Tienduizenden huurwoningen naar vrije sector als gevolg van nieuw puntensysteem
In de regio Amsterdam, Utrecht, Leiden en Culemborg komen binnenkort tienduizenden sociale huurwoningen in de vrije sector terecht. Dit als gevolg van de huurverhogingen die het kabinet een jaar geleden in gang heeft gezet met het nieuwe puntensysteem. De huur van vrijgekomen huurwoningen die op een gunstige locatie liggen stijgt daardoor met gemiddeld 100 euro.
De ligging van de huurwoning gaat voortaan meetellen in de huurprijs. Een vijfde van de Amsterdamse sociale huurwoningen schiet daardoor boven de grens van 664 euro uit, die voor dit type woningen geldt en komt daarmee in de vrije sector terecht.
Het meldpunt Donnerhuren onderzocht de zogenoemde ‘Donnerpunten’. In de conclusie van het rapport staat dat de Donnerpunten ervoor zorgen dat verhuizen voor een groot deel van de huurders met een sociale huurwoning onmogelijk wordt. Zij kunnen de huurprijzen, die als gevolg van de extra woningpunten gevraagd (mogen) worden, niet betalen. Bijvoorbeeld ouderen, die in een woning met een trap wonen die ze niet meer op kunnen lopen, worden met de nieuwe regels uit de wijk geweerd. Bovendien leiden de Donnerpunten op den duur tot meer segregatie van rijk en arm.
Onder meer de PvdA stelde schriftelijke Kamervragen aan demissionair minister Spies. In haar beantwoording schrijft zij ervan uit te gaan dat de woningcorporaties niet in alle mogelijke gevallen voor de maximale huurverhoging zullen kiezen. Spies:
Mij is niet gebleken, dat corporaties als direct gevolg van de maximaal 25 extra WWS-punten in schaarstegebieden voor alle gevallen bij huurharmonisatie de maximale huur rekenen.
Een opvallende uitspraak, daar het afgelopen jaar bekend is geworden dat veel woningcorporaties in financiële problemen zitten en de extra inkomsten wel kunnen gebruiken.