Joop

Negen op de tien mensen gelooft nog steeds dat vrouwen minder waard zijn

  •  
12-06-2023
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
3188 keer bekeken
  •  
ANP-445081561

De wereld is in tien jaar tijd niets opgeschoten als het gaat om gelijke rechten voor vrouwen. Dat staat in een nieuw rapport van de Verenigde Naties. Uit onderzoek in ruim 80 landen blijkt dat de gelijkheid niet alleen niet toeneemt, maar zelfs terugloopt.

Uit de Gender Social Norms Index, die in kaart brengt hoe sociaalmaatschappelijke overtuigingen gendergelijkheid in de weg staan op gebieden als politiek, werk en onderwijs, blijkt dat negen op de tien personen vooroordelen hebben tegenover vrouwen. Dat geldt voor alle genders. Het onderzoek bestrijkt de periode tussen 2017 en 2022. Het vorige onderzoek, gepubliceerd in 2020 en dat ging over de periode 2005 tot 2014, toonde vrijwel dezelfde uitkomst.

Ruim de helft van de mensen in de 80 landen gelooft dat mannen beter geschikt zijn als politiek leider. Zo’n 40 procent vindt dat mannen beter zijn in hoge zakelijke functies dan vrouwen en een kwart gelooft dat het geoorloofd is wanneer een man zijn vrouw slaat.

Hoofdonderzoeker Pedro Conceição zegt verrast en geschokt te zijn door de uitkomst. Hij had verwacht verbetering te zien, ook omdat de strijd voor gelijkheid tussen man en vrouw in de afgelopen tien jaar veel aandacht heeft gekregen. Een strijd die mede gevoed werd door de #MeToo-beweging die een schijnwerper zette op de behandeling van vrouwen.

De Verenigde Naties streven naar complete gendergelijkheid in 2030, maar die deadline is volgens Anam Parvez, onderzoeker bij Oxfam, ver uit zicht. Terwijl vrouwen hoger opgeleid zijn dan ooit, verdienen ze nog altijd 39 procent minder salaris dan mannen in dezelfde functie. In 2021 trouwde 1 op de 5 vrouwen voor hun achttiende verjaardag en leefden 1,7 miljard vrouwen op een salaris van minder dan 5 euro per dag. Vrouwen hebben drie keer zo vaak onbetaalde zorg- en huishoudelijke taken als mannen. In het huidige tempo duurt het nog 186 jaar voor vrouwen dezelfde rechten hebben verworven als mannen, zegt Parvez.

Professor Heidi Stöckl van de Ludwig-Maximilians Universiteit in München, expert op het gebied van gendergerelateerd geweld, ziet hier en daar wel de nodige vooruitgang. In Bangladesh bijvoorbeeld, waar het aantal vrouwen op de politiek en in hoge functies in het bedrijfsleven sterk toeneemt. Tegelijkertijd zijn er nog te veel plekken waar de gelijkheid van vrouwen juist schrikbarend achteruit holt. Zoals in Afghanistan waar de rechten van vrouwen tot nul zijn teruggebracht sinds de overname van de Taliban, maar ook in de Verenigde Staten zijn sinds de verkiezing van Donald Trump als president de anti-vrouw-denkbeelden toegenomen en heeft de ongelijkheid een vlucht genomen. Datzelfde geldt voor Zuid-Korea waar een uitgesproken anti-feminist, Yoon Suk-yeol, onlangs president werd.

Het VN-rapport roept op tot meer erkenning van de economische bijdragen van vrouwen aan de samenleving, inclusief onbetaald werk. Maar het roept landen ook op wetten aan te nemen die toegang tot politiek waarborgen, en om maatregelen te nemen om vooroordelen over vrouwen te bestrijden.

"Deze opvattingen blijven bestaan vanwege sociale en culturele normen die vrouwen devalueren en de macht, controle en rechten van mannen versterken. Ook worden overtuigingen in stand gehouden die geweld tegen vrouwen bagatelliseren en normaliseren en zelfs slachtoffers de schuld geven van hun eigen misbruik," aldus Andrea Simon, directeur van de End Violence Against Women Coalition.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (64)

dirk den boer
dirk den boer17 jun. 2023 - 15:12

Vandaag in de VK mooi interview van Jarl vd Ploeg met ene Maaike Meijers, bekend feminist. Jongens worden zo en zo opgevoed, meisjes zo (Simone de B. dus), ik ben het falikant met haar oneens, maar vrees dat bijv. Danielle het wel eens is, terwijl ik het met haar in vrijwel alles (behalve vegetarisme, en gender) wel altijd eens ben, och ja, niks bijzonders, zo gaat het.....

