Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Duitse justitie verdenkt klimaatactivisten van dood door schuld, Nederlandse Van Gogh in Italië doelwit soepgooiers

  •  
04-11-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
2709 keer bekeken
  •  
FguYlgqXgAAYszy

Klimaatactivisten van Ultima Generazione, de Italiaanse tak van Extinction Rebellion, hebben in Rome de glasplaat voor een schilderij van Vincent Van Gogh besmeurd met soep.

Het gaat om De Zaaier uit de collectie van het Kröller-Müller museum op de Hoge Veluwe, dat tijdelijk is uitgeleend voor een tentoonstelling over de schilder in het Palazzo Bonaparte.

De drie vrouwen die de actie uitvoerden lijmden zich vast aan de muur onder het scanderen van leuzen tegen het gebruik van fossiele energie. Het museum werd direct door de beveiliging gesloten. Het is al de derde keer dat klimaatactivisten een werk van Van Gogh tot doelwit kiezen. De eerste actie was het gooien van soep tegen de glasplaat voor De Zonnebloemen in Londen. Daarna koos in Parijs een activist een zelfportret van Van Gogh uit maar die actie werd verhinderd.

De Italiaanse militaire politie carabinieri heeft de activisten afgevoerd naar een kazerne waar ze worden vastgehouden. De vrouwen verklaarden te handelen "uit liefde voor de kunst", meldt het Italiaanse persbureau ANSA. "Hoe kunnen we in een toekomst waarin we moeite zullen hebben om voedsel te vinden voor iedereen denken dat kunst nog steeds beschermd zal worden?" De activisten verwijzen ook naar de schade die de droogte van afgelopen zomer heeft aangericht aan de Italiaanse landbouw.

De Belgische klimaatactivist David S., die in het Mauritshuis soep tegen de glasplaat van Het Meisje met Parel van Vermeer gooide en zijn hand vastlijmde aan de muur, heeft nju spijt van zijn actie. Dat verklaarde hij vrijdag tegenover de politierechter in Den Haag. "Omdat ik daarmee een grens heb overschreden. Dat is niet wie ik echt ben”, citeert het AD de spijtoptant. "Ik heb gemeend om de klimaatcrisis hiermee in het maatschappelijk debat te zetten. Ik wilde iets verbeteren daarmee. Ik hoop dat ik de kans krijg om goed te maken wat ik gedaan heb." Hij legde uit dat de activisten voorzorgsmaatregelen namen om te voorkomen dat het kunstwerk beschadigd zou raken. Zo gebruikten ze namaaksoep met natuurlijke kleurstof. Tegen S. werd twee maanden celstraf geëist, waarvan de helft voorwaardelijk.

In Duitsland worden twee klimaatactivisten mogelijk vervolgd voor dood door schuld. De twee maakten deel uit van de groep Letzte Generation die een verkeersblokkade opwierp door zich aan het asfalt vast te lijmen. Een ambulance die een zwaar gewonde 44-jarige fietster trachtte te bereiken liep vertraging op door de opstopping. De vrouw, die werd aangereden door een cementwagen, overleed vrijdag in het ziekenhuis nadat ze hersendood was verklaard. De politie onderzoekt of de blokkade van invloed is geweest op haar overlijden.

In het Noord-Hollandse Castricum verliep een actie van Extinction Rebellion alleen voor de activisten pijnlijk en dan nog louter in figuurlijke zin. De activisten drongen vrijdagmiddag het gemeentehuis binnen om dat te bezetten. Al snel bleek dat de bezetting weinig zin had omdat het gemeentehuis op vrijdagmiddag gesloten is, meldt NH Nieuws.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (32)

KritischKijken
KritischKijken5 nov. 2022 - 8:15

De mode onder verdachten en advocaten: Nadat je in volle overtuiging iets hebt gedaan, in de rechtbank zeggen dat het je erg spijt en dat je zo niet bent. Want spijt betuigen is overal populair.

