Joop

Nederlandse veeboeren grootste bosvernietigers

  •  
14-04-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1410 keer bekeken
  •  
BRAZIL - FIRE - AMAZON

© View of a burnt area after a fire in the Amazon rainforest near Novo Progresso, Para state, Brazil, on August 25, 2019 Brazil on Sunday deployed two C-130 Hercules aircraft to douse fires dev

Nederlandse veeboeren blijken opnieuw de grootste Europese vernietigers van tropisch bos. Dat blijkt uit een woensdag verschenen rapport van het Wereld Natuur Fonds (WNF). Grote delen van bijvoorbeeld het Amazonegebied worden gekapt en getransformeerd naar landbouwgrond voor onder meer soja, bestemd voor EU-landen. Berekend naar ontboste vierkante meter per hoofd van de bevolking, prijkt Nederland helemaal bovenaan de ranglijst, ver boven het Europese gemiddelde.
Samen met Duitsland, Italië, Spanje, het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk, België en Polen is Nederland verantwoordelijk voor 80 procent van de ontbossing. Binnen de onderzochte periode, 2007 tot 2015, werd gemiddeld per EU-inwoner 5 vierkante meter ontbost. Ter vergelijking: per Nederlander is dat gemiddeld 18 vierkante meter. De landbouwgronden die in de plaats van de tropische wouden komen, leveren vooral soja, palmolie en vlees op. De sojaconsumptie door mensen, bijvoorbeeld als vlees- of zuivelvervanger, slaat daar nauwelijks een deukje in: meer dan 80 procent van de soja die naar de EU wordt geëxporteerd, is bestemd voor veevoer.
Dat is waar Nederland als grote boosdoener om de hoek komt kijken. Nederland is een grote, wereldwijde exporteur van vlees en daarmee een voorname afnemer van soja voor veevoer. Dat gaat voorlopig niet veranderen, zo blijkt uit een reactie van Henk Flipsen, directeur van de Nederlandse Vereniging Diervoederindustrie Nevedi. Tegen de NOS zegt hij dat stoppen met soja- of palmproducten betekent dat de controle op en certificering van soja- en palmproductie wegvalt. ‘En de soja- en palmbedrijven die al wel hebben geïnvesteerd in de verduurzaming van hun teelten laten we dan in de steek,’ zo redeneert Flipsen die overigens bestrijdt dat Nederland koploper is. Volgens hem wordt veel soja dat via Nederlandse havens wordt doorgevoerd, ten onrechte toegeschreven aan Nederland.
De kritiek op Europese bedrijven en overheden, met een hoofdrol voor Nederland, is bij lange na niet nieuw. Al in 2017 concludeerde GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout, tevens klimaatwetenschapper, dat de ontbossing van het regenwoud tot businessmodel is verworden. In het in dat jaar verschenen rapport Trends and Risks of Deforestation in the Brazilian Amazon beschreef Eickhout samen met Europese Groenen-collega’s hoe ‘onder andere het Nederlands bedrijfsleven in Brazilië zeer actief is bij de planning en mogelijk ook bij de aanleg van grootschalige infrastructuurprojecten voor vervoer en export van vooral soja.’
De lucratieve export van palm- en sojaproducten kent nog een andere schaduwzijde, zo merkte Eickhout destijds op:
"De maffiapraktijken rond het illegaal kappen van het woud lijken geen grenzen te kennen. Milieuactivisten zijn hun leven niet meer veilig en ondertussen gaan er dagelijks hectares regenwoud tegen de vlakte. Dit moet stoppen."
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (85)

Sustainaboy
Sustainaboy15 apr. 2021 - 9:27

Wat een slechte redenatie en interpretatie van de data. Maar ik snap het wel van WNF: die willen immers niet alle donateurs tegen zich in het harnas jagen, dus vallen ze de bedrijven weer eens aan. De grootste boosdoeners zijn mensen die veel vlees eten. Punt uit!

1 Reactie
vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 14:13

Een boer kan dus helemaal niets doen aan de manier waarop hij zijn vlees produceert, de manier waarop hij zijn koeien en/of varkens houdt? Welk voer hij geeft? Dat wordt allemaal bepaald door de klant die vlees eet?

Greendutch
Greendutch14 apr. 2021 - 15:07

om meerdere redenen dient im- en export over zeeën en oceanen af te nemen / te stoppen. lokaal produceren geldt ook voor veevoer

7 Reacties
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 apr. 2021 - 15:14

Is wel eens onderzoek naar gedaan. Als je alles lokaal produceert levert dat netto verlies voor klimaat en milleu op. Veel dingen kunnen beter op plek A dan op plek B gemaakt worden. Tenzij we weer terug gaan naar de middeleeuwen en alleen streek en seizoensproducten eten. Overigens, brengt u het slechte nieuws naar Egypte? Die zullen niet blij zijn van het nieuws dat ze lokaal moeten voldoen aan hun eigen consumptie.

erikbos
erikbos14 apr. 2021 - 15:15

Kortzichtig, als men in een ander land iets veel efficienter kan produceren waarom het daar dan niet van importeren. Wat je wel wilt is een co2-neutraal transport bijv. zeeschepen op groene waterstof.

The Apple
The Apple14 apr. 2021 - 17:32

RechtdoorZee93: "Is wel eens onderzoek naar gedaan. Als je alles lokaal produceert levert dat netto verlies voor klimaat en milleu op." Zou je ons even een link willen geven naar dat onderzoek aub?

