Joop

Neofascistisch FvD-Kamerlid Van Houwelingen beboet vanwege nazi-vlag

  •    •  
06-04-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2065 keer bekeken
  •  
ANP-455466745

Tweede Kamerlid Pepijn van Houwelingen (Forum voor Democratie), bekend van het bedreigen van zijn collega-politici met tribunalen, heeft een boete gekregen van 450 euro wegens het verspreiden van een nep-foto. Dat is volgens het OM belediging. Op de foto waren ministers Ernst Kuipers (D66, Volksgezondheid) en Karien van Gennip (CDA, Sociale Zaken) te zien die zogenaamd een nazi-vlag wapperden. De twee deden aangifte en het OM opende in december een onderzoek. 

Op de originele foto staat de ministers bij een vlag van de Sustainable Development Goals (SDG’s), de VN-doelen voor duurzame ontwikkeling. Van Houwelingen deelde via Twitter eerst een bewerkte foto waarop de vlag een nazi-symbool had gekregen. Na een storm van kritiek verving hij die afbeelding door een gefotoshopte communistische vlag.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

Brenda T. Glooriks
Brenda T. Glooriks7 apr. 2023 - 14:33

Wat een griezelig en kwaadaardig kereltje die Van Houwelingen; op de een of andere manier moet ik altijd aan Herr Flick denken als ik hem zie. Helaas is Van Houwelingen vele malen kwaadaardiger en gevaarlijker ...

Abma
Abma7 apr. 2023 - 11:59

Het zijn gewoon ontzettende ouwe lullen, vroegbejaarden daar bij fvd. Dit burgermannetje moet nog wel oefenen op zijn groet. Lang niet perfect.

antony2
antony27 apr. 2023 - 10:31

Gelukkig heeft de kamer nu de zelfbeheersing om niet op die foute jongens van de ballenbak van Thiery te reageren . Het fascistische gestook van van Meieren werd uiteraard verafschuwd maar daar liet men het bij. Overigens; had deze doorgeschoten puber toestemming om zijn taakstraf te onderbreken of valt dit onder de parlementaire onschendbaarheid?

Polarisario
Polarisario7 apr. 2023 - 10:07

De boete is volledig terecht. De boete was overigens in tegenstelling tot wat de kop van dit artikel doet vermoeden niet vanwege een neofascistische uiting, maar vanwege het onterecht beschuldigen van anderen daarvan. In het artikel zelf wordt overigens dan weer wel correct weergegeven wat er is gebeurd. Eigenlijk doet de auteur in de kop nagenoeg hetzelfde waarvoor van Houwelingen veroordeeld is.

Proletarier
Proletarier7 apr. 2023 - 8:32

Ze zijn wel lekker bezig daar bij forum voor demagogie. Eerst die fascist van een gideon die voor de rechter moet komen en nu deze randfiguur weer. Wel opmerkelijk voor een partij die claimt voor "law and order" te zijn

Satya
Satya7 apr. 2023 - 7:06

Vind dit belachelijk veroordeling en een aanval op vvmu. Ik verafschuw de denkbeelden van de man maar vind dat hij deze denkbeelden wel mag uitten.

12 Reacties
Hank Nozemans
Hank Nozemans7 apr. 2023 - 8:22

Volledig mee eens. Als we voor elke godwin justitie gaan inschakelen, dan is het einde zoek, hoe onsmakelijk het ook is. Gewoon doodzwijgen zo'n provocateur.

Proletarier
Proletarier7 apr. 2023 - 8:30

@ Satya Ik vind van niet. Vvmu is niet onbegrenst, dan krijg je toestanden als in de VS. Is dat waar je naartoe wilt dat we in NL een VS worden? De horror

a.doorgeest
a.doorgeest7 apr. 2023 - 10:23

@ Satya - Is het OM niet met je eens. Je hebt in ons land niet het recht mensen te beledigen of te krenken. Dat heeft niets te maken met een vermeende vrijheid van meningsuiting, maar met het bedrijven van laster en smaad. De twee ministers zijn willens en wetens beledigd met een fotomontage die kant noch wal raakt. Goed dat daar gepast tegen wordt opgetreden. Als Van Houwelingen netjes had gemeld waarom hij het beleid van deze 2 ministers niks vond - in woorden - was hem vervolging bespaard gebleven. Dan maak je zuiver gebruik van je recht op vvmu. Het volkomen misplaatst en moedwillig beledigen van wie dan ook zonder enige grond is gelukkig nog steeds strafbaar in ons land.

