Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Neonazi’s bekladden voormalige concentratiekampen aan de lopende band

  •  
22-09-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1444 keer bekeken
  •  
buchenwald

Er is een enorme toename te zien van neonazistisch vandalisme bij voormalige Duitse concentratiekampen. Dat blijkt uit een inventarisatie van de Duitse RND. Zo zijn er bij het voormalige kamp Buchenwald inmiddels wekelijks neonazistische, antisemitische bekladdingen. Ook de voormalige concentratiekampen Dachau, Bergen-Belsen, Neuengamme en Sachsenhausen hebben vaker te maken met vernielingen en vandalisme.

Nu.nl schrijft: “De toename van het aantal incidenten vanuit radicaal-rechtse hoek is volgens de herdenkingsmonumenten te koppelen aan de verharding van het Duitse politieke klimaat, zeggen ze tegen RND. En dat terwijl de concentratiekampen juist herinneren aan extremistisch geweld in het verleden.

Gidsen in de kampen worden inmiddels getraind hoe ze moeten omgaan met neonazi’s. De voormalige kampen worden regelmatig bezocht door mensen met hakenkruizen-tatoeages of nazistische verwijzingen op hun kleren.

Uit onderzoek blijkt dat extreemrechtse standpunten weer meer in zwang raken in Duitsland. Zo zijn er nu twee keer zoveel Duitsers die verlangen naar een Führer dan twee jaar geleden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (35)

Thuiszitter
Thuiszitter23 sep. 2023 - 20:24

In de jaren tachtig op vakantie met mijn ouders in Duitsland . Mijn militaire vader liet zijn standplaats zien waar hij 5 jaar had gediend en reed bij Bergen Belsen langs de massa graven. Op een van de heuvels zaten doodleuk wat Duitsers te picknicken, dat gebeurde daar met regelmaat vertelde mijn ouwe die overigens de Duitsers erop wees en wegstuurde. Dit schoot mij te binnen toen ik het artikel las.

Gerygrr
Gerygrr23 sep. 2023 - 10:57

De invloed van de grote internetbedrijven en hun algoritmes hebben dit veroorzaakt. Er was een gezegde: Wie een hond wil slaan kan altijd wel een stok vinden. Er zijn zoveel verschillende groepen mensen door verschillende stokken geslagen, dat er helemaal niets meer wordt geloofd. Ook in ons land. Het is Baudet, die dat aantoont. Hij zegt wat hij zegt tegen zijn verwarde achterban. Hij zegt die onzin niet, omdat hij er zelf in gelooft. We gaan hier in discussie en veroordelen graag de uitleg van de ander. Dat schiet niet op. Het creëert nog meer verongelijkte mensen en nog meer onzintheorieën. Het nieuws over de werkwijze van tic toc is nu hot. Echter de eerdere op volwassenen gerichte versie van dit laatste bedrijf heeft onze bevolking al tientallen jaren in greep! Afkomstig uit extreem rechts Quanon bijvoorbeeld. Steve Bannon op de foto met Baudet en Orban…..

1 Reactie
Paul Spijkers
Paul Spijkers23 sep. 2023 - 23:06

Inderdaad. Elke overgroeide schoolbank vandalist met een beeld in een vergeeld geschiedenis boekje associeren is gewoon lui. It is the internet multinational, stupid. Baudet is bijna regelrecht Bannon. Onzin verkoperij want mobieltjes maken van burgers onzin consumenten EN doorgeef luiken dus niet alleen consument maar ook een product wiens participatie iemand anders dan weer kan consumeren. Ongeveer wat er hier gebeurt als je weer in een tietel de term 'extreem rechts' voor een willekeurige partij zet. BBB in breinen samen zetten met Nazi. Zo dom. Beetje racisme erbij en presto, de Duitsers zijn weer nazis. Dat gaat makelijker als je de details wegneemt, zoals dat het ook over school uitjes met stoute jongetjes gaat.

EenMening3
EenMening322 sep. 2023 - 21:13

Duitsland blijft een potentieel gevaarlijk land. Onze schneidige Oosterburen marcheren zo weer achter een nieuwe Führer aan. In het het enigszins anarchistische en chaotische Nederland zal dit niet zo snel gebeuren. Gelukkig houden de Amerikanen een oogje in het zeil. Hun aanwezigheid heeft er sinds 1945 voor gezorgd dat Duitsland en Frankrijk elkaar niet opnieuw in de haren zijn gevlogen. Wat het antisemitisme betreft, dat is wel de ergste vorm van discriminatie en onderdrukking die de wereld ooit gezien heeft. Antisemitisme heeft alleen al in Nederland geleid tot 102.000 moorden en in Europa zelfs tot 6.000.000 slachtoffers.

