Joop

Neem een voorbeeld aan Denemarken

  •    •  
06-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
156 keer bekeken
  •  
7344455768_71cdd03201_z
Alle kinderen met foute ouders kunnen wel een heropvoeding gebruiken
In Denemarken moeten de migrantenkinderen uit de getto’s, vanaf één jaar, voor 25 uur per week naar een speciale kleuterschool om ‘Deense waarden’ te leren, las ik in New York Times. Ze leren daar, onder andere, de Deense tradities, zoals kerst en Pasen. Goed plan – dacht ik – laten we het ook in Nederland doen. Laten we de migrantenkinderen Nederlandse waarden bijbrengen, zoals gelijkheid tussen man en vrouw, homorechten, vrijheid van meningsuiting, religievrijheid, het gelijkheidsbeginsel etc.
Maar toen dacht ik: ‘Wacht even, er zijn veel meer mensen zonder Nederlandse waarden. Als je alleen de migrantenkinderen heropvoedt, is dat dweilen met de kraan open.’ Dus alle kinderen met foute ouders moeten verplicht op zo’n kleuterschool.
Neem bijvoorbeeld de neonazi die net de Joodse begraafplaats Zeeburg met hakenkruisen heeft beklad. Patsch, zijn kinderen naar het opvoedingskamp. En waarom daar stoppen, want er zijn veel meer Nederlanders met radicale ideeën. Het is on-Nederlands om intolerant te zijn, te discrimineren en haat te zaaien. Dus ook de koters van delinquent Wilders moeten de juiste waarden worden bijgebracht.
Thierry Baudet en Wilders willen het Europees Hof voor de Rechten van de Mens en Het College voor de Rechten van de Mens afschaffen, terwijl bescherming van de mensenrechten een Nederlandse fundamentele waarde is. Zij willen ook het Internationaal Strafhof afschaffen, terwijl Nederland de hoofdstad van volkenrecht is en het staat zelfs in onze grondwet dat de regering het volkenrecht bevordert. Dus Wilders en Baudet zijn heel on-Nederlands en je kunt hun arme kinderen niet in zo’n schadelijk milieu laten opgroeien.
Kees van der Staaij staat ook niet te boek als vrouwvriendelijke denker. SGP wil het homohuwelijk en de abortus afschaffen, is voor de doodstraf en stemde samen met ChristenUnie tegen de wet die een einde aan discriminatie van homoseksuele leraren maakte. Waar zijn uw kindekes? Oh, en niet vergeten, hoe SGP, ChristenUnie en VVD Israël helpen om volkenrecht te schenden. Dit doen ze bovendien met leugens en drogredenen, weer on-Nederlandse waarden. Geef mij uw kinderen.
We moeten Nederland grondig reinigen. Zo las ik in de krant dat Halbe Zijlstra, als toekomstige minister van buitenlandse zaken, als eerste de mensenrechtenverdragen wilde ‘afbreken’. Zbeng, zijn baby’tjes op tuchtschool. Bij VVD krioelt het van on-Nederlandse waarden, zoals corruptie, nepotisme en belastingontduiking. Ook het afschaffen van de dividendbelasting is on-Nederlands, want het schendt het Nederlandse principe dat de zwaarste lasten op de sterkste schouders rusten. Sterker nog, de ‘Commissie toetsing rechtsstatelijkheid’ onderzocht de verkiezingsprogramma’s op de punten in strijd met de rechtsstaat en VVD staat in de top 3 na PVV en WNL. Heeft u op VVD, WNL of PVV gestemd, waar verstopt u die on-Nederlandse kinderen?
Misschien was u het met mij eens toen ik over migrantenkinderen begon, maar van gedachte veranderde toen autochtone kinderen hetzelfde moesten ondergaan. Dan bent u hypocriet en dit is zeer on-Nederlands. Of misschien denkt u dat ik geen kinderen van linkse partijen heb genoemd en dat is discriminatie. Precies, zoals in Plato’s Republiek, de staat moet alle kinderen grootbrengen. Lang leve de Nederlandse waarden.
Cc-foto: Gwendolen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

Minoes&tuin
Minoes&tuin23 dec. 2018 - 4:10

En wie gaat bepalen welke ouders niet deugen? Wie gaat bepalen wat de Nederlandse waarden zijn? Beetje ondoordacht stuk als je het mij vraagt!

M7
M79 jul. 2018 - 19:26

Is toch wel een beetje een sneue reaktie van Ticu. Wanneer je wilt / we willen , dat mensen zich thuis voelen in hun nieuwe omgeving en daar een bijdrage leveren aan die maatschappij , is werk, de taal kennen, de cultuur begrijpen etc van eminent belang Dat blijkt uit allerlei onderzoeken en soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen door in te grijpen in hun gedrag: in het belang van die mensen zelf, de immigranten en vooral voor hun kinderen.

1 Reactie
Mark Huysman
Mark Huysman10 jul. 2018 - 7:40

[soms moet je mensen tegen zichzelf beschermen door in te grijpen in hun gedrag: in het belang van die mensen zelf] Daar is Ticu het toch mee eens? Alleen zegt hij, waarom dat beperken tot migranten? Waarom niet alle kinderen van foute ouders verplicht 25 uur p.w. op zo’n speciale kleuterschool om nationale waarden te leren? Met name kinderen van mensen die op rechts-extremistische partijen stemmen als de PVV zouden daar ondergebracht kunnen worden. Dat zijn immers ouders die Nederlandse waarden als bescherming van mensenrechten willen afschaffen. En kinderen van VVD-ouders die bedreven zijn in on-Nederlandse activiteiten als corruptie en belastingontduiking, zouden ook tegen hun ouders en hun milieu beschermd kunnen worden op zo’n speciale kleuterschool.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart8 jul. 2018 - 19:25

Het wordt, denk ik, tijd voor een parlementaire commissie - onder de kloeke leiding van de kersverse burgermoeder van Mokum - die 's ferm onderzoek doet naar al die 'on-Nederlandse' activiteiten. Neem, bijvoorbeeld, de vazal van LePen, de buikspreker van het Zionisme, de paladijn van Shell en degene die aan de hand van buitenlandse penthouse-bezitters lopen. Dat is toch godgeklaagd? Ja, zelfs in dit lage landje, waar rivieren breed uitwaaieren en waar handje-klap de heilige koe is.

Hank Rearden
Hank Rearden8 jul. 2018 - 15:54

Tuurlijk, in het vredige Denemarken is alles koek en ei. Of toch niet? Danske Bank wordt wegens klokkenluider Bill Browder verantwoordelijk gehouden voor een witwasschandaal ter waarde van ~8 miljard euro, met links naar Noord Korea en Iran, via Estland (1). Gelukkig probeert de Deense overheid hier een graantje van mee te pikken, daar kan ze dan wel weer enige inburgeringscursussen van financieren. 1. https://www.defensenews.com/global/europe/2018/07/06/danske-bank-investigation-could-uncover-ties-to-north-korea-and-iran/

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon8 jul. 2018 - 6:21

Sterke openingsalinea waar ik het hartgrondig mee eens ben. Hierna volgt een nogal warrig betoog met onnavolgbare vergelijkingen en dwarsverbanden waarbij voor mij onduidelijk is of de overdrijvingen ironisch zijn bedoeld. Het lijkt mij sowieso wijs om in het gehele onderwijs meer aandacht te besteden aan Westerse verworvenheden en normen en waarden, dit is ook waar het pleidooi van de scribent eigenlijk om draait.

