Joop

Negatieve rente

  •  
13-09-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
negatieverente

Meer over:

cartoon, mario draghi, ecb,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

Katootje2
Katootje215 sep. 2019 - 11:51

We spelen met zijn allen een spelletje Monopoly en nu zijn alle straten, stations, huizen en hotels reeds lang in handen van de winnaar(s). Steeds als we aan "AF" voorbijkomen krijgen we net genoeg om nog een rondje door te komen; ooit was dat 200 gulden, maar tegenwoordig zal dat wel 2000 euro zijn. Al dat geld hoopt zich op bij de winnaar, maar het geld bij de bank is al enige tijd op en dus wordt er steeds nieuw geld bijgedrukt om het spel gaande te houden. Maar de lol is er af en het is tijd om opnieuw te beginnen.

de Boer2
de Boer215 sep. 2019 - 8:35

Die "ever closer union" is nog niet bereikt, nog bij lange na niet. De lage rente van de ECB pakt voor het ene lid van de EU anders uit dan voor het andere. Een land met een hoge schuld heeft er baat bij, dat kan eenvoudig zijn schulden financieren.Het andere land ziet het met lede ogen aan. Vrij toevallig is Nederland mede door de gunstige geografische ligging een land met steeds verder afnemende schulden en enorme spaartegoeden geworden. Tijdelijk, want de wind is al veranderlijk. Wat voor de een er uitziet als de duivel zoals Lippi die schilderde is voor de ander weer de annunciatie engel van Fra Angelico. . De president.van DNB heet niet voor niets Klaas Knot. Nederlandser kan het niet. En niet enkel aan de overkant wordt de polonaise van het nationalisme en ;populisme ingezet maar hier haakt men gretig aan. De heer Fortuyn is echt niet voor niets gekozen tot de meest waardevolle mens ooit. Het teken aan de wand. Het grote navelstaren gaat als nieuwe norm gewoon door. De Boer beschouwt zich als een van de laatste sociaal liberalen en ie weigert om als laatste het licht uit te doen.Dan maar de oude norm herlezen bij kaarslicht. .

Willem D2
Willem D214 sep. 2019 - 19:05

Geweldig he die Euro? Zo verdampt langzamerhand onze pensioenpot naar Zuid Europa. En graaf Draghi zag dat het goed was

5 Reacties
Jake Ori
Jake Ori14 sep. 2019 - 23:05

Als je gaat sparen voor lage of negatieve rente ben je niet slim, zeker als de economie lekker draait. Pensioenfondsen zijn slim. Ze sparen op of weinig maar beleggen veel. Daarnaast zijn pensioenen niet gebonden aan de Europese banken. Ze kunnen ook in de USA of China geld parkeren. Je kunt in de jaarverslagen lezen hoe jouw pensienfonds het kapitaal doet groeien. Wel doen hoor, het gaat ook om jouw oude dag. Ik hoop dat jij een slim pensioenfonds hebt. Ik denk het wel. Succes.

ValsPlat
ValsPlat15 sep. 2019 - 10:58

@Jake Ori Alleen jammer dat ze rekening moeten houden met een fictief rendement gebaseerd op de (extreem lage) rekenrente. Het werkelijk rendement is veel hoger, de resultaten daarvan mogen niet uitgekeerd worden. Sterker nog de uitkeringen moeten omlaag. Wat wordt er gedaan met het geld dat niet uitgekeerd wordt? Geef deelnemers aan pensioen fondsen tenminste de keuze: een gegarandeerde uitkering of een variabele uitkering gebaseerd op het werkelijk behaalde rendement.

Jake Ori
Jake Ori15 sep. 2019 - 20:50

Valsplat, ik denk dat dat van je pensioen fonds afhangt. Er zijn best veel soorten. Ik als zelfstandige heb er een dat belegt en een verdeelsleutel van het rendement uitkeert. Het spreekt dat dit geen vooraf afgesproken bedrag is maar wel een vooraf afgesproken deelbedrag/percentage van het ingelegde geld.

Willem D2
Willem D216 sep. 2019 - 8:53

Helaas kan je als medewerker in loondienst je eigen pensioenfonds niet kiezen, waardoor pensioenfondsen niet heel erg kostenbewust zijn. Wat dat betreft is het Chileense pensioenstelsel beter. Dit lijkt op het Nederlandse stelsel met als belangrijkste verschil dat je zelf je fonds kan kiezen en dat de fondsen gestimuleerd worden om efficient te werken. Dure overbodige bestuurders (denk aan Ed Nijpels bij het ABP) heb je dan niet zo snel. Overigens is de verwachting dat beleggingen de komende jaren ook niet zoveel zullen opbrengen, tenminste niet zoveel als de afgelopen decennia. Normaal worden lage rentes gecompenseerd door hoge beursrendementen, maar ook deze tijd is voorbij. @Jake Ori: Ik hoop dat ik ongelijk heb, maar ook de rendementen op jouw pensioenpolis zullen flink zakken.

ValsPlat
ValsPlat16 sep. 2019 - 14:48

@Willem D "Helaas kan je als medewerker in loondienst je eigen pensioenfonds niet kiezen". Zolang we maar beseffen dat dit een beperking is die ons door de politiek opgelegd wordt. "Den Haag" kan dit veranderen. Sterker nog dit had tegelijkertijd met de flexibilisering van de arbeidsmarkt geregeld moeten worden. Minimaal 20 jaar geleden dus.

harmmeijer
harmmeijer13 sep. 2019 - 16:04

Draghi, actief vanaf 2002 bij Goldman Sachs, als vicepresident. Was dat niet de bank van o.a. de rommelhypotheken? De bank verkocht de rommelhypotheken terwijl ze zelf speculeerde op een neergang van de huizenmarkt. Begin april 2016 ging Goldman Sachs akkoord met een schikking van $ 5,1 miljard (4,4 miljard euro).[19] Het bedrijf koopt daarmee de beschuldigingen af voor het verpakken en doorverkopen van waardeloze hypotheken verpakt als aantrekkelijke beleggingsproducten. Deze handelswijze was een belangrijkste oorzaak van de kredietcrisis. (Wiki)

RaymondenJoop
RaymondenJoop13 sep. 2019 - 12:56

Ondanks wat Draghi beweert is er geen consensus. Ook Knot heeft kritiek. Maakt het indirect een ordinaire EU-belasting