Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Neger in villawijk? Die moet wel illegaal zijn'

  •  
13-10-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
schoonmaakster300.jpg
Vreemdelingenpolitie weer teruggefloten door rechter vanwege werkwijze ... Ook politie Amsterdam discrimineert - al dan niet bewust - op uiterlijk
De Vreemdelingenpolitie Kennemerland heeft weer toegeslagen. Onlangs is een 32-jarige Ghanese tuinman in Aerdenhout op basis van zijn huidskleur aangehouden, om zijn verblijfspapieren gevraagd en meegenomen voor verhoor. De Haagse rechtbank heeft deze week bepaald dat dit niet mag en de man weer op vrije voeten gesteld.
Het is niet de eerste keer dat de Vreemdelingenpolitie Kennemerland terug wordt gefloten. Eerder hield de politie Afrikaanse vrouwen in Aerdenhout staande die onderweg waren naar villawijken voor schoonmaakwerk. De Raad van State oordeelde destijds dat het niet is toegestaan op grond van iemands Afrikaanse uiterlijk te vermoeden dat hij of zij illegaal in Nederland verblijft.
De Ghanees werd na verhoor in Haarlem vastgezet in vreemdelingenbewaring. De rechter heeft nu geoordeeld dat de omstandigheden waarin de politie de man aantrof, geen aanleiding waren om te vermoeden dat hij illegaal was.
De bewoner van de woning zegt tegenover de Volkskrant (betaalde editie) geschokt te zijn dat de politie ervan uitgaat dat iemand met een donkere huid niet in een groot huis in Aerdenhout kan wonen en dus wel illegaal zal zijn:
Zelf heb ik ook een getinte huidskleur. Dus loop ik ook het risico te worden meegenomen als ik de bladeren uit mijn tuin veeg.”
De man heeft eerder tien maanden in vreemdelingenbewaring gezeten. Hij kan niet worden uitgezet omdat Ghana weigert hieraan mee te werken. Het land krijgt daarom minder ontwikkelingsgeld.
Uit een onderzoek bij de Amsterdamse politie blijkt overigens dat donkere mannen, Marokkanen en Oost-Europeanen sowieso eerder staande worden gehouden door de politie dan andere mannen. De politie discrimineert volgens antropoloog Sinan Çankaya, die het onderzoek deed, al dan niet bewust. Çankaya spreekt van een collectieve bijziendheid. Çankaya in het AD:
Voor de straatagent rechtvaardigen politie-informatie en eerdere ervaringen de selectieve aandacht voor bepaalde groepen. Agenten hebben onbewust een beeld van hoe een crimineel eruit ziet. De straatagent bestendigt de machtsorde in de Nederlandse samenleving. Het komt vooral neer op onbewuste vooroordelen. Discriminatie bewijzen is heel lastig.”
Çankaya presenteerde zijn bevindingen op een seminar over de afwegingen die een agent maakt om iemand te fouilleren of te ondervragen. De politie gaf toe dat bijvoorbeeld twee Poolse mannen met een krakkemikkige auto in een chique buurt eerder aangesproken zullen worden. Korpschef Aalbersberg erkent het probleem:
Het vele controleren zet ons op afstand, dat merk ik als ik met Marokkaanse jongens praat. Controleren kan wel, maar het moet wel uit te leggen zijn.
Luister hier naar een gesprek tussen Çankaya en Ahmed Marcouch.
In Rotterdam is het afgelopen jaar gestart met een pilot ‘selectief preventief fouilleren’. Hierbij wordt op basis van uiterlijk, geslacht of kledingstijl in bepaalde gebieden bepaald of je wordt gefouilleerd of niet. Burgemeester Aboutaleb kondigde destijds aan dat er onder geen omstandigheden op basis van afkomst geselecteerd zou worden. Of dat gelukt is, is onduidelijk. De proef liep in Rotterdam tot 1 augustus, maar wordt in Vlaardingen ingezet tot 1 april volgend jaar.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (58)

Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods
Wij, Prins Pils, bij de gratie Gods13 okt. 2012 - 9:39

Illegaal? Een inbreker! ;-D

CliffClavin1993
CliffClavin199313 okt. 2012 - 9:39

Tja. Het wachten is op een enorme fout: namelijk dat inderdaad één of andere steenrijke, getinte baron in die contreien 'per ongeluk' bevraagd en opgepakt en verhoord wordt - ik bedoel: iemand die vervolgens juridisch terug kan slaan, met grote gevolgen.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa13 okt. 2012 - 9:39

Gooi ouderwets brandstempels niet weg, straks hebben wij het hard nodig. Techchchchch... ''Auw! auw!'' ''De volgende!''