1 Reactie
Satya
Satya8 jul. 2018 - 11:26

Westerse normen, het is maar hoe je over de rest van de wereld je wil opleggen denkt.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout7 jul. 2018 - 23:47

Je moet zo verschrikkelijk oppassen met filosofen die u de waarheid vertellen en ik ga u daarbij niet helpen.

1 Reactie
Satya
Satya9 jul. 2018 - 10:18

Jaap Ik zie het Toch wat anders inderdaad geeft. Ik heb ergens beneden al gezegd dat vluchten een recht moet zijn en dat rechten plichten meebrengen. Ik ga zelf naar azc om te helpen een goed beeld van de Nederlandse samenleving te geven, ik vind dat vooral ingeburgerde mensen hier aan mee zouden moeten doen, menselijke plicht. Waarom ik het eng vind is dat ik verplicht zou kunnen worden om ergens aan mee te werken waar ik echt tegen ben op basis van woonwijk. In Nederland zie ik veel jongeren uit andere wijken die geen normaal Nederlands meer spreken. Deze jongeren zijn blank en hebben een taal achterstand, wat doen we daar dan aan. Het is volgens mij van jou goed bedoeld maar er worden zoveel aspecten vergeten, verdiep je eens in radicaliseren. Ik denk dat dit problemen gaat geven. Ik ben blij dat je je mening geeft, soms ga ik door andere mening mijn eigen mening bijstellen. Ik denk dat veel mensen bij fascisme een beeld uit begin vorige eeuw hebben. Ik denk dat mijn rechten door dit soort regels kunnen worden aangetast en een bigin kunnen zijn van meer, wat uit het Deense plan ook blijkt. Ik wil gelijke rechten als iedere Nederlander. Bedankt voor je reactie ik hoop dat je vaker zult doen. Groet

RosaLange
RosaLange7 jul. 2018 - 15:19

Wanneer is het gebeurd dat linkse mensen geen creatieve ideeën meer wilden of konden ontwikkelen en een verzuurde antihouding gingen aannemen? Er komt helemaal niets meer uit de eens zo progressieve beweging. En als anderen politieke stromingen wel met wat komen, dan gaan eerst sowieso de hakken in het zand, en wordt alle creativiteit gebruikt om die antihouding te beargumenteren. Neem nou Horst Seehofer, die we inmiddels ook in Nederland allemaal kennen. Die kwam een aantal jaar geleden met het plan om gezinnen die hun kinderen niet naar de crèche deden, extra geld te geven. Je had links moeten horen in alle varianten, van Grünen tot Linke: SCHANDE. Niet alleen werden vrouwen die niet emancipeerden beloont met een haardpremie, het was ook nog eens superslecht voor migrantenkinderen, die juist veel voordelen hadden bij het zo vroeg mogelijk naar de crèche gaan, waardoor hun kansen op integratie aanzienlijk zouden stijgen. En nu willen ze in Denemarken dat juist bevorderen, en wie is er als de kippen bij om ons alle toonaarden te vertellen waarom dat niet kan?

9 Reacties
Jonathan2
Jonathan27 jul. 2018 - 18:46

Nou dat is al een tijdje, ze waren zelfs al tegen het nazisme en fascisme.

ona2
ona27 jul. 2018 - 19:59

"die juist veel voordelen hadden bij het zo vroeg mogelijk naar de crèche gaan, waardoor hun kansen op integratie aanzienlijk zouden stijgen. " Hoe kan je deze conclusie nu al trekken als het plan pas een aantal jaar geleden is gedaan? Om dit te kunnen zijn we al zeker zo'n 15/20 jaar verder.

Satya
Satya7 jul. 2018 - 21:25

Ik ben niet naar de crèche geweest en volgens mij goed terecht gekomen. Hou toch op om ons zo te kleineren. Ik word er echt zat van. Het ligt gewoon aan de mens. Mijn ouders wilden vooruit. Ken je bv de tutsie cultuur, het eerste wat ze doen is de taal leren. Ze spreken allemaal Frans en weigeren over het algemeen bantoe talen te leren aan hun kinderen tot ze een jaar of 16 zijn. Bij ons thuis werd Engels gesproken en ik heb op vakantie swahili geleerd. Mijnouders waren overigens geen vluchtelingen. Ik word het zo zat dater over ons gesproken word als 1 groep. Net of er geen verschil is tussen Spanjaarden en Nederlanders. Je hoeft niet voor ons te denken. Misschien dat je denkt dat je zoveel beter bent als mij, ik verzeker je dat we gelijk zijn, ik voel me niet beter als jou maar ook niets mínder. Ik reageer nu op jou omdat ik het beledigend begin te vinden maar dat geld zeker niet alleen voor jou. Het generaliseren gaat niets opleveren. Wat moet gebeuren zijn weg met geloofs onderwijs en woonwijken waarin bevolkingsgroepen samen worden gepropt. Ik mag toch zelf beslissen of ik eventuele kinderen tot hun 4e thuis wil houden om hun mijn normen en waarden te leren. Ik vind dat Nederlanders veel te materialistisch zijn.Ik heb liever minder geld en kinderen die ik in hun 1e jaren kan leren Wat ik belangrijk vind ipv een kinderleidster.Ik vind dat de jeugd in Nederland te brutaal is totaal geen betrokkenheid met hun medemens heeft buiten hun kring. Zou dat misschien iets met een crèche te maken kunnen hebben? Het rupsje nooit genoeg syndroom, 2 auto's, te duur huis, te dure vakantie. Het totale gebrek aan je kunnen verplaatsen in anderen. Terwijl ik dit schrijf besef ik mij steeds meer hoe gelijk han van der Horst heeft, dit is eng. Ik ben zwart en als ik in een bepaalde wijk woon heb minder rechten om mijn kind op te voeden zoals ik dat wil? De leerplicht is niet voor niets vanaf 4 jaar. Je moet degenen aanpakken die er een potje van maken maar laat mij met rust. Mocht ik ooit toch nog kinderen besluit te nemen wil ik dezelfde rechten die op te voeden als jij. Ik ben prima in staat tot normaal denken en wil het beste voor mijn kinderen en zolang ik ze niet beschadig geestelijk of lichamelijk heb jij daar helemaal niets mee te maken. Terwijl ik dit schrijf besef ik mij ook wat dit is. Ik zal het maar niet zeggen voordat de tegen zichzelf liegende en bekrompen mensen weer beledigd zijn. Als we niet uitkijken is de maatschappij vol met uitsluiting en ongelijkheid. Pak gericht de juiste mensen aan maar laat mijn met rust alsjeblieft, ik ben echt net zo goed in staat tot denken als jou. Ik wil nogmaals benadrukken dat deze reactie niet persoonlijk tegen jou gericht is, al schrijvend aan een reactie op jou kwam het eruit maar het is van toepassing op veel mensen hier.