Grozny
Grozny7 apr. 2023 - 12:06

@Proletarier "Is dat waar je naartoe wilt dat we in NL een VS worden?" Persoonlijk vind ik dat de vvmu in het eerste amendement in de VS veel beter is geregeld dan hier.

Zandb
Zandb7 apr. 2023 - 12:11

Satya Nou, ik vind niet dat je zonder een heel, maar dan ook een heel goede en geldige reden mensen mag suggereren dat mensen in dienst van het Nazisme hun besluiten nemen. Hank Nozemans U moet zich nog maar eens verdiepen in die wet van Godwin. Deze reactie toont aan dat u er niets vanaf weet. Ten eerste is een Godwin niet per definitie fout (integendeel) en ten tweede is dit helemaal geen Godwin: Dit is een ronduit ongefundeerde * beschuldiging waar het wetsartikel 261 op van toepassing is. * Natuurlijk is deze 'beschuldiging' wel gefundeerd maar, zoals het OM duidelijk te kennen geeft, deugt die onderbouwing niet.

Satya
Satya7 apr. 2023 - 13:49

Ik ben voor volledige vrijheid van meningsuiting, dreigen is geen mening. Ik wil niet dat iemand bepalen kan wat er gezegd wordt. Ik vind ook bepaalde types op nazi's lijken, wil de vrijheid voor mezelf dat te kunnen denken en zeggen en de spot met ze drijven. Zodra ik voor een verbod ben voor anderen om zoiets te doen beperk ik mezelf. Vind wel dat je keuzes kunt maken dat gedachtengoed dat vH aanhangt niet te verspreiden, ben het met Hank eens, teveel aandacht.

a.doorgeest
a.doorgeest7 apr. 2023 - 14:19

@ Satya - Goed dat je voor (vrijwel) onbeperkte vrijheid van meningsuiting opkomt, maar de regelgeving daarover kent één nuance die je misschien is ontgaan of niet kent. Het is in het geheel niet strafbaar met iemand de spot te drijven, zoals je onterecht vreest. In principe mag je je ongelooflijk ironisch, sarcastisch of schertsend over iemand uitlaten, zeker als je dat in een column doet - geen rechter zal je daarop terugfluiten. Wat Van Houwelingen daarentegen heeft gedaan is diep krenkend: twee ministers die vol idealisme trachten positief beleid vorm te geven willens en wetens associëren met het Nazisme, een stroming die qua inborst, criminaliteit en moordzucht ongeëvenaard is geweest. Beide ministers wilden op geen enkele wijze met deze beweging geassocieerd worden en hebben daarop aangifte gedaan van belediging. Het OM heeft hun zienswijze overgenomen en van een passende sanctie voorzien. Mocht Van Houwelingen zich onterecht gesanctioneerd voelen, dan kan hij bezwaar aantekenen tegen de opgelegde boete en de zaak laten voorkomen.

Satya
Satya7 apr. 2023 - 15:06

"twee ministers die vol idealisme trachten positief beleid vorm te geven willens en wetens associëren met het Nazisme, een stroming die qua inborst, criminaliteit en moordzucht ongeëvenaard is geweest." Hun idealisme is het mijne niet. Van Houwelingen heeft ook idealen, ook de mijne niet. Ik vind dat deze uitspraak een dramatische consequentie heeft, nu kan ik niet meer zeggen wat ik van H denk. De ministers moeten maar een zakdoekje nemen en verder gaan doe ik ook vaak genoeg. Ik wil kunnen zeggen wat ik van van H denk en of dat iemand stoort interesseert me niet. Nazisme is niet ongeëvenaard betreft inborst, wreedheid of moordzucht, bolsjewisme, conservatisme onder Churchill, Hutu extremisme, Islamitische Staat. De methode en schaal zijn in de laatste eeuw ongeëvenaard.

a.doorgeest
a.doorgeest7 apr. 2023 - 16:32

@ Satya - Uit je laatste woorden maak ik op dat de crux je nog steeds ontgaat - jammer !