Lucifer2
Lucifer213 okt. 2012 - 9:39

Het gaat er niet om dat de man uiteindelijk zo illegaal als de Irak-oorlog bleek te zijn, maar om de vraag of hij mocht worden staandegehouden. Dat mag volgens de vreemdelingenwet namelijk alleen 'op grond van feiten en omstandigheden die, naar objectieve maatstaven gemeten, een redelijk vermoeden van illegaal verblijf opleveren.' Het is overigens een kwestie van goed (verhullend) opschrijven in het proces-verbaal van de staandehouding. Deze verbalisant was kennelijk net iets te eerlijk. Al hetgeen volgt op een onrechtmatige staandehouding deelt dat lot als 'fruits of a poisened tree'. Daarom werd de man, met schadevergoeding a €75,- per dag die hij onrechtmatig in bewaring doorbracht, op last van de rechter vrijgelaten.

Patrick Faas
Patrick Faas13 okt. 2012 - 9:39

In ons land wordt verschrikkelijk gediscrimineerd door politie en andere ambtenaren, maar vaak in opdracht van hogerhand. Toen ik eens tegen de vreemdelingenpolitie van Haarlem protesteerde dat zij discrimineerden op basis van vooroordelen, antwoordden zij met een verhaal dat door minister Verdonk rondgestuurd was: Buitenlanders in ons land zijn als bezoekers in ons huis. Sommige gasten zie je graag en haal je binnen met versnaperingen, anderen spreek je even aan de deur en sommigen wil je helemaal niet zien. De minister schroomde zich daarbij niet alle paspoortdragers van een bepaalde nationaliteit op één hoop te gooien. Japanners en Amerikanen waren allemaal welkome gasten, zelfs zonder legale papieren, Turken waren niet welkom en de vreemdelingenpolitie moest dat aan illegale Turken laten merken, maar Turken moesten nog wel een betere behandeling krijgen dan Bulgaren, omdat Turken vaak contacten hebben in ons land. Bulgaren waren allemaal tuig volgens de minister: opsluiten en het land uit. Het pesten van buitenlanders in Aerdenhout is dus in lijn met opdrachten die de politie kreeg van hogerhand en die misschien nog niet teruggedraaid zijn. Dat gaat mogelijk pas gebeuren onder Rutte2. De opdracht buitenlanders te behandelen op basis van vooroordelen is iets waarover de vreemdelingenpolitie me vertelde, maar waarover ik niets in de pers heb gelezen. Van hoeveel meer structurele discriminatie door de overheid weten we niet? Wel meldde de pers op een gegeven moment dat de VVD had besloten Poolse vrachtwagenchauffeurs strenger te controleren dan chauffeurs van andere nationaliteiten. Ook discriminatie op basis van vooroordelen, zou je zeggen. Waar was de Raad van State? Enfin, we kunnen ons kwaad maken over de tekortkomingen van de Raad van State in de afgelopen jaren, we kunnen ook blij zijn dat het tij eindelijk keert. Maar er moet nog wel heel wat gebeuren in ons land om de puinhopen van Balkenende en bruin op te ruimen.

BertM
BertM13 okt. 2012 - 9:39

Hebben we allemaal niet een bepaald beeld hoe iets er uit moet zien. Je kunt het niet opnoemen of we hebben wel een beeld. De vraag is waar dit vandaan komt en hoe gevoed. Maar om iemand met een donkere kleur ergens uit een dure tuin jatten gaat echt te ver, veel te ver. Dit is fascistoïde.

BasVV
BasVV13 okt. 2012 - 9:39

De oplossing is zo simpel. Een paar dagen doet de politie niets. Ze fluiten op hun werk. Lachen iedereen toe. Moet je eens zien hoe burgers en de burgemeester reageren. Zo hypocriet allemaal.

Lucifer2
Lucifer213 okt. 2012 - 9:39

Het is een godsgeschenk dat de peetvanvelzens, dirkvandelfts en basgrootels niet aan de knoppen zitten. Niet alleen illegalen, maar wij allen zouden vogelvrij zijn. Dat deze kansloze reaguurders er blijk van geven geen flauw benul van de waarborgen van de rechtstaat te hebben blijkt in dit topic maar weer eens te meer.

