Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Nederlandse taal geeft kracht en vreugde

  •  
18-11-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
IMG_4960

© foto: Joke Padmos

Een praktische benadering van het Nederlands is prima, maar alles wordt veel mooier als mensen ook gaan houden van het Nederlands.
Goed nieuws voor de nieuwkomers. Vandaag heeft minister Lodewijk Asscher bereikt dat asielzoekers zo snel mogelijk taalles krijgen, ook als hun verblijfsvergunning nog in het verschiet ligt. Dit is zo belangrijk dat naast de PvdA ook andere politieke partijen hier op aangedrongen hebben. Want het is hartverscheurend en eeuwig zonde om toe te zien hoe asielzoekers uit Syrië en Eritrea vol hoop en vol energie ons land binnenkomen en vervolgens veranderen in wachtende asielzoekerscentrabewoners.
Tot achttien jaar krijgen zij wel taalles, in het asielcentrum van Almere zag ik een kleine klas met een professionele docent aan het werk. Maar buiten de klas zag ik de volwassenen verkommeren, piekerend op een bankje of de stoep, tot de gelatenheid het wint. Vanaf dag één de taal leren is ook goed voor de rust van de vluchteling, de omgeving van het azc en de rest van de samenleving. Toen ik naar Nederland kwam als tienjarig jongetje was een zomer lang wachten tot ik naar school mocht al bijna onverdragelijk lang.
Wat een contrast met de vreugde van de mensen die juist wel de kans krijgen om Nederlands te leren. Niet in hun eentje achter een pc in een verloren hoekje, maar in contact met anderen. Ik zag dit weekend hoe het geluk meeloopt met de taal. Het spatte ervan af bij de Amsterdamse buurtvrouwen van ABC. Zij vierden vijftien jaar taalles aan huis, maar eigenlijk vierden zij vijftien jaar vriendschappen. Taal is contact. Thuis, op straat, bij de dokter, op school en op het werk.
Ik begreep dat flink wat ex-cursisten de smaak aardig te pakken hadden, ze waren door gaan leren, vonden een baan of vrijwilligerswerk. Dan leer je meer van de taal. Ik leerde Nederlands door kranten te spellen die ik ’s morgens vroeg bezorgde.  En voor de uitspraak sprak ik de journaallezer na. Daar genoot ik van, de Nederlandse taal gaf mij grip op mijn leven en hoop op vooruitgang.  Analfabeten, ook Nederlands Nederlandse analfabeten, weten hier helaas alles van.
Taal is ook cultuur. Een praktische benadering van het Nederlands is prima, maar alles wordt veel mooier als mensen ook gaan houden van het Nederlands. Dat illustreerden op het taalfeest van ABC de cabaretiers Funda Muïde en Ivo de Wijs, die met hun gezegden, uitdrukkingen en clou’s het plezier van de taal tonen. Ook jonge Syrische verhalenvertellers en dichters die zich behoedzaam uitdrukken in het Nederlands, trokken ons uit de zaal mentaal naar zich toe, via de taal.  Zangeres Karsu Donmez, opgegroeid met het Nederlands, zei trefzeker over haar zoektocht naar Turkse taal: met een andere taal krijg je een ander kleurenpalet.
Daarom heb ik mij er in de Tweede Kamer ook sterk voor gemaakt dat onze nieuwe taalgenoten de kans krijgen zich onder te dompelen in onze cultuur. Ik wil graag dat ze de kracht van Nederland voelen bij de Deltawerken, de vrijheid van Nederland bij het COC of Anne Frankhuis en de gelijkheid in het huis van de Democratie, in het stadhuis of in de plenaire zaal van het Parlement.  Ik heb gemerkt dat zulke aangrijpende confrontaties met Nederlandse waardendragers een enorme boost waren voor mijn relatie met Nederland, ik was graag tientallen jaren eerder naar het Verzetsmuseum en het Concertgebouw geweest. En ook de onderdompelingsmethode geeft minister Asscher nu een flinke slinger. Hij komt met een proef in  zestien gemeenten.
Integratie ontstaat waar mensen naast werk en inkomen, ook de Nederlandse waarden belangrijk vinden, waar mensen naast een praktische relatie ook een emotionele relatie opbouwen met Nederland. Waar mensen Nederlands kunnen spreken en de schoonheid van de taal zien. Dat wil je liefst vanaf dag één, in de noodopvang al; of anders in het asielszoekerscentrum.
Taal is de slagader voor integratie.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (16)

Freeman2
Freeman219 nov. 2016 - 10:00

Elke taal is een open raam naar het wereld. Het zou goed zijn dat behalve de nieuwkomers ook de analphabeten uit eigen volk weer taalles krijgen omdat ze anders een onbegrijpelijke streektaal blijven uitkramen en enkel zich van afbeeldingen bedienen die ze zelf erkennen als deze van een zeer geblondeerde Nederlands Messias.

remmerik2
remmerik218 nov. 2016 - 13:40

Bij de tekst krijg ik wel heel erg het idee dat Marcouch datgene beschrijft wat hij graag wil zien en dat wat hij beoogt vooral gebaseerd is op de wensgedachte. Het zou mooi zijn als ik deze woorden over een tijd weer zal moeten inslikken, want ik heb hier graag ongelijk in maar ik vrees dat de realiteit toch weerbarstiger is dan wenselijk is.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗18 nov. 2016 - 17:57

Ja maar tussen de helemaal onhaalbare ideeen van DENK/GL en PVV/VNL is dit toch prima.

Politiek Incorrect
Politiek Incorrect19 nov. 2016 - 17:13

Hoezo? Taal is sowieso belangrijk. Zonder taal kom je nergens. Ik betaal liever voor goed onderwijs dan voor een stel uitkeringen... En ik denk dat een rit langs de delta werken, de polders etc. etc. meer van Nederland laten zien dan de huidige inburgeringscursus waar menigeen geboren Nederlander zelfs nog voor zakt. Ga maar bij de deltawerken kijken, ga maar in de polders kijken en vertel maar dat dat vroeger zee was. Vertel maar dat de Nederlander altijd zijn best zal moeten doen om de strijd met het water niet te verliezen. En ja een denkbeeldig vriendje in de lucht gaat je daarbij echt niet helpen. Maak maar eens een ritje door NL en door alle provincie`s. Ik weet wel, velen beschouwen Limburg en Groningen nog steeds als een win-gewest. Die boze witte man die daar leeft heeft altijd veel geld naar de randstad zien vloeien maar weinig zijn kant op zien komen. Wel de lasten maar niet de lusten zullen we maar zeggen.

EricDonkaew
EricDonkaew18 nov. 2016 - 13:31

Ze hebben meer