegezaal van de universiteit van Wenen. De neonazi’s droegen spandoeken bij zich met de tekst ‘multiculturalisme moordt’. Het kwam vervolgens tot een handgemeen met toeschouwers. Zeven mensen raakten gewond. De commotie in de zaal met een 700-koppig publiek duurde zo’n zeven minuten. Nadat de neonazi’s de zaal verlaten hadden, hervatten de spelers het theaterstuk.
De vluchtelingen voerden Die Schutzbefohlenen (De beschermelingen) van Nobelprijswinnaar Elfriede Jelinek op. Ze schreef het stuk in 2013 naar aanleiding van de bezetting van een Weense kerk door zestig wanhopige vluchtelingen. Kort daarop verdronken tientallen asielzoekers in de Middellandse Zee. De overlevenden kregen 100 euro van de Italiaanse overheid en werden naar Duitsland en Oostenrijk gestuurd. Die Schutzbefohlenen werd in 2014 opgevoerd tijdens het Holland Festival , ook toen werden de rollen vervuld door asielzoekers. NRC schreef er over :
"Aangrijpend is de scène waarin de spelers roerloos op de grond liggen, alsof het aangespoelde lichamen zijn. Langzaam richten ze zich op. In een veelstemmig koor reciteren ze teksten over de zee die hen heeft vernietigd en over het verbod een vrij land te mogen betreden. Jelineks taal is nu eens woedend, dan poëtisch en extatisch. De titel Die Schuzbefohlenen, vertaald als beschermelingen of protegés, is een variatie op de Duitse titel van de klassieke tragedie De smekelingen van Aischylos. Die heet Die Schutzflehenden. Hierin zoekt een groep vrouwen toevlucht bij de koning van Argos, uit angst voor een gedwongen huwelijk."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.