ANRandy
ANRandy13 okt. 2012 - 9:39

Dan doen niet alleen agenten dit maar andere ambtenaren vast ook. Sociaal werkers: 'Blanke in Vogelaarwijk? Moet wel zwakbegaafd zijn.'

Fatou
Fatou13 okt. 2012 - 9:39

Op de voorpagina van Joop: geen negers nrc - gezinsmigratie - een Hollander trouwen - Neger in villa. Kip en ei. .

TheRealHandyman
TheRealHandyman13 okt. 2012 - 9:39

Beetje overtrokken. Ik verwacht dat deze tuinman namelijk wel gekleed zou zijn in zijn werkkloffie waardoor ook dit niet past in een villa wijk. Want mensen in een villa wijk werken niet (oops, vooroordeel.) Een combinatie van factoren zou dan de reden kunnen zijn voor verhoor, maar daar wordt niet over gerept? Beetje kortzichtig. Eigenlijk net zo kortzichtig als wanneer de vreemdelingen politie idd zomaar mensen zouden aanhouden louter en alleen om de huidskleur.

JanB2
JanB213 okt. 2012 - 9:39

Of die neger illegaal is interesseert me in dit verband minder. Mij houdt vooral de vraag bezig of die villawijk daar wel legaal neergepoot is.

JanB2
JanB213 okt. 2012 - 9:39

Let u vooral op de misselijkmakende hypocrisie van het geheel. Rechts brallende villabeweuners uit Aerdenhout die de bek vol hebben over hogere straffen, overlast door vreemdelingen etc. maar om een habbekrats uit te sparen wel illegalen voor zich laten werken. Dat de villabeweuner die een illegaal voor zich laten werken strafbaar is ontgaat de politie kennemerland (wat schuift dat?).

JanB2
JanB213 okt. 2012 - 9:39

Wel is het zo dat strafrechtelijk onderzoek en opsporing altijd discrimineren. In positieve en negatieve zin. Bij een zaak begin je met een groep verdachten ("o jee die worden gediscrimineerd") die uiteindelijk steeds kleiner wordt tot je een dader hebt. En als je relschoppers zoekt die onlangs Haren kort en klein hebben geslagen dan richt je je pijlen niet op het lokale bejaardentehuis ("onacceptabel, deze positieve discriminatie van ouderen"). En wat dit specifieke geval betreft: ben je op zoek naar illegalen dan is de kans nu eenmaal groter dat je beet hebt bij een neger (zeker als die rondloopt in Aerdenhout, waar men, zoals algemeen bekend, graag gebruik maakt van goedkope arbeidskrachten) dan bij een blanke man op het drentse platteland. Of het ueberhaupt nodig is dat er gericht naar illegalen wordt gezocht is een ander verhaal.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

Onze wetgevng zou meer aan praktjk moeten toetsen, want ons denken, voelen, gedrag en handelen wordt niet alleen bepaald door huidskleur. En dat is zacht uitgedrukt.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 okt. 2012 - 9:39

Als ik jouw bijdragen hier lees zou de wetgeving moeten worden getoetst aan de onderbuik van 10,08 % van de bevolking.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

Tegen de muur met die racistische honden. Wie beschermt ons nu eindelijk eens tegen de politie?

1 Reactie
Herculaan
Herculaan13 okt. 2012 - 9:39

Wat doen ze u aan dan?

BasVV
BasVV13 okt. 2012 - 9:39

Maar deze man was toch illegaal.

1 Reactie
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen13 okt. 2012 - 9:39

Juridisch wellicht, maar moreel gezien is dat een contradicitio in terminis, mensen kunnen niet illegaal op de wereld rondlopen, en dat heeft niets met het kleurtje te maken.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

Nog even en we mogen ook niet meer zelf bepalen wie onze vrienden zijn, wie we op ons eigen feestje uitnodigen enz. Een damesvoetbalteam? Discrimninerend, hoor.. Ik eis deelname op grond van sexe :-) Kortom, discriminatiewetgeving z.s.m. opheffen, totaal onhoudbaar in theorie en praktijk.

