Joop

Nederlandse toeriste in Auschwitz opgepakt wegens brengen Hitlergroet

  •    •  
23-01-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
194 keer bekeken
  •  
127131538_bfaa10f8db_k

© cc-foto: John Karwoski https://flic.kr/p/cezM5

Een Nederlandse toeriste is zondagmiddag in Polen opgepakt omdat ze bij het voormalig concentratiekamp Auschwitz-Birkenau de Hitlergroet bracht. Dat meldt de BBC op basis van lokale media. De 29-jarige vrouw bracht de Hitlergroet voor de poort van het nazikamp waarop de beruchte spreuk Arbeit Macht Frei prijkt. In het vernietigingskamp werden in de Tweede Wereldoorlog minstens 1,1 miljoen mensen vermoord. 1 miljoen van hen waren joden. De meesten van hen werden vergast. Anderen kwamen door andere wreedheden om het leven, waaronder martelingen die door de nazi’s ‘medische experimenten’ werden genoemd.
De vrouw verklaarde tegenover de politie dat het ging om ‘een slechte grap’. Ze bracht de nazigroet terwijl haar 30-jarige echtgenoot een foto van haar maakte. Acht jaar geleden begingen twee Turkse studenten een soortgelijk vergrijp bij het kamp. Zij werden veroordeeld tot zes maanden voorwaardelijke celstraf en een boete. De Nederlandse vrouw heeft een boete gekregen wegens het zich schuldig maken aan nazipropaganda.
cc-foto: John Karwoski
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

mijn-mening
mijn-mening25 jan. 2022 - 7:31

De Nederlandse vrouw heeft een boete gekregen wegens het zich schuldig maken aan nazipropaganda? Ik mis hier iets. Die 6 maanden gevangenis straf vergeten? Voor dit soort idioten is niets een grap, te dom en ze hebben geen humor. Walgelijke

Willem D2
Willem D224 jan. 2022 - 21:36

De vergelijkingen met Hitler, het bij het minst of geringste roepen van nazi of fascist in een reactie, het leidt allemaal tot inflatie van die terminologie en daardoor worden deze woorden steeds minder geassocieerd met de onmetelijke ellende die er door veroorzaakt zijn. Als iedereen te pas en te onpas fascist wordt genoemd is het geen enge term meer en wordt het zicht op de ware slachtoffers vertroebeld.

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 15:04

Heel fout. Maar totaal geen grap. Ook geen foute dus.

Sonic2
Sonic224 jan. 2022 - 10:28

Het past een beetje in het patroon van de laatste 10 a 20 jaar. Hitler is ondermeer door Der Untergang en zijn beruchte tirade een soort half komisch personage geworden. Daarmee doel ik uiteraard op de veelvuldige parodieën van zijn tirade in Der Untergang. Ik denk dat ook de film "Es ist Wieder da" er een rol in heeft gespeeld. Hitler is voor veel jongeren vooral een meme. En we gaan qua gedachtengoed ook weer ietwat terug naar die tijd. Onder Hitler was er geen multiculturele samenleving geweest hoor je bijna bepaalde groeperingen denken. Van een massamoordenaar naar een meme. Het kan snel gaan

9 Reacties
Hernandez
Hernandez24 jan. 2022 - 11:01

' Hitler is ondermeer door Der Untergang en zijn beruchte tirade een soort half komisch personage geworden.' Dat wil je toch? Hitler ridiculiseren?

∆
24 jan. 2022 - 11:41

Er is al jarenlang doelbewust en 'succesvol' door 'Nipsters' gewerkt, om 'Fash' populair te maken onder de jeugd. 'Nipsters' zijn neonazi's die hun kale koppen en bomberjacks hebben ingeruild voor hippe kleding en daarmee modern en toegankelijker aansluiting zoeken bij de jeugd en doorsnee burger. 'Fash' is een contractie van de termen fashion en fascisme. Een zoekopdracht op Google met de trefwoorden Auschwitz en nazi salute leert dat deze zieke 'grap' al vaker is uitgehaald door bezoekers uit bijvoorbeeld Finland, Malta, de VS, etc.. Hoog tijd om niet langer weg te kijken en dit soort 'andersdenkenden' een halt toe te roepen. Hoe tolerant moet je zijn tegen intolerante mensen?