Satya
Satya7 apr. 2023 - 17:50

"Uit je laatste woorden maak ik op dat de crux je nog steeds ontgaat - jammer !" Misschien begrijp ik niet wat jij bedoelt. Mijn punt is dat ik hier geen reden tot strafvervolging in zie in hoe het volgens mij zou moeten zijn.

Zandb
Zandb8 apr. 2023 - 6:11

Satya Helaas bent u het spoor goed bijster. Iedereen, namelijk, heeft de vrijheid - het recht - om een nazi een nazi te noemen, als die inderdaad aan de 'kenmerken' voldoet. Maar niemand heeft de vrijheid - laat staan het recht - om iemand zonder een hele goede onderbouwing een nazi te noemen. De wet verbiedt dat en dat is maar goed ook.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 apr. 2023 - 7:48

[De methode en schaal zijn in de laatste eeuw ongeëvenaard]. Als persoon ligt Mao op kop qua aantallen geschatte slachtoffers. https://www.volkskrant.nl/wetenschap/china-s-eerste-rode-keizer~b0f1cb71/

onyxcumulus
onyxcumulus6 apr. 2023 - 17:00

Iets kleinere bril en je kijkt naar een slechte kopie van Himmler

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin6 apr. 2023 - 16:42

Daar gaat deze jongen niet wakker van liggen, misschien ware een taakstraf daarbij passender geweest, het nationale monument op de Dam kan best een schoonmaakbeurt gebruiken terwijl de nationale tv zijn werkzaamheden op de voet volgt voor het journaal, de middenzuil uitgezonderd want hij zal wel hoogtevrees hebben en wie weet wat de shaming tot gevolg kan hebben.

2 Reacties
BrotherV
BrotherV6 apr. 2023 - 21:13

DE fascisten van FvD gaan hem gewoon crowd-funden. Het kan ook zo zijn dat Thiery hem als een concurent beschouwd en hem dissed. We gaan het zien.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin7 apr. 2023 - 14:49

"DE fascisten van FvD gaan hem gewoon crowd-funden. " Zou me niet verbazen, maar dat bedrag zal wel overeenkomstig de orde van de "overtreding" zijn, veel te laag, voor publiciteit is €450, een schijntje.

a.doorgeest
a.doorgeest6 apr. 2023 - 14:16

Een hele passende sanctie voor deze politieke meelbiet: niet te veel, niet te weinig, maar precies goed. En als je gisteren diens partijgenoot Van Meijeren tijdens het Kamerdebat hebt mogen beluisteren: misschien is het goed als Forum wat nazi insignes op het eigen colbert zou willen gaan spelden; ze hoort volkomen in die hoek thuis - kom er dan ook eerlijk voor uit, en in het Parlement - de arena van de vrijheid van meningsuiting - is dat vast wel toegestaan. Wrijf anderen geen vlaggetjes aan die in wezen op je eigen partijuniform thuishoren...

1 Reactie
BrotherV
BrotherV6 apr. 2023 - 21:13

helemaal mee eens.

Mathijsco
Mathijsco6 apr. 2023 - 14:04

Och ja, deze hooligans waren er natuurlijk ook nog. Kunnen we er nou ff niet bij hebben.

Proletarier
Proletarier6 apr. 2023 - 14:00

Het CDA doen voorkomen als communistisch geeft al aan dat er twee mogelijkheden zijn met deze meneer 1) Kwade intenties en mensen zwart makenen en tegen elkaar opzetten voor meer macht en persoonlijk gewin. 2) Of we hebben te maken met een zwakbegaafde die de meest elementaire geschiedkundige begrippen niet kan plaatsen

4 Reacties
Marcus A.2
Marcus A.26 apr. 2023 - 16:54

Ben er redelijk van overtuigd dat het een combinatie is van die twee.