Satya
Satya7 jul. 2018 - 21:59

Geloof jij echt dat mensen minder rechten geven tot integratie zal leiden? De afstand zal groter worden en tot radicalisering leiden. Kijk naar de Molukse kapingen, die mensen werden ook buiten de maatschappij geplaatst, dit soort ideeën is hetzelfde. Voor mensen als jij hebben ze in de east bay (san Francisco bay area) een mooie term born frustrated, alles en iederéén de schuld geven. Links heeft het gedaan. Wake up we hebben al jaren rechtse regeringen. Extreme maatregelen leiden tot extremisme.

Jaap2
Jaap28 jul. 2018 - 11:52

Ja RosaLange ik weet het ook niet meer. Wil men kinderen van een specifieke groep een kans geven, je zou bijna zeggen een voorrecht, om een grotere kans van slagen te hebben in de Deense maatschappij, is het weer niet goed. Is het weer discriminatie. Maar misschien hebben ze wel gelijk, want onze maatschappij loopt over wat betreft discriminatie. Moeten we direct een eind aan maken. Er wonen ca 300.000 Turken in ons land. Discriminerend tov de Turken in Turkije om die niet toe te laten in ons land. Dus open die grenzen. Maar wacht even dan ook de Marokkanen. Alle welkom. Maar wacht even Marokko ligt in Afrika. Dus wagenwijd open de grenzen voor Afrikanen. Maar wacht even voor het ene continent dan ook voor het andere. Dus hele wereld kom maar. Nu begint het gezellig te worden. Maar wacht even eerst die rechtsen het land uit. Huh waar zijn die? Zijn die gevlucht? Nu hebben we niemand meer om de schuld te geven en er is van alles mis hier. Zie je wel, het is allemaal de schuld van die rechtsen, die laten ons met de hele wereld zitten. Wij eisen dat al die rechtse fascisten onmiddellijk naar ons land terugkeren!

Satya
Satya8 jul. 2018 - 16:01

Jaap Wil je een knuffel en zakdoek? Ik geloof dat op een forum als dit mensen hun mening mogen geven en ik dit fascisme mag vinden. Waarom zou ik minder rechten mogen hebben als jij? Leg maar eens uit waarom dit geen fascisme en uitsluiting zou zijn. Dat maakt heel wat meer indruk. Ik heb er ook geen probleem mee als men met een vergelijkbaar plan komt wat op basis van terechte achterstand is. Als het op basis van minderheid is deugt het niet want ik kan heel goed motiveren waarom ik dit niet zou willen.

Jaap2
Jaap28 jul. 2018 - 18:00

@Satya Natuurlijk heb jij het recht om te vinden wat je vindt. Heb ik dan ergens gezegd van niet? En het leuke op zo'n forum is dat ik dat ook mag. Je gebruikt de term fascisme. Natuurlijk mag je die gebruiken, zoals ik me mag afvragen of je de term wel helemaal begrijpt, dus daar ga ik even niet op in. Wat uitsluiting betreft mag ik aannemen dat de bedoeling van de Deense regering juist insluiting is. Maar ook dat is mijn mening. Je opmerking dat het beter zou zijn als er een plan zou komen op basis van terechte achterstand is helemaal terecht. Maar kan me zo voorstellen dat dat op praktische bezwaren rust, want dan is de vraag hoe je dat gaat bepalen. Wacht je tot deze kinderen leerplichtig zijn dan is daar de achterstand al en zie hem dan maar in te lopen. Links en rechts om mij heen kijkende is dat een groot probleem. Dat wil men dus juist voorkomen. Vandaar dat men gekozen heeft voor achterstandswijken omdat daar potentieel de meest in aanmerkende komende gezinnen zitten. Geef toe, ook ik zie in de opzet van de Deense regering de nodige valkuilen, maar ik denk voorlopig aan het belang van de kinderen. Nog een puntje wat je in je commentaren aanhaalt. Opvoeding doen ouders zelf, dat staat niet ter discussie. De kinderen worden alleen klaargestoomd voor een gelijke start met andere kinderen als ze leerplichtig zijn, dus juist insluiting. Kinderen worden zo wie zo zodra ze ouder en leerplichtig zijn mede opgevoed door de maatschappij. Maar ook dan is er een grote rol voor de ouders zo ook voor de ouders van de kinderen waar we het hier over hebben. Wat de plicht verder betreft kunnen betreffende ouders ook kiezen hun kinderen thuis te laten. Als sanctie wordt de kinderbijslag ingehouden. Wellicht was het sympathieker geweest een beloning in te stellen. Nog iets anders plichten was voor mijn generatie even vanzelfsprekend als rechten. Vandaar dat ik hier wellicht wat makkelijker over denk. Tegenwoordig schijnt het woord verdacht te zijn.

Mark Huysman
Mark Huysman10 jul. 2018 - 8:14

@Jaap [Ja RosaLange ik weet het ook niet meer. Wil men kinderen van een specifieke groep een kans geven, je zou bijna zeggen een voorrecht, om een grotere kans van slagen te hebben in de Deense maatschappij, is het weer niet goed.] Flauwekul. Die ‘kans’ of dat ‘recht’ hebben alle kinderen van alle ouders in Denemarken, ook kinderen van ‘een speciale groep’. Bij deze wet gaat het erom dat sommige ouders geen recht hebben, maar een plicht. Als de kinderen in een van de 25 zogenaamde ’getto’s’ van Denemarken geboren zijn dan hebben de ouders niet de mogelijkheid om zelf te kiezen of ze hun kinderen naar de speciale kleuterschool sturen maar dan zijn ze dat verplicht. De Deense overheid spreekt van ‘getto-kinderen’ en ‘getto-ouders, een categorie die apart staat van de rest van de maatschappij, en voor wie andere wetten gelden. Of je deze aanpak fascistisch kunt noemen, weet ik niet. Ik denk wel dat het Koerdisch parlementslid Yildiz Akdogan gelijk heeft als zij zegt dat de Denen zo gewend zijn geraakt aan opruiende rechtse retoriek over immigranten dat ze niet eens meer de negatieve connotatie van het woord ‘getto’ registreren. Ook stelt ze, denk ik terecht, dat er nog maar weinig Denen zijn die begrijpen dat de Deense ‘getto’-benadering echo’s laat horen van de nazi-politiek waarbij joden gescheiden werden van de rest van de bevolking. Deze discussie laat zien dat dat voor Nederlanders niet veel ander ligt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 jul. 2018 - 16:18

Deense "getto’s" zijn achterstandswijken. Denemarken heeft nooit ghetto's gekend. Het aantal Joden was voor WO ii al veel kleiner dan in Nederland. De Denen zagen anders dan de Nederlanders kans om praktisch alle joden tijdig te evacueren. Dat zou kunnen betekenen dat hun "gevoeligheid" voor nazi-connotaties geringer is.

vdbemt
vdbemt7 jul. 2018 - 15:05

Ook autochtone kinderen? Sterker nog: wat dacht je van heropvoeden, naar Nederlandse waarden van oprechtheid, gelijkwaardigheid en tolerantie, van een aantal toonaangevend volwassenen in Nederland? De namen zijn hier al genoemd. Gewoon opnieuw aansluiten op die kleuterschool.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jul. 2018 - 14:01

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Satya
Satya7 jul. 2018 - 21:35

Ze zijn behoorlijk geradicaliseerd im knarst daar in Scandinavië. Jij ook, ben je een salafist of zo? Ik ben je belediging zat. Ik ben niks minder als jij en kan prima voor mezelf denken.

