Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse vrouw staat terecht voor genocide

  •  
22-10-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
rwand_2300.jpg
Uniek proces in Den Haag over moord op honderd Rwandezen ... Inwoonster Limburgs dorp was topvrouw Hutu-extremisten
In Den Haag is maandag het proces begonnen tegen de 65-jarige Yvonne B. De inwoonster van het Limburgs dorpje Reuver zou als topvrouw van extremistische Hutu-partij CDR in 1994 jongeren in Rwanda hebben aangezet tot de moord op zo’n honderd Tutsi’s. De vrouw vluchtte na de burgeroorlog naar Nederland. In 2004 kreeg ze de Nederlandse nationaliteit en kan nu om die reden door het OM vervolgd worden.
De NOS meldt :
4540077935_d342dd3ca0
Volgens de aanklacht heeft ze in 1994 in haar wijk in de Rwandese hoofdstad Kigali jongeren aangespoord tot geweld tegen Tutsi’s. Ook zou ze persoonlijk betrokken zijn geweest bij moord. Bovendien was ze naar verluidt de hoogste vrouw binnen een extremistische Hutu-partij.
Yvonne B. ontkent alle beschuldigingen. Volgens haar advocaat Victor Koppe is ze slachtoffer van een samenzwering van vroegere buren, die uit zijn op haar woning en ander onroerend goed. Ze gaf Tutsi’s juist onderdak om hen te redden van de slachtingen, aldus Koppe. Dat zou blijken uit tientallen verklaringen, onder meer van Paul Rusesabagina, op wie de beroemde film Hotel Rwanda is gebaseerd.
De slachting waar het om gaat is de eerste waarbij aangetoond werd dat het in Rwanda ging om genocide, de bewuste uitroeiing van een bevolkingsgroep. Op 9 april 1994 werden kerkgangers in een kerk van de Poolse missie in Gikondo, een wijk van Kigali, gecontroleerd door militairen. Hutu’s kregen opdracht de kerk te verlaten. Een officier gaf soldaten opdracht hun kogels te sparen omdat spoedig de gevreesde militie Interahamwe zou arriveren met machetes. Kort daarop arriveerden zo’n 100 de Interahamwe-leden die een twee uur durende slachtpartij begonnen. Twee ongewapende Poolse waarnemers die ter plekke aanwezig waren, vroegen tevergeefs om hulp aan troepen van de VN.
Het team Internationale Oorlogmisdrijven van het Openbaar Ministerie deed lang onderzoek naar de zaak, reisde verscheidene malen naar Rwanda en hoorde 72 getuigen. Het is voor het eerst dat er iemand voor de Nederlandse rechter staat op verdenking van genocide.
Meer informatie over de zaak bij The Men Who Killed Me
cc-foto: Reinier Sirag

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor