Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Neelie Kroes heeft een ijzersterke teflonlaag en de PvdA kan zichzelf beter opdelen tussen D66 en GroenLinks

  •  
13-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1998 keer bekeken
  •  

Den Haag gaat de komende weken op slot want er is zomerreces. Kee & Van Jole nemen voor dit seizoen het laatst plaats in de studio om nog even wat pijnpunten te behandelen. Zo zijn daar de nieuwe onthullingen over het lobbywerk van Neelie Kroes. Een internationaal team van onderzoeksjournalisten onthult dat ze tegen de regels in aan de slag ging in voor Uber, het bedrijf dat de regelgeving en arbeidsvoorwaarden in de taxibranche om zeep tracht te brengen. Daartoe worden methodes gehanteerd die wel erg ver gaan, zoals het dwarsbomen van het werk van toezichthouders.

Peter Kee was totaal geschokt door de onthullingen en ging te rade bij de voorzitter van de vereniging van lobbyisten. Wat die daar nou allemaal van dachten. "Hij verzekerde me dat ze hier erg van stonden te kijken en dat alle leden dergelijke praktijken verwerpen."

Van Jole constateert dat Kroes al haar hele carrière in dit soort affaires is verwikkeld, vaak tegen het criminele aan of daar zelfs overheen. "Maar op de een of andere manier lijkt dat haar helemaal niet te schaden. Ze heeft een sterkere teflonlaag dan Rutte." Kee wijst er op dat ze die clementie te danken heeft aan haar positie is als uitgesproken feminist. "Daardoor is ze ook voor veel linkse mensen een heldin."

Daarna gaat het over de PvdA in de Eerste Kamer die tot verbijstering van GroenLinks en andere progressieve partijen heeft ingestemd met het omstreden vrijhandelsverdrag CETA. Kee verwacht dat er nog wel meer punten komen waarbij de linkse samenwerking onder druk komt te staan. Van Jole: "De PvdA kan zichzelf beter opsplitsen. Het rechtse deel, dat nu voor CETA kiest, kan zich dan bij D66 voegen en het linker deel bij GroenLinks. Ben je meteen van al dat gedoe af."

Tot slot spreken de twee nog over de politieke strijd. Bij D66 heeft zich Paul van Meenden gemeld als de eerste kandidaat gemeld voor de verkiezingsstrijd van volgend jaar maart. Dan vinden de Provinciale Staten-verkiezingen plaats die vervolgens weer leiden tot een verkiezing van de Eerste Kamer. Is de campagne begonnen, wil Patrick Lodiers weten.  "Absoluut," zegt Van Jole "Het begon met trekkers en nu komen de lijsttrekkers." Kee is het daar volmondig mee eens. "De provinciale partijen proberen nu al afstand te nemen van de landelijke partijen die verantwoordelijk zijn voor het stikstofbeleid." En zo blijken de twee commentatoren, na een seizoen lang van mening te verschillen, elkaar tot nog te vinden.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (29)

Prins Zonneschijn
Prins Zonneschijn15 jul. 2022 - 23:19

De gemiddelde Nederlander herkent zich kennelijk in een corrupte partij als de VVD.

Jopie666
Jopie66614 jul. 2022 - 20:19

Een eerste kamer fractie is onafhankelijk en hoeft niet te doen wat de leden vinden, dan wel wat de 2e kamer fractie vindt. Zo werkt politiek. Ze zeggen niet ja meneer Poetin, nee meneer Poetin. Er is geen kadaver discipline.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 jul. 2022 - 13:36

Deze reactie is verwijderd

Minoes&tuin
Minoes&tuin14 jul. 2022 - 12:25

PvdA is voor mij voorgoed verloren.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 jul. 2022 - 16:00

“PvdA is voor mij voorgoed verloren.” Wist ik al, politiek vond je toch niets omdat ze niet doen wat je wilt, niets nieuws onder de zon.

Effie2
Effie214 jul. 2022 - 5:50

De sociaaldemocratie lijkt op een voetbalclub dat elf individualisten het veld in stuurt, die allemaal hun doelpunt willen maken. ...Maar er daardoor dramatisch veel om hun oren krijgen. Met als gevolg, dat ze met het elkaar beconcurreren de strijd verliezen. De tegenstander, die uit vermeend eigenbelang en zakelijke overwegingen asociale maatregelen neemt, het algemeen belang met leugens en halve waarheden schade toebrengt, stapje voor stapje afbreekt wat de samenleving bindt, en met liefdevol omkijken naar elkaar heeft opgebouwd, is hun wérkelijke tegenstander. 'Hou nou eens op een coalitie te vormen, innig samen te werken met partijen die de samenleving systematisch verzwakken en opsplitsen tot zogenaamde zelfredzame individuen, vanwege de vermeende belangen van een stel gewetenloze, rijkelijk gesubsidieerde, systematisch belasting vermijdende, grootverdieners'. Het bedrijfsleven is slechts een onderdeel van de totale samenleving. Ze bestaat voor bijna honderd procent uit werknemers en consumenten. Zoals beroepsinbrekers óók vaklui zijn, heeft ook rasVVDer Neelie Kroes haar onmiskenbare talent ingezet om de macht en materiële rijkdom van de top van het bedrijfsleven te vergroten ten koste van de hierdoor steeds weerlozer wordende burgers. ...De kiezer bepaalt hoe Nederland er de komende decennia uit gaat zien.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 jul. 2022 - 7:45

zogenaamde zelfredzame individuen, vanwege de vermeende belangen van een stel gewetenloze, rijkelijk gesubsidieerde, systematisch belasting vermijdende, grootverdieners'. Precies Het idee was altijd, dat als CEO's van bedrijven extreem rijk worden, dat er dan zoiets als 'trickle down' ontstaat en dat we daar allemaal baat bij hebben. Als een directeur negen miljoen heeft, is dat zogenaamd ook goed voor mij. Dit is alleen niet het geval, objectief gezien. Dat geld zit in vastgoed, of gaat op aan champagne en cocaïne. Niets geen 'trickle down'. Liberalen hebben een kinderachtig, naïef wereldbeeld.

Déjà vu
Déjà vu14 jul. 2022 - 0:14

De VVD heeft in het verleden de 'permanente commissie integriteit ' in het leven geroepen. Dit kwam voort uit het feit dat vele VVD 'ers het verschil tussen 'mijn en dijn' niet kenden en daarmede de 'integriteit' van die partij aantastten. Ondanks de ongehoorde inspanningen van die commissieleden is het hen niet gelukt de aard van de beestjes te veranderen: VVD 'ers bedonderen volgens de statistieken nog steeds 'en masse' de boel. Kroes is zeker niet de enige zelfverrijker binnen de VVD gelederen die dit straffeloos kan/kon doen: er zijn er meerderen. Veel CDA 'ers blijken slecht op de hoogte te zijn van de 10 geboden: ze stappen in dezelfde valkuilen als de VVD 'ers. In de statistieken komen zij hiermee op een verdiende tweede plaats. Kunnen deze regeringspartijen niet af van deze criminelen, of willen ze het niet? Ik denk het laatste.

Frans Akkermans3
Frans Akkermans313 jul. 2022 - 20:06

Ik vind het diep triest dat de hoofdredacteur van de linkse opiniesite de PvdA zo heeft afgeschreven: "Van Jole: "De PvdA kan zichzelf beter opsplitsen. Het rechtse deel, dat nu voor CETA kiest, kan zich dan bij D66 voegen en het linker deel bij GroenLinks. Ben je meteen van al dat gedoe af." En dat om een handelsverdrag met Canada (heeft ie het wel gelezen?)dat al een aantal jaren in werking is en de nodige voordelen heeft opgeleverd. Alsof Canada een land is dat niet deugt.

10 Reacties
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 jul. 2022 - 7:56

Dat zou voor zowel D66 als GL wel goed uitkomen. We zijn dan van de mislukte PVDA af en het zal GL (of de SP) versterken

Gentleman
Gentleman14 jul. 2022 - 9:29

Als het om geld gaat deugt er geen enkel land, ook Canada niet. Lees dit artikel van FTM maar. https://www.ftm.nl/artikelen/ceta-eu-voorzorgsbeginsel?share=1NZ%2FVuaiA0mETDygkRcJS%2FaNl90nh%2FrciCkQpHtlIsBi3MiQhK0bqyhaWL%2F6Og%3D%3D

LaBou
LaBou 14 jul. 2022 - 10:21

@gentleman, dat stuk is veel te lang voor akkermans. Hem is verteld dat het een prima verdragje is en dan is dat zo. Daarover nadenken doet pijn in het hoofd.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 jul. 2022 - 13:49

“dat stuk is veel te lang voor akkermans. Hem is verteld dat het een prima verdragje is en dan is dat zo. Daarover nadenken doet pijn in het hoofd.” Kijk eens aan LaBou heeft een abonnement, ik niet, kan je ook vertellen waar het over gaat?

Wie o Wie
Wie o Wie14 jul. 2022 - 14:09

Labou, jij vroeg je af hoe het kan dat mijn dochter deze winter en daarvoor sneeuw heeft gezien. Ben je er al achter? We zijn hier immers om elkaar te helpen.

LaBou
LaBou 14 jul. 2022 - 16:46

Doe niet zo dom bhagwandin en open gewoon die link. In dit geval kun je dat artikel dan gewoon lezen. Wie, misschien kun je beter eens uitleggen wat het verband is tussen sneeuw en het CETA verdrag. Of het verband tussen stikstof en sneeuw. Want volgens jouw hangen die zaken met elkaar samen. Zolang je dat niet kunt ben je gewoon dom aan het trollen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 jul. 2022 - 19:41

“Doe niet zo dom bhagwandin en open gewoon die link. In dit geval kun je dat artikel dan gewoon lezen.” Oh, je dacht dat ik het niet gedaan had, heb het in google gezet, was 1 hit, in m’n browser gaat hij wel open overigens, heeft niets met dom te maken maar met de gewoonte. misschien is dat teveel voor je 1 dimensionaliteit en een veelvoud aan insinuaties.

LaBou
LaBou 15 jul. 2022 - 10:21

Bhagwandin, jij begon zelf met een persoonlijke, suggestieve opmerking in mijn richting. Dan moet je niet gaan miepen dat je de bal terugkrijgt.

Wie o Wie
Wie o Wie15 jul. 2022 - 17:59

Deze reactie is verwijderd

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin16 jul. 2022 - 20:28

“jij begon zelf met een persoonlijke, suggestieve opmerking in mijn richting.” Er is niets suggestiefs aan als ik hem niet open kreeg maar eigenlijk begon het met jouw gebruikelijke neerbuigende kwalificaties omdat iemand niet jouw mening deelt, arrogantie is voor mij een teken van zwakte.

Deugkeizer
Deugkeizer13 jul. 2022 - 18:05

Hoewel Neelie kroes natuurlijk vvd is wat alleen maar leeft van de lobby en daar ruim aangetoond heeft dat je niks meer nodig hebt om jezelf in het zadel te helpen. Kan ik denk ik toch wel begrijpen waarom je voor een bedrijf als uber wat een gloednieuw concept heeft, dat wellicht werkloosheid tegen kan gaan, voor door het vuur kan gaan.

1 Reactie
Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 jul. 2022 - 20:11

dat wellicht werkloosheid tegen kan gaan Ja, de vraag is alleen, wat voor werk. Werkeloosheid tegen gaan is goed? Ligt eraan met wat voor 'werk' ze dan aankomen. Mijnwerkers in Afrika zijn ook niet werkeloos. Maar goed, wat voor werk doen ze? Staar je niet blind op het heilige huisje genaamd 'werk'

MarcusLucas
MarcusLucas13 jul. 2022 - 16:44

Absurdistische uitspraak over de PvdA. Ik ben voor het Big Tent-idee op links. Dat wil zeggen: ruimte voor verschillende ideeën en standpunten, van scherp ideologisch links tot centristisch. Van progressief tot conservatief. Het liefst binnen één grote centrumlinkse sociaaldemocratische partij, maar in de huidige praktijk in elk geval binnen PvdA, GroenLinks, en SP. Dat hoeft samenwerking helemaal niet in de weg te staan, en tast hun bestaansrecht niet aan. Zoals de SPD en Groenen in Duitsland samen regeren. Zoals Labour in het Verenigd Koninkrijk eindelijk weer op de weg terug is. Met standpunten die echt niet allemaal even links zijn (zo zijn ze nu bijvoorbeeld voor kernenergie). En spreken ze zich overigens ook uit voor eventuele coalitie met de Groenen. Zoals de Spaanse sociaaldemocraten (PSOE) regeren met Podemos (zeg maar de Spaanse SP). Dat is ook niet altijd makkelijk, maar ze dóen het wel! Een realistisch alternatief voor rechts. Het kan dus wel. Ze zijn het echt niet overal over eens, vooral als er pragmatische, centristische keuzes worden gemaakt die weinig mooi of idealistisch zijn, maar er is een gezamenlijk besef dat het alternatief is: oppositie tegen rechts. In Nederland zijn velen op links er helaas niet klaar voor. Ze kibbelen liever op de millimeter met elkaar, over wie de schoonste, reinste, echtste linkse is, en wie de neoliberale salonsocialist. Ondertussen houdt rechts de macht.

8 Reacties
EUpiet
EUpiet13 jul. 2022 - 19:02

Het is de PvdA zelf die altijd weer wanneer het er op aankwam linkse samenwerking tegenhield. Altijd weer gingen ze liever met de VVD of met het CDA in zee dan samen te werken met de andere linkse partijen. Waarbij ze het niet naliet om in de media juist die andere linkse partijen aan te vallen en volledig af te branden. Vooral de SP was daar het slachtoffer van maar ook GL en PvdD werden regelmatig voor rotte vis uitgemaakt. Kan allemaal hoor. Zo werkt het nu eenmaal in de politiek. Maar als dan het electoraal herstel niet meer haalbaar is en uiteindelijk de linkse samenwerking het enige is om nog een machtspositie te behouden te gaan jammeren dat anderen niet willen samenwerken is wel heel erg kleingeestig. Kom op zeg, 30 jaar lang de bully op links uithangen maar dan nu anderen verwijten dat ze niet willen samenwerken? En dat op het moment dat diezelfde PvdA een super neoliberaal verdrag de eerste kamer door jast? Links kan heel goed samenwerken. Het smaldeel van de PvdA dat nog een zweempje sociaal democratie in zich heeft kan daar bij aansluiten. De rest kan naar D66 en de VVD.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 jul. 2022 - 20:06

Ondertussen houdt rechts de macht. Mee eens. Ik sprak laatst een SPer over samenwerking met GL. Nee, dat kon écht niet, de SP kon niet samenwerken met GL. Waarom kon dat niet? Nou GL was heel anders dan de SP, volgens hem. Volgens mij gaat het ze dan echt alleen maar om uiterlijkheden. GL zou een andere sfeer hebben, een andere cultuur, hun mensen zouden zich anders kleden etc. Allemaal irrelevant. SP en GL zijn beide sociaal democratisch en moeten dus keihard samenwerken, als ze verstandig zijn. Rechts in Nederland is sluw en pragmatisch. Links in Nederland is emotioneel en verdeeld. SP en GL vinden dat ze heel anders zijn en niets gemeen hebben en werken niet samen. En PVDA voert VVD beleid uit. Uiteindelijk heb je dan gewoon niets.