Eric Minnens
Eric Minnens7 jul. 2018 - 12:04

Heren, heren! (En dames ook.) Volgens mij neemt u Mihai in uw reacties veel te serieus. Het artikel druipt van de ironie en de overdrijving. Hij wil de aanhangers van Baudet, Wilders, Van der Staaij, Zijlstra et cetera slechts een spiegel voorhouden en een koekje van eigen deeg geven.

1 Reactie
Daniel Dennett
Daniel Dennett7 jul. 2018 - 18:19

Correct maar aangezien deze aanhangers niet zoveel begrijpen zullen ze dit ook wel niet doorhebben.

Frederick Douglass
Frederick Douglass7 jul. 2018 - 10:00

Vorig jaar was er een interessante docu over kinderen uit Syrië op een school in Katwijk, die veel lof kreeg. Uit die docu maak ik op dat migrantenkinderen extra hard hun best moeten doen om de achterstand t.o.v. reguliere kinderen in te halen. Ook leren kinderen op welke school dan ook over Pasen, Kerstmis, democratie etc., de speciale kleuterschool verschilt daar niet van, wat is het probleem? Dus het lijkt mij in het belang van het kind dat deze zo snel mogelijk een draai vindt in alle aangepaste omstandigheden, los van de kwaliteit van de uitvoering. We schaffen de vmbo's toch ook niet af wanneer blijkt dat er met cijfers gesjoemeld wordt? Ach, ik zal wel weer in de rechts-extremistische, fascistische hoek geplaatst worden omdat ik een bredere context gebruik om het gegeven te nuanceren. Laat ik voor de meest relevante context deze quote nog achterlaten uit The Independent: "The opposition Social Democratic Party, which in recent years like many other European social democrats has taken a harder stance towards Middle Eastern immigrants, also supported the deal."

9 Reacties
Robbels
Robbels7 jul. 2018 - 10:53

'Ach, ik zal wel weer in de rechts-extremistische, fascistische hoek geplaatst worden omdat ik een bredere context gebruik om het gegeven te nuanceren.' Dat is flauwekul! Het gaat om het selectieve, repressieve aspect van de maatregel en als gevolg daarvan het discriminerende karakter omdat er allereerst verschillende standaarden worden gesteld en vervolgens (totaal niet in verhouding) selectief keihard gestraft wordt! Als u voorstander bent van dit soort maatregelen in dit soort vorm, tsja... dan kan ik het ook niet helpen. Graag heb ik een antwoord op deze vraag: waarom lukt het nou nooit om dit soort nobele doelen onder te brengen in algemeen geldende, non-discriminatoire voorstellen en wetten?

Alfons de B
Alfons de B7 jul. 2018 - 11:03

Frederick Douglass, Ongetwijfeld krijg je kritiek. De cirkel is inmiddels rond: in het vorige stuk van HvdH kritiek dat migranten gediscrimineerd worden op de arbeidsmarkt. En hieronder reageerders die de achterstand in onderwijs en sociale omgang juist propageren want "Buiten dit is het opleggen van een verplichting aan een minderheid van de bevolking pure discriminatie." en "het opleggen hoe jij je kind opvoedt"; alsof het een 24/7 strafkamp is ipv enkele dagdelen per week (vakanties en vrije dagen niet meegerekend). Zo wordt t lastig een idee ooit van de grond te krijgen, want een inclusieve samenleving klinkt leuk, maar mag niet op straffe van beschuldiging van discriminatie (en de rest van de riedel). En dit is ook nog de schuld van diegenen die die inclusieve maatschappij draaiende (lees: betalende) moeten houden.

DaanOuwens
DaanOuwens7 jul. 2018 - 11:14

@ Frederick Douglass Jij schrijft: Ach, ik zal wel weer in de rechts-extremistische, fascistische hoek geplaatst worden omdat ik een bredere context gebruik om het gegeven te nuanceren. Ik heb zelden hier gelezen dat iemand hier in de rechts extremistische hoek wordt geplaatst omdat hij zaken in een bredere context plaatst. En dat gebeurd toch zeer frequent en is vaak ook de intentie van de bijdrage van de meeste mensen hier. Dus deze tekst van jou hangt nogal in de lucht. Twee andere zaken vallen te melden over jouw reactie. Extreem rechts "huilt" altijd als zij extreem rechts worden genoemd. In dat licht geeft jouw tekst te denken. En daarnaast heeft het feit dat migrantenkinderen harder moeten werken helemaal niets met de Deense crèche te maken. Maatregelen als de crèche voor migrantenkinderen kunnen alleen beoordeeld worden op het doel en de wijze van uitvoering. Het doel is om van deze kinderen gemiddelde Denen te maken. Dat doet geen recht aan de etnische achtergrond van deze kinderen, is ook onmogelijk. En de maatregelen maken deel uit van regels die specifiek voor allochtonen gelden. Dat is discriminatie en verdient het etiket extreem rechts. Maar de relatie naar de docu die jij suggereert in je tekst valt uit jouw bijdrage niet op te maken. Daarvoor is je tekst te slecht onderbouwd en te vaag.

Jaap2
Jaap27 jul. 2018 - 19:11

@Daan Jij schrijft: "Het doel is om van deze kinderen gemiddelde Denen te maken." Hoe kom je erop. Het doel is om deze kinderen de kansen te geven die de Deense maatschappij biedt. Sprak van de week toevallig een medewerker van een grote gemeente in het westen van het land. Op de afdeling werken ook een aantal allochtonen , ik zeg het er maar even bij, van de derde of vierde generatie. Diversiteit moet. Prima toch. Vanuit de afdeling worden brieven naar inwoners gestuurd. Van het verhaal van de medewerker wist ik niet of ik moest lachen of huilen, Maar een groot aantal van de brieven moest overgeschreven worden na controle in verband met taal en spellingfouten of in sommige vallen onbegrijpelijk waren. Dit werd allemaal bedekt met de mantel der liefde. Wil je je hard maken tegen discriminatie zal dit toch aangepakt moeten worden desnoods met verplichtingen. De Deense regering doet een poging hiertoe. Daar is van alles op aan te merken. Maar het is voor de toekomst van deze kinderen en als je daar bezwaren tegen maakt ben je m.i niet tegen discriminatie maar medeplichtig.

Satya
Satya7 jul. 2018 - 22:11

Ik mag mijn kinderen als ik ze zou krijgen dus niet opvoeden zoals ik wil. Ik ben daar niet toe in staat. Fascisme.

Robbels
Robbels8 jul. 2018 - 8:49

@ Jaap 'Maar een groot aantal van de brieven moest overgeschreven worden na controle in verband met taal en spellingfouten of in sommige vallen onbegrijpelijk waren.' En dat is geenszins voorbehouden aan onze allochtone medemens! Het probleem in uw voorbeeld is mijns inziens ook niet een ontoereikende taalbeheersing maar het feit dat er in dit geval personen op functies zitten waar ze de competenties niet voor beheersen. Dat is inderdaad een probleem en dat moet inderdaad opgelost worden. Maar niet met discriminerend beleid. U schrijft: 'Het doel is om deze kinderen de kansen te geven die de Deense maatschappij biedt.' Maar waarom moeten dit soort maatregelen altijd samengaan met repressieve repercussies en altijd toegespitst zijn op specifieke doelgroepen waar het probleem zich vermeend voordoet? Waarom kan het beleid niet zo zijn dat ALLE kinderen dezelfde kansen krijgen die de Deense maatschappij biedt?

Frederick Douglass
Frederick Douglass13 jul. 2018 - 13:53

@ Robbels Ik zie dat repressieve aspect dus niet, mijns inziens komt dit door de beeldvorming die dhr. Ticu wekt. Ik weet te weinig van de maatregel om er voor of tegen te kunnen zijn, ik kan mij er wel iets bij voorstellen los van het horrorbeeld dat dhr. Ticu creëert, en ik denk dat een beslissing die door tegenoverstaande partijen beide gedragen redelijker is dan hoe dit in de perceptie van dhr Ticu overkomt, zelfs al noemt hij zichzelf filosoof. "Waarom lukt het nou nooit om dit soort nobele doelen onder te brengen in algemeen geldende, non-discriminatoire voorstellen en wetten?" Dat is toch precies wat Denemarken realiseert? Gelijke behandeling bij gelijke gevallen, daar is hier mijns inziens geen sprake van.

Frederick Douglass
Frederick Douglass13 jul. 2018 - 14:09

@ DaanOuwens "Ik heb zelden hier gelezen dat iemand hier in de rechts extremistische hoek wordt geplaatst omdat hij zaken in een bredere context plaatst." Dat zou kunnen. Ik spreek uit persoonlijke ervaring. Ik ben niet gelieerd aan enige politieke partij of overtuiging, maar zodra ik tegenspreek wordt ik in reacties regelmatig geplaatst in het kamp van de tegenstander, het maakt niet uit op welk medium. "Extreem rechts “huilt” altijd als zij extreem rechts worden genoemd. In dat licht geeft jouw tekst te denken." Graag hoor ik welk licht precies je te denken zet, en waarom je dat zo beargumenteerd. Hier kan ik niet zo veel mee. "Het doel is om van deze kinderen gemiddelde Denen te maken." Dat is het doel van basisonderwijs inderdaad. Ik zie niet in hoe deze maatregel opeens geen rekening houdt met de etnische achtergrond, anders dan het overige basisonderwijs dat doet. Wil je zeggen dat Denemarken, behalve wanneer je te strict met definities van discriminatie omspringt zoals dhr. Ticu dit doet. Ik maak een vergelijking met kinderen met een educatieachterstand voornamelijk om je uit het geschetste horrorbeeld te trekken en je misschien in staat te stellen op een andere manier ernaar te kijken dan het gegeven kader. Dat je dat niet lukt wil niet zeggen dat mijn bijdrage "vaag en slecht onderbouwd is", en als je zoals zegt is het wel zo fraai erbij te vermelden waarom je dat vindt. Tot deze opmerking leken mijn woorden blijkens uit je reactie zeer duidelijk op je over te komen.

Frederick Douglass
Frederick Douglass13 jul. 2018 - 14:17

@ Satya "Ik mag mijn kinderen als ik ze zou krijgen dus niet opvoeden zoals ik wil. Ik ben daar niet toe in staat. Fascisme." Je bent verplicht ze naar school te sturen, ongeacht de kwaliteit, dat is hier niet anders dan in Denemarken. Persoonlijk ben ik van mening dat thuisonderwijs kwalitatief beter is, indien de ouders daar ook toe in staat zijn. Ongeacht thuisonderwijs is hetgeen je fascistisch noemt de gangbare geaccepteerde praktijk sinds de eerste schoolwet van 1801 geïntroduceerd werd.

[verwijderd]
[verwijderd]7 jul. 2018 - 8:53

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Purper Floyd
Purper Floyd7 jul. 2018 - 15:25

Dan is het grote aantal Hagenezen van buitenlandse komaf toch behoorlijk goed geïntrigeerd moet ik dan dagelijks vaststellen.

Jamie3
Jamie37 jul. 2018 - 8:47

Maar wat zou volgens de heer Ticu dan wel een goede oplossing zijn om er voor te zorgen dat er geen wijken ontstaan waar de mensen in een parallelle samenleving leven?

4 Reacties
Paul250371
Paul2503717 jul. 2018 - 12:43

Als er geen discriminatie en of xenofobie is is een parallelle samenleving dan een probleem? Als een ieder als Nederlander wordt gezien bestaat er dan wel een parallelle samenleving?

ona2
ona27 jul. 2018 - 15:41

Volgens mij gebruik je het verkeerde woord. Een parallelle samenleving is iets heel anders dan een etnisch homogene wijk. Dat dit soort wijken zo homogeen zijn komt niet door de bruine en zwarte mensen die er wonen...die krijgen de woning immers aangewezen door de sociale woningbouw. Heel veel inspraak in waar ze komen te wonen hebben ze vaak niet...het is take it or leave it. De wijken zijn zo omdat boven een bepaald percentage allochtonen de autochtone bewoners massaal wegtrekken - witte vlucht. De term parallelle samenleving suggereert dat allochtonen zich met opzet segregeren van blanke Nederlanders...terwijl het omgekeerde in de praktijk vaak het geval is. Het zijn juist blanke Nederlanders die saampjes (liefst ook van hetzelfde sociale niveau) in een bepaald gebied onder elkaar willen zijn.

Satya
Satya7 jul. 2018 - 19:03

Jamie Bij jou is het altijd de schuld van de allochtoon en elke maatregel is gerechtvaardigd om ze het leven zo zwaar mogelijk te maken. Het is een wisselwerking, de schuld ligt niet altijd aan 1 partij. Niet elke maatregel is gerechtvaardigd om ze het leven zo zwaar mogelijk te maken. Jammer een verlies voor jezelf en ook voor mij.Ik zou zo graag normaal met je samen leven.

