Joop

Nederlandse zakenman wil openingsfilm IDFA over corruptie stoppen

  •    •  
10-11-2011
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ambass_300.jpg
Documentairemaker legt duistere zaken in Afrika bloot
De Nederlandse zakenman Willem Tijssen eist op hoge poten van het internationaal documentairefestival IDFA dat de openingsfilm The Ambassador niet vertoond wordt. Dat onthult Vrij Nederland. In de film The Ambassador laat de Deense filmer Mads Brugger Cortzen met een undercover-camera zien hoe corruptie in de praktijk werkt.
Mads Brugger Cortzen, die eerder een film maakte waarbij hij vermomd als communistische theatermaker Noord-Korea binnendrong, onderzoekt of hij een diplomatiek paspoort kan bemachtigen om zodoende diamanten te smokkelen in de Centraal Afrikaanse Republiek. Eerst went hij zich tot Colin Evans van het bedrijfje Diplomaticpassport.com. Die trekt zich terug. Dan komt de Nederlander Willem Tijssen in beeld. Hij werkt voor Diplomatic Services Africa (DSA), een firmaatje dat ook nu nog op internet haar diensten aanbiedt. 
Vrij Nederland schrijft:
Via een verborgen camera is te zien hoe Tijssen tijdens een bezoek aan Denemarken vijftigduizend dollar cash in ontvangst neemt. Tijssen zegt dingen als: ‘Je kan rondreizen met tien miljoen dollar in je tas. Niemand anders kan dat, maar een consul of ambassadeur wel.’ Tijssen zegt ook dat alle voorbereidingen voor de aanvraag van de diplomatieke titel in Liberia zijn gedaan. Zijn team staat klaar om Brugger in de hoofdstad Monrovia te ontvangen. Tijssen: ‘We moeten door het systeem, het systeem kost een hoop tijd en aandacht.’ Daarop zegt Brugger in een voice-over: ‘Door het systeem gaan is een eufemisme. Het betekent dat het geld dat ik Tijssen net heb gegeven, zal worden gebruikt om ambtenaren in Liberia om te kopen voorafgaand aan mijn aankomst.’
Over dat laatste is Tijssen boos. Meer dan driekwart van het bedrag ging volgens hem op aan onkosten. Hij stelt dat hij door de filmer is misleid. Volgens Vrij Nederland is niet duidelijk dat de zakenman zich echt aan corruptie schuldig heeft gemaakt. De filmer wordt uiteindelijk met hulp van Tijssen benoemd tot consul voor Liberia in de Centraal Afrikaanse Republiek.
‘Deze man is een wolf in schaapskleren die de goede reputaties van Liberia, Denemarken en de Centraal-Afrikaanse Republiek te grabbel gooit,’ schrijft Tijssen aan het bestuur van IDFA. ‘Hij is met zijn film alleen maar bezig ter meerdere eer en glorie van zijn eigen ego.’
Het IDFA bezint zich nog op een reactie. De premiere is gepland voor 16 november.

Meer over:

kijk nou, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

msj_meijerink
msj_meijerink10 nov. 2011 - 16:46

Echt zo'n VOC-er waar we van het kabinet trosts op moeten zijn.

JanB2
JanB210 nov. 2011 - 16:46

Meer dan driekwart van het bedrag ging volgens hem op aan onkosten. Nou en. Waar is de rest aan opgegaan?

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 nov. 2011 - 16:46

Ook vanuit Zimbabwe komen weer diamanten, vaak via Liberia.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 nov. 2011 - 16:46

Ook via Zimbabwe komen de diamanten weer op de markt, via Zimbabwe en Liberia.

FrankS2
FrankS210 nov. 2011 - 16:46

Wil men nu alle films tegenhouden. Eerst Mocro's nu deze. Weird.

jimdavis
jimdavis10 nov. 2011 - 16:46

Dit zou pas nieuws zijn als hij het IDFA succesvol had omgekocht.

leeuwenvanj
leeuwenvanj10 nov. 2011 - 16:46

dr. Bob, niet alleen Afrikaanse leiders zijn de schuld van deze praktijken, ook de verkopers en de kopers, zij allen weten dat diamanten levens kosten. Verder worden landen gedwongen om te privatiseren en te liberaliseren, dit doordat vele arme landen een lening krijgen of kregen van het IMF. Zij stellen de voorwaarden,openen van grenzen en ga maar zo door.Wij moeten als wij zeggen"beschaafd "te zijn, dit soort zaken aanpakken en tegen gaan. Bussen vol met toeristen gaan naar de diamanthandel in Belgie en Amsterdam, waar komen de diamanten vandaan?

DonQuichote
DonQuichote10 nov. 2011 - 16:46

Lees op http://bruggertheambassador.blogspot.com het verhaal dat Brugger de kijker niet vertelt en dan oordeelt u zelf.

TheoJ2
TheoJ210 nov. 2011 - 16:46

Ik hoor vaak dat je met sommige landen geen zaken kan doen als je alleen integer wilt handelen. En dat sommige, dat zijn er wel heel veel. Wat moet je dan, als zakenman?

1 Reactie
dino_radja
dino_radja10 nov. 2011 - 16:46

je aan de wet houden natuurlijk. Zakenman of niet.