Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Nederlandse variant WikiLeaks online

  •  
20-12-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
screenshot_opennu.jpg
Op opennu.nl kunnen lokale documten worden gepost. Vrijwilligers ontdoen deze van persoonlijke informatie en maken samenvatting voor journalisten
Sinds vannacht is een Nederland variant van WikiLeaks, opennu.nl, online. Op de site kunnen lokale documenten worden gepost die van maatschappelijk belang zijn. Vrijwilligers in 61 gemeenten, waaronder Amsterdam, Rotterdam en Utrecht, ontdoen de documenten van persoonlijke informatie over de bron en publiceren een samenvatting voor journalisten. Dat meldt Trouw.
De initatiefnemer is Michel Spekkers, een 19-jarige student aan de Avans Hogeschool, zo meldt Trouw. Hij was in Breda tevens lid van de SP-raadsfractie. Uit die functie heeft hij zich intussen teruggetrokken. Spekkers wil de schijn van belangenverstrengeling voorkomen.
Opennu oogt nog wel wat ondoordacht. Zo staat op de site dat klokkenluiders hun geheime documenten naar een postbus in Breda kunnen sturen. Veel makkelijker kun je het de AIVD niet maken.

Meer over:

nieuws, media,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (9)

JoopSchouten
JoopSchouten20 dec. 2010 - 9:30

'Opennu oogt nog wel wat ondoordacht. Zo staat op de site dat klokkenluiders hun geheime documenten naar een postbus in Breda kunnen sturen. Veel makkelijker kun je het de AIVD niet maken.' Goeie tip. Daar zal ongetwijfeld aan gewerkt worden...

karuna2
karuna220 dec. 2010 - 9:30

Joepie! Goed initiatief. Er moet nog wat aan gewerkt begrijp ik, maar het idee is prima! Zo. En wat wordt nu het antwoord van de politiek? Gaan ze verstandig zijn? Gaan ze zelf het initiatief hierin nemen en begrijpen dat er iets moet gebeuren? Gaan ze ook de voordelen hiervan zien? Gaan ze begrijpen dat je een begin kunt maken het vertrouwen in de politiek te herstellen door niet als een beledigde hommel te reageren? Gaan ze laten weten dat ze begrijpen dat mensen zelf willen denken en niet maar één kant op de mouw gespeld willen krijgen? Dat eerlijkheid een veel beter antwoord is dan een verdraaiingen of een halve leugen? Gaan ze begrijpen dat ze een volwassen voorbeeld moeten neerzetten in plaats van een zwart/wit borderline voorbeeld? Dat het heus moeilijk is hoe om te gaan met informatie die potentieel reuring geeft, maar die anders toch 'geweten wordt zonder bevestigd te krijgen'? Gaan ze begrijpen dat het heus zo is dat mensen willen dat zij beslissen, maar toch wel willen weten waar ze nou eigenlijk in gelokt worden? Dat mensen zich overspoeld kunnen voelen door alle nuance en onduidelijkheid, maar dat ze met veel meer vertrouwen zich aan hun leiding zullen overgeven als ze weten dat je hun gedachtegang niet aan de kant schuift door de andere kant als DE waarheid neer te zetten en dus te doen alsof hun gedachtegang niets waard is? Gaan ze begrijpen dat juist de ingewikkeldheid van deze steeds kleiner wordende wereld vraagt om een onderkenning van die ingewikkeldheid? Dat het dus niet meer kan te doen alsof er maar één kant is? Dat het niet helpt om mee te gaan in de angst en woede zoals de PVV/VVD en CDA dat doet door te doen alsof je het nog kunt oplossen door te proberen de ingewikkeldheid buiten te sluiten? Zet mensen voor dat er met die ingewikkeldheid valt om te gaan! Geef ze de nuance, spreek je vertrouwen uit in de mogelijkheid dat er een goed leven mogelijk is mét alle ingewikkeldheid van een kleiner wordende wereld. Leg je vertrouwen bij de nuance, dat geeft hoop en spreekt de moed aan die mensen heus hebben! Mensen weten allang dat we niet op een eiland wonen, hoe hard ze ook roepen dat ze dat wel willen. Ze roepen zo hard juist omdat ze dat wel weten, maar bang zijn. Hup, weg van die angst!! Je hebt ook helemaal geen keuze want meegaan met de angst levert alleen maar meer angst.

boogey55
boogey5520 dec. 2010 - 9:30

Welke politici zijn er bang voor deze transparantie? Ik sta te trappelen van ongeduld om daar achter te komen. Hoe lang zal het duren voordat bekend wordt waarom "we" die steun aan de Irakoorlog gaven? En hoe lang voordat bekend wordt welke staat de PVV steunt? Of welke personen met welk paspoort? Onrust? Laat maar komen. We moeten er toch door heen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 dec. 2010 - 9:30

Ik sta te popelen, zowel rechts als links kan even nadenken over de zonden en het toegeven daarvan. Naar ik hoop is het binnenkort allemaal zo klaar als een klontje. Dat zou zo maar eens smullen kunnen worden. Of moeten we toch een beetje bang zijn omdat het een initiatief van een politiek actief persoon is. Geen idee, we zullen zien vol verwachting klopt mijn hart.

Ginerted
Ginerted20 dec. 2010 - 9:30

"ontdoen deze van persoonlijke informatie" Dus niet alleen de leverancier van info maar ook degenen waar het over gaat? Vast niet. Ik vind die Spekkers pas geloofwaardig als ie eerst eens wat ranzigheden over de SP publiceert. Zo'n partij met van oudsher gestaalde kaders en gesloten rijen heeft zeker genoeg vuilnis in huis. Eerder geloof ik niets van dat willen voorkomen van een schijn belangenverstrengeling.

karuna2
karuna220 dec. 2010 - 9:30

Je kan je overigens nog even afvragen of de journalistiek zich deze ontwikkeling niet moet aantrekken. Want blijkbaar hebben ze toch gefaald in het kritisch meekijken naar wat er gebeurt. Ze worden blijkbaar niet voldoende vertrouwd om als klokkenluider te dienen.

1 Reactie
JoopSchouten
JoopSchouten20 dec. 2010 - 9:30

? Weet je waarom er klokkenluiders zijn?

[verwijderd]
[verwijderd]20 dec. 2010 - 9:30

aleid wolffsen heeft zojuist in zijn broek geplast...... kranten opkopen is 1 ding..

1 Reactie
hansdetorenkraai
hansdetorenkraai20 dec. 2010 - 9:30

Kom op zeg, we weten nog niets. Maar dat we straks kunnen smullen lijkt me niet onwaarschijnlijk.