9 Reacties
MG1968-2
MG1968-223 sep. 2023 - 7:26

"Duitsland blijft een potentieel gevaarlijk land. Onze schneidige Oosterburen marcheren zo weer achter een nieuwe Führer aan. In het het enigszins anarchistische en chaotische Nederland zal dit niet zo snel gebeuren. " Niet met je eens. Juist omgekeerd. Vergelijk eens even die vvd'r met die zegt 'in mijn bedrijf komt ongewenst gedrag niet voor, want kijk maar dat komt in die links georiënteerde bedrijven wel naar voren'... In Nederland wordt rechtsextremisme minder als een probleem gezien dan in Duitsland. Het potentieel gevaarlijke land is Nederland. En Oostenrijk. Maar dat laatste terzijde.

Backtobasics
Backtobasics23 sep. 2023 - 9:35

"Gelukkig houden de Amerikanen een oogje in het zeil" Todat Trump weer de verkiezingen wint.............extreem rechts is volop aanwezig Amerika.

Hannes Achterhout
Hannes Achterhout23 sep. 2023 - 9:40

Dat het Pentagon tientallen US bases in de Bondsrepubliek tot op de dag van vandaag operationeel houdt, is sowieso beláchelijk! Evenals die in Italië o.a. Vicenza; en Kosovo, `Bond Steel', een der grootste US bases ter wereld. Samen toch meer dan honderdduizend troepen. Waarvoor? Hebben wij ook bases in de US soms? En dan zijn er nóg steeds fanatieke rechtse oorlogshitsers die beweren dat de EU Navo vollédig onafhankelijk is van het Pentagon. Ja ja...... Het valt Parijs te príjzen dat het US bases in Frankrijk heeft gewéigerd!

Zandb
Zandb23 sep. 2023 - 9:44

Mening Ik geloof niet dat het ene land "in potentie" gevaarlijker zal zijn dan het andere. Ik geloof wel dat de situaties in verschillende landen anders waardoor het lijkt alsof de inwoners daar verantwoordelijk voor zijn. Om maar een voorbeeld te noemen: toen ik jong waren er maar heel weinig zwarte mensen in ons land, in ieder geval veel te weinig om ze zo te 'mishandelen' als heel veel van oorsprong Nederlanders in de VS en in Zuid-Afrika deden. Maw: als er geen mensen van vreemde smetten in een land zijn, of als een land te klein is, of te machteloos, of te arm, of..... dan is het natuurlijk onzin, dat inwoners zichzelf op de borst kunnen kloppen dat ze zo weinig discrimineren, of dat ze geen ambitie hebben om andere landen aan te vallen o.i.d. Ten tweede maken we er hoop ik toch geen wedstrijd van, welke bevolkingsgroep het meest te lijden heeft of heeft gehad van discriminatie. Daarbij zou ik werkelijk niet weten hoe je zoiets objectief vaststelt, dat antisemitisme de ergste vorm van discriminatie en onderdrukking zou zijn. (Het doet me denken aan 'onderzoeken' die zouden bepalen wat het beste ziekenhuis is en waar je dan in dat beste ziekenhuis naar de verdommenis wordt geholpen door die ene kluns van een dokter, chirurg of verpleegkundige.) Als het om discriminatie gaat, dan zijn de VS wel een heel slecht voorbeeld om op te voeren. Verder ben ik bang, dat de VS alleen uit eigen belang hun invloed hebben doen gelden in Europa.

EenMening3
EenMening323 sep. 2023 - 12:14

@MG1968 "In Nederland wordt rechtsextremisme minder als een probleem gezien dan in Duitsland. Het potentieel gevaarlijke land is Nederland. En Oostenrijk. Maar dat laatste terzijde." Duitsland heeft een lange traditie van volgzaamheid. Tijdens het Tweede Keizerrijk voegde men zich naar de militairen. Toen Hitler aan de macht kwam, liep het grootste deel van de Duitse bevolking achter hem aan. Nederland heeft geen militaire traditie en bleek, m.u.v. een kleine minderheid, ook niet gevoelig voor het nationaalsocialisme. In 1943 gaf Seyss-Inquart zijn, vergeefse, pogingen op om de Nederlanders te winnen voor het nationaalsocialisme en koos voor een veel hardere aanpak. In het voormalige West-Duitsland heeft men inderdaad veel aan zelfonderzoek gedaan, maar in de voormalige DDR is dat niet gebeurd, omdat men zichzelf als het "goede Duitsland" zag. De DDR was, net als de andere communistische landen, anti-Israël en in de praktijk ook antisemitisch. Daar zit dan ook het grootste probleem. Wat Oostenrijk betreft heb je wel gelijk. De Oostenrijkers hebben zich in 1945 heel sluw als "eerste slachtoffer" van de nazi's aangemerkt. Terwijl Hitler en veel andere vooraanstaande nazi's, waaronder Seyss-Inquart, van Oostenrijkse afkomst waren.