Sonic2
Sonic213 jun. 2023 - 12:46

Dat zal allemaal wel, maar zullen we het hier eens hebben over woke? Wat dat voor intolerante ideologie is? En je wordt in dit land al zo snel als een racist en seksist neergezet. Zullen we het daar eens over hebben? Hoe moeten al die lieve "rechtse" schattige reageerders hier zich wel niet voelen nu? Zullen we daar eens medelijden mee hebben? Ik schrijf dit met een ondertoon. Zodat ik me in ieder geval straks uit 1 hoek hoef te verdedigen

1 Reactie
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk13 jun. 2023 - 14:40

"Zullen we daar eens medelijden mee hebben?" Lijkt me heel verstandig!

Minoes&tuin
Minoes&tuin13 jun. 2023 - 10:20

Mensen leren je soms verkeerde dingen met de beste bedoelingen. Daarnaast kun je sommige zaken pas waarmaken als de andere sekse ook verandert. En zijn sommige dingen niet minderwaardig ook al worden ze zo bestempelt. We hebben soms de neiging op alle mensen eenzelfde stempel te drukken en oordelen te snel.

dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2023 - 9:42

Is het slaan van de man door de vrouw trouwens wel geoorloofd? In vooroorlogse Hollywood films zie je nogal eens dat de vrouw de man een draai om de oren kop geeft (verdiend meestal), maar andersom nooit....

2 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen13 jun. 2023 - 13:55

ja op de een of ansdere manier staat een stevige beating van een vrouw te dicht bij de realiteit. Het moet wel een geintje blijven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2023 - 16:18

Het moet wel leuk blijven, vrouw met deegroller is humor, man met knuppel niet.

Norsemen
Norsemen13 jun. 2023 - 7:23

"Negen op de tien mensen gelooft nog steeds dat vrouwen minder waard zijn" Religie werkt, dit is daar weer een goed bewijs van.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2023 - 12:06

Religies en patriarchale zeden&gewoonten versterken elkaar.

oproerkraaier
oproerkraaier13 jun. 2023 - 15:53

Trump aanhangers zijn ook een probleem

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2023 - 16:19

Evangelische christenen zijn inderdaad niet mis.

Olav Meijer
Olav Meijer13 jun. 2023 - 0:13

[In het huidige tempo duurt het nog 186 jaar voor vrouwen dezelfde rechten hebben verworven als mannen, zegt Parvez.] Tijd om er een heleboel tandjes bij te zetten.

Paul Spijkers
Paul Spijkers12 jun. 2023 - 21:45

"Ruim de helft van de mensen in de 80 landen gelooft dat mannen beter geschikt zijn als politiek leider." "In een paleis denkt men anders dan in een hut." Wetenschap is gebaseert op wat je kan waarnemen. Success of falen in iets, niet het geloof daar in, maar in het eigenlijke gebeurdene, is de belangrijkste waar te nemen laag van empirisch bewijs. Dan is het geen wonder dat mensen die opinies hebben. Vraag je mensen, wat is de wet in dit land, dan zullen ze je die vaak ook vertellen zoals die is. Dat is het probleem niet. Het is niet hun schuld dat ze de wereld in gekomen zijn die ze zijn in gekomen. Dus dit is voor mij weer zo'n voorbeeld van het risico van de fout proberen te vinden in het volk, inplaats van het systeem dat ze word opgelegt. Zielenwegerij voor moraliseren, inplaats van actie om de structuur die die success en faal nummers te veranderen. Denken is een resultaat. Als je word regereerd of een grondwet hebt of in een ongelijk susteem zit die verdeelt om te heersen en te onderdrukken, dan vormen gedachten uit de waarnemingen binnen zo'n systeem. Het punt is dat systeem te veranderen. In strijd gaan met geloofsbeelden is grotendeels een side show en een schaduw gevecht die dat systeem zelf, haar leiders en grond structuren, niet verandert. En het punt is om de sociale voorwaarden te veranderen. Niet alleen om de individuele denkbeelden als object voor verandereing te zien. Anders word morgen gewoon weer een massa in die oude grondwet en structuur geboren.