1 Reactie
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 okt. 2012 - 9:39

Ik wil mensen die anti discriminatie beginselen willen afschaffen uitsluiten van deelname aan discusieforums. Gewoon oppakken die mensen, en heeeeel lang opsluiten en daarna het land uitgooien naar verweggistan. ;-)

anjojans
anjojans13 okt. 2012 - 9:39

Waarom doet me dit zooooooooo denken aan Apartheid Zuid-Afrika, schaam je Nederlanders, noem dit onnozele landje in vervolg maar Vernederland! om je rot te schamen!

1 Reactie
Dancor
Dancor13 okt. 2012 - 9:39

Dat er zulke wereldvreemde mensen bestaan die een woord als Apartheid durven weg te kalken of mensen die dit echt zien als vreemdelingenhaat verbaast mij enorm. In wat voor een wereld leven jullie?

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

De politie vermoed dat iemand illegaal is en vervolgens blijkt deze ook nog illigaal te zijn (en zwart te werken) en dit is allemaal verkeerd? zucht...wordt zo moe van die voorstanders die vinden dat je evenveel oma's met een rollator moet fouilleren als Marokkaanse hangjongeren om de schijn van discriminatie te vermijden

1 Reactie
jonh16144
jonh1614413 okt. 2012 - 9:39

De grootste boeven zitten inderdaad ook in villa's maar zijn wit. Of wil je zeggen dat een 'neger' de crisis heeft veroorzaakt?

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

Wie hele artikel gelezen heeft, zal moeten erkennen dat Haagse rechtvank het woord 'recht' onwaardig is. Vreemdelingenpolitie Kennemerland deed gewon haar werk en had nota bene ook achteraf gelijk aan haar zijde. We leven echter steeds meer in land van de omgekeerde wereld.. gewoon triest.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja13 okt. 2012 - 9:39

inderdaad, we leven in een omgekeerde wereld als mensen worden gestraft om hun uiterlijk, terwijl de daders vrij rond lopen. wie zich normaal gedraagt, en van abnormale gedragingen was geen sprake, hoort geen last te hebben van de politie. Racisten horen in de cel.

dino_radja
dino_radja13 okt. 2012 - 9:39

racisme is een ernstige misdaad, en een groot probleem in de nederlandse (dus multiculturele) samenleving. Racisten zoals deze agenten horen hard aangepakt te worden met flinke straffen.

1 Reactie
juliusvold
juliusvold13 okt. 2012 - 9:39

Hoe zie je dat voor je? Dat agenten gaan zeggen dat ze bewust discrimineren? Nee natuurlijk.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

"Agenten hebben onbewust een beeld van hoe een crimineel eruit ziet." En ze hadden de juiste te pakken. De man die zei: "Zelf heb ik ook een getinte huidskleur. Dus loop ik ook het risico te worden meegenomen als ik de bladeren uit mijn tuin veeg" hebben ze niet opgepakt, maar wel een illegale vreemdeling. Blijkbaar klopt het onbewuste beeld wat de agenten hebben.

3 Reacties
dino_radja
dino_radja13 okt. 2012 - 9:39

blijkbaar niet, want de racisten zijn door de rechter teruggefloten.

BasVV
BasVV13 okt. 2012 - 9:39

Maar ja. Die durven straks niemand meer aan te pakken. Als agent ben je blijkbaar de crimineel. Wat doen die rechters eigenlijk behalve de hele dag in een gebouw te zitten. Komen die wel eens buiten. En dan bedoel ik niet het van de parkeergarage naar huis rijden en de volgende dag weer terug.

jonh16144
jonh1614413 okt. 2012 - 9:39

"Blijkbaar klopt het onbewuste beeld wat de agenten hebben. " Agenten leren dan ook slechts op onderbuik af te gaan. Om het nog interessanter te maken, er is een oververtegenwoordiging: "Nu, ruim zeven jaar later, is die situatie niet veranderd en constateert het kabinet in de Jaarnota Integratiebeleid 2004 (Tweede Kamer, 2004) dat een overmatige betrokkenheid van minderheden bij criminaliteit kan worden gezien als een uitdrukking van geringe binding met de samenleving en daarmee als een uitdrukking van gebrekkige integratie." http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/FA26E32C-250B-4D1D-B3B9-35085B6C48BC/0/2005verdachtvancriminaliteit.pdf Cultuurclash en het behandelen van vreemden alsof ze lepra hebben is een mogelijke oorzaak voor de oververtegenwoordiging van allochtonen in de criminalteit. Maar hier komt de kicker: Als je ze ongelijk behandelt, aka preventief meer fouilleert dan jouw favo blanke ras, dan versterk je het effect! Dus deze maatregel werkt averechts. Nog meer food for thought: http://www.google.com/url?sa=t&rct=j&q=&esrc=s&source=web&cd=3&ved=0CDYQFjAC&url=http%3A%2F%2Fwww.wodc.nl%2Fimages%2Fob277_volledige_tekst_tcm44-225797.pdf&ei=HIp5UK3qBYLK0QWEkIGADA&usg=AFQjCNHGZO2TtoFzb6XmFyVh3Y6txcJEDg (PAs op, dit zijn lange artikelen, iets wat je waarschijnlijk niet gewend bent aangezien je nog op de middelbare school zit. Hint: lees de samenvatting, zelfs iemand met jouw verstandelijke mogelijkheden kan wel een samenvatting lezen...toch?)

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

De politie heeft niets meer te zoeken heeft op straat. Elke staandehouding is namelijk uitsluitend gebaseerd op discriminerend vermogen van de agent.

1 Reactie
denmol
denmol13 okt. 2012 - 9:39

"De politie heeft niets meer te zoeken heeft op straat. Elke staandehouding is namelijk uitsluitend gebaseerd op discriminerend vermogen van de agent." Gelukkig is er vrijheid van menings uiting en ben ik blij dat jij er hier blijk van geeft geen kaas gegeten te hebben van wetgeving en gelukkig de genen die daarover gaan wel blijkens het vonnis van de rechtbank.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

Een illegale vreemdeling die door een rechter op vrije voeten wordt gesteld, terwijl de rechter de agenten die deze man (terecht) aangehouden hebben ook nog even schoffeert. Dat kan alleen in wild-west land Nederland.

2 Reacties
Nog1web
Nog1web13 okt. 2012 - 9:39

Illegale vreemdelingen bestaan volgens onze wet helemaal niet. Het verblijf kan illegaal zijn, de vreemdeling niet. En hier is er niet eens sprake van illegaal verblijf, daarvoor zou de man moeten weigeren mee te werken aan uitzetting. Maar in dit geval wenst het (vermoedelijke) land van herkomst niet mee te werken.

denmol
denmol13 okt. 2012 - 9:39

"terwijl de rechter de agenten die deze man (terecht) aangehouden hebben ook nog even schoffeert" Schofferen, als deze magistraat dat al gedaan zouden hebben, is nog een geringe bejegening want deze dombo's zouden gewoon veroordeeld moeten worden omdat juist zij de geldende regels in de samenleving zoals wij die kennen in dit land zouden moeten respecteren en daarnaar dienen te handelen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

Zeer zorgelijk als het eigen Nederlandse rechtssysteem de eigen samenleving niet meer beschermt tegen illegalen. Illegaliteit is asociaal verschijnsel en moet onvoorwaardelijk strafbaar zijn. Nederland als onafhankelijk rechtspersoon moet veel meer van zich afbijten, anders is hek straks van de dam. Dan degenereert Nederland richting derdewereldland. Respect voor onze Vreemdelingenpolitie.

2 Reacties
Alfred Blokhuizen
Alfred Blokhuizen13 okt. 2012 - 9:39

Beste Wim, Je weet heel goed dat dit standpunt helemaal fout is. Rechters zijn er om wetten te handhaven. Het zal niet deugen als rechtbanken o hun eigen regels maken. Daar hebben we de politiek voor. Jij wilt een bananenrepubliek.... ga er dan ook wonen. Dat zijn die landen waar de mensen waar we het over hebben, vandaan komen. Je hebt kunnen stemmen, de partij die jouw standpunt omarmde, heeft zwaar verloren. Alle andere partijen zijn het er niet mee eens (ook andere verliezers). Leef daar de komende 4 jaar maar mee. Wat jij wil, afschaffing van de rechtstaat gaat niet gebeuren.... Verzet je bakens, anders blijf je een ongelukkige klager.

eeweew
eeweew13 okt. 2012 - 9:39

En de illegalen die niet terug kunnen? Die moeten maar dood vallen?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai13 okt. 2012 - 9:39

Moeilijk maar laat ik een vergelijk maken. Je zoekt na problemen met agressieve honden in een park naar de stoute beestjes. Zie je een golden retriever en een pitbull op je af komen. Je wilt het niet maar de pitbull is toch de eerste verdachte. Dat is nu eenmaal zo.

