Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse wetenschappers jarenlang beveiligd wegens bedreigingen

  •  
11-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
109 keer bekeken
  •  
Kamerleden bijgepraat over coronavirus

© DEN HAAG - Jaap van Dissel directeur van het Centrum Infectieziektebestrijding van het RIVM tijdens een technische briefing in de Tweede Kamer over het coronavirus. ANP PHIL NIJHUIS

Sommige Nederlandse wetenschappers moeten jarenlang worden beveiligd omdat ze worden bedreigd. Dat blijkt uit een rondgang van de Vereniging van Universiteiten (VSNU), meldt dagblad Trouw.
Door corona lijken de bedreigingen te zijn toegenomen. Jaap van Dissel wordt veelvuldig bedreigd. Een 48-jarige man kreeg in juni een celstraf van vier maanden omdat hij had gedreigd de RIVM-directeur ‘open te snijden’ en te ‘begraven’. Een maand eerder kregen ook al twee vrouwen (53 en 56) celstraffen opgelegd vanwege bedreigingen aan het adres van Van Dissel.
Andere leden van het Outbreak Management Team, zoals hoogleraar Marion Koopmans, worden eveneens regelmatig bedreigd. Zo ontving Koopmans dreigbrieven thuis , en krijgt ze op sociale media veel hatelijke reacties.
In maart van dit jaar werden er bij het huis van historicus Nadia Bouras van de Universiteit van Leiden stickers geplakt met de tekst ‘Geobserveerde locatie’. De betreffende stickers waren afkomstig van de fascistische groep Vizier op Links. Ook Sarah de Lange, hoogleraar politicologie aan de Universiteit van Amsterdam, werd het doelwit van de rechtsextremisten.
De VSNU komt nu met een plan van aanpak om bedreigde wetenschappers te helpen.
"Wetenschappers moeten voortaan alle incidenten melden bij hun werkgever, ongeacht de ernst, zo staat in het plan. Als het om intimidatie, bedreiging of andere strafbare feiten gaat, ‘is het uitgangspunt dat er aangifte gedaan wordt’. (…) Bij strafbare feiten hanteren universiteiten voortaan een ‘zero-tolerance-beleid’: in principe volgt altijd aangifte. Bij voorkeur is het de instelling die aangifte doet, omdat aangifte doen voor de wetenschapper belastend kan zijn. "
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (4)

OlavM
OlavM12 okt. 2021 - 0:19

Te ziek voor woorden, deze zich voortzettende ontwikkeling dat wetenschappers worden bedreigd omdat de uitkomst van hun werk of hun persoonlijke opvattingen niet bevallen.

MarcusLucas
MarcusLucas11 okt. 2021 - 17:26

Ik snap die bedreigers niet. Is het uit onmacht? Of genieten ze ervan? Of zit er een steekje bij ze los? Het lijkt mij in elk geval goed dat ze taakstraffen krijgen. Dat ze uit die bubbel gehaald worden, waarin dit kennelijk als normaal gezien wordt. Celstraf vind ik toepasselijker als ze daadwerkelijk voorbereidingen treffen met wapens e.d.

2 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 okt. 2021 - 12:21

het is een groot gevoel voor rechtvaardigheid ze zien deze wetenschappers als gruwelijke misdadigers mensen die monddood gemaakt worden of opgepakt zijn martelaars en bewijzen hun gelijk want de gemene overheid beschermd deze misdadigers want er is volgens hen een kwalijke elite die hele erge plannen met ons heeft dat is natuurlijk de waarheid als een koe alleen zoeken ze het wel erg op plekken waar niks te vinden is. je kunt ze dus niet aanpakken met informatie noch met met straffen het enige medicijn is een overheid die mensen kunnen vertrouwen en dat zie ik voorlopig nog niet gebeuren

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland12 okt. 2021 - 12:23

en wat vooral olie op het vuur gooit is censuur op internet deze mensen lezen veel meer over covid dan u en ik en voelen zich derhalve goed ingelicht en wij zijn de domme schapen die klakkeloos aannemen wat ons voorgeschoteld wordt in dat laatste hebben ze natuurlijk ook weer gelijk