Ranonkel2
Ranonkel212 jun. 2023 - 21:43

"In 2021 trouwde 1 op de 5 vrouwen voor hun achttiende verjaardag en leefden 1,7 miljard vrouwen op een salaris van minder dan 5 euro per dag." Dit lezende ben ik wel benieuwd hoe dit bij de mannen zitm het zou me niet verbazen als er bvb nog veel meer mannen voor een dergelijk salaris werken.

3 Reacties
dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2023 - 10:14

Uiteraard is dat zo. Van de 500 miljoen keuterboertjes die met de hak en de pootstok hun landje bebouwen, verdienen man en vrouw (meest veel) minder dan die 5 euro per dag, waarbij het dan nooit duidelijk wordt wie er meer verdient, want het gaat meest om gezamenlijk optrden van man en vrouw (en kinderen) waarbij geen uitbetaling geschiedt...

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jun. 2023 - 23:09

Onbezoldigd op het land werken met de hak is toch meer iets voor vrouwen.

dirk den boer
dirk den boer15 jun. 2023 - 9:52

Waar ik werkte meestal wel, maar dat was dan op eigen landje of op dat vd buurman. Bij de ploeg die ik vaak inhuurde was het niet ombezoldigd, maar dagloners. Ik had er weinig over te zeggen wie er werkte, de ploegbaas had mannen vrouwen en kinderen (van 6 jaar, oh schande, maar doe er maar eens iets aan), en die kindertjes keken al net zo ernstig als de volwassenen en waren ook niet in kinderkledij gestoken, maar in zelfde kleren als de groten. Over de minderwaardigheid: een kind werd dus uitbetaald als 50% van volwassene, een vrouw als 90%, beiden dus minder waard, maar er was geen sexe bias natuurlijk, het werk was prestatiegericht, en als je 1 ha liet wieden had je daar bijv 10 mannen, 20 kinderen of 11 vrouwen voor nodig, simple comme un jour. Dat betekent niet dat voor ander werk (kinderopvang, zorg, theepluk) juist weer de vrouwen meer verdienden omdat ze dat beter deden, zoals jij opmerkte over de porno industrie (waar kwaliteit misschien minder zwaar telt dan fysieke aanwezigheid).

Nogeffe
Nogeffe12 jun. 2023 - 21:23

Vrouwen aller landen verenigt u en stop met kinderen krijgen.

3 Reacties
TheunT
TheunT13 jun. 2023 - 11:46

Als anticonceptie daar gratis en aanwezig zou zijn geen probleem. Maar eigenlijk vraag je ze geen sex meer te hebben.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 jun. 2023 - 12:26

Welnee, de oproep en eis is om controle over je eigen lijf zodat men controle over eigen leven kan hebben. Met of zonder middellen. Niet alleen als bezit van of voor een man en in conflict met eigen leven en toekomst of sex voo voorplanting. Je weet niet veel over sex als je denkt dat het automatisch babies betekent. En helemaal gratis hoeft niet. Dus die 'eigenlijk' van je volgt niet.

TheunT
TheunT13 jun. 2023 - 13:34

Vandaar dat sinds de pil het aantal geboortes keldert...

Deugkeizer
Deugkeizer12 jun. 2023 - 20:50

Het is ook wel lastig hoor heb je net het hele universum verklaard, dan moet je ook nog ontrafelen waaruit identiteit uiteindelijk ontstaan is. Zijn man en vrouw altijd aparte wezens geweest(mannenziel en vrouwenziel), groeien ze als gelijken naar elkaar toe, of waren ze ooit hetzelfde? Bij de eerste twee leg je bij een te natuurlijke beschouwing weer teveel de nadruk dat alles in steen gegoten is vanaf je geboorte. Want als man en vrouw apart zijn dan is ieder individu misschien ook wel altijd apart geweest en kan je zeggen dat je vanaf je geboorte niks anders kan dan je "tallentvolle" zelf zijn, waarbij de regel weer geld dat er verschil moet zijn en dat zich uiteindelijk uit in verschil in talent. Tja ik persoonlijk kan moreel niet anders bedenken dat man en vrouw ooit hetzelfde soort wezen geweest moet zijn, de twee andere vormen zijn ethisch onaanvaardbaar en niet goed te praten, voor welke werkelijkheid dan ook.