E w T
E w T6 apr. 2023 - 18:18

Proletarïer . Ik houd op punt 2.

BrotherV
BrotherV7 apr. 2023 - 1:46

Het is een fascist.

Satya
Satya7 apr. 2023 - 7:05

De man is zeer intelligent. Hij is eerder een kwaadaardig persoon.

Zandb
Zandb6 apr. 2023 - 13:50

Dat we hier nog andere dan 'formele aandacht' aan besteden....... Het is al op het randje wanneer je mensen uitrust met nazivlaggen maar over zeker het randje wanneer daar geen enkele aanleiding toe is. Waar zich het nazisme uitdrukkelijk in onderscheidt van andere fascismen is dat ze de holocaust veroorzaakt hebben. Nou de voorstellen van de mensen waar Van Houwelingen z'n pijl oprichtte komt daar in de verste verte niet bij in de buurt. Dat lijkt mij niet meer dan een niet te ontkennen feit.

9 Reacties
BrotherV
BrotherV7 apr. 2023 - 1:48

"maar over zeker het randje wanneer daar geen enkele aanleiding toe is" Joh, lees je eens in over wat fascisten allemaal uitvreten voordat je je domme opmerkingen neer plempt.

BrotherV
BrotherV7 apr. 2023 - 1:52

"Waar zich het nazisme uitdrukkelijk in onderscheidt van andere fascismen is dat ze de holocaust veroorzaakt hebben." Klopt. Er zijn anderszins veel overeenkomsten ook met hedendaags fascisme. Zie het zionisme. Ik hoop niet dat u nu niet gaat zeggen dat die geen 6 miljoen joden hebben vermoord...

Zandb
Zandb7 apr. 2023 - 12:13

Brother Ik ga helemaal niets zeggen over die onzin van u, nou ja, behalve dit dan. Waarom zou ik.

BrotherV
BrotherV7 apr. 2023 - 13:38

Zandb: u denkt toch niet dat ik wakker lig van iemand van wie je zionisme geen fascisme mag noemen? Die beweert dat Israël niet aan de lopende band Palestijnen vermoord? Die, als ik stel dat Israel veel Palestijnen vermoord, zegt dat ik dat moet bewijzen?

Zandb
Zandb8 apr. 2023 - 6:21

Brother Nou. Vooruit dan maar. Dan zal ik onzin serieus nemen. Wanneer je wil duidelijk maken dat iemand in naam van het nazisme werkt, dan moet je toch op z'n minst aantonen, dat die iemand vindt dat joden uitgeroeid moeten worden. Is dat begrepen?

BrotherV
BrotherV9 apr. 2023 - 18:05

zandb: Ik geloof niet dat u goed bent in begrijpend lezen. Maar goed, we zijn het er over eens dat van Houwelingen en fascist is.

BrotherV
BrotherV9 apr. 2023 - 20:56

"Is dat begrepen?" misselijkmakende arrogantie. Heel typerend voor centristen, die bv het fascisme in Israel bagatelliseren. U bent niey links, u bentniet rechts u bent een advokaat vamn de duivel, u hanteert drogredenaties om u onwelgevallige meningen de mond te snoeren. Zeer pathetisch, dat wel. Als u het nu erg vind of niet, u mening zal mij aan mijn anus oxideren.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk10 apr. 2023 - 3:07

Brother, wat een expliciete krachttermen weer. En dan ook weer een persoonlijke aanval. Alles om de discussie niet aan te willen gaan. Voor iemand die vindt dat diegene zichzelf als links doet voorstaan komt het in ieder geval niet verbindend over. Een eigenschap waar links zich graag op laat voorstaan. Als je die verbinding niet wil, accepteer dan ook dat anderen een andere keuze maken, want je wil ze toch niet. Maar deze soorten reacties wel vermakelijk voor de lachspieren.

BrotherV
BrotherV10 apr. 2023 - 14:14

ihag, u gekakel zou vermakelijk kunnen zijn, maar helaas de kwaadaardigheid voorkomt dat.

BrotherV
BrotherV6 apr. 2023 - 13:41

prima!