Ryan2
Ryan215 apr. 2021 - 6:51

@Rechtdoorzee Regelrechte kletskoek! Nederlandse boeren importeren en exporteren. En dat gaat ten koste van de natuur hier en ginder. In Nederland worden er qua voedsel ook niet veel beter van. Met de huidige technologie zijn we prima in staat om zelfvoorzienend te zijn.

LaBou
LaBou 15 apr. 2021 - 8:42

@Apple, de meest waarschijnlijke reactie vanrechtdoor is: oepsie.

adriek
adriek15 apr. 2021 - 12:05

"Tenzij we weer terug gaan naar de middeleeuwen en alleen streek en seizoensproducten eten." Wel het juiste onderscheid maken: Soja importeren is fout, Quinoa importeren is goed.

The Apple
The Apple17 apr. 2021 - 11:41

LaBou - Zoals verwacht.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 apr. 2021 - 15:00

Met alle respect maar dit is wel een erg flauwe / misleidende weergave van de situatie. Nederland heeft de grootste haven van Europa dus ja op papier zijn wij relatief gezien een giga importeur van soja. Daarnaast hebben wij in relatieve zin ook een grote veehouderij in dit kleine landje waardoor de daadwerkelijke sojaconsumptie hier per capita ook buitensporig hoog is (op papier). Want, Nederland exporteert ook veel naar het buitenland. Interessantere statistiek zou zijn hoeveel rundvlees en zuivel er per capita per EU land geconsumeerd wordt. Dan zou je inderdaad kunnen terug zien wie het meeste impact heeft. Overigens ben ik ook benieuwd naar het verschil in hoeveel soja een vega burger nodig heeft en echte hambarger.

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 apr. 2021 - 8:44

Aangezien je weet dat de gepresenteerde cijfers onzin zijn kun je vast wel zelf op je vragen antwoorden en ons van die antwoorden op de hoogte stellen. Succes alvast.

Leontrotsky
Leontrotsky14 apr. 2021 - 14:39

Boeren maakt meer kapot dan je lief is. Niet alleen vernietigen de boeren alle natuur in eigen land, nee dat is voor hen niet genoeg, ze moeten en willen ook alles in het werk stellen om het amazoneregenwoud naar de mallemiezen te helpen. Jammer, heel jammer dat deze mensen nog de kans krijgen om hun schadelijke bedrijf te kunnen blijven uitoefenen.

1 Reactie
RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 apr. 2021 - 15:02

U bent veganist? Zo niet dan is niet de boer maar U medeschuldig.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 apr. 2021 - 11:43

Een misleidend rapport. Het zijn niet de veehouders waarom Nederland bovenaan staat maar de wereldhaven Rotterdam. Het WNF is een natuurbeschermingsorganisatie en per definitie anti-agrarisch. Opiniemakers en journalisten hebben dit bericht verspreid zonder de feiten te checken en het in de juiste context te plaatsen. (https://www.vork.org/nieuws/nederlandse-import-braziliaanse-soja-groeit-met-40-procent/)

6 Reacties
The Apple
The Apple14 apr. 2021 - 14:14

Frans bedoelt natuurlijk dat gewoon ALLE import van sojabonen uit Brazilië verboden zou moeten woorden, tenminste totdat de Braziliaanse regering de ontbossing werkelijk -en controleerbaar- onder controle heeft gebracht. Als anderen zich daaraan willen bezondigen is dat hun zaak en Nederland moet sowieso overstappen op kringloop- en biologische landbouw en veeteelt

adriek
adriek14 apr. 2021 - 14:15

Dank voor de link, enkele quotes: "Nederland importeert daarnaast alleen gecertificeerde duurzame sojabonen en –producten." "maar de soja die Nederland binnenkomt, is niet per definitie afkomstig van een duurzame teelt" "in feite komt slechts een procent van de Braziliaanse teelt in Nederland terecht" "Als soja namelijk alleen voor veevoer gebruikt zou worden, werd de prijs van veevoer te hoog... " "...sojaolie voor humane consumptie zorgt dat de hele sojaboon verwaard kan worden" Hetgeen mij bevestigd in mijn vermoeden dat de schrijver van het stuk het (zeer slecht) geciteerde rapport vooral gebruikt om vleesconsumptie in een kwaad daglicht te stellen.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194714 apr. 2021 - 18:37

@The Apple Mijn reactie betrof het misleidende karakter van het artikel. U weet inmiddels wel wat mijn bedoelingen zijn. In ieder geval geen landbouw waarin kunstmest en chemische middelen zijn verbannen. U weet dat ik denk dat dat op een ramp uitdraait voor grote delen van de bevolking. Wat de sojateelt in Brazilië betreft, Nederland gaat daar niet over. Ik zou trouwens geen goede reden weten waarom Brazilianen niet aan sojateelt en veehouderij mogen verdienen. Ook over de exploitatie van hun bossen zijn ze in mijn ogen eigen baas. Die bemoeienis met hun land-en bosbouw vind ik nogal ouderwets koloniaal overkomen. Wat groot is het aandeel van soja in het agrarisch inkomen eigenlijk? De bulk gaat natuurlijk naar China want hun varkensstapel groeit maar door. Ik vind verder dat weinig mensen stil staan bij het probleem van de armoede en hoeveel economische groei er nog nodig is om het merendeel van de bevolking in arme landen tot een welvaartsniveau te brengen van die van ons in pakweg 1950-1960 en hoe lang dat duurt. Ik ben benieuwd naar uw mening.