2 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers13 jun. 2023 - 8:39

Er zijn nog een massa andere permutaties, als je het sociaal ontmoetings punt of een process daar, in als centraal stelt. Ook ligt het aan waar je begint en wat je mee neemt in de situatie die je analyseert waar mannen of vrouwen zijn of worden. Ook zoiets. Zeg je nu dat moraliteit uit wens voortkomt, en niet uit een analyse van wat in de natuur ethisch is?

dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2023 - 10:19

Maar verschillen zijn er (gemiddeld genomen) ontegenzeggelijk. Vrouwen doen het beter op school (vlijtiger, braver), maar van de 100 miljonairs beneden de 30 zijn het 97 man, en 3 vrouw dus in NL. How come? Heel simpel, mannen zijn beter in competitie ( geld verdienen als zzpér), vrouwen in samenwerken. Helaas voor de vrouw is die competitie, qua geld maken dan, net iets belangrijker. In de ambtenarij ligt dat anders natuurlijk.

Beisser
Beisser12 jun. 2023 - 19:20

Is er ook onderzoek gedaan naar de invloed van religie, en dan vooral van de abrahamitische stromingen, op deze misogyne houding van zoveel mannen? Zou best weleens nuttig kunnen zijn.

6 Reacties
Rutger Groot
Rutger Groot12 jun. 2023 - 20:33

Wellicht maar in het onderstaande rapport ontbreken een aantal landen zoals Bangladesh, Indonesie, Iran etc.. https://hdr.undp.org/sites/default/files/2021-22_HDR/hdr2021-22_GSNI_Feminist%20mobilizations%20defying%20gender%20social%20norms.pdf GSNI Spotlight: Feminist mobilizations defying gender social norms

Jozias2
Jozias212 jun. 2023 - 22:47

@beisser U roept maar wat? Het gaat over vooroordelen, die kunnen positief of negatief zijn, waarom is dat mysogenie? En als het gaat om 90% van de MENSEN dan gaat het ook om vrijwel alle vrouwen. Waarom zou dit de schuld van mannen moeten zijn?

DanielleDefoe
DanielleDefoe12 jun. 2023 - 22:58

Ook in de Chinese cultuur is misogynie diep verankerd.

dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2023 - 11:08

Er is ook veel miso-andrie Danielle, onder Surinaamse vrouwen, en bij sommige conferenciers, Tineke Schouten : een man, een man, daar he je alleen las van... (hele zaal, man zowel als vrouw, dubbel van het lachen )

DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2023 - 14:49

Tineke Schouten doet aan cabaret. Het omdraaien van de rollen m/v wordt gewoonlijk als komisch gezien. Vandaar ook het succes van grappen zoals de vrouw die de man opwacht/achtena zit met de deegroller.

oproerkraaier
oproerkraaier13 jun. 2023 - 15:56

In amerika zijn het het de aanhangers van de oranje verkrachter en christenen die vrouwen bedreigen.

VeganHarrie
VeganHarrie12 jun. 2023 - 18:06

Even de studie bekeken, maar het lijkt toch wel een zeer simplistische benadering te zijn, gebaseerd op 7 nogal zwart-witte stellingen op politiek, Educatief, economisch en fysiek gebied. En als je met 1 stelling instemt hoor je dus al tot de 90% die een 'bias' zou hebben tegen vrouwen. https://hdr.undp.org/sites/default/files/2021-22_HDR/hdr2021-22_GSNI_Feminist%20mobilizations%20defying%20gender%20social%20norms.pdf

2 Reacties
MichielV2
MichielV213 jun. 2023 - 4:36

"En als je met 1 stelling instemt hoor je dus al tot de 90% die een 'bias' zou hebben tegen vrouwen." Ja.

oproerkraaier
oproerkraaier13 jun. 2023 - 16:09

joh, jij als aanhanger de verkrachter Trump bent echt wel een onderdeel van het probleem.

