Joop

Neonazi-organisatie Combat 18 verboden in Duitsland

  •  
23-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
48889698017_a81b3457cf_k

© cc-foto: Rasande Tyskar

Combat 18, een neonazistische organisatie die zichzelf de “Adolf Hitler Combat Group” noemt, is officieel verboden in Duitsland. “Voor extreemrechts en antisemitisme is in onze maatschappij geen plaats”, zei minister van Binnenlandse zaken Horst Seehofer.
Meer dan 200 agenten deden op maandagochtend invallen bij leden van Combat 18 in 6 Duitse deelstaten. Telefoons, wapens en nazi-propagandistische producten werden tijdens de actie in beslag genomen. Omdat de plannen voor het verbod al langer bekend waren, is er gerede kans dat belastend materiaal inmiddels is weggewerkt.
Na de moord op de CDU-politicus Walter Lübcke in Kassel in 2019 drongen verschillende Duitse ministers erop aan dat Combat 18 een verbod moest krijgen. Hij werd vorig jaar juni in z’n tuin door zijn hoofd geschoten. Lübcke was grote voorstander van het immigratiebeleid van Merkel. De dader had banden met aanhangers van C18 en stond bekend als neonazi. Het EU-politiebureau Europol waarschuwde onlangs voor grensoverschrijdende activiteiten van C18. Europol dringt dan ook aan op een internationale samenwerking, om de groei van de extreem gewelddadige en racistische organisatie te bestrijden.
C18 opereert inmiddels ook buiten Duitsland om aan wapens en explosieven te komen. De naam en lijfspreuk van de groep spreekt boekdelen. De C staat voor Combat. De cijfers 1 en 8 verwijzen naar de letters A en H, die verwijzen naar de naam Adolf Hitler. Het credo van de nazi-organisatie luidt: ‘Whatever It Takes’.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (5)

Libertain
Libertain23 jan. 2020 - 16:37

Minister Seehofer heeft een goede en lang verwacht besluit genomen. Nu even kijken naar welke omringende landen met gunstig xenofoob klimaat die luitjes proberen uit te wijken. Wordt vervolgd.

1 Reactie
4Vier!
4Vier!24 jan. 2020 - 14:37

Libertain 23 januari 2020 at 17:37 "Wordt vervolgd." Dat is de bedoeling, en hopelijk met succes.

Herr Vorragend
Herr Vorragend23 jan. 2020 - 15:25

Goed gesproken Herr Seehofer. En dan nu ook goed doorpakken en dat kan in Duitsland vanwege uitgebreide anti-terrorisme wetgeving, nog stammend uit de tijd van de Rote Armee Fraktion. Inmiddels begint het nazi-gedachtegoed onder bepaalde groepen iets te salonfähig te worden. Alles wat riekt naar deze zieke geesten als terrorisme bestempelen en middels opsluiting uit de maatschappij verwijderen. (En tijdens hun lange gevangenschap een regenboog-overall aan met de opdruk Volksfeind.)

1 Reactie
Becausky
Becausky23 jan. 2020 - 22:52

Ten tijde van de Baader-Meinhoff Gruppe en later De Rote Armee Fraktion gingen ze in Duitsland wel wat voortvarender te werk omdat die vaak oude nazis als doelwit hadden ( ouwe nazis die in Duitsland na WO2 geen verantwoording hoefden af te leggen, en in veel gevallen hun leventje konden voortzetten ) Voor de goede orde: ik keur alle geweld af, of het van extreem-links ,extreem-rechts, of extreem in het midden komt. Gezien de huidige "Zeitgeist" lijkt me dit verbod een wassen neus

Jerry Bidet
Jerry Bidet23 jan. 2020 - 14:16

Goed zo, iedere groepering die de rechtstaat ondermijnd moet aangepakt en/of verboden worden.