The Apple
The Apple14 apr. 2021 - 21:28

FransAkkermans1947: "Nederland gaat daar niet over." Ik veronderstel dat je dan ook hetzelfde standpunt huldigt inzake kinderarbeid?

FransAkkermans1947
FransAkkermans194715 apr. 2021 - 15:12

@The Apple "Ik veronderstel dat je dan ook hetzelfde standpunt huldigt inzake kinderarbeid?" Ja, maar is kinderarbeid in Brazilië dan (wettelijk)toegestaan? U weet toch ook wel dat kinderarbeid ophoudt naarmate de welvaart toeneemt? Let wel: ik ben ervaringsdeskundige als het gaat om kinderarbeid. Dat kwam op boerenbedrijven tot in de jaren zestig gewoon voor. Het ging niet ten koste van schoolgaan. Hoewel de herfstvakantie oorspronkelijk de vakantie was om de boerenkinderen legaal de gelegenheid te geven om mee te helpen. (http://schoolvakantiesnederland.com/schoolvakanties/herfstvakantie/)

The Apple
The Apple16 apr. 2021 - 2:26

FransAkkermans1947 heeft dus geen probleem met kinderarbeid. https://globalmarch.org/combating-child-labor-in-global-supply-chains/ https://www.greenbiz.com/article/how-sdgs-can-help-remove-child-labor-supply-chains https://www.ser.nl/nl/Publicaties/kinderarbeid-in-kledingindustrie https://cdn.oneworld.nl/app/uploads/2016/07/04113034/upload_filmpje_convenant.png Dan heb je er zeker ook geen probleem mee, wanneer jouw spijkerbroek werd vervaardigd door slaven, Ik begrijp nou ook beter waarom jij het geen probleem vind wanneer voor onze vleesconsumptie daar de inheemse bevolking wordt verjaagd om het bos te kappen voor de veehouderij en de aanplant van soja. Ik begin je steeds beter te begrijpen Frans.

Jan37
Jan3714 apr. 2021 - 11:32

Frans, ik denk iedereen, on west en Oost-Europa. Alleen als je een goed betaalde baan heb, heb je geld voor bio spullen / vlees

gimli55
gimli5514 apr. 2021 - 11:30

Vandaag helaas weer veel onjuiste informatie over soja en de Nederlandse veehouderij in het nieuws! Nederland zou volgens WNF de grote Europese aanjager van ontbossing zijn. Veel sojameel wordt echter via Nederlandse havens doorgevoerd naar andere Europese landen en dus onterecht aan Nederland toegeschreven. "Het gebruik van sojameel voor Nederlands diervoer is met bijna 2 miljoen ton ongeveer 0,005 procent van de wereldproductie", aldus Nevedi directeur Henk Flipsen. Hoe zit het verder met soja gebruik in de veehouderij? Soja is een peulvrucht die als boon aan de sojaplant groeit. Het eenjarige gewas gedijt vooral in gematigde, subtropische en tropische klimaten. De sojaboon bevat voedingsstoffen die voor zowel mens (afbeelding 1) als dier geschikt zijn. De meeste soja die wordt verbouwd wordt verwerkt tot olie. Het restant (schroot) gaat naar de de veehouderij als voer. De hele sojaboon wordt in het Westen nauwelijks gegeten. Het gebruik van soja in diervoer staat regelmatig ter discussie. De groeiende wereldvraag naar soja heeft geleid tot een productietoename die grote impact heeft op de ecosystemen in met name Brazilië en Argentinië, de belangrijkste productielanden. De Nederlandse veevoederindustrie gebruikt daarom sinds 2015 uitsluitend 100% verantwoord gecertificeerde soja, waarvoor geen ontbossing plaatsvindt. Overigens bestaat maar een klein deel van het veevoer uit sojaschroot. Zo bestaat het rantsoen van een koe voor 1,25% uit sojaproducten (afbeelding 2). Voor meer info: ????https://assets.nevedi.nl/p/229376/Grondstoffenwijzer%20Nevedi%202019%20LR.pdf ????https://www.nzo.nl/wp-content/uploads/2017/01/factsheet_verantwoorde_soja.pdf #soja Iets genuanceerder verhaal. Inhoudelijk en relevant, de moeite waard om te lezen. Je hoeft het er niet mee eens te zijn, maar soms is een kritische andere blik wel nodig.

7 Reacties
The Apple
The Apple14 apr. 2021 - 14:16

Nederland bouwt mee aan een sojaroute die de Amazone nog verder vernielt - https://www.trouw.nl/nieuws/nederland-bouwt-mee-aan-een-sojaroute-die-de-amazone-nog-verder-vernielt~b5dc16b7/

vdbemt
vdbemt14 apr. 2021 - 15:00

"Het gebruik van sojameel voor Nederlands diervoer is met bijna 2 miljoen ton ongeveer 0,005 procent van de wereldproductie” Tja. Als je het wegzet tegen de wereldproductie is ALLES minimaal. We hebben het over 2 MILJOEN TON meel. Als je het vermogen van een miljonair wegzet tegen het wereldvermogen, is het een arme sloeber. .

