Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Geweldsorgie van agrarische testosteronbommen bij huis minister

Politie staat machteloos tegenover overmacht fundamentalistische boeren
Joop

Nederlandse vakantieganger in de bres voor vluchtelingen

  •  
24-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Macedonie300.jpg
Nederlander onderbreekt vakantie in Macedonië om aan de grens vluchtelingen te helpen
De Nederlandse Said Laouaji is samen met zijn vrouw op vakantie in Macedonië. Daar zag hij beelden van de enorme stroom vluchtelingen, wachtend op de trein om via Servië en Hongarije verder Europa in te trekken. Sinds Macedonië donderdag de noodtoestand uitriep en de zuidgrens afsloot, bivakkeren duizenden mannen, vrouwen en kinderen zonder eten of drinken in het grensgebied.
‘Ik zag de beelden eergisteren op televisie en dat deed mij pijn,’ zegt Laouaji tegen RTL Nieuws. De Nederlander plaatste berichten op Facebook en via WhatsApp om zo mensen aan te sporen iets te doneren. Laouaji stapte in de auto richting het grensgebied en van het opgehaalde geld kocht hij levensmiddelen. Die deelt hij nu uit op het station.
In tegenstelling tot lokale handelaren, deelt Laouaji het eten gratis uit.
‘Normaal betaal je voor een kilo bananen een euro en ze verkopen nu een banaan voor een euro per stuk. Dat geldt voor veel dingen. Alles is in een keer drie, vier keer zo duur.’
De mensen komen vanuit Griekenland, waar geen werk is, en hebben als gedroomde eindbestemming Duitsland. De vluchtelingen zijn Macedonië een doorn in het oog. Het Balkanland is er alles aan gelegen de mensen zo snel mogelijk de grens weer over te krijgen. Daarbij is de afgelopen tijd geregeld geweld gebruikt door de oproerpolitie. Met traangas en flitsgranaten probeerden zij de stroom vluchtelingen terug te dringen. Desondanks wisten dagelijks enkele duizenden ontheemden de grens over te steken.
Inmiddels houdt Macedonië de vluchtelingen niet meer tegen. De oproerpolitie is nog wel aanwezig, maar laat de mensen ongehinderd oversteken. Bij de treinen richting Servië staan lange rijen. Dat geldt ook voor de bussen die achter het station geparkeerd staan. Laouaji gaat ondertussen door met uitdelen van voedsel tot zijn vakantie erop zit.
‘Ik vlieg dinsdag terug. Zolang de donaties binnenkomen, blijf ik eten kopen en uitdelen aan de mensen.’

Meer over:

wereld, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

zweistein
zweistein24 aug. 2015 - 9:48

Actie Moslims voor Moslims

AnonymousNL2
AnonymousNL224 aug. 2015 - 9:48

[“Inmiddels houdt Macedonië de vluchtelingen niet meer tegen. De oproerpolitie is nog wel aanwezig, maar laat de mensen ongehinderd oversteken.”] Dit soort landen willen de vluchtelingen sowieso niet tegenhouden. Hoe sneller zij van de vluchtelingen af zijn, hoe beter het voor hen is. Ondertussen komt het wel allemaal maar mooi op ons af. Lang leve de open grenzen! Al Jazeera meldt dat alleen al dit weekend 7000 vluchtelingen richting het westen zijn getrokken (“...while some 45.000 crossed through Macedonia over the past two months.”). Hoe lang gaat dit onverantwoorde non-beleid nog door? “Onze” Europese leiders staan er bij en kijken er naar; willens en wetens negeren ze de 'vluchtelingen'problematiek. http://america.aljazeera.com/articles/2015/8/24/wave-of-eu-bound-refugees-cross-into-serbia.html

TruusBeek
TruusBeek24 aug. 2015 - 9:48

https://www.youtube.com/watch?v=HXYg5rFeuFk

PimmetjeforAlways
PimmetjeforAlways24 aug. 2015 - 9:48

Het is te hopen, dat als ze voedsel uitdelen, ze wel halal voedsel uitdelen, anders worden de vluchtelingen woest.

Paul22
Paul2224 aug. 2015 - 9:48

Het Walhalla dat Europa heet... Moderne slavernij in Italië: druivenplukkers vallen dood neer in de wijngaarden Dat het met de Europese economie nog lang niet goed gaat, blijkt wel uit de schrijnende situatie van Italiaanse druivenplukkers. Ze werken voor twee euro per uur minstens twaalf uur per dag in de brandende zon. Deze zomer overleden enkele plukkers vanwege de barre arbeidsomstandigheden. http://www.welingelichtekringen.nl/samenleving/489729/moderne-slavernij-in-italie-druivenplukkers-vallen-dood-neer-in-de-wijngaarden.html

TomPoes2
TomPoes224 aug. 2015 - 9:48

"Nederlandse vakantieganger in de bres voor vluchtelingen" Schande!! Zo denken ze natuurlijk dat er in Nederland allemaal gewone vriendelijke gastvrije mensen wonen en dan komen ze gelijk met miljoenen. Laat zien dat dat niet zo is, zet de vlammenwerpers klaar!

Machielse2
Machielse224 aug. 2015 - 9:48

Laten we ophouden met het woord vluchtelingen. In Turkije en Griekenland is geen oorlog. Op dat moment zijn het geen vluchtelingen meer. Laten we ze migranten noemen. Zijn tevens ook video's dat hulppakketten van het rode kruis uitgedeeld door de Macedoniërs niet worden geaccepteerd. Ik ben er een beetje klaar mee. Los daarvan, goed dat die man doet waarin hij gelooft.

1 Reactie
Tom Meijer
Tom Meijer24 aug. 2015 - 9:48

"Op dat moment zijn het geen vluchtelingen meer. Laten we ze migranten noemen." O. Laat dat even de VN Vluchtelingenorganisatie weten.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst24 aug. 2015 - 9:48

Dan moet hij wel zorgen dat het spul halal is anders willen ze het niet: https://www.netzplanet.net/herr-schweiger-uebernehmen-sie-asylforderer-verweigern-hilfspakete-weil-sie-vom-roten-kreuz-kommen/

2 Reacties
BasVV
BasVV24 aug. 2015 - 9:48

Echt een aanwinst voor europa. En deze mensen wil D66 in Amsterdam tussen ouderen en studenten in leegkomende verpleegtehuizen plaatsen.

JStokx
JStokx24 aug. 2015 - 9:48

Ben je de misère ontvlucht, ga je eisen stellen aan je eten.

joloe
joloe24 aug. 2015 - 9:48

Wat mij zo ontzettend opval met die zogenaamde vluchtelingen dat er ontzettend veel jongen mannen bij zitten, waar zijn die nu echt voor gevlucht ? ik krijg er altijd een vieze smaak van in mijn mond. En dan die onderlinge verhoudingen wat een zooitje narigheid, en dan die tv beelden kleine kinderen over een hek aan geven die zelfde beelden worden wel erg vaak getoond. Wat ik verder niet helemaal begrijpt is waarom vluchten die moslims niet naar anderen moslim landen, daar is volgens mij ook ruimte en geld genoeg dan heb je hier niet zo`n probleem met die geloven. Maar ik zal wel een beetje dom zijn maar toch.

3 Reacties
Achterberghen
Achterberghen24 aug. 2015 - 9:48

Ik geloof dat je het antwoord wel weet.

TomPoes2
TomPoes224 aug. 2015 - 9:48

"die zelfde beelden worden wel erg vaak getoond." Vandaar dat jij denkt dat er een tsunami "jonge mannen" aankomt.

Paul22
Paul2224 aug. 2015 - 9:48

Schatrijk Saoedi-Arabië ,vorig jaar 561 vluchtelingen opgenomen ,ligt 100 km van Syrië af. Schatrijk Qatar ,vorig jaar 133 vluchtelingen opgenomen.

[verwijderd]
[verwijderd]24 aug. 2015 - 9:48

Het gaat er niet om of de vluchtelingen nu economische zijn of niet, daar kunnen we allemaal een mening over hebben. Feit is dat ze er zijn. Feit is ook dat ze lang gereisd hebben en ook een maaltijd nodig hebben. Dan kun je net als veel handelaren proberen er een slaatje uit te slaan door bijv. bananen voor 1 euro per stuk te verkopen. ZO zou ik mijn geld niet willen verdienen. Alhoewel ik natuurlijk in de ogen van velen een vieze neoliberaal ben omdat ik een bedrijf heb ;) wink. Nee, Said gaat er heen en gaat voedsel aan mensen uitdelen die hongerig zijn, zonder winstbejag. Daar heb ik respect voor. Mede omdat hier op Joop nogal veel roeptoeters rondlopen. De reacties zouden over Said moeten gaan en niet, zoals nu weer gebeurt, elkaar vliegen proberen af te vangen. SAID, IN MIJN OGEN BEN JE EEN HELD! RESPECT VOOR JOU!

1 Reactie
Tealc2
Tealc224 aug. 2015 - 9:48

Goed gezegd..alleen zijn sommigen zo vol verblind met haat jegens andere etnische bevolking,dat ze niets eens zien wat jij ziet.

zweistein
zweistein24 aug. 2015 - 9:48

Als je Said Laouaji een held mag noemen, mag je dan ook iemand die helpt de immigranten tegen te houden, een held noemen? Het gaat er volgens mij om voor welke groep iemand een held is.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja24 aug. 2015 - 9:48

iemand die migranten tegen houdt redt geen levens. Die stopt mensen die hun leven willen verbeteren. Dat is dus geen held.

Tom Meijer
Tom Meijer24 aug. 2015 - 9:48

Verbijsterende reacties. Kotsmisselijk wordt je daarvan.

3 Reacties
Minoes2
Minoes224 aug. 2015 - 9:48

Inderdaad.

Peter Lankhorst
Peter Lankhorst24 aug. 2015 - 9:48

Ja zelfs op dit forum is men niet onverdeeld positief. Enkele honderden vluchtelingen is nog wel nog wel te doen maar als het legioenen van honderdduizenden voornamelijk jongemannen worden die tot overmaat van ramp ook nog eens bijna allemaal Mohammed lijken te heten dan zijn de rapen gaar.

Achterberghen
Achterberghen24 aug. 2015 - 9:48

Kotsmisselijk van die oordelende mensen die zelf nergens last van hebben.