Roep en Toeter
Roep en Toeter12 jun. 2023 - 17:35

Dat 9 op 10 gelooft dat mannen verschillen van vrouwen wil ik nog wel aannemen. Maar dat is natuurlijk heel wat anders dan beweren dat dan ook 9 op 10 denkt dat de ene gender beter is (in bepaalde opzichten) dan de andere. Op basis van ''onderzoek''. Dat er gedacht wordt dat het geoorloofd zou zijn dat mannen vrouwen slaan heeft niks met gendergelijkheid te maken maar in 9 van de 10 gevallen met reliwaanzin. Wil je de daar wat aan doen benoem het probleem dan ook bij naam. Pak de wortel van het kwaad aan in plaats van wegkijken. Als Biden met 2 reli roeptoeters op het bordes zijn inauguratie meent te moeten duiden ga dan niet proberen Trump reli waanzin in de schoenen te schuiven. https://www.eo.nl/artikel/bij-de-inauguratie-van-joe-biden-werd-vaak-uit-de-bijbel-geciteerd-dit-zijn-de-teksten

Mirzas
Mirzas12 jun. 2023 - 14:49

Zo ver van ons bed hoeven we dat niet te zoeken. Hier in NL is het niet beter. Meer verhuld, meer onder het mom van "vrouwen zijn vrij om alles te doen wat mannen doen, maar... (misogynie in 3, 2, 1)". Ook heel veel stupide vrouwen die daar in mee gaan, door zichzelf in het middelpunt te ztten: ik laat me niet aanranden, dus vrouwen die zich wel laten aanranden moeten maar assertiever worden. Of "als je geen kledingvoorschriften wilt hebben moet je nee zeggen tegen de functie en doe je dat niet dan moet je je mond houden". Die helpen ongelijkheid in stand te houden. En het wachten is op aangescherpte abortus regelgeving. Dat zal ook niet heel lang meer gaan duren, vrees ik. We hebben een lange weg te gaan. Hopelijk met steeds twee stappen naar voren na de stap terug.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe13 jun. 2023 - 8:28

Er over discussieren blijkt keer op keer zinloos, maar stereotiepe denkbeelden omtrent man-vrouwverschillen pakken zelden positief uit voor vrouwen. Als zoals in patriarchale culturen meisjes vanaf de geboorte wordt ingeprent dat ze minder waard zijn dan hun broertjes moet je niet vreemd opkijken dat ze dat zelf ook gaan geloven.

Mirzas
Mirzas13 jun. 2023 - 8:54

Het probleem met er de discussie over aan gaan is dat je vaak de discussie moet aangaan met onredelijkheid. Als je dan zelf de redelijkheid neemt als uitgangspunt kom je - als het al lukt - ergens in het midden uit. Wat nog altijd onredelijk is. Mensen die woke zijn of feministisch krijgen kritiek over zich heen vanwege vermeend extremisme. Ook door redelijke mensen. Maar wellicht is de enige manier om al die hardnekkige onredelijke patronen te doorbreken toch ook een extremer standpunt. Tegenover onredelijkheid kun je wellicht alleen strijden door alle onredelijkheid keer op keer te benoemen en bestrijden. Woke en feministisch. Niets mis mee.

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jun. 2023 - 9:40

[het wachten is op aangescherpte abortus regelgeving] het rechts christelijk volksdeel houdt iedere mogelijkheid scherp in de gaten.

oproerkraaier
oproerkraaier12 jun. 2023 - 14:38

En maar zeuren over Moslims maar ondertussen rechtse verkrachters steunen... https://www.independent.co.uk/voices/comment/silvio-berlusconi-s-latest-appeal-and-a-string-of-paedophilia-and-rape-rulings-that-shame-italy-9046607.html

OpelGT69
OpelGT6912 jun. 2023 - 14:37

Alhoewel: ....blijkt dat negen op de tien personen vooroordelen hebben tegenover vrouwen..... Vooroordelen is niet hetzelfde als minder waard vinden. Vooroordelen kunnen ook positief zijn. Vooroordelen zijn verwachtingen gebaseerd op groepskenmerken als geslacht, uiterlijk, leeftijd, enz. Misschien hebben al deze mensen ook wel vooroordelen over mannen, die dan op andere punten negatief zijn voor mannen. Al met al een niet erg duidelijk stuk met een titel ingegeven door vooroordelen?