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 apr. 2021 - 15:10

Dank voor de links. Een onderwerp wat me absoluut boeit. Die 1,25% klinkt niet veel maar is dus toch 750gr per dag per koe. Dat is best wel veel natuurlijk. Maar goed uiteindelijk doen we het toch echt zelf als consumenten. Het is algemeen bekend dat zuivel & rundvlees inefficiënte bronnen van energie zijn. Overigens vermoed ik dat de oerwouden momenteel vooral voor Azië omgekapt worden omdat daar de middenklasse en vraag naar vlees het sterktste stijgt.

gimli55
gimli5514 apr. 2021 - 22:07

@vdbemt Klopt het dan niet over de wereldhandel? Wat is het WNF? Het wereld natuur fonds, geef ik een wereld breed voorbeeld, komt het ontwijken en bagataliseren weer. @The Apple Wat wil je er mee zeggen? Reageer eens inhoudelijk op mijn bijdrage? @Rechtdoorzee Bedankt, ik hou wel van wat nuance, vaak mis ik de evenwichtige verslaglegging. Bedenk de grootte en gewicht van de koe, en 3/4 van een pak meel. Voor de mens een hoop, voor de koe niet. Ik wijs de aanpak van de houtkap niet af, maar gebruik dan wel de goede argumenten en de boeren zitten nu in de verkeerde hoek. Dus worden allerlei kromme redeneringen geopperd om ze de maat te nemen. Dat is cherry picking en cirkel redenaties.

vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 12:14

@gimli. WIE is er nou aan het bagatelliseren?

gimli55
gimli5515 apr. 2021 - 15:38

@vdbemt Reageer eens inhoudelijk op mijn bijdrage en stop met het bekende beschuldigen en ontwijken. Iedereen die geen overtuigd vegetarier is en nooit meer vlees eet, heeft boter of zijn of haar hoofd en reageert hypocriet. Ik wijs op enige nuance in dit onderwerp, waarbij de totale schuld neergelegd wordt bij de boeren. Dat is aantoonbaar onterecht met inhoudelijke argumenten aangetoond in mijn reactie. Ik zie alleen een hoop onderbuik geluid, zonder relevante tegen argumenten. Het is een wereld probleem en als wij stoppen, is het probleem hier enigszins weg. Echter is de vraag of dat ook maar iets oplost? Lees mijn bijdrage en reageer inhoudelijk en niet met je eigen vooroordeel, daardoor wordt de discussie inhoudelijk.

vdbemt
vdbemt17 apr. 2021 - 12:40

@gimli. Lachen met jou. Als je het na meerdere inhoudelijke reacties niet meer weet, kom je met: "Reageer eens inhoudelijk op mijn bijdrage".

The Apple
The Apple14 apr. 2021 - 11:19

Naas de klimaat-ontkenners en de corona-ontkenners hebben we nu dus ook nog de soja-ontkenners: mensen die ondanks alle bewijzen ontkennen dat het probleem überhaupt bestaat. Wappies van diverse pluimage.

7 Reacties
gimli55
gimli5514 apr. 2021 - 13:28

Iemand zonder argumentatie uitroepen tot wappie, is niet inhoudelijk. Lijkt me zinvol om eerst iets te doen aan de argumentatie, liefst met betrekking tot de inhoud. Komt een beetje leeg over.

The Apple
The Apple14 apr. 2021 - 14:06

gimli55 - Hoezo? Wil je soms ontkennen dat de aanplant van soja een van de belangrijkste aanjagers is van de ontbossing?

adriek
adriek14 apr. 2021 - 14:17

Vee/Boeren zijn het probleem niet: zij gebruiken sojaschroot - een afvalproduct. Als mensen niet zo veel soja zouden consumeren zou soja veel te duur zijn om als veevoer gebruikt te worden. Soja is een (gezochte) stok om de hond (lees: vleeseter) te slaan.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 apr. 2021 - 15:16

Volgens mij is de wereldwijd groeiende vraag naar vlees en zuivel het eindprobleem dat dit veroorzaakt.

vdbemt
vdbemt14 apr. 2021 - 16:58

@rechtdoorzee. Dat draagt er zeker aan bij. Dus: minder vlees eten. Doe je mee?

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 apr. 2021 - 19:04

@Eirda, Volgens mij wordt er nauwelijks soja gegeten door mensen in Europa. We hebben in Nederland 3,8 miljoen runderen - volgens google - die dus 750gr soja per dag eten. Je gaat mij niet wijs maken dat de menselijke directe consumptie van soja ook maar in de buurt komt. @vdbemt, Draagt er aan bij? Lijkt me een understatement. Een van de primaire redenen voor de ontbossing in Zuid-Amerika is veehouderij. Hetzij direct, hetzij indirect (om voer te maken voor veehouderij elders). Ik poog te minderen en het merendeel is reeds kip. Kip heeft een veel betere energie conversie dan rundvlees. Het verschil in klimaat en millieu impact tussen kippenvlees en rundvlees is zeer significant.

vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 12:20

@Rechtdoorzee. Het doet me deugd te horen dat je probeert te minderen. Met kippen is natuurlijk ook enorm veel mis. Daar mogen we ook wel minder van. En als we dan toch minder eten, kunnen we wat we eten, biologisch doen.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen14 apr. 2021 - 10:31

53% van de palmolie wordt gebruikt voor "groene" biodiesel, gelukkig wordt dit in de EU dit vanaf 2024 tot 2030 afgebouwd, overigens tot groot ongenoegen van Indonesië en Maleisië.

