Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Negen ziekenhuizen schrappen plofkip van menu

  •  
15-05-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
anp_plofkip.jpg
Plofkippen worden zo volgestopt met antibiotica, dat volksgezondheid in het geding kan komen
De plofkip verdwijnt in steeds meer ziekenhuizen van het menu. Drie grote regionale ziekenhuizen zijn al overgestapt op andere kippen, zes gaan nog omschakelen naar kip met één of twee Beter Leven sterren. Dat heeft Wakker Dier, de stichting die zich inzet voor het welzijn van dieren in de bio-industrie, laten weten.
De voornaamste reden lijkt, naast het welzijn van de dieren, juist ook het welzijn van de mens te zijn. Plofkippen krijgen namelijk veel antibiotica toegediend. Door deze dieren te eten krijgen mensen het ook binnen. Zodoende ontstaat er steeds meer resistentie, wat een bedreiging zou kunnen opleveren voor de volksgezondheid.
Een plofkip wordt in een korte tijd zo volgepropt dat het in zes weken zo’n 2,2 kilo wordt. Een ‘gewone’ kip zou daar 14 weken over doen. De antibiotica worden toegediend om de “ongemakken” waar het dier door de snelle groei mee te maken krijgt te onderdrukken. Een plofkip met één Beter Leven ster krijgt al 80 procent minder antibiotica toegediend dan een plofkip.
Nils van Maurik, facilitair manager van het Westfriesgasthuis:
Wij hebben gekozen voor producten met twee sterren, omdat we het belangrijk vinden dat het eten in het Westfriesgasthuis diervriendelijker en daardoor met minder antibiotica  geproduceerd wordt. Tevens willen we het signaal geven dat het ziekenhuis haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en we hopen dat andere zorginstellingen ons voorbeeld volgen.

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (11)

Michiel Online
Michiel Online15 mei 2013 - 9:07

hoe komt het dat die dingen uberhaupt nog op het menu staan daar.

PeterMiddle
PeterMiddle15 mei 2013 - 9:07

Relatief gezien gebruikt de Nederlandse veehouderij het meeste antiobiotica van Europa en is de resistentie in ziekenhuizen het laagste van Europa. Een fijne gedachte dat resistentie voor rekening van de veehouderij komt. Dan hoeven we niet na te denken over het feit dat mensen en masse hun antiobioticakuur niet afmaken. In Spanje waar antiobiotica door mensen veel meer en vaker gebruikt wordt, zonder recept wordt verkocht en waar de resistentie in ziekenhuizen het hoogst is in Europa, wordt dat feit als bealngrijkste oorzaak gezien van die resistentie.

PeterMiddle
PeterMiddle15 mei 2013 - 9:07

De koppeling minder antiobiotica beter dierenwelzijn is wel een beetje ironisch daar er onder biologische kippen een veel hoger sterftecijfer is.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen15 mei 2013 - 9:07

Dat is niet best voor het milieu, andere kippen hebben in de productie 24 keer zoveel voedsel, water, energie nodig als plofkippen en stoten 24 keer zoveel meststoffen uit voordat ze geslacht worden.

Blisss
Blisss15 mei 2013 - 9:07

Slechts negen ziekenhuizen schrappen plofkip op het menu....

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 mei 2013 - 9:07

"Tevens willen we het signaal geven dat het ziekenhuis haar maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt en we hopen dat andere zorginstellingen ons voorbeeld volgen." Het lijkt mij dat het de verantwoordelijkheid is van een ziekenhuis vooral de eigen hygiëne op orde te krijgen in plaats van de propaganda van Lekker Dier voor zoete koek te slikken.

1 Reactie
eeweew
eeweew15 mei 2013 - 9:07

Het zijn juist de ziekenhuizen die een toename van resistent bacterieen zien.

lembeck
lembeck15 mei 2013 - 9:07

De ziekenhuizen zouden ook moeten kijken naar het voer van de kippen. Als het 'Monsanto' graan is, dan is de kip ook niet meer gezond voedsel te noemen. Beter is het om over te stappen op biologisch en vegetarisch voedsel voor alle patiënten. Vlees en vis van de menu's halen dus.

1 Reactie
Rootman
Rootman15 mei 2013 - 9:07

Dieetkeuzes zijn een ding, dierenwelzijn een andere, maar dit is toch een ander verhaal: Een ziekenhuis heeft hele kwetsbare (immuno compromized) patienten. Ook ziekenhuizen hebben resistente bacterien. Maar elke week dat het halve plofkippetje op het bordje ligt worden GEGARANDEERD via de keuken meerdere resistente stammen naar binnen gehaald. Echt gevaarlijk! (ter verduidelijking: ik ben ook tegen Monsanto! Voor mij ligt het accent op het patent-ON-recht en de verarming van de biodiversiteit (ik geloof nl. dat al deze genen geen schijn van kans hebben in de echte natuur!!!))

MichelReiziger
MichelReiziger15 mei 2013 - 9:07

Plofkip of gen plofkip, ook de kippen die geen plofkip zijn dragen ESBL-bacteriën bij zich, deze moeten toch worden aangepakt, je kan kippen niet 'kweken' zonder antibiotica

1 Reactie
eeweew
eeweew15 mei 2013 - 9:07

Dat is omgekeerde logica, de antibiotica zijn nodig omdat de kippen veel te dicht op elkaar gehouden worden, en veel te snel moeten groeien. Doordat er zoveel antibiotica gegeven zijn zijn de bacterieen resistent geworden, de bacterieen reageren daardoor niet meer op de antibiotica, wat een gevaar is voor de volksgezondheid. De bacterie is doordat deze resistent is lastiger te bestrijden, maar op zich niet gevaarlijker. Het is gewoon e-coli, en hij zit in je darmen, en deze ESBL nu waarschijnlijk ook. De bacterie moet niet bestreden worden, de kippen moeten zo worden gehouden dat ze er normaal mee om kunnen gaan. ESBL bestrijden met nog meer antibiotica zal uiteindelijk lijden tot meer resistentie en het onmogelijk worden van het behandelen van simpele infecties in mensen. Dat is goedkope kip echt niet waard.