OpelGT69
OpelGT6912 jun. 2023 - 14:32

50% van mensen zijn vrouwen (biologisch). Stel dat alle mannen (50%) vrouwen minder waard vinden blijft er nog 40% over = 80% van de vrouwen. Ervan uit gaande dat lang niet alle mannen vrouwen minder waard vinden is dat % van de vrouwen die vrouwen minder waard vinden nog hoger dan 80%. Verontrustend dat vrouwen zo naar zichzelf kijken.

TheunT
TheunT12 jun. 2023 - 14:21

"Deze opvattingen blijven bestaan vanwege sociale en culturele normen" Ethische methoden voor verandering nemen helaas meerdere generaties tijd in beslag.

AltJohan
AltJohan12 jun. 2023 - 14:01

Ik denk dat dat komt dat patriachale culturen vruchtbaar zijn met hoge geboortecijfers. Die bevolkingen groeien dus sneller in vergelijking met geemancipeerde samenlevingen waar vrouwen meer autonomie en vrije keus hebben. Als ik er over nadenk wordt ik best wel somber hoe dit zich ontwikkelt.

Berend22
Berend2212 jun. 2023 - 13:59

Uit het rapport: "The index... reveals that close to 9 out of 10 men and women hold fundamental biases against women". Dat is dus wat anders dan dat 9 van de 10 vindt dat vrouwen minder waard zijn.

4 Reacties
GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 14:44

Nou dat vind ik niet.

Berend22
Berend2212 jun. 2023 - 18:39

@geenprobleem een vooroordeel hebben is toch echt wat anders dan iemand minder waard vinden.

dirk den boer
dirk den boer13 jun. 2023 - 9:54

Wij huurden in Mexico vaak wiedteams met ploegbaas in om de plantage schoon te houden. betaling aan de ploegbaas die de verdeling deed. Ik vroeg hem ooit hoe dat zat. Kinderen onder de 12 maakten de helft van een man, vrouwen ca 90% van de man. Waarom? Omdat de gemiddelde man ook net iets meer en beter wiedde, vooral ook als het zwangere vrouwen betrof (wat nogal eens voorkwam in het veld).

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 jun. 2023 - 9:47

Over het algemeen is er ook een horizontale arbeidsdeling zodat de lonen niet kunnen worden vergeleken. In een zeer klein aantal banen verdienen vrouwen meer dan mannen. De porno-industrie is er een van.

Brave Henrick
Brave Henrick12 jun. 2023 - 13:34

Als negen op de tien dat gelooft dan geldt dat dus ook voor een overgrote meerderheid van de vrouwen (zeker meer dan 80% maar waarschijnlijker 85%-88%). Dan ligt de verantwoordelijkheid voor die kwalijke opvatting dus niet of nauwelijks minder bij vrouwen dan bij mannen. Iedereen die met een of andere redenatie dat relativeert, bagatelliseert, of zelfs ontkent draagt zelf bij aan het minder waarderen van vrouwen.

5 Reacties
Volrin
Volrin12 jun. 2023 - 15:44

"Als negen op de tien dat gelooft dan geldt dat dus ook voor een overgrote meerderheid van de vrouwen (zeker meer dan 80% maar waarschijnlijker 85%-88%). Dan ligt de verantwoordelijkheid voor die kwalijke opvatting dus niet of nauwelijks minder bij vrouwen dan bij mannen." Dat volgt niet per se. Als mannen bijvoorbeeld de overgrote invloed hebben op de normen en waarden van een samenleving, ligt die verantwoordelijkheid wel degelijk vooral bij hen.

Jozias2
Jozias212 jun. 2023 - 16:12

@volrin Nee want de vrouwen vinden hetzelfde. De normen en waarden van de samenleving komen dus overeen met de standpunten van de mannen en vrouwen die er wonen.

Brave Henrick
Brave Henrick12 jun. 2023 - 18:10

@Volrin Je laat een laatdunkende houding blijken over vrouwen doordat je de opvattingen van de vrouwen, die dus in grote meerderheid ook kwalijk zijn waar het de gelijkwaardigheid van vrouwen aan mannen betreft, relativeert dan wel bagatelliseert.

Paul Spijkers
Paul Spijkers13 jun. 2023 - 8:42

Jozias, je snapt het punt van Volrin niet. Wat je denkt is veroorzaakt. Het komt niet zomaar vrij uit een perfecte wil.