Paul Spijkers
Paul Spijkers23 sep. 2023 - 12:48

Alles is 'potentieel gevaarlijk'. Zelfs je opoe. Je vervalt in te makkelijk racisme. Net als mensen die moslims potentieel in een jihad zien opstaan. Dat ligt aan het systeem. En het systeem is de EU, wat een liberale unie van staten is, zoals de VS ook een liberale unie van staten is. Dus in die asociale vrijheid zal je inderdaad best groepjes nazis krijgen. Maar niet meer marcheremde volkeren. Dat zijn we al een tijdje voorbij. Amerikanen zijn goed voor onze defensie. Maar Europeanen zelf zijn het geweest die de natie-staat hebben opgeheven tot iets anders.

BrotherV
BrotherV23 sep. 2023 - 15:52

Een mening: Tegen Israël zijn is tegen fascisme zijn. Iets wat rechts niet is.

Satya
Satya23 sep. 2023 - 20:58

"Wat het antisemitisme betreft, dat is wel de ergste vorm van discriminatie en onderdrukking die de wereld ooit gezien heeft. " Dit is wel een erg zieke gedachtengang. Wilders zijn discriminatie doet niet onder voor die van Goebbels. De schaal van de holocaust was van ongekende grote maar voor slachtoffers van genocide maakt dat niet uit. Respectloze en zeer smerig wat je schrijft.

Paul Spijkers
Paul Spijkers26 sep. 2023 - 22:24

Dat er andere onderkukking was en hoe groot kan je over discuseren. Islamitische Jihad en Mongoolse slachtingen vernietigde ook volkeren. Maar het idee dat waar Goebbels verantwoordelijk voor was hetzelfde is als waar Wilders verantwoordelijk voor is uiteraard is totale fantasie. Relatief gezien een stuifmeel etent dag vlindertje vergelijken met een kudde vlees verslinde dinosaurussen na een jaar grote jachten. Als je dat smerig vind is dat omdat je eist dat het dezelfde dingen zouden moeten zijn. Maar de werkelijkheid gaat niet veranderen.

MG1968-2
MG1968-222 sep. 2023 - 19:28

Wat ik me zo afvraag. De mensen die zo tegen hoofddoekjes in de openbare ruimte zijn, zijn die ook voor het weren van mensen met extreemrechtse symbolen uit de openbare ruimte? Of is dat dan weer een vorm van 'vrije meningsuiting'.

6 Reacties
hgroen2
hgroen222 sep. 2023 - 21:33

"Some of those that work forces, are the same that burn crosses" - RAM

Ch0k3r
Ch0k3r23 sep. 2023 - 5:48

Zou eigenlijk wel logisch zijn, aangezien een hoofddoek ook een uiting van extreem rechts is, alleen hangen ze een andere dictator aan. Zelf ben ik er niet op tegen, men mag dragen wat ze willen zolang ze maar identificeerbaar zijn.

MG1968-2
MG1968-223 sep. 2023 - 7:01

@Ch0k3r "Zou eigenlijk wel logisch zijn, aangezien een hoofddoek ook een uiting van extreem rechts is, alleen hangen ze een andere dictator aan." Hoofddoekjes zijn géén uiting van het ontkennen van de mensenrechten van een ander. De extreemrechtse symbolen doen dan expliciet. Persoonlijk zou ik het weren van de de mensen die extreem rechtse symbolen dragen kunnen verdedigen terwijl ik dat met het weren van de keuze voor hoofddoekjes dat niet kan. Maar wat ik in elk geval niet begrijp is dat mensen die hoofddoekjes willen weren dit iet willen bij dit soort symbolen. Alhoewel. De 'vijand van je vijand is je vriend....' of zoiets. Toch? Triest!