∆
24 jan. 2022 - 11:49

Pikant detail is dat er opvallend veel jonge vrouwen zich voor hun kar hebben laten spannen. Met hun vaak aantrekkelijke jeugdige uiterlijk en uitstraling ijveren ze zich fanatiek via de social media voor de promotie van white supremacy en een 'Fash' lifestyle.

Sonic2
Sonic224 jan. 2022 - 12:55

@ Hernandez Voor de 80'ers is Hitler een pijnlijke herinnering aan hun prille jeugd. Voor de 50 tot en met 75'ers is het een pijnlijke herinnering aan de wederopbouw en de moeite waarmee dat ging. En is er het leed van hun ouders. Voor de generatie daaronder is Hitler de inzet in de vorm van discussie. De "hele zielige rechtse mensen" vinden het altijd onterecht dat ze voor hun gevoel voor Hitler worden uitgemaakt. En sommige linkse mensen zetten Hitler soms in in een discussie. En voor de generatie daaronder is Hitler alleen maar die meme. Dus dat mensen dit soort "grappen" gaan uithalen is ook niet verbazend. Omdat Hitler vooral degene is die ze uit de parodie kennen Leek me een logisch verhaal, maar u slaagt er toch elke keer in om alles uit zijn verband te trekken zodat ik er als een monster uit kom. Dat is een knappe prestatie.

Bastet2
Bastet224 jan. 2022 - 13:01

Dit soort voorbeelden van in mijn ogen gewoon onnadenkend gedrag zijn toch niet nieuw? Dat kwam je in de jaren '80 ook al tegen. In mijn ogen toch vooral dommigheid.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 jan. 2022 - 13:56

‘ Hitler is ondermeer door Der Untergang en zijn beruchte tirade een soort half komisch personage geworden.’ ja dat bedacht ik me ook - dat die film eigenlijk een ongewenst bij-effect heeft gekregen . maar de nazi's waren naast wreed als kwaadaardig natuurlijk best belachelijk .

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 15:06

@Sonic. Apart, mijn dochter van 18 weet toch echt heel goed wie of wat Hitler was en waar hij voor stond. Ofwel, het is niet per definitie dat een generatie wel of niet zich ergens van bewust was. Of in ieder geval, het ligt niet alleen daaraan. Maar ook hoe men jonge(re) mensen opvoedt, wat geef je mee. En hoe gaan zij daarmee om.

∆
24 jan. 2022 - 16:57

@Bastet Iemand bezoekt een voormalige vernietigingskamp. Denkt niet na en heft een gestrekte rechterarm als nazisaluut. Dat hoort gewoon streng bestraft te worden, zodat diegene leert om de ernst ervan in te zien of diens zieke neigingen te bedwingen.

∆
24 jan. 2022 - 17:10

@Griezel Het is in veel kringen juist hip om 'ironisch' lollig te doen over Hitler en de zijnen. Terwijl ze bovenal kwaadaardig uit waren op Lebensraum en uitroeiing. Valt weinig aan te lachen, als je niet tot het Herrenvolk gerekend wordt.

Frans Kwakman
Frans Kwakman24 jan. 2022 - 10:25

Weer zo'n voorbeeld van totaal onaanvaardbaar gedrag. Een tijdje in de bak om na te denken lijkt mij het juiste antwoord op dit gedrag van deze onopgevoede vrouw. Komt helaas sreeds vaker voor.

4 Reacties
Bastet2
Bastet224 jan. 2022 - 13:04

Het meest effectief is natuurlijk de bewuste foto gewoon publiceren. Gewoon voor de grap. Lijkt me wat overdreven om iemand hiervoor vast te zetten. Een boete en een voorwaardelijke straf lijkt me wel voldoende. Ik kan me niet voorstellen dat de kans op recidive bijzonder groot is.