4 Reacties
toentomatentomaten
toentomatentomaten5 nov. 2022 - 10:52

De verdachten zijn wandelende spreekpoppen van hun advocaten. En de asfalt-plakkers mogen van mij de maximum straf voor dood door schuld krijgen.

Zandb
Zandb5 nov. 2022 - 11:44

Kijken Geen spijt betuigen, zal tot strafverzwaring leiden. Dus ja....... Voor wie in de ziel van mensen kan kijken, is het een koud kunstje om te bepalen wie oprecht spijt betuigt en wie niet. Helaas lukt dat niemand, zelfs de expert met de meeste expertise niet.

KritischKijken
KritischKijken5 nov. 2022 - 19:05

@Zandb Eens, maar spijt moet tenminste geloofwaardig lijken, en oprecht logisch. Daarvoor hoef je echt niet in iemands ziel te kijken, zeker niet bij 'met voorbedachte rade.....'

Vervatte
Vervatte5 nov. 2022 - 20:38

Iemand met een beetje karakter betoont geen spijt voor zijn daden. Zeker als het om zo iets ingrijpends gaat. Dan bedoel ik niet de soep, maar het doel. Dan bedoel ik niet het doel van de soep, maar van de gehele actie.

wie0-wie
wie0-wie5 nov. 2022 - 7:52

Ik lees overal “de glasplaat” Echter, in de meeste gevallen zijn er duizenden euro’s schade aan de lijst en moet het schilderij een tijdje worden weggehaald.

2 Reacties
Zandb
Zandb5 nov. 2022 - 11:46

wie0-wie Tja, wanneer we de lijst ook tot 'kunst' verheffen, dan wordt er kunst vernield. Dat soort acties wordt dus ook niet voor niets - en zwaar - bestraft. Maar er wordt geen kunst vernield.

Sven Stevin
Sven Stevin5 nov. 2022 - 19:00

@Zandb Als ik iemand anders of publiek bezit demonstratief verniel, ook als het niet van extreem hoge waarde is, of zoals hier welbewust publiek dreig zeer kwetsbare onvervangbare zaken te vernielen wat gelijk is aan terreur die zich ook kan uiten in een bewust dreigende actie om publiekelijk angst te wekken, wat hier precies het geval is, dan is er wat jou betreft dus niets of in ieder geval niet zoveel mis mee. En dan volgt nu bij gebrek aan inhoudelijke reactie de welbekende jijbak 1, 2, 3....

Gio Servas
Gio Servas5 nov. 2022 - 4:04

[De vrouwen verklaarden te handelen "uit liefde voor de kunst"] Ik denk dat ik maar een oude Diesel ga rijden uit liefde voor het klimaat?

1 Reactie
Zandb
Zandb5 nov. 2022 - 11:49

Gio Appels met peren vergelijken, dat kan maar levert zelden iets zinnigs op. In dit geval is dat absoluut zeker het geval. Diesel is namelijk slecht voor het milieu de actie van die vrouwen is niet slecht voor de kunst.

Olav Meijer
Olav Meijer5 nov. 2022 - 2:10

Bij actievoeren -ook als dat in een bepaalde kwestie als zeer urgent wordt gezien- is het altijd van belang om strategie en tactiek, doel en middelen, goed in onderling verband af te wegen. Soms is enige schade niet te vermijden. Ook " burgerlijke ongehoorzaamheid" -d.w.z. het bewust overtreden van juridische of bestuurlijke regels met aanvaarding van de consequenties daarvan- kan een belangrijk onderdeel zijn. En vragen bij de overwegingen moeten zeker altijd zijn: welke concrete effecten hebben bepaalde acties, wordt wellicht niet onevenredige schade toegebracht, worden mensen die je wil bereiken inderdaad aan het denken gezet? Ik schat in dat XR met de onderhavige vorm van actie haar doel voorbij schiet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers4 nov. 2022 - 23:25

En de zwaarder geworden gearriveerde ouderen maar klagen over "die jeugd van tegenwoordig". "Ze hebben geen respect voor de officieele kunst, meneer de brigadier". Jacques Brel - Burgerij / https://www.youtube.com/watch?v=gqVjLO-obY0

EenMening3
EenMening34 nov. 2022 - 23:10

Mensen die menen iets of iemand te moeten redden, hebben nogal eens de neiging te radicaliseren. Het doel heiligt dan de middelen. Dat zie je bij sommige dierenactivisten, maar ook XR lijkt langzamerhand die kant op te gaan. Nu zijn het kunstwerken maar wat is de volgende stap?

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers5 nov. 2022 - 11:42

Tot nog toe is het alternatief de natuur blijven vernietigen. Leefwerelden en soorten verdwijnen en klimaat gaat er aan en daarbij nog meer natuur plus een stuk menselijke beschaving. Als je niet snapt dat het allang had moeten veranderen en er niks substantieel verandert ben je niet bij bewustzijn.

Vervatte
Vervatte5 nov. 2022 - 20:35

@paulspijkers De natuur kan niet vernietigd worden. Waar de ene leefwereld verdwijnt, duikt een andere weer op. Het klimaat kan er niet aan gaan, wel veranderen. U maakt gelukkig al onderscheid tussen de natuur en de menselijke.. kuch...kuch beschaving (die ons tot hier heeft gebracht) U vindt dat het allang had moeten veranderen, dat zit er aan te komen. Uw geduld wordt beloond!!

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 nov. 2022 - 9:04

Beter lezen. Als men mensen blijft doden en er toch weer mensen geboren worden zeg je ook niet dat je geen mensen kan doden. Nou bij natuur is het erger. Leefwerelden en soorten verdwijnen. Dat er dan over een kwart miljoen jaar (als de mensen toevalig zou zij uitgestorven anders niet) een paar soorten bijkomen helpt het heden niet. En volgend jaar ook niet. En de volgende eeuw ok niet. En de volgende 1000 jaar ook niet. Of 10.000. Of 100.000. En zelfs wanneer er na 500.000 jaar weer netzoveel soorten zijn als dat de mens van kant had gemaakt, dan blijft het zo dat die verdwenen soorten vermoord zijn door de mensen, nu, gisteren, en tot de mens gaat of evolueert, en daar zijn ze helaas te succesvol voor.

Ontheemde
Ontheemde4 nov. 2022 - 21:33

De babyboomers hadden begrepen dat bij activisme je de gewone man moest bereiken, dat heb ik altijd zo krachtig gevonden van ze. De tweede groep die effectief is zijn terroristen, aanslagen van elf september maakten onze regeringen onderdrukkendener , onze vrijheden werden gesloopt in een ongekend tempo, onder het gejuich van link en rechste die daarna dus ook voor niemand meer van elkaar te onderscheiden waren. Dit zit er tussenin en het bereikt dus niemand, de gewone man voelt een lichte walging, de staat maakt zich meer druk om boeren. Deze protestgeneratie heeft geen historisch besef, geen begrip van de wereld waarin ze leven en dat hebben wij laten gebeuren door ze niks te leren. Ik adviseer met name de millennials; leer van die boomers En aan de boomers: jullie zijn bijna dood, leer ze actievoeren, en aan mijn generatie,; dat deden wij ook beter dan onze kinderen; leer ze vechten; met soep en lijm schilderijen te lijf gaan...de vijand zit niet in musea maar in grote gebouwen gekleed in saaie pakken. Het zijn de mensen op TV die zeggen begrip te hebben en vervolgens jullie toekomst verkwanselen voor een schouderklopje van de macht. Als je de macht niet bang maakt heb je gefaald. En dat doe je niet door het verleden aan te vallen.

3 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers4 nov. 2022 - 23:18

Gewone mannen waren vroeger net zo goed maar al te vaak en veel tegen het vroegere activisme. Tot de protesten net zo lang doorgingen tot er een verbreding kwam in wie ze steunden, en tot het politiek iets begon uit te maken. Dus JIJ hebt geen historisch besef. Je hebt de oppositie van toen uit je verhaal gelaten. Post hoc fallacy.