LaBou
LaBou 14 jul. 2022 - 5:49

Zowel de duitse SPD als het britse Labour zijn al minstens 30 jaar "bekeerd" tot het neoliberalisme. En dat geldt ook voor de PvdA. Deze partijen hebben maar bitter weinig met links te maken.

Bert712
Bert71214 jul. 2022 - 7:16

Als je op een dergelijke wijze je trouwe leden besodemieterd zoals met het goedkeuren van CETA moet jij het niet raar vinden dat je geen zetel over houd.

korheiden
korheiden14 jul. 2022 - 8:42

@Marcus : 'Ondertussen houdt rechts de macht.' Denk dat menig VVD-aanhanger het hiermee niet eens is. Het enige rechtse aan de VVD is de sociaal-economische politiek. Maar op andere gebieden, zoals klimaat, immigratie en verduurzaming voert de VVD gewoon de linkse agenda uit. Daarom zakken ze in de peilingen en stijgt BBB.

Gerygrr
Gerygrr14 jul. 2022 - 13:28

Baloem… De reden waarom SP en GL niet samen kunnen werken is het klassenverschil. GL is grachtengordellinks, mooie groene plannen die gefinancierd moeten worden. Groene vooruitgang zou moeten worden betaald door winsten af te romenvan energiebedrijven en banken, zie Spanje. De GL opstelling zal zijn toch maar de regering steunen en iedereen laten meebetalen. Hoe lager inkomen en hoe meer men zelf bezuinigt, hoe meer men sowieso betaalt door per jaar vastliggende bedragen per gebruiker. Zelfs niets gebruiken qua gas kost via een afsluiting een groot bedrag te betalen aan de leverancier.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin14 jul. 2022 - 13:43

“Kan allemaal hoor. Zo werkt het nu eenmaal in de politiek. Maar als dan het electoraal herstel niet meer haalbaar is en uiteindelijk de linkse samenwerking het enige is om nog een machtspositie te behouden te gaan jammeren dat anderen niet willen samenwerken is wel heel erg kleingeestig.” Als een volleerd agitatortje manipuleer en rijg je leugentje aan leugentje, duimzuigen tot kunst verheven maar kan je je beweringen ook staven: 1. De pvda heeft altijd linkse samenwerking tegen gehouden. 2. Gingen liever met vvd en cda in zee 3. Waaruit blijkt dat ze de sp, gl en de pvdd voor rotte vis uitmaakten .4. Waaruit blijkt dat de pvda een bully op links is/was als je ze tegelijkertijd meer rechts vindt. “En dat op het moment dat diezelfde PvdA een super neoliberaal verdrag de eerste kamer door jast?’ Andermaal, de senaatsleden maken een eigenstandige afweging, erdoor jast na 8 jaar onderhandelen?, het is natuurlijk lekker om factfree te kunnen agiteren, manipuleren en je ego te laten strelen door de usual suspects, valse en gehersenspoelde socialisten van de sp sekte, we hebben al eens een uitputtende strijd gehad over jouw manipulaties, en aangezien je heel voorspelbaar bent ben ik er helemaal klaar voor, durf je?

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa14 jul. 2022 - 17:43

Hmmm GL is al linkser dan PVDA. En dat ze grachtengordel zijn, doet er niet zoveel toe. Dat is slechts een identiteit kwestie. De SP is trouwens ook voor groen. Maar goed, moeten ze allemaal zelf weten, of ze wel/niet samenwerken.

Hann63
Hann6313 jul. 2022 - 14:56

Prima idee om de PvdA op te splitsen.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet13 jul. 2022 - 18:51

Mijn idee.

Baloemparoempaloempa
Baloemparoempaloempa13 jul. 2022 - 20:07

Ja, precies. De rechter vleugel past beter bij het 'heel linkse' D66. En de linker vleugel past beter bij GL of de SP.