∆
24 jan. 2022 - 17:01

@Bastet Er ontbreekt nog een dikke knuffel aan.

Bastet2
Bastet225 jan. 2022 - 7:31

@driehoekje Een beetje vreemde reactie wat mij betreft. Volgens mij verschillen we niet van mening over de verwerpelijkheid van de actie. Hooguit over de intentie er achter. Jij ziet er wellicht pure kwaadaardigheid in; ik ga uit van het goede van de mens en denk dat die vrouw alleen maar achterlijk is. Dat wil niet zeggen dat ik van mening ben dat de actie onbestraf moet blijven, ik zie alleen geen enkel nut in een gevangenisstraf. Een forse geldboete lijkt mij hier zeker op zijn plaats. Maar helaas niet in de illusie dat dat voorkomt dat het ook in de toekomst voor zal blijven komen.

∆
25 jan. 2022 - 20:05

@Bastet Met goede intenties een nazigroet brengen in Auschwitz. En je laten fotograferen. Ik zeg, laat zulke figuren maar een flinke tijd achter tralies brommen. Wie gelooft dat hier alleen sprake is van dommigheid, bied ik hierbij de Rotterdamse Erasmusbrug te koop aan voor een vriendenprijs.

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 9:52

Nu maar hopen dat ze gewoon achterlijk is i.p.v. een fasciste.

Bernie2
Bernie224 jan. 2022 - 9:26

Tsja... Als het normaal is dat Thierry Baudet present is bij- en spreekt op een Belgische IJzerwake waar dode SS'ers door fascisten worden geëerd en zijn gemilitariseerd voetvolk tijdens demonstraties met NSB vlaggen hakkenklakt is niets mij meer vreemd. Haar droeve actie overstijgt het niveau van grensoverschrijdend gedrag. De vrouw moet in het ultrarechtse Polen gewoon het gevang in.

1 Reactie
Hernandez
Hernandez24 jan. 2022 - 10:01

Het is allebei niet normaal.

frankie48
frankie4824 jan. 2022 - 8:23

Grensoverschrijdend gedrag wat ingegeven wordt door het feit dat neoliberale regeringen in Nederland het ook heel normaal zijn gaan vinden dat jij ook tegen mensen uit volksbuurten een middelvinger mag gaan opsteken, en wel op het moment dat jij als koper dondersgoed kunt begrijpen dat het om een voormalige sociale huurwoning gaat waar mensen met verachtelijk neoliberaalbeleid uit verdreven werden.

7 Reacties
watcher3
watcher324 jan. 2022 - 8:43

Werkelijk joh, komt het daardoor? /s

frankie48
frankie4824 jan. 2022 - 10:41

Ja die mentaliteit krijg je niet bij je geboorte mee, maar die stampen ze er nadien bij je in. Ik heb zo het gevoel dat jij daar ook een product van bent?

watcher3
watcher324 jan. 2022 - 13:35

Frankie: als jij dat zo voelt jongen dan moet je daar iets mee doen. Kijktip: https://www.youtube.com/watch?v=VOUn-HGkYnI

Peter Stans
Peter Stans24 jan. 2022 - 15:07

Lulkoek. Zo kun je je eigen achterlijke gedrag dus altijd goedpraten. Wat een smerige goedkope manier.

frankie48
frankie4824 jan. 2022 - 15:52

Beste Watcher, Wij hebben meer aan een goed onderbouwd verhaal over het feit waarom jij nog steeds denkt dat je niet ten prooi bent gevallen aan de kapitalistische hypocrisie waardoor onze kinderen geen betaalbare woning meer kunnen krijgen.

frankie48
frankie4824 jan. 2022 - 15:57

Beste Peter, Smerig was het neoliberale belastingvrije schenkingsbeleid op de woningmarkt wat tussen vermogende en onvermogende op onze woningmarkt voor discriminatie heeft gezorgd.

frankie48
frankie4824 jan. 2022 - 18:25

Smerig was ook.....

adamgmail
adamgmail24 jan. 2022 - 7:59

Erg deze actie en inderdaad goed dat de autoriteiten hard optreden. Alleen een kleine aanvulling: de tekst met" Arbeit Macht Frei" staat in Auschwitz en niet in Auschwitz-Birkenau. "Auschwitz was het grootste van alle Duitse concentratiekampen en bestond aan het einde van de oorlog uit Auschwitz I (het basiskamp (Duits: Stammlager) ten zuidwesten van de stad), Auschwitz II-Birkenau (het Vernichtungslager (vernietigingskamp) ten westen van de stad), Auschwitz III-Monowitz (een werkkamp ten oosten van de stad bij de IG Farben-fabriek) en tevens tientallen subkampen."

spelregeltoerist
spelregeltoerist24 jan. 2022 - 7:46

Een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van minstens een half jaar lijkt me passend.

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 7:46

Lijkt me nogal logisch dat wanneer je een grap maakt, dat het een hele, hele slechte is.

2 Reacties
frankie48
frankie4824 jan. 2022 - 8:32

Beste Zandb, 'Slechte grap' staat niet voor niets tussen aanhalingstekens in, je moet het dus niet al te letterlijk gaan opvatten!

Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 11:42

frankie Leg eens uit dan, wat ik hoe en waarom niet letterlijk moet opvatten? Zij verklaarde toch zelf dat ze een grap maakte en dat het een slechte was? Hebt u wel begrepen wat ik bedoel? Dat hoor ik dan graag.

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 jan. 2022 - 7:37

Geen enkel benul noemden wij vroeger onbenul! Ik ben een keer in een kamp geweest en ik had al moeite dat daar 'handel' werd bedreven zoals ik het wil omschrijven. Dit terwijl mijn maag omdraaide.

3 Reacties
frankie48
frankie4824 jan. 2022 - 8:37

Beste Minoes&tuin, Dat zijn er dan twee die geen benul hadden van wat ze daar precies aan het doen waren, dat zou tegen alle verwachtingen in zijn omdat wij de hoogst opgeleide bevolking van Europa hebben.

Winterdepressie
Winterdepressie24 jan. 2022 - 16:21

Ik snap wat je bedoelt, maar in dat licht vind ik deze reactie op een domme actie uit waarschijnlijke onwetendheid een beetje overdreven. Het is ernstig, maar niet heel meer foute dat ik heb gezien in een zelfde context. In kamp Buchenwald is een museum met een gastenboek. Op een gegeven moment hebben ze de meest abjecte teksten uit dat boek tentoon gesteld. Er is dus iemand die de "grap" de text "Danke Hitler, wir hatten viel spass hier" wist neer te pennen. Dat is niet een spontane uitbarsting van domheid, dat is een moedwillig gebrek aan respect en daar is niet tegen opgetreden naast die tentoonstelling. In dat licht vind ik dit dus eigenlijk een beetje non nieuws.

Minoes&tuin
Minoes&tuin26 jan. 2022 - 9:04

Winterdepressie Het is dan ook de weergave van mijn persoonlijke en eerste wezenlijke ontmoeting met... Ik heb ook niet alles letterlijk omschreven. Misschien ben ik wel een te 'gevoelige' ziel. Maar wat je nu opschrijft en het daartegen afzet, ja dat kan ik heel goed begrijpen. Ik weet wel dat ik toen ik in de ruimte van de gasovens stond, hoe vaak ik het ook gehoord had en gezien op afstand, beelden, echt naar buiten moest. Ik zit met nog wel meer vragen die ik hier liever niet wil stellen, maar die ik daar ter plaatse, buiten dat wel, graag gesteld zou hebben aan mensen die er ook waren.

Jaco38
Jaco3824 jan. 2022 - 7:04

Ongelofelijk, keihard aanpakken.

Hernandez
Hernandez24 jan. 2022 - 6:20

Uitstekende reactie van de Poolse authoriteiten, aanpakken deze idioten.

1 Reactie
Zandb
Zandb24 jan. 2022 - 11:44

Hernandez Ik vind dat niemand kan en mag aangepakt worden, wanneer die idioot en dus ontoerekeningsvatbaar is.