Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse trawlers worstelen met nieuwe EU-wetgeving bijvangst

  •  
19-12-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
69 keer bekeken
  •  
Makreel_300_2.jpg
Rederijen zijn twee jaar na bekendmaking nieuwe wetten nog steeds boos ... Vissers zullen hoe dan ook de wet overtreden
De trawlers die 1 januari richting Ierland zullen varen voor horsmakreel zullen hoe dan ook uitvaren, maar met welk doel is voor hun een groot vraagteken. Volgens de nieuwe EU-wet over bijvangst, geldt een aanlandingsplicht, het verbod om verkeerde vis aan wal te brengen. Ook mogen ze nog altijd geen ongewenste vangst teruggooien. Ze zullen hoe dan ook de wet overtreden.
PFA, de organisatie van trawlerrederijen gaat in januari gewoon de zee op, zegt woordvoerder Gerard van Balsfoort tegen de Volkskrant.
We zullen wel zien of we boetes oplopen, of misschien worden opgebracht in Ierse havens. We kunnen niet ons bedrijf stilleggen.
De rederijen zijn boos vanwege de tegenstrijdige wetten die verbieden wat verplicht is, maar uiteindelijk is de aanlandingsplicht, de nieuwe ingevoerde wet, de wet die hen de grootste doorn in het oog is. De EU voerde de wet in vanwege alarmerende onderzoeksresultaten over overbevissing. Dat betekende automatisch een boete voor trawlers omdat die niet kunnen vissen zonder bijvangst.
De boten die in januari zullen uitvaren gaan vooral op zoek naar makreel en horsmakreel in de buurt van Ierland. De bijvangst van evervis bedraagt ongeveer 8 procent. Het is een vis die niemand eet, alleen de Ieren zagen er markt in en vermalen hem tot vismeel. Hoewel de rederijen al ruim twee jaar de tijd hebben gehad om een oplossing te bedenken, zitten ze nog steeds met de handen in het haar. Bijvangst is volgens hun huidige vismethoden onoverkomelijk en de verwerking tot vismeel blijkt niet rendabel. De boten mogen het verwerkingsproces vanwege controle mogelijkheden niet op zee uitvoeren en het vervoer naar havens in Hamburg of Boulongne-sur-Mer bij Calais is te duur.
Het enige wat rederijen kunnen doen om de bijvangst te compenseren in quotums onderling ruilen. Zo zouden de Nederlandse rederijen evervis-quotum kunnen ruilen voor een andere. En als dat niet lukt dat vreest Balsfoort de vispraktijken misschien helemaal stil te moeten liggen.
RTEmagicC_Makreel_300.jpg

Meer over:

nieuws, groen
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor