Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Neonazi-organisatie Combat 18 verboden in Duitsland

  •  
23-01-2020
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
181 keer bekeken
  •  
48889698017_a81b3457cf_k

© cc-foto: Rasande Tyskar

Combat 18, een neonazistische organisatie die zichzelf de “Adolf Hitler Combat Group” noemt, is officieel verboden in Duitsland. “Voor extreemrechts en antisemitisme is in onze maatschappij geen plaats”, zei minister van Binnenlandse zaken Horst Seehofer.
Meer dan 200 agenten deden op maandagochtend invallen bij leden van Combat 18 in 6 Duitse deelstaten. Telefoons, wapens en nazi-propagandistische producten werden tijdens de actie in beslag genomen. Omdat de plannen voor het verbod al langer bekend waren, is er gerede kans dat belastend materiaal inmiddels is weggewerkt.
Na de moord op de CDU-politicus Walter Lübcke in Kassel in 2019 drongen verschillende Duitse ministers erop aan dat Combat 18 een verbod moest krijgen. Hij werd vorig jaar juni in z’n tuin door zijn hoofd geschoten. Lübcke was grote voorstander van het immigratiebeleid van Merkel. De dader had banden met aanhangers van C18 en stond bekend als neonazi. Het EU-politiebureau Europol waarschuwde onlangs voor grensoverschrijdende activiteiten van C18. Europol dringt dan ook aan op een internationale samenwerking, om de groei van de extreem gewelddadige en racistische organisatie te bestrijden.
C18 opereert inmiddels ook buiten Duitsland om aan wapens en explosieven te komen. De naam en lijfspreuk van de groep spreekt boekdelen. De C staat voor Combat. De cijfers 1 en 8 verwijzen naar de letters A en H, die verwijzen naar de naam Adolf Hitler. Het credo van de nazi-organisatie luidt: ‘Whatever It Takes’.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.