Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse wateren steeds schoner door slimme mossel

  •  
02-10-2013
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
85 keer bekeken
  •  
mossel300
Quaggamossel filtert tot een liter water per dag ... Nieuwe soort sinds 2004 in Nederland
Als de Amsterdamse grachten of de Westeinderplassen je helderder voorkwamen dan vroeger, dan kan dat kloppen. Een nieuwe bewoner is daar namelijk enorm orde op zaken aan het stellen, door tot wel een liter water per dag te filteren.
De Quaggamossel, is een zoetwatermossel die oorspronkelijk niet in Nederland voorkwam. In 2004 werd de mossel voor het eerst gespot in de Amsterdamse grachten en het Slotermeer. Ondertussen zorgt de ijverige schelpbewoner ook voor zuiver water in het Braassemermeer en de Kager- en Westeinderplassen. 
Noord-Hollands Dagblad: Quaggamossel maakt het water helder cc-foto: Wikipedia , séraphine

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

JAWEH
JAWEH2 okt. 2013 - 10:37

Er kunnen niet genoeg slimme mossels in deze wereld zijn !

steppewolf
steppewolf2 okt. 2013 - 10:37

Wel werkende link: http://www.leidschdagblad.nl/regionaal/metropool/article24860573.ece/Quaggamossel-maakt-het-water-helder

Tom Meijer
Tom Meijer2 okt. 2013 - 10:37

Hm, Afgezien van de vraag of de filtercapaciteit van Dreissena bugensis nu wel zoveel verschilt van die andere verwante (eerdere) exoot, Dreissena polymorpha, is het de vraag of wat deze soort doet nu wel zo goed is voor de waterkwaliteit. Deze filterfeeders halen vooral de overvloedige algen uit het water. Dat lijkt mooi maar de algenbloei is wel het gevolg van waterverontreiniging (fosfaten en nitraten). Als er zoveel algen uit het water verdwijnen dat het water helder wordt is het de vraag of er voldoende algen overblijven om de door ons geloosde fosfaten en nitraten vast te leggen. Ik heb geen idee wat daarvan het gevolg is.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 okt. 2013 - 10:37

In de jaren 60 had je helder water totdat de fosfaatgolf er aankwam. Dat resulteerde in troebel groen water dat zich stinkend in hoekjes en slootjes concentreerde. Daardoor konden jagers als snoek niet langer voortbestaan en namen de grondwoelers zoals brasem het over. Toen de fosfaatbelasting verminderde bleven de brasems het neergeslagen fosfaat uit de bodem opwoelen. Als remedie werd dan ook wel alle witvis weggevangen. Nu hebben we weer helder water, kan het licht weer verder naar beneden dringen waardoor weer meer waterplanten zoals de lelie kunnen groeien, waar weer diertjes kunnen schuilen en de snoek op de loer kan liggen in een woud van planten die de oever beschermen. Wat de uiteindelijke balans wordt weet ik niet, maar er zijn tot nu toe heel veel positieve resultaten.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai2 okt. 2013 - 10:37

Hoe smaakt deze mossel? zou natuurlijk dubbel op zijn schoon water lekkere mossels...

[verwijderd]
[verwijderd]2 okt. 2013 - 10:37

Hopelijk zijn die mossels niet eetbaar.

4 Reacties
Jansen & Jansen
Jansen & Jansen2 okt. 2013 - 10:37

Waarom? Lekker toch?

lembeck
lembeck2 okt. 2013 - 10:37

Dat zijn ze wel, maar het wordt niet aangeraden: http://exota.blogspot.nl/2011/07/deel-32-quaggamossel.html

roher
roher2 okt. 2013 - 10:37

Dat zal toch wel? Want ook in de natuur hebben ze het eeuwige leven niet en dan zouden alsnog de uitgefilterde vervuilde stoffen in het water terechtkomen. Dus vanuit het artikeltje beredeneert kan de conclusie getrokken worden dat ze kraakhelder zijn. Blijft de vraag waarom dat bij de mens niet zo is, wat er vuil in gaat komt er vuil uit.