2 Reacties
Lejoo
Lejoo13 okt. 2012 - 9:39

Leuk geprobeerd. In analogie van het artikel zou jij de getinte Golden Retriever wantrouwen. Als hij naast een witte Pitt-bull op jou afkwam.

Zjenny
Zjenny13 okt. 2012 - 9:39

Ik kijk dan naar hoe het baasje omgaat met de hond.

Alila
Alila13 okt. 2012 - 9:39

'Neger in villawijk? Die moet wel illegaal zijn' En dat was ie dan ook.

2 Reacties
Lejoo
Lejoo13 okt. 2012 - 9:39

Was hij illigaal, omdat hij een neger was? Of was hij een tuinman zonder geldige papieren? Is iedere zwarte tuinman in een villawijk daarom illegaal? Hoe zie je zoiets aan iemand's uiterlijk? Kun jij dat eenvoudig uitleggen aan ons en de rechter?

Opinius
Opinius13 okt. 2012 - 9:39

was ie dat? in geval is hij illegaal in afwachting van zijn procedure en verblijft als hij niet strafbaar omdat hij daar aan het werk was als tuinman voor eentje met een villa tuin.Iemand die nog geen nederlandse herkende burger is kan je niet berechten naar de wet waaronder zich schikken moet als erkende nederlandse burger. wel diegene met die villa tuin is in de wet als nederlandse legale burger hierin strafbaar. maar daar hoor ik zowel in dit bericht(item) ,als reacties nergens iets over.Werd die niet even aangehouden wegens het te werk stellen van illegalen voor een paar euris. dit is een staaltje van : hypocriet aan alle kanten rammelende wetgeving en daardoor nog sickere uitvoering van een k** nederland armoede ten top

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

Het is anno 2012 wel heel curieus en cynisch dat de rechtbank en andere verdedigers van illegalen enkel en alleen maatstaf en norm leggen bij de huidskleur van poppetje X. Al het overige telt niet mee. Hoe diep kan Nederland zinken.. welkom bij 'bezopen' rechtspraak. Nederland moet zich weer trots en zelfbewust land tonen. En als onafhankelijk rechtspersoon deze juridische onzin t.b.v. Nederlandse samenleving aanvechten.

1 Reactie
Lejoo
Lejoo13 okt. 2012 - 9:39

Een agent arresteert jou, op basis van jouw huidskleur. De rechter keurt dat goed. Dat is niet het Nederland om trots op te zijn.

CliffClavin1993
CliffClavin199313 okt. 2012 - 9:39

Ik heb de hele thread nog eens gelezen. En het is pijnlijk om te zien dat veel respondenten, al dan niet bewust, er geen been in zien om aan de hand van wat vooroordelen, en een stuitend gebrek aan feitenkennis, blijk te geven van de onthutsende grensvervaging die deze jaren in juridisch/justitiëel Nederland in opmars is. Blijkbaar hebben de niet door kennis of moraal gehinderde, en populistische verbale en schriftelijke kanonschoten van types als Fortuin, Verdonk, Wilders, Opstelten, en Teeven hun uitwerking niet gemist. Voorbeeld: als de meer rechts georiënteerde reageerders laten zien dat de precieze omschrijving van het begrip 'staandehouding' hen eigenlijk geen bal interesseert, dan is dat een bewijs van verloedering, die geïnspireerd is op vooroordelen in plaats van kennis en begrip van zaken, en dat is onthutsend, omdat elke neergang van een samenleving begint met irrationele, slechts op zeer amorfe gevoelens, gevoelens die men meestal dan ook liever niet wil concretiseren, omdat ze onacceptabel zijn in een beschaving. 'Hij zal er wel naar uitgezien hebben' 'Hij bleek illegaal hier te verblijven, dus had de politie gelijk' (dat is een verwrongen manier van 'gelijk achteraf', en onwettig behaald, knoop dat maar eens in Uw oren, beste Rechtsmenschen) 'Nou ja, een gekleurde figuur in dat dure dorp, dan kán niet kloppen, toch?' 'Marokkanen zijn nu eenmaal vaker crimineel dan 90-jarige Nederlandse oma's' Als burgers die goed uit hun woorden kunnen komen, en vermoedelijk een redelijk verantwoordelijke functie bekleden in de maatschappij, en misschien ook anderen kunnen beïnvloeden met deze ideeën, als boven geparafraseerd, dan is waakzaamheid geboden. Je kán de rechtsgang niet funderen op deze borrelende en onwelriekende 'brain farts' (hersenscheten, voor diegenen die het Engels niet machtig zijn). Maar ja - als de Minister van Justitie, Zijne Excellentie Ivo O., deze troebele denkwijzen ('voelwijzen' is een beter woord), ondersteunt en aanwakkert, dan is het dus momenteel een beetje vechten tegen de bierkaai. Meneer Teeven, naar het schijnt een gestudeerd persoon, hoewel daar niets van te merken is, doet heel vaak ook een politiek ondeskundige duit in het zakje - opgemelde sinjeurs lijken noch van de Verlichting, noch van de 'Trias Politica' ook maar een snars begrepen te hebben, ondanks het feit dat ze van de 'liberale' VVD zijn, die zich vooral bij monde van Frits Bolkestein toch zo graag op die zaken beroept. Misschien hebben ze alleen maar dispuutsavonden bezocht, van een permanent beschonken studentencorps. Dat schijnt voor te komen.