Frans Cobben
Frans Cobben14 apr. 2021 - 9:51

Wie kopen veel goedkoop vlees in supermarkten en korting-slagerijen? Wie zitten aan het einde van deze vernietigende produktieketen van massa-vlees?

4 Reacties
Paul250371
Paul25037114 apr. 2021 - 13:16

De consument.

Karingin
Karingin14 apr. 2021 - 14:03

De consument bepaalt het aanbod niet

DanielleDefoe
DanielleDefoe14 apr. 2021 - 19:06

de consumenten kunnen producten boycotten

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 apr. 2021 - 19:10

@Frans, Dit heeft eigenlijk niks te maken met goedkoop vlees / massa vlees. De energie conversie van rundvlees is gewoon slecht. Je moet er erg veel instoppen om er iets (je rundvlees op bord) uit te krijgen. Het is daarom veel efficiënter om gewassen voor menselijke consumptie te verbouwen dan gewassen te verbouwen voor vee om vervolgens het vee te eten. Klimaatvriendelijk vlees bestaat niet. @Karingin, Kip en het ei verhaal. Zonder vraag is er geen aanbod en zonder aanbod is er (vaak) ook geen vraag. Echter, om een voorbeeld te geven. Er komt steeds meer vega-aanbod in de supermarkt. Dit wordt weldegelijk bepaald door toenemende vraag vanuit consumenten. De push en de pull gaan gelijktijdig.

Karingin
Karingin14 apr. 2021 - 9:48

Nou ben ik de laatste om te bestrijden dat we een heel vervuilend land zijn, maar die Flipsen heeft wel gelijk. Ook doorvoer wordt bij ónze export gerekend. Het wordt tijd dat de cijfers eens netjes worden opgesplitst en per deelbranche duidelijk inzichtelijk worden gemaakt. Nu kun je ermee goochelen wat je wil, en dat gebeurt dus ook

Jan37
Jan3714 apr. 2021 - 9:28

De grootste soya fabrieken staan in West Europa Amsterdam, Europoort, Hamburg Daar wordt uit de soya boon de olie gehaald, die we allemaal in West Europa gebruiken. Het hoogwaardige rest product gaat naar de veevoeder fabrieken. Ook hier in West Europa, dus Nederland exporteert ook veel soya olie, en soya meel . Je mag de soya fabrieken ook in een ander land neer zetten, dan zijn die verantwoordelijk voor de ontbossing, importeren wij wel weer de soya olie, en soya meel . Weer meer werk voor de transport sector

2 Reacties
vdbemt
vdbemt14 apr. 2021 - 9:52

"Nederland exporteert ook veel soya olie, en soya meel . Je mag de soya fabrieken ook in een ander land neer zetten,....... Weer meer werk voor de transportsector" Natuurlijk. De olie en de meel die wij exporteren, die lopen zelf naar het buitenland.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 apr. 2021 - 19:11

Wat wordt er eigenlijk in hemelsnaam met al die sojaolie gedaan? Zoveel wordt er toch niet gebruikt voor menselijke consumptie?

Grooteman2
Grooteman214 apr. 2021 - 9:21

Palm en soja worden primair geplant voor de olieproductie en het afval is veevoer. Apart dat er dus geen probleem van de olie wordt gemaakt maar van het afval wel. Overigens is het afnemen van dit alles geen reden om het oerwoud te kappen, dat doen die landen zelf om meer te kunnen verdienen. Van een organisatie als WNF zou je toch veel meer verwachten dan halve waarheden.

7 Reacties
vdbemt
vdbemt14 apr. 2021 - 9:54

"Overigens is het afnemen van dit alles geen reden om het oerwoud te kappen, dat doen die landen zelf om meer te kunnen verdienen." Aan de export naar Europa.

gimli55
gimli5514 apr. 2021 - 13:35

@vdbemt Om olie te produceren met de pulp als afval. Daarom heet het afval, en natuurlijk is het mooi dat het afval nog een plekje krijgt. Nu de boer verketteren omdat hij gebruik maakt van het afvalproduct en de boer volledig verantwoordelijk stellen voor de schade van de soja teelt, wijst op tunnelvisie. Kromme redeneringen blijven krom ook wanneer het WNF dat stelt. Uiteraard kan er een hoop verbeteren, maar een bedrijfstak alle schuld toeschuiven is fout en blijft fout.

LaBou
LaBou 14 apr. 2021 - 16:29

Lang niet alle soya wordt verwerkt voor olie. Een belangrijk deel is puur en alleen voor veevoeder bestemd.

vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 14:23

@gimli " meer dan 80 procent van de soja die naar de EU wordt geëxporteerd, is bestemd voor veevoer." Daar komt het woord 'pulp' niet in voor. Daar staat ook niet dat de boer 'volledig verantwoordelijk' is voor de schade. Je draaft een 'ietsiepietsie' door. Dat de bio-industrie er een flink aandeel in heeft, valt niet te ontkennen. Zelfs als je dat wel doet, want het WNF niet wilt geloven, en het zou de helft zijn, is het nog veel. Ben je zelf een boer in de bio-industrie?

