Het idee van de ondernemende universiteit waarbij alles om geld verdienen draait, heeft tot gevolg dat het Oekraïense jonge vluchtelingen onmogelijk wordt gemaakt in Nederland een academische opleiding te volgen. Acht van de 13 universiteiten willen dat de oorlogsvluchtelingen het volle pond betalen voor hun studie, te weten het duurste tarief voor buitenlandse studenten. Dat komt neer op tussen de 8000 en 15.000 euro per studiejaar, een bedrag dat door de vluchtelingen meestal niet valt op te brengen.
De misstand is aan het licht gebracht door de NOS. Afgelopen jaar werd van de nieuwe Oekraïense studenten vanwege de bijzondere omstandigheden en de acute noodsituatie het normale Nederlandse collegegeld gevraagd, 2200 euro per jaar. 540 studenten maakten daar gebruik van, zij hoeven ook de komende jaren niet het peperdure buitenlandse tarief te betalen. Dat geldt wel voor nieuwe Oekraïense studenten.
Minister Dijkgraaf van Onderwijs, namens de zelfverklaarde 'onderwijspartij' D66, liet in juni in antwoord op vragen van Kamerlid Lisa Westerveld (GroenLinks) weten dat universiteiten en hogescholen zelf bepalen of ze de oorlogsvluchtelingen het volle pond laten betalen. Nederland levert weliswaar voor miljarden aan wapens aan Oekraïne maar investeren in de toekomst van de bevolking hoort daar niet bij. Nu blijkt dat meer dan de helft van de universiteiten de hoogste prijs rekent, vraagt Dijkgraaf hen iets te regelen voor de getroffen studenten. Maar hij gaat er zelf niets aan doen.
De NOS schrijft:
Demissionair onderwijsminister Dijkgraaf vraagt de hogescholen en universiteiten om het collegegeld voor deze specifieke groep laag te houden. (…) "Alle instellingen zijn bevoegd om het instellingscollegegeld-tarief eigenstandig te verlagen", zegt minister Dijkgraaf na vragen van de NOS. Dijkgraaf zegt dat er voor de nieuwe instroom maatwerk geboden zou kunnen worden. Eerder deed hij dat voorstel al in de Kamer. Hij doet "een beroep op de instellingen om hier welwillend tegenover te staan".
Enkele universiteiten, zoals die van Maastricht, voeren voor de vluchtelingen wel een humaan, niet-commercieel beleid: "De situatie voor aankomende studenten uit Oekraïne is vanwege de aanhoudende oorlog niet wezenlijk anders dan vorig jaar", zegt de instelling. "Daarom vinden wij dat ook zij moeten kunnen rekenen op dezelfde regelingen als de Oekraïense studenten die zich vorig jaar inschreven."
Andere universiteiten zoals Tilburg kiezen voor een harde economische opstelling ten aanzien van de vluchtelingen en eisen dat ze net zoveel betalen als andere studenten van buiten de Europese Economische Ruimte.
Meer over:
universiteiten, commercie, onderwijs, robbert dijkgraaf, politiek, oorlog in oekraïne, nieuws''Nederland levert weliswaar voor miljarden aan wapens aan Oekraïne maar investeren in de toekomst van de bevolking hoort daar niet bij.'' Als het voor miljarden leveren aan wapentuig aan de Azovtroepen van Zelensky geen investering is in de toekomst van de Oekraïense bevolking, wat is het dan wel?
Alle studenten van buiten de EU betalen de daadwerkelijke kosten voor een studie in Nederland. De Oekraïners hebben hier geen officiële status als asielzoeker dus waarom zouden zij wel de korting krijgen en iemand uit India niet?
Waarom wel voor oekrainers een speciale behandeling en niet voor anderen die ook uit een oorlogsgebied komen! Die betalen wel de volle mep. Of.moet dalijk dat hogere collegegeld ook weer door de nederlandse burger op worden gebracht. Als de.staat betaald mogen we weer allemaal mee betalen aan de studie van niet nederlanders. En voor de nederlandse studenten wordt steeds meer versobert. Ongelooflijk wat er nu allemaal kan als je maar t woordje oekraine er in zet.
De overheid en iets doen aan onrecht? Dat gebeurde in de jaren '1970 en '1980 nog wel. Lubbers heeft daar het hakmes ingezet. Balkende en Rutte hebben het karwei helemaal afgemaakt. Nu helpt de overheid alleen grote ondernemingen, die geleid worden door studievriendjes van de bewindslieden. Dat mag je geen criminele elite noemen van de AIVD. De banken hebben sinds de bankencrisis van 2008 in samenspraak met het Min. van Financien en de DNB een rentemanipulatie systeem opgezet. Van doorlopende kredieten werd de rente verhoogd terwijl de marktrente omlaag ging. Volgens advocaat de Gier van Qollect.nl zijn ca. 7 miljoen Nederlanders bestolen. In totaal hebben de banken 70 miljard euro van de arme helft van de bevolking gestolen. En wat doet de Nederlandse overheid? Het gerechtshof Den Haag heeft in een art. 12 proc. gesteld: Dat is niet strafbaar Anders gezegd: Banken mogen stelen! Zie: www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2893 De AIVD vindt, dat we niet worden bestuurd door een criminele elite. Dat is niet omdat de top van Nederland eerlijk is, maar omdat we niet bestuurd worden door de politieke top. We worden bestuurd door criminele financiele ondernemingen. Deze vormen een staat binnen de staat. Hun soortgenoten zitten op sleutelposities bij de AFM, de ACM, het Ministerie van Financien, het Ministerie van Economische zaken, de DNB, et cetera. En de kamerleden? Die luisteren graag naar hun afgoden, die wel iets van geld begrijpen. Ze hopen een paar kruimels te krijgen.
Niemand dwingt de Oekrainers om hier een studie te doen. En het is gewoon de wetgeving. Daar is uit coulance een uitzondering voor gemaakt, maar die houdt een keer op.
Hoger onderwijs is duur...heel duur. Wat zegt de EU over deze bijdrage ? Geven andere EU landen die subsidie wel ? Het gelijkheidsprincipe moet wel in de gaten gehouden worden (alleen GL/PvdA lijken me hieraan vast te willen houden maar dat ook niet doen)
Het lagere tarief geldt voor de landen van de "Europese Economische Ruimte", te weten alle EU-landen plus Liechtenstein, Noorwegen en IJsland. Studeren aan een goede Amerikaanse universiteit is nog veel duurder. Er zouden in Nederland meer mogelijkheden moeten komen om als "extraneüs" te studeren. Ik vond het voor mijn rechtenstudie wel makkelijk om in werkgroepen door de stof gesleept te worden, maar als ik daar de hoofdprijs voor had moeten betalen had ik het ook wel zonder gekund.
FJ, hoge studie --> goede baan --> hoog salaris --> veel belastingbetalen. Ik dacht dat er die filosofie achter zat dat studies best wat goedkoper voor de student mocht zijn daar ''later'' de extra belastingen dat weer compenseerde. Gaat natuurijk niet op als je ''later'' die belastingen in een buitenland gaat betalen. Dat D66 nu op de rem gaat staan verbaast me (maar dat doen ze vrijwel dagelijks).
Er is nog meer aan de hand. In de "commerciële universiteit" staat ook de academische vrijheid onder druk. Externe opdrachtgevers die daarvoor betalen kunnen op bestelling een "mening" naar keuze krijgen met daar de handtekening van een hoogleraar onder. Ik maakte dat zelf mee aan een juridische faculteit. Nu kun je als jurist je "mening" wel een beetje aanpassen zonder meteen te liegen (advocaten doen dat dagelijks),m aar ik kreeg tevoren toch expliciet te horen wat mijn "mening" moest zijn, want mijn universiteit had de opdracht gekregen omdat die bekend staat om bepaalde opvattingen. Toen ik later in een vlaag van objectiviteit mijn eigen mening wilde geven bood een "collega" zich aan de baan van mij over te nemen, om wel de gewenste "mening" te geven. Ik was trouwens een consultancy project ingerommeld toen ik mij aanmeldde voor een promotie. Toen dat project voorbij was werd ik weggepest. Op een andere universiteit trof ik een de hoogleraar met als hoofdberoep advocaat, die mij razend kwalijk nam dat ik mij bemoeide met activisten die een standpunt bepleitten dat tegen de belangen van zijn cliënten in ging. Ik geloof dat hele medische faculteiten worden bekostigd door de farmaceutische industrie.
Academische vrijheid heb je nooit. Als "rechts" kereltje ooit een aantal modules gedaan aan een juridische faculteit. Vrijheid van meningsuiting was heilig, zolang deze maar niet te "rechts" was.
"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."
Tja, dat is neoliberalisme: 'inclusiviteit' wordt binnen die connotatie namelijk met de portemonnee beleden. En die maakt geen onderscheid: "A dollar bill's worth makes no difference, as it carries the same value for all."
Toen ik voor het eerst ging studeren in 1966 betaalde je 200 gulden (€90) collegegeld per jaar, gedurende maximaal vijf jaar. Maar dat gaf scheve ogen: academici werden voorgetrokken want bijv. voor een praktijkopleiding tot boekhouder betaalde je veel meer.
De toon van dit artikel is weer buitensporig tendentieus.