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 jun. 2023 - 3:17

Brave Henrick. Wat je zegt is onwaar. Het is niet zo dat mensen met perfecte wijsheid worden geboren, of dat ze hun denken niet veranderen door en in omstandighede, en het is niet zo dat als men iets opmerkt van hoe het is, dat men het dan niet anders zou willen. Dus jij zegt in feite dat opinies waarheid zijn zoals de waarheid zou moeten zijn. Dat is twee keer fout.

Jozias2
Jozias212 jun. 2023 - 12:53

9 op de 10. Dus op zijn minst 80% (en waarschijnlijk meer) van de vrouwen vindt dit ook.

10 Reacties
tinekea2
tinekea212 jun. 2023 - 13:35

precies en daarom moet je dit soort onderzoeken met dit soort enorme percentages altijd wantrouwen.

Volrin
Volrin12 jun. 2023 - 13:35

En? Wat is je punt dan precies?

Markzelluf
Markzelluf12 jun. 2023 - 14:33

Dat betekent dus dat het beeld dat vrouwen van zichzelf en andere vrouwen hebben, negatiever is dan dat ze van mannen hebben, Volrin. Dat is opvallend. De vraag is waarop dat gebaseerd is en in hoeverre het cultureel of fysiek bepaald is. Ik heb even geprobeerd om het artikel zelf te vinden, maar ik vond slechts een deel van het rapport. Maar heb jij enig idee wat de oorzaak is van die -?voor mij - opvallende mening van vrouwen?

Karingin
Karingin12 jun. 2023 - 14:36

Tja, ik ben ook nog opgevoed met het idee dat ik zowel zedig als sexy moest zijn, verzorgend en moederlijk, én ook nog carrière maken. Niet bewust, maar zo gaat dat gewoon, het kost veel moeite om je los te maken van de heersende sociale normen. Dat geldt niet alleen voor vrouwenemancipatie...en daarom is het vaak nodig om een grote bek op te zetten, te demonstreren, en als dat niet werkt ga je dingen doen zoals bepaalde plaatsen bezetten of blokkeren. Of gewoon niet uit de bus stappen omdat je de "verkeerde" huidskleur had, bijvoorbeeld

Jozias2
Jozias212 jun. 2023 - 15:17

@karin En zo zijn er net zoveel vooroordelen of verwachtingen over mannen. Maar dat heeft toch niets te maken met vrouwen minder waard vinden laat staan dat 80% van de vrouwen zichzelf minder waard vinden.

Volrin
Volrin12 jun. 2023 - 15:43

@Markzelluf "Dat betekent dus dat het beeld dat vrouwen van zichzelf en andere vrouwen hebben, negatiever is dan dat ze van mannen hebben, Volrin. " Ik vroeg welk punt Jozias2 probeerde te maken. Dus tenzij u nu toegeeft dat u een sockpuppet van Jozias2 bent, ben ik niet geïnteresseerd.

GeenProbleem
GeenProbleem12 jun. 2023 - 16:12

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Markzelluf
Markzelluf12 jun. 2023 - 16:36

Dag Volrin, jouw reactie past meer in het pre-emancipatorische tijdperk, toen men het nog belangrijker vond wie iets zei dan wat het argument was. Laat dit artikel daar nu net over gaan, als je begrijpt wat ik bedoel.

dirk den boer
dirk den boer15 jun. 2023 - 10:53

Zoals mijn moeder, geen dag gewerkt in haar leven, maar van vroeg tot laat bezig in huis, de tuin, met boodschappen, de was, gastvrouw op verjaardagen, kinderen opvoeden (leren eten en aan tafel zitten, daar bemoeide mijn vader zich totaal niet mee). Kortom, met de NON ESSENTIALS, volgens Simone de Beauvoir (die zelf geen kinderen had, kinderen krijgen en opvoeden ook non essential??).

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jun. 2023 - 12:38

Een moderne maatschappij kan niet draaien op kostwinners en huisvrouwen dan storten zorg en onderwijs in elkaar. Voor dat anderhalve kind van tegenwoordig thuisblijven is decadent.

Minoes&tuin
Minoes&tuin12 jun. 2023 - 12:45

Helaas!

Gerygrr
Gerygrr12 jun. 2023 - 12:44

Zeker weten! Salarissen blijven achter. Vrouwen werken ook nog veel extra eens onbetaalde uren.