gimli55
gimli5515 apr. 2021 - 15:47

@vdbemt Wat is er met de soja gebeurt, voordat het naar Nederland gexporteerd wordt? Er wordt de olie uit gehaald, waarna het afval naar Nederland komt als krachtvoer. Ik ben geen boer en probeer je voor te stellen dat er geen boeren meer zijn, wie gaat dan al die grond onderhouden? Wie gaat dan de bevolking voeden voor een aanvaardbare prijs. Sommigen zitten nu al te miepen over onze afhankelijkheid van Russisch gas, wat hoger calorisch is dan ons eigen gas. Net als het beppen over de geimporteerde kip filets uit de Oekraïne. Kom dan met oplossingen om 17 miljoen mensen biologisch te voeden voor een redelijke prijs, zonder ergens anders de natuur veel meer te beschadigen. Ik hoor alleen wat niet mag, maar niet wat wel moet.

vdbemt
vdbemt17 apr. 2021 - 12:52

@gimli. "Ik ben geen boer en probeer je voor te stellen dat er geen boeren meer zijn, wie gaat dan al die grond onderhouden? " Op de eerste plaats zie ik het niet gebeuren dat er geen boeren meer zullen zijn. Wat ik nog wel zie gebeuren (de vraag is of dat in voldoende mate zal zijn) is dat er minder boeren zullen zijn. En wie gaat die grond onderhouden? Zoals altijd: de betreffende eigenaar. Dat wordt gemeentegrond om op te bouwen, of natuur, of anderszins privéterrein. "Wie gaat dan de bevolking voeden voor een aanvaardbare prijs. " De overblijvende boeren. Wereldwijd. Het hoeft niet allemaal hiervandaan te komen Beter van niet zelfs. En wat dacht je van, als we het over vlees hebben, van gekweekt vlees? Dat bestaat al. En zal zeker een alternatief worden. Zo kan er ook (gelijk bier) melk gebrouwen worden in een melkbrouwerij, zonder dat de koe er aan te pas komt. De koe is alleen maar een levende machine om melk mee te maken. Dat is niet meer nodig. Kortom: nieuwe technologieën gaan het mede mogelijk maken de wereld minder door de landbouw en veeteelt te laten belasten.

vdbemt
vdbemt17 apr. 2021 - 12:54

@gimli. En nou niet wéér komen met 'reageer nou eens inhoudelijk'.

Sam V
Sam V14 apr. 2021 - 8:56

Grappig, als er gezegd wordt dat de agrarische sector belangrijk is voor Nederland, af te lezen aan de export, wordt door tegenstanders van het huidige landbouwbeleid altijd tegengeworpen dat veel doorvoer is. Nu gebruikt de landbouwsector dit argument, worden zij niet geloofd. Verder wat Buitenstaander zegt.

3 Reacties
Karingin
Karingin14 apr. 2021 - 9:57

Jawel hoor, dat geloven wel, want het is de realiteit. Neemt niet weg dat het een enorme verspilling is en ontzettend vervuilend

Paul250371
Paul25037114 apr. 2021 - 12:29

"Grappig, als er gezegd wordt dat de agrarische sector belangrijk is voor Nederland, af te lezen aan de export, " Wat heeft Nederland er nou aan dat er een paar boeren, de Rabo en de aandeelhouders rijk worden van de export? Wij zitten met de stand, de stikstof, de gruwelijke hoeveelheid landoppervlakte terwijl er een woningnood is. Nederland heeft alleen maar last van die concentratiekampen waar dieren gruwelijk opgeslagen en vermoord worden. 75% voor de export. Ontbossing. Het wordt tijd dat deze waanzin ophoudt.

Paul250371
Paul25037114 apr. 2021 - 13:18

stank

JasDon
JasDon14 apr. 2021 - 8:44

Dit is wel heel erg krom geredeneerd. Het gaat niet om het aantal inwoners wat ons land heeft, maar eerder om hoeveel mensen worden gevoed met Nederlandse producten op basis van soja. En nee, dat is ook weer niet geheel accuraat, maar het komt er qua berekening op neer dat zoveel kilo soja zoveel kilo vlees oplevert. En dit moet je per vleessoort gaan vergelijken tussen de verschillende landen.

Mohawk2
Mohawk214 apr. 2021 - 8:35

Maar... maar... als de Nederlandse landbouw (de beste landbouw ter wereld!) de regenwouden niet vernietigt dan gaan de Oost-Europeanen dat doen, of de Chinezen! En die - zo weten we allemaal - vernietigen de regenwouden op een veel inefficiëntere manier. Nee, de vernietiging van de regenwouden is het meest gebaat bij onze innovatieve manier van landbouwen. Dus niet zo zuur allemaal, zie het van de positieve kant. Kunnen we nou niet eens één keertje trots zijn op ons kleine landje dat werkelijk ov-er-al in de top staat van de beste lijstjes? Jeezzz...

2 Reacties
Paul250371
Paul25037114 apr. 2021 - 13:19

Als het dan toch naar de kloten moet laat ons het maar doen want wij slopen verantwoord begrijp ik uit je tekst?