Satya
Satya7 jul. 2018 - 19:06

Paul Er zijn mensen in die wijken die racisme ook hoog in het vaandel hebben. Racisme is niet voor behouden aan blank. Ik vond voor de rest dat je helemaal gelijk hebt. Hakuna matata

Bouwman2
Bouwman27 jul. 2018 - 7:34

De her genoemde commissie is ingesteld door de NOvA. En er blijkt uit haar rapport dat er diverse waarschuwingen zijn gegeven tegen de "spierballentaal" die sommige politieke partijen gebruiken in hun jacht op de kiezer van jachtseizoen 2017. Zo wil de VVD in haar programma het beginsel dat burgers altijd aan een staat verbonden zijn kritisch beschouwen. Kritisch of niet, de VVD is niet bij machte burgers uit te gummen door ze statenloos te maken. Het verdrag voor de mensenrechten is een verworvenheid (net als de EU) en daar kan je niet meer vanaf ook al zeg je dat. Verkiezingsprogramma's bevatten ideeën en niet alles wat gedacht wordt kan worden uitgevoerd. Ze dienen dus getoetst op hun uitvoerbaarheid en inderdaad de VVD valt daarbij in de categorie van de nieten. De PVV overtreft de VVD verre in deze groep, maar dat zal weinigen verbazen. De onuitvoerbaarheid van de plannen van de PVV is inmiddels breed bekend, de PVV wordt steeds minder waard geloofd te worden en is goed op weg naar de woestijn om daar te gaan roepen. Al met al blijkt uit het rapport van Wouter Veraart dat er zoveel positiefs is te melden over de rechtsstaat dat we ons over de Nederlandse rechtsstaat geen slapeloze nachten hoeven te maken. Dat kun je beter zeggen over de Polen en de overige landen van de Visegradgroep. Als Pools burger zou ik net als rechter mevrouw Gersdorf geen oog meer dichtdoen. Het idee om in een rechtsstaat naar bed te gaan en in een dictatuur (van de meerderheid) wakker te worden is verre van slaapverwekkend.. Denk nou maar niet dat Polen ver weg ligt, want dat is niet zo. Twee uurtjes vliegen en je bent gearriveerd. En bovendien was hier ooit ene Hans Janmaat, de Johannes de Doper van de PVV. Deze Hans Janmaat wordt nu als visionair beschouwd en er is nogal wat sympathie voor hem. Janmaat had wel (een beetje) gelijk wordt gezegd. Janmaat zei ook als wij aan de macht zijn, schaffen we de democratie ( dat is de rechtsstaat) meteen af. Zeg niet meteen, ach die rechtsstaat (of de EU) wat heb ik daar mee te maken? Ik kom nooit in het paleis van Justitie en in Brussel ook al niet. Want dat zou zorgeloosheid zijn waar ik vaak nachten lang wakker van lig.

Alfons de B
Alfons de B7 jul. 2018 - 5:18

"In Denemarken moeten de migrantenkinderen uit de getto’s, vanaf één jaar, voor 25 uur per week naar een speciale kleuterschool om ‘Deense waarden’ te leren, las ik in New York Times." Er staat nog net niet bij dat het heropvoedingskampen zijn, die 'speciale kleuterscholen'. "Maar toen dacht ik: ‘Wacht even, er zijn veel meer mensen zonder Nederlandse waarden. Als je alleen de migrantenkinderen heropvoedt, is dat dweilen met de kraan open.’ Dus alle kinderen met foute ouders moeten verplicht op zo’n kleuterschool." Oh, het staat er wel. Klinkt angstaanjagend, zo'n kleuterschool. Maar de schrijver bedoelt met zo'n soort interneringskamp gewoon de creche waar kinderen van werkende ouders ook naartoe gaan. En daar wordt in Denemarken nog meer gebruik van gemaakt dan hier omdat het sociale systeem daar nog meer van participatie uitgaat dan hier. Ook in NL gaan dreumesen en peuters (want een kleuter is 4-6 jr) naar de opvang. Het is wachten op een volgend artikel van deze of gene die ontdekt dat het nog veel erger gaat worden dan deze kindermishandeling, nl de verplichting voor ieder kind om naar school te gaan! Dat moeten we niet willen, zo'n verplichting...

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2018 - 12:02

In de oorspronkelijke Deense teksten gaat het er ook aanzienlijk minder dramatisch aan toe dan in de " tweede hands" artikelen. De regeringsvoornemens voor het herinrichten etc van het Deense equivalent van de Nederlandse " prachtwijken" daarentegen lijken mij aanzienlijk radicaler.

Alfons de B
Alfons de B8 jul. 2018 - 6:18

DanielleDefoe, Tot op heden focussen de scribenten op het crechebeleid dus daar moeten het het voorlopig maar mee doen. Wie weet komen de andere punten ook nog eens aan bod. Ik heb niet de illusie dat een ander crechebeleid minder verontwaardiging bij de usual suspects teweeg zal brengen. Als over enkele jaren het beleid ingetrokken gaat worden (wegens te kostbaar bijvoorbeeld) dan zijn diegenen die nu moord en brand schreeuwen de eersten die zullen reageren zoals RosaLange 1719u beschrijft van de omgekeerde situatie in Duitsland. En de grap zal zijn dat dat met dezelfde woordenlijst met gebruikte termen gaat om de intrekkers in kwaad daglicht te stellen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2018 - 9:58

Het is duidelijk dat de Deense maatregelen vanuit de Nederlandse situatie worden beoordeeld. In Nederland zou niet-religieus rechts vallen over de kosten en religieus rechts over de indoctrinatie die in het kinderdagverblijf plaats zou vinden.

Eric Minnens
Eric Minnens7 jul. 2018 - 4:27

"Als je alleen de migrantenkinderen heropvoedt, is dat dweilen met de kraan open.' Dus alle kinderen van foute ouders moeten verplicht op zo'n kleuterschool." Grappig betoog, maar de beeldspraak klopt m.i. niet. Als je met een beperkte groep al dweilt met de kraan open, dan zet je juist nóg een kraan open als je alle kinderen van foute ouders wilt inbegrijpen. Ik vond het trouwens ook lastig om een goed beeld te vinden. Je bedoelt waarschijnlijk iets als: 'Als je alleen de migrantenkinderen heropvoedt, legt dat geen gewicht in de schaal.'

koffieleut2
koffieleut27 jul. 2018 - 3:01

Wat was de reden voor de leeftijdverlaging van 6 naar 4 ook al weer ( verplicht naar school)..

Karingin
Karingin6 jul. 2018 - 21:57

Los van de (on)wenselijkheid van zoiets, in Nederland kunnen we dat soort dingen blijkbaar helemaal niet goed organiseren. De overheid bedenkt wat, gooit het ergens over de schutting en iedereen doet maar wat. Zo blijkt de voorschool helemaal niet te werken: https://www.vn.nl/voorschool-werkt-willen-we-weten/

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2018 - 23:16

Klopt, maar u hebt ook kunnen lezen waarom niet. Het aanbod is kwalitatief onder de maat

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2018 - 8:20

Veel tijd gaat volgens het artikel verloren aan activiteiten die geen nut hebben voor de cognitieve ontwikkeling. De Denen willen ook gemengde groepen. waarvan bekend is dat dat beter werkt. Dat is daar makkelijker omdat praktisch alle kinderen naar de kinderopvang gaan. Scandinaviers vinden buitenspelen ook van groot belang. Daarvoor heeft de barnehage meer mogelijkheden dan er voor thuisblijfkinderen zijn.

Juppé🎗
Juppé🎗6 jul. 2018 - 20:39

U legt wat emotionele en onlogische verbanden....toch buiten dat op grote lijnen met U eens. allemaal onverdeeld naar de openbare school, lijkt mij goede start.

17 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2018 - 21:36

Het is sommige mensen kennelijk ontgaan dat 88% van de Deense kindjes naar diezelfde peuteropvang gaan. Daarna onverdeeld naar de openbare school hoop ik.

Satya
Satya6 jul. 2018 - 22:33

DanielleDefoe Volgens mij gaat het daar niet om. Het gaat om het verplichte karakter aan een minderheid. Waar gaat dat stoppen? Dat je dit zo normaal vind vind ik schokkend. Het opleggen hoe jij je kind opvoeding. Wilders kan geen fijne denkbeelden aan zn kinderen overbrengen toch zijn het zijn kinderen. Als hij kinderen heeft. Vrijheid wat blijft er van over

DanielleDefoe
DanielleDefoe6 jul. 2018 - 22:51

U overdrijft. Ik ben niet voor dwang. Verstandige oudige ouders brengen hun kinderen vrijwillig naar de barnehage. De barnehage is geen kostschool. Er blijft ruim tijd over voor een eigen inbreng.

Geleen
Geleen7 jul. 2018 - 7:56

DanielleDefoe, dat 88% van die "autochtone" kindjes naar de kinderopvang gaat heeft niets te maken met het belang in ontwikkeling van het kind maar wel alles met het eigenbelang van de ouders. De meeste Deense gezinnen zijn nu eenmaal, om wat voor reden dan ook, voltijdse tweeverdieners. Verplicht naar school vanaf 4 jaar is voor vrijwel ieder kind goed, vanaf 1 of 2 jaar slechts voor enkele kindjes. Je moet er als kind ook emotioneel rijp voor zijn om minimaal 25 uur per week uit moeders schoot gerukt te worden. Buiten dit is het opleggen van een verplichting aan een minderheid van de bevolking pure discriminatie.

Klaas Punt
Klaas Punt7 jul. 2018 - 8:36

Maar dan wel de school van onze keuze toch? Niet die school in onze buurt want stel dat onze kinderen gaan spelen met dat tuig uit de buurt. Nee, we brengen ze graag, per auto uiteraard, naar die fijne school van onze vrienden. Wel 20 minuten rijden, soms 30 als de brug open staat. Maar dan hoeven onze lieverdjes niet naar die school met kinderen uit wel 30 verschillende landen. Stel je voor.

Juppé🎗
Juppé🎗7 jul. 2018 - 9:24

« Het gaat om het verplichte karakter aan een minderheid. « ....mee eens dat je met verplichten heel erg uit moeten kijken, maar ik ben wel voorstander van de leerplicht. Kinderen vroeg genoeg uitleggen dat in een land als nederland iedereen gelijk is, je zelf je partner vindt, je je mening zef vormt en die mag uiten en dat erwetten zijn, waaraan je je moet houden ook als je zelf vindt dat je best met 170 over de A7 kan. Dat lijkt me op een voldoend neutrale manier mogelijk. Dat Pasen en kerstmis bestaat (net als suikerfeest) en veel mensen het typisch nederlands vinden om een dode rauwe vis in hun keel de stoppen mag iedereen ook wel weten. De auteur heeft natuurlijk wel groot gelijk dat dit in beginsel voor iedereen geldt......

Jaap2
Jaap27 jul. 2018 - 10:25

Jawel Satya, daar gaat het wel om. Mihai heeft een beetje gelijk. Er zijn genoeg redenen om ook de kinderen van "foute" ouders een heropvoeding te geven. Leuk gebracht door Mihai en klinkt logisch maar waar het hierom gaat is dat veel migrantenkinderen bij voorbaat een achterstand ontwikkelen op taal en het kennen van waardes die essentieel zijn om later goed te kunnen functioneren in de Deense maatschappij. De Deense regering doet een poging om dit te doorbreken. Kun je vrijwillig laten maar kom dan niet over 20 jaar zeuren dat er gediscrimineerd wordt. Het is zo jammer dat er zoveel gesproken wordt over mensenrechten zonder het over de plichten te hebben. Dat is schijnbaar dan weer een vies woord.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2018 - 11:55

Geleen 7 juli 2018 at 09:56 In Scandinavie denkt men daar anders over. In Noorwegen wordt een plaats in een barnehage beschouwd als een kinderrecht. Het verzorgen van jonge kinderen wordt ook gezien als een taak van beide ouders niet exclusief iets voor moeders.

Satya
Satya7 jul. 2018 - 16:43

Z_edje Wat dan met ouders die wel goed integreren maar er bewust voor kiezen om de moeder thuis te laten maar toevallig in die wijk wonen? Als ik in het westen kom hoor ik bij een groeiende Nederlanders van mijn leeftijd een gigantische taal achterstand, ze praten als Marokkanen of Antillianen. Wat gaan we met die groep doen? Ik hoop dat jij gelijk hebt maar als je mensen in zo'n uitzonderingspositie zet geloof ik dat je alleen weerstand oproept. Ik denk dat als je iets wilt aanpakken dat op basis van gelijkheid moet. Wil je taal achterstand oplossen doe je dat van de leerplicht leeftijd zoals mijn nichtje van 8 speciale lesuren krijgt omdat ze dislectys is. Ik geloof dat dit weerstand op gaat roepen die geen bijdrage aan het leven van deze kinderen zal leveren. Ik hoop oprecht dat ik over een aantal jaar mijn ongelijk moet toegeven.

Satya
Satya7 jul. 2018 - 16:50

DanielleDefoe Ik geloof dat verstandige ouders hun kind tot 4 jaar bij zich houden. Volgens mij is het belangrijk om waarden en normen te leren. Een verstandige moeder gaat dagelijks met haar kind naar speelplekken zodat het kind leert wat samen leven inhoud, zij kan haar kind dan corrigeren als het kind als het een grens overschrijdt ipv een betaalde oppas. Materie is zo overschat. Ik vind dat kinderen moeten leren dat geluk het hoogste doel is en niet een vakantie naar Mallorca en een groot huis of nieuwe auto. Een kind opvoeden is en verantwoordelijkheid die inzet en opoffering vraagt. Waar ik moeder zeg kan ook vader, zo sexy een huisvader.

Satya
Satya7 jul. 2018 - 17:00

Juppe Ik weet dat je het niet zo bedoeld maar in jouw reactie zit een ernstige belediging. Mijn migranten ouders hebben mij normen en waarden geleerd. Ik sta op voor ouderen in een bus. Hoeveel echt Nederlandse jongeren doen dat nog. De prinsjes en prinsesjes zijn daar vaak te goed voor. Wat wil je mama en papa moesten beiden werken want Nederland is toch niks als vakantie land. Ik weet dat je dit niet bedoelde maar als ik kijk zie ik ook in de Nederlandse cultuur veel misstanden op het moment. Mijn moeder is moslima en ze heeft me geleerd mijn mening te vormen, fatsoenlijk te zijn en betrokken bij anderen. Dit soort dingen heeft niets met geloof of afkomstvte maken. Het gaat hier in Nederland wat betreft integratie aan beide kanten mis. Niet bij iedereen hoor, ik ben over het algemeen erg blij met mijn Nederlandse medemensen maar ook met moslims christenen en zo kan ik verder gaan. Ik ben niet blij met extremistische gelovigen en links of rechts extremisten. Peace.