Zandb
Zandb23 sep. 2023 - 9:51

Ch0k3r U kunt aan een hoofddoek alleen maar aflezen, dat mensen moslim zijn. Dan weet je nog niets. Het is namelijk niet verboden, misdadig of zoiets om moslim te zijn en om te tonen dat je moslim bent. Niet elke moslim (laat staan elke moslima die een hoofddoek draagt) is tegen joden bijvoorbeeld, of sympathiseert met terroristen, of bedreigt onze democratie...... Dat kan je van mensen die werkelijk rechtse symbolen dragen niet zeggen.

MG1968-2
MG1968-223 sep. 2023 - 12:14

@ZandB Precies dat ;)

BrotherV
BrotherV24 sep. 2023 - 3:03

Rechtsextremisten, die zijn antisemietisch. Antisemisme überhaupt is een christelijk iets. Moslims hebben joden verdedigd.

Nooitgedachten
Nooitgedachten22 sep. 2023 - 18:41

En wat te denken van het feit dat de Duitsers zich weer schaamteloos in hoog tempo aan herbewapenen zijn? Met instemming van ''links'' tot en met ''rechts''? Kosten nog moeite worden daarbij gespaard en het is de onderkant van de samenleving die daarvoor moet bloeden. Geen wonder dat de oude bekende Duitse mentaliteit weer heftig de kop op steekt. En de Duitse elite denkt ons nog te kunnen bedotten met het in de ban doen van kernenergiecentrales maar intussen wel met hun bruinkool iedereen en het klimaat de moord laten stikken.

4 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers22 sep. 2023 - 21:41

Fijn weer, die racisme en de valse equivalentie tussen defensie en militaristische aggressie. Een probleem met misleidende nieuws stukjes is dat het foute reacties in de hand werkt.

BrotherV
BrotherV23 sep. 2023 - 4:14

Ja die die. Linkse Duitsers zijn het probleem lol

MG1968-2
MG1968-223 sep. 2023 - 6:51

Je gaat voorbij aan het feit dat in duitsland weliswaar aan 'de onderkant' (of moet ik zeggen 'aan de onderkant in het oosten') het rechtsextremisme groeit maar bij weldenkend duitsland wél afstand neemt van deze groep. Terwijl in Nederland onder aanvoering van de partijleidster van de VVD deze mensen gepaaid worden. Je probeert twijfel te zaaien over de bedoelingen van wat jij de Duitse Elite noemt maar ik heb door jou verhaal hierboven wel duidelijk waar je hier in Nederland voor stemt. En dat is bruin. Je gaat je niet verstoppen hoor. Kijk een naar mathijsco. Die doet het zelfde als jij dat doet. Maar net wat minder opvallend.

BrotherV
BrotherV24 sep. 2023 - 3:04

Stem jij FvD?

PVDB2
PVDB222 sep. 2023 - 16:44

Extreemrechts en intelligentie: Soms angst, soms het niet willen accepteren dat een maatschappij veranderd en dat niet alles een goed nieuws show is. Zij moeten veranderen, niet wij. En ons mag het niks kosten. Er geen gebruik gemaakt mag worden sociale en maatschappelijke regelen. Dat is alleen aan ons om dat te doen, maar dan eerder misbruik. Maar voor een groot deel is het echt vaak domheid, gebrek aan inlevingsvermogen en een bekrompen wereldbeeld. Testosteron gedreven. Daar zien sommige politici wel een verdienmodel. Wilders met zijn Nexit en generalisering van minderheden. Baudet die dat heeft uitgebreid met complot theorieën waar in deze tijd ook aandacht en ruimte voor is om als geloofwaardig gezien te worden. Je kan sommige mensen alles wijs maken. Als je iets maar geloofwaardig verteld. Beeldvorming. Dat Joden een geheim genootschap hebben, werelddominantie willen, de reden zijn waarom jij arm bent. Dat de EU omvolking voorstaat. Chips in vaccins zitten. Hetzelfde geld voor de personen die een hakenkruizen tekenen op standbeelden, gebouwen of in/op locaties als Auschwitz. Net als het niet grappig is om de nazigroet te geven, nazi termen te bezigen omdat je dat lollig vind. Wat sommige rechtse rakkers weer gewoon VVM vind, of zeuren. Een vaak soms bedekt gemeend. Besef wat er gebeurt is, wat oorlog en genoicide doet met een bevolking. En wat latere generaties meedragen. Socialmedia is daar bij vaak geen hulpmiddel maar eerder een accelerator.