Mohawk2
Mohawk215 apr. 2021 - 9:18

@ Paul Zo zou je mijn sarcasme inderdaad kunnen samenvatten. Het is mijn spiegel van wat ik hier op Joop al jaren regelmatig aan ontkennende of vergoeilijkende redeneringen lees als het om onderwerpen als dit gaat. Het zijn dezelfde argumenten die je ook tegenkomt als het gaat om Nederland als belastingparadijs: als Nederland het niet doet, doet iemand anders het wel en nu verdienen we er mooi nog een duit aan ook. Penny wise pound foolish. Ervan uitgaande dat de cijfers achter je naam voor je geboortedatum staan lopen jij en ik ongeveer even lang op deze aardkloot rond. Ik ben iets ouder dan jij (1965), maar beiden zijn we van generatie X. De problemen rond klimaat, biodiversiteit, milieu, ontbossing (etc) zijn al minstens net zo lang bekend als dat wij leven.en die problemen zijn er al die tijd niet minder op geworden. Integendeel zelfs! Vanaf mijn middelbareschooltijd voer ik er al discussies over met mensen en vanaf dat ik mag stemmen heeft deze problematiek voor een belangrijk deel mijn keuze bepaald op welke partijen ik stem en vooral ook op welke partijen niet. Als "naiëve linkse bomenknuffelende klimaatgekkie" werd mij in discussies met mensen die zich 'realist' noemen (in politiek-economische zin) aan de andere kant van de politieke kloof al een ding vroeg duidelijk: als het om geld gaat mogen klimaat, milieu, biodiversiteit, gezondheid, welzijn en de toekomst van ons nageslacht, geen rol spelen... en dat doen ze dan ook niet, want anders zouden al deze factoren de prijs van producten meebepalen. Het is mijns inziens grootste weeffout in het kapitalistische systeem.

pastafari
pastafari14 apr. 2021 - 8:28

Zoals vaak bij dit berichten is het probleem snel benoemd, maar de oplssoing oh zo ingewikkeld. Ik verdedig geen boer hier en zie niet in waarom Nederland een vleesexporteur is. Dat laatste moet veranderen, hoewel dat wereldwijd geen impact zal hebben. De sojaproductie zal alleen omlaag gaan als de veestapel wereldwijd kleiner wordt. Palmolie staat vaak als slecht te boek wegens de ontbossing, mijn inziens onterecht. We hebben plantaardige vetten nodig en palmolie is een heel mooi product. Het kan 4 keer per jaar geoogst worden, het is smaakneutraal en kan gehard worden. Het is vooral door zijn makkelijke productie ver verheven boven de alternatieven (olijf-, zonnebloem-, linolie etc.). Bij de alternativen is nooit kritiek over ontbossing, hoewel voor al deze producten grote ontbossingen hebben plaatsgehad, hier in Europa. Iedere kritiek op palmolie wordt door de producerende landen afgedaan als poging om hen economisch klein te houden. Palmolie kan een zegen zijn, en men zou bijv. nieuwe bossen kunnen aanleggen in Europa als compensatie. Dat laatste wil het overvolle Europa natuurlijk niet.

3 Reacties
Mr Ed
Mr Ed14 apr. 2021 - 9:24

Het gaat niet alleen om de ontbossing. maar ook om de zeldzame dieren die daardoor hun habitat verliezen. Je kunt in Europa bossen planten ter compensatie, maar daar heeft bv een Orang Oetan niet veel aan.

Karingin
Karingin14 apr. 2021 - 9:55

Vriendin van mij woont in Maleisië, denk niet dat ze het met je eens is over palmolie...ze zit om de haverklap in een enorme rookwolk omdat de boel weer platgebrand wordt om land vrij te maken. En Europa is ook dol op kappen, de bijl gaat ook weer in het oerbos in Polen...mag niet, maar ze doen 't lekker toch

pastafari
pastafari14 apr. 2021 - 10:05

@Abel juist, dat geeft de komplexiteit van het geheel aan. De wolf heeft er wel iets aan Maar de producerende landen zullen altijd zeggen "jullie deden het zelf ook".

Buitenstaander
Buitenstaander14 apr. 2021 - 8:19

Dus als een land soya etc importeert, waarvoor het exporterende land - als keus- bossen kapt, zijn wij verantwoordelijk voor die ontbossing? Dat maakt het stikstof probleem in NL ook ineens veel overzichtelijker: Omdat wij veel veeteelt producten exporteren, waarvoor wij vervuilende methoden kiezen (stikstof) is gelukkig het importerende land verantwoordelijk.....

12 Reacties
pastafari
pastafari14 apr. 2021 - 8:32

Slappe redenatie, want de Nederlandse veeboer is wel een zeer actief lid in de ketting. De titel had echter ook "Vlees- en zuiveleters (en honden en katten) grootste bosvernietigers" ipv "Nederlandse veeboeren grootste bosvernietigers" kunnen zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander14 apr. 2021 - 9:13

@Pastafari De redenatie is, dat het niet uitmaakt voor de pleitbezorgers of je aan het begin of het eind van de keten staat, je vindt altijd een reden om naar NL te wijzen, en dan ook nog met de 'verborgen' agenda, dat we eigenlijk gewoon van de veeteelt af moeten, toch? Beter zou zijn geweest om te stellen dat het tijd wordt dat de westerse wereld erbij helpt dat de soyaboeren etc, leren hun grond doelmatig te bewerken en te bemesten, zodat ze niet steeds hoeven 'op te schuiven' met hun land....En dan ook nog door politieke druk uit te oefenen. Als Brazilie het prima vindt dat bossen verbrand worden, dan ligt daar de primaire oorzaak.

vdbemt
vdbemt14 apr. 2021 - 9:56

Maar hoe je het wendt of keert: HIER is de uitstoot. En HIER heb je het in de hand om er wat aan te doen.

Buitenstaander
Buitenstaander14 apr. 2021 - 10:33

@vdemt Mee eens, maar dat is iets anders dan een boskappen....

vdbemt
vdbemt14 apr. 2021 - 12:16

@Buitenstaander. In iedere schakel van de keten kun je wat doen. MInder vlees eten. Minder vlees produceren = minder dieren houden. Minder dieren houden = minder dieren voeden. Minder bos kappen.

erikbos
erikbos14 apr. 2021 - 13:04

@vdbemt "Minder vlees produceren = minder dieren houden. Minder dieren houden = minder dieren voeden. Minder bos kappen" Dit gaat natuurlijk alleen op als het wereldwijd gebeurt. Als Nederland minder vlees produceert betekent dat de huidige afnemers van al dat vlees en zuivel de keuze hebben om minder vlees te eten of een ander leverancier zoeken of zelf te produceren. Ik denk dat een grootafnemer als bijv. China niet minder vlees zal consumeren als Nederland minder gaat exporteren. Niet dat we dat niet moeten doen(stikstof) maar dat u zich niet rijk rekent dat er minder bos wordt gekapt als Nederland minder produceert. Alleen als de consumptie minder wordt (dus de vraag) gaat het echt effect hebben.

gimli55
gimli5514 apr. 2021 - 13:39

Als je de boer uit het systeem haalt, blijft de rest van de cyclus gewoon bestaan. Dan verandert er niets aan de productie van de olie, dan is er alleen meer afval. Het is een kwestie van bestrijden van een van de gevolgen, niet het verbeteren en veranderen van de oorzaak.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee9314 apr. 2021 - 19:19

Doet (bijna) pijn om te zeggen maar ik sluit me deze keer aan bij vdbemt. Het verband tussen de toenemende vraag naar soja (en dus ontbossing) en de toenemende vraag naar vlees is gewoon te overduidelijk om te ontkennen. Wereldwijd minder consumeren zou het antwoord zijn. Overigens vermoed ik dat de ontbossing eerder komt door China dan door Nederland/Europa. Oost-Azië heeft op dit moment de grootste groei van de middenklasse en dus een groeiende vraag naar vlees. Per capita liggen ze nog ver achter ons, echter betreft de % groei liggen ze ver voor ons. Om aan die stijging te voldoen wordt er gekapt.

vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 12:23

@erikbos. "Dit gaat natuurlijk alleen op als het wereldwijd gebeurt. " Dát is toch zo'n enorm flauw excuus. Ieder beetje helpt. Veel beetjes helpen meer. Helemaal geen beetje, omdat een ander dat ook niet zou doen, helpt niets.

vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 14:32

"Als je de boer uit het systeem haalt, blijft de rest van de cyclus gewoon bestaan. Dan verandert er niets aan de productie van de olie, dan is er alleen meer afval." Dat is dan knap veel afval als die 80% ipv eindproduct opeens afval is, waar ze geen ruk aan verdienen. Als er niet meer aan verdiend wordt, stoppen ze er echt wel mee. "Het is een kwestie van bestrijden van een van de gevolgen, niet het verbeteren en veranderen van de oorzaak." 1 van de oorzaken zit in de behoefte. Als we tot het besef komen dat minder vlees eten diverse voordelen heeft, neemt de behoefte af. Kan er minder geproduceerd worden. Kan er meer bos blijven bestaan.

vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 14:33

Dit laatste was aan gimli.

vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 14:41

@rechtdoorzee. Gelukkig. je blijft proberen de schuld aan anderen te geven. En Nederland te vrijwaren van de schade die ze aanricht. De Chinezen doen het. Die zijn inderdaad bezig met het inhalen van de welvaartsachterstand. Waarvoor wij westerlingen al vreselijk veel naar de kloten gebracht hebben. China neemt bij dat inhalen technisch wetenschappelijk wel een flinke voorsprong op het westen. Zij liggen op verschillende, ook schonere, technieken al aardig vóór. En het is natuurlijk zo dat de Chinese boer, wél dat voer met soja gebruikt en de Nederlandse boer (2e op de wereldmarkt) niet. Oh. Toch wel.

Het schrandere konijn
Het schrandere konijn14 apr. 2021 - 8:05

U vergeet nog de bijstook van biomassa om Tesla’s op te laten rijden.

3 Reacties
Hakkepuf
Hakkepuf14 apr. 2021 - 8:47

Dat komt subsidietechnisch niet zo goed uit. Wanneer de goegemeente aandacht vraagt voor de schadelijke bijwerkingen van biomassacentrales, dan gaat meteen de subsidiekraan dicht. Zodra je de boeren gaat bashen, dan ligt er altijd nog wel een stapeltje subsidiegeld klaar. De boeren zijn nu eenmaal een geliefde zondebok.

Karingin
Karingin14 apr. 2021 - 9:50

Volgens mij hebben de boeren echt helemaal níets te klagen over subsidie. En ach gos, wat zijn ze zielig, die boertjes...not

vdbemt
vdbemt15 apr. 2021 - 12:26

Gezien jouw zorg om die stiekem toch vervuilende Tesla's, lijkt met me dat jij je bijdrage levert door geen of weinig vlees te eten. Toch?