Ontheemde
Ontheemde5 nov. 2022 - 14:48

zoals ze op de oppositie reageerden zorgde ervoor dat de gewone man wel sympathie voor ze kom opbrengen dat is het verschil

Paul Spijkers
Paul Spijkers7 nov. 2022 - 9:06

Nee, het was lang en hard vechten totdat die oppositie kleiner werd. Nou, begin maar vast. Dan ben je niet als je opa die de protesten van de 60 jaren ontzettend vonden tot ie er niet meer omheen kon.

HenryHansen
HenryHansen4 nov. 2022 - 17:56

Sorry hoor, maar als je zegt te handelen uit 'liefde voor de kunst' door een schilderij met soep te besmeuren, hoor je niet in de gevangenis, maar in een gesticht.

4 Reacties
r v b
r v b4 nov. 2022 - 20:40

Gelukkig is er nergens ook maar geprobeerd een schilderij te besmeuren.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 nov. 2022 - 1:56

'Gelukkig is er nergens ook maar geprobeerd een schilderij te besmeuren." Er zijn wel degelijk andermans eigendommen beschadigd. Maar kennelijk mag dat als het doel de middelen heiligt. Het blijft vandalisme.

Zandb
Zandb5 nov. 2022 - 7:32

Hansen Zou het niet ook zo kunnen zijn, dat mensen die vinden dat mensen, die ze niet kennen en van wie ze niets weten van de omstandigheden, in een gesticht thuishoren, dat die onderzocht moeten worden of die misschien niet in een gesticht thuishoren?

Vervatte
Vervatte5 nov. 2022 - 20:29

@zandb Gelukkig een vraagteken op het laatst, anders was het toch echt; de pot verwijt de ketel.

Kit2
Kit24 nov. 2022 - 17:34

Hoezeer ik ook sympatiseer met het doel van de actie: dit soort acties hebben het in zich dat een deel van de uitvoerders radicaliseert zodra ze de indruk hebben dat de zaak niet opschiet. Onze vrienden van de RAF in Duitsland begonnen ook ludiek, met het kapot maken van militair speelgoed in warenhuizen. Dat heeft links later geen goed gedaan.

1 Reactie
Zandb
Zandb5 nov. 2022 - 7:36

Kit Een reëel gevaar. Misschien is dat dan wel de reden, dat niet heel veel mensen staan te juichten om dit soort acties. En misschien dat daarom ook de verontwaardiging zo groot is, dat mensen die al wat verder afgegleden zijn - tijdens die boerenprotesten bv - zo heel anders aangepakt werden.

Mokker
Mokker4 nov. 2022 - 17:34

We wachten geduldig af op de goedpraters, die kraaien dat alles moet kunnen, als je motivatie maar iets met klimaat is.

1 Reactie
Zandb
Zandb5 nov. 2022 - 7:40

Mokker Inderdaad kunnen we weinig anders dan heel, heel geduldig blijven wachten op "al die goedpraters". Misschien dat het helpt dat we ondertussen heel veel bidden: "Laat er alsjeblieft heel veel goedpraters komen. Alsjeblieft......".

Ranonkel2
Ranonkel24 nov. 2022 - 17:16

"Hoe kunnen we in een toekomst waarin we moeite zullen hebben om voedsel te vinden voor iedereen denken dat kunst nog steeds beschermd zal worden?" Precies, laten we dus met voedsel in musea gaan gooien om dit te voorkomen!!

2 Reacties
IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk5 nov. 2022 - 1:58

Hoeveel kinderen hebben dat voedsel kunnen helpen tegen de honger. Ondervoeding zorgt ook voor overlijdens.

Zandb
Zandb5 nov. 2022 - 7:42

Ranonkel Elke symbolische actie is in feite belachelijk, als je zo'n symbolische actie letterlijk zou nemen.