Tom Meijer
Tom Meijer2 okt. 2013 - 10:37

"Hopelijk zijn die mossels niet eetbaar." Alle zoetwatermosselsoorten zijn eetbaar. Wij vinden ze alleen niet lekker.

omaoeverloos
omaoeverloos2 okt. 2013 - 10:37

Dezw mossel is in staat om grote hoeveelheden fytoplankton weg te filteren. Dat fypoplankton is de voornaamste voedingsbron voor zooplankton, zo'n beetje het kleinste diertje dat de naam diertje mag gebruiken. Het water dwordt dus wel helderder, maar ook voedselarmer, wat de soortenrijkdom doet afnemen .Ook krijgt de zon meer mogelijkheden om dieper in de watermassa door te dringen, uiteindelijk zullen ze het hele ecosysteem veranderen. Ze zien ook kans om zich in grote getale te hechten aan pijpen en afvoeren. Dat levert problemen op doordat die pijpen en afvoeren verstopt raken. Het schoonmakken brengt hoge kosten met zich mee.

2 Reacties
steppewolf
steppewolf2 okt. 2013 - 10:37

Daar zou dan weer de zwarte karper tegen uitgezet kunnen worden. Dat schijnt een liefhebber te zijn van deze mossel. Ik las dat in de VS zowel de mossel als de aziatische karpers ongewenste exoten zijn maar bij ons valt die overlast door karpers wel mee dus wie weet kan die zwarte karper hier ook geintroduceerd worden mocht de overlast van de mossel te groot worden. Blijft natuurlijk link om een nieuwe soort te introduceren maar het zou een optie kunnen zijn.

Tom Meijer
Tom Meijer2 okt. 2013 - 10:37

Voedselrijk/arm is een kwestie van meer of minder fosfaat en/of nitraat. Het is ongebruikelijk om veel algen en eencelligen als voedselrijk te beschouwen. "Ze zien ook kans om zich in grote getale te hechten aan pijpen en afvoeren. Dat levert problemen op doordat die pijpen en afvoeren verstopt raken. Het schoonmakken brengt hoge kosten met zich mee." Dit is een probleem wat zich ook bij Dreissena polymorpha heeft voorgedaan. Het deed zich vooral voor in waterleidingen (overigens een goed teken). Volgens mij is dat door waterleidingbedrijven opgelost. Eigenlijk betwijfel ik dat Dreissena zich bij afvoerpijpen vasthecht, veel te veel giftig water (ook bij riool).

lembeck
lembeck2 okt. 2013 - 10:37

Eigenlijk vreemd, deze gang van zaken. Zie hier: http://www.vwa.nl/onderwerpen/ongewenste-uitheemse-dieren/dossier/invasieve-exoten/hoe-komen-exoten-nederland-binnen In Hoek van Holland jaagt men op welgeteld 21 kraaitjes. Verder wil men dolgraag van bepaalde waterplantjes af. En zo zijn er wel meer. Is het dan niet vreemd om deze mossel wel uit te zetten en als het er te veel worden, een speciale karper ook uit te zetten? Lijkt me verstandiger dat men afwalwater beter filtert?

2 Reacties
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 okt. 2013 - 10:37

Waar heeft u gelezen dat deze mossel is "uitgezet"?

Tom Meijer
Tom Meijer2 okt. 2013 - 10:37

"deze mossel wel uit te zetten" Die mossel is niet uitgezet. Dit is een pontokaspische soort die ook in enkele Russische rivieren leeft. Er zijn waarschijnlijk met de scheepvaart via het Rijn-Donaukanaal dieren meegelift naar onze streken. Ze planten zich als de meeste zoetwatermosselsoorten snel voort dus veel hoeven dit niet gedaan te hebben. Eén bevrucht dier is genoeg. Het enige wat ze verder nodig hebben is een hard substraat en voedselrijk water. Daar hebben wij voor gezorgd door de Rijn en al onze andere rivieren te bedijken met stenen.

Beisser
Beisser2 okt. 2013 - 10:37

Ik vraag me af of helder water wel zo gezond is. Ik herinner me een vakantie in Zweden, al een aantal jaren geleden, aan de oever van een klein meer. helder als drinkwater. Je kon meters diep kijken. Maar volkomen dood. Geen waterplant te zien. Geen watervlo. Geen watertor -spin of -wants. Geen schelp. Geen vis. Helemaal niets. Er werd ook niet in gevist of gewatersport. Ik vond het deprimerend.

1 Reactie
Fransss en Vrij
Fransss en Vrij2 okt. 2013 - 10:37

Dat heldere water in zweedse meertjes werd in de jaren 80 aan de zure regen toegeschreven, afkomstig van de industrie uit het Verenigd Koninkrijk. Helder water is op zichzelf geen teken dat het dood is.