Satya
Satya7 jul. 2018 - 17:05

Jaap Ik hoop dat je gelijk hebt. Ik geloof dat je niet begrijpt dat de taal achterstand komt door dingen als aparte woonwijken en scholen. Ik vind vluchten een recht, rechten brengen plichten. Ik denk dat geïntegreerde vluchtelingen best mogen helpen bij het integreren van nieuwe vluchtelingen uit hun land. Als ik mijn vrijwillige bijdrage lever is dat iets wat mij teleurstelt. Ik zou verwachten dat dit meer gebeurde. Het gebeurt vaak pas na de 1e opvang periode terwijl dat volgens mij de belangrijkste is. Voor de rest zie mijn reacties op anderen.

Jaap2
Jaap27 jul. 2018 - 18:49

@Satya Wellicht zijn waarden en normen niet de juiste termen en moeten we het over taal en wegwijs maken in het nieuwe land hebben. Toen ons bedrijf ging outsourcen naar India waren er ook afdelingen die verplicht op cursus moesten in India om wegwijs gemaakt te worden in de Indiase cultuur. Wat achteraf zeker zijn nut heeft gehad. Om jonge kinderen 25 uur per week de Deense taal te leren en wegwijs te maken in Deense gebruiken kan vooral ze zo jong zijn en dan makkelijker de taal leren ook zo zijn nut hebben. Anders blijft het inderdaad zoals je zegt bij de achterstand door de aparte woonwijken. Spreiding van vluchtelingen is mede een oplossing hoewel dit voor mensen met andere culturen ook de nodige moeilijkheden zal opleveren. Dat er een verplichting voor deze groep is kan vervelend lijken, maar wellicht zijn betreffende kinderen er op latere leeftijd erg dankbaar voor. De verplichting biedt ook kansen. Dat jouw ouders jou een goede opvoeding hebben gegeven, mag je dankbaar voor zijn, maar dat heeft inderdaad niets met afkomst te maken. Maar dat is niet voor alle ouders weggelegd, mede omdat niet altijd de omstandigheden zich daarvoor leenden. Moet daarbij zeggen dat ik me diverse keren in Afrika verbaasd heb dat ouders onder de meest ellendige omstandigheden toch daar grote prioriteit aan verleenden.

Juppé🎗
Juppé🎗7 jul. 2018 - 19:21

« Ik weet dat je het niet zo bedoeld maar in jouw reactie zit een ernstige belediging«  excuses Satya. Na uw verhaal begrijp ik dat nu ook. Het gaat overigens niet aan twee kanten mis...het gaat aan diverse kanten mis...zoals auteur ook aangeeft. Het voorbeeld ging over over kinderopvang in Denermarken , waar 88% van de peuters van geniet, dus als je migrant bent...niet verplichten, maar waarom niet? Zelf ben ik ook migrant maar omgekeerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2018 - 20:44

" Een verstandige moeder gaat dagelijks met haar kind naar speelplekken zodat het kind leert wat samen leven inhoud, ... " Die speelplek is de barnehage. Elders zijn ook geen kinderen om mee te spelen. Wat betreft die "oppas" : Het personeel in de barnehage is pedagogisch hoog geschoold. Scandinavische vaders en moeders worden geacht de taken binnen en buitenshuis te delen. Dat heeft niets te maken met vakantie in Majorca.

Satya
Satya8 jul. 2018 - 9:28

DanielleDefoe Ik heb dezelfde rechten als iedereen wat betreft opvoeding. Het is te zot voor woorden dat ik die niet zou hebben. Als 88% in een sloot springt doe ik dat niet. Ik vind de westerse manier van opvoeden niet de mijne. Ik vind het belangrijk dat je opvoeden zelf doet en niet aan pedagogen overlaat. Volgens mij zullen die niet de liefde geven die ik heb. Als je misstanden aanpakt moet dat gericht en niet op basis van waar je woont. Ik denk na over de dingen die ik doe.

Satya
Satya8 jul. 2018 - 9:53

Juppe Excuses waren niet nodig, zoals ik zei ik weet dat dat eigenlijk niet zo bedoeld was ook al vond ik het belangrijk om aan te wijzen. Het moet voor iedereen verplicht zijn of voor niemand. In die wijken zullen ook mensen wonen die bewust hun kinderen niet naar een opvang willen en dat heel goed kunnen motiveren. Ik zou het niet willen. Ik wil mijn eventuele peutertje mijn normen en waarden leren en met liefde verwennen. Ik wil mijn peutertje kunnen corrigeren als ik denk dat ze over een grens gaat die ik belangrijk vind. Ik vind dat ik daartoe prima in staat ben. Als ik bij een ballorig zou zijn wil ik kunnen beslissen hoe en waarom ik mijn peutertje zal straffen. Ik wil een zelfstandig mening vormend en fatsoenlijk kind. Niet het fatsoen van een betaalde kracht en in een richting gestuurde mening. Ik denk dat ouders over de 1e jaren van hun kinderen zich veel bewuster moeten zijn. Ik ben benieuwd naar je migratie. Ben jij geïntegreerd of woon je in een aparte wijk? Ik ben bewust van de onmogelijkheid van mijn vraag in grote delen van bv. Afrika. Ik heb problemen met de onberokkenheid van veel westerse mensen bij anderen in hun buurt en zelfs familie. Ik vind dat wat dat betreft mijn familie hogere waarden en normen kent. Het dochtertje van mijn zusje weet dat ze bij haar tante en oom en opa en oma altijd thuis is. Haar opvoeding word in 1e instantie door ouders gedaan en wij steunen de ouders. Mijn nichtje zal nooit alleen staan, als zij zich misdraagt waar ik bij ben vertrouwen haar ouders op mij om hier op te reageren. Ik neem vrij om hier een rol in te spelen en mijn zusje te helpen als zij geen vrij kan krijgen. Ik ben momenteel depressief en sluit me af, wat mij erdoor slaat zijn mijn familie vrienden en vooral die kleine meid. Ik vind dat onze bereidheid om klaar te staan voor elkaar een voorbeeld voor veel Nederlanders kan zijn. Ik wil dat mijn eventuele kinderen die normen en waarden ook krijgen en vind dat ik prima in staat ben om dit zelf te beslissen. Hakuna matata.

Satya
Satya6 jul. 2018 - 20:36

Poeh die komt binnen. Mooi geschreven en zo waar. Ik hoop dat mensen het nu gaan herkennen. Baudet geen fascist zeggen sommigen, mensenrechten wil hij alvast afschaffen, wat een schatje.