1 Reactie
CliffClavin1993
CliffClavin199313 okt. 2012 - 9:39

Er staan storende taalfouten in mijn tirade, hierboven. Excuses daarvoor, en ik denk dat de lezer de leemtes zelf correct kan aanvullen.

[verwijderd]
[verwijderd]13 okt. 2012 - 9:39

De man was illegaal, dus. Ze letten ook op marokkaantjes in grote mercedesen en bmw's. Ze controlleren ook op snelwegen die uitnodigen tot hardrijden, maar waar je maar 100 of 80 mag. Politiekcorrecte gelul altijd.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja13 okt. 2012 - 9:39

maar als je gewoon 80 rijdt word je niet aangehouden...

Le Chat Botté
Le Chat Botté13 okt. 2012 - 9:39

@ alle sociaal ongemotiveerden die Joop om voor mij tot op heden onbegrijpelijke redenen frequenteren, hier dan een koekje van eigen deeg: We weten natuurlijk allemaal dat vooral blanke mannen met kale hoofden of gemillimeterd haar hooligans zijn met de bedoeling te rellen in een voetbalstadion en/of een projext x party. Dus altijd en overal onmiddellijk inrekenen dat tuig!!! En alle goedwillende politie-agenten, mariniers, ongewenst kale mannen, mannen met een penopauze crewcut, feuten tijdens de introductieweken van hun corpsballenclubje, chemokuur-recidivisten, en andere om hun moverende redenen kortgewiekten: Tough shit voor jou, man! Had je maar in mijn wereldbeeld moeten passen...

1 Reactie
Lucifer2
Lucifer213 okt. 2012 - 9:39

De voorwaarden om iemand als verdachte van een strafbaar feit aan te houden (strafrecht) verschillen nogal van de voorwaarden om iemand op verdenking van een illegaal verblijf staande te houden (vreemdelingenrecht). Maar wel een sterke post hoor.

RonVa
RonVa13 okt. 2012 - 9:39

Ik snap hem niet. Omdat de aanleiding om te controleren niet goed was volgens de Rechter is hij weer op vrije voeten gesteld? Ook als blijkt hij inderdaad illegaal (en dus eveneens illegaal aan het werk). Dus als de politie bij de man 10 kilo aan bolletjes had aangetroffen, was hij dan ook vrijgelaten? Omdat de aanleiding niet klopt? Wees blij dat je er uberhaupt eentje te pakken krijgt. En waarom krijgt die villabewoner geeen boete wegens het inhuren van illegalen (en dus ook laten zwart werken). Ik snap die nederlandse rechters soms echt niet. Klinkt bijna alsof die rechter er zelf vandaan komt en nu zijn buurman/ tuinman een handje helpt.

1 Reactie
Lejoo
Lejoo13 okt. 2012 - 9:39

==Omdat de aanleiding om te controleren niet goed was volgens de Rechter== Ondanks dat je het niet snapt, redeneer je correct. Was hij aangehouden en gecontroleerd met de juiste aanleiding, dan had de uitspraak anders moeten zijn. Dan is de kans hoog, dat hij veroordeeld werd voor illegaal verblijf in Nederland.