Palipka
Palipka22 sep. 2023 - 14:26

Deze mensen moeten heel lange maatschappelijke straffen krijgen, werken en constructief opbouwen en verplichte educatie plus verplicht in gesprek met de mensen die hierdoor geraakt worden. Het enige wat werkt met een tumor is verwijderen. Maar ook politiek harder aanpakken.

Mirzas
Mirzas22 sep. 2023 - 14:09

Jaren geleden in Sachsenhausen stonden mensen te roken op Station Z. Dat vond ik al onvoorstelbaar. Maar dit gaat nog veel verder. Ik denk dat ze toe moeten naar mensen enkel onder begeleiding naar binnen laten. En beveiliging die meeloopt. Neonazitraining klinkt toch wat te weinig doortastend.

Mathijsco
Mathijsco22 sep. 2023 - 13:15

Het is toch eigenlijk... gewoon álles voorbij. 'Getraind om daarmee om te gaan' ????? Really? Kent DLD niet hele strenge wetten tegen antisemitisme? Hier passen geen leizige straathoekwerkers. Gewoon oppakken en vastzetten die handel. En doe dat ook maar met veel vertoon.

5 Reacties
Zandb
Zandb22 sep. 2023 - 15:15

Mathijs Waarom denkt u dat wie voor zoiets opgepakt wordt niet de straf krijgt die daarvoor staat? Maar dat die in handen valt van "leizige straathoekwerkers". Hoe functioneert dat bij u boven toch. Denkt u nu werkelijk dat u met dergelijke onnozele niet onderbouwde frames mensen een dienst bewijst? (Overigens mag ik hopen dat u 'lijzige' bedoelt in plaats van het niet bestaande 'leizige'.)

Mathijsco
Mathijsco22 sep. 2023 - 17:26

Zandb, Om even inhóudelijk te reageren op uw vraag: "Waarom denkt u dat wie voor zoiets opgepakt wordt niet de straf krijgt die daarvoor staat?" Ik vind dat mensen niet 'getraind hoeven te worden in omgaan met nazi's die hakenkruizen op een concentratiekamp komen aanbrengen.' Dat is de wereld op zijn kop. Dat ademt ruimte voor pil vergulden en theedrinken. De extra uitleg die ik speciaal voor u best wil toevoegen, is dat op een gedenkplaats als deze vanzelfsprekend de nodige tact in acht dient te worden genomen bij Politie-optreden.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 sep. 2023 - 21:36

Het echte artiekel is breder. Het is gezonde voorzichtigheid om te controleren wat er eigenlijk achter een Joop stukje zit. Het is niet illegaal om een rechts mailtje te sturen of een creepy tatoeage te dragen of een flimpje met je telefoon te maken. Maar je hebt gelijk dat ook voor die dngen trainen niet genoeg is. De toegang en rondgang in die plekken moet veranderen.

Mohawk2
Mohawk223 sep. 2023 - 6:31

Omgaan met nazi-training is geen theedrinken met nazi's, Thijsco. Die karikatuur maak jij ervan. Net als omgaan met agressie-training die ik jaarlijks krijg in mijn psychiatriebaan geen theedrinken met agressors is. Er kan geen 24/7/52 politie aanwezig zijn in die voormalige kampen. Dus voordat die evt opgeroepen wordt (en voor ze er dan vervolgens zijn) om te komen voor neonazi's die over de schreef gaan moet je als gids wel de 'tools' hebben om verstandig met dit soort situaties om te gaan, om de-escalerend te handelen, voor je eigen veiligheid en die van de andere bezoekers bijvoorbeeld. Dat doe je door training. Een goede werkgever zorgt voor personeel dat goed beslagen ten ijs komt om te kunnen handelen in potentieel gevaarlijke situaties zoals met neonazi's.

BrotherV
BrotherV23 sep. 2023 - 14:25

Je bent wel erg selectief in je verontwaardiging.

Paul Spijkers
Paul Spijkers22 sep. 2023 - 12:38

Het artiekel zegt dat er wekelijks iets geraporteert word. Niet dat er wekelijks bekladdingen zijn. Het gaat ook over mails, mensen met tatoeages, mensen die rechtse filmpjes met telefoons maken, en school groepen waarvan iemand verkeerd in een visiete register doedelt. Overigens, gezien de verandereing in hoe de social media generatie zich gedraagt. lijkt het me dat er meer nodig is dan training. Eerder moet er minder vrijheid zijn in hoe je zo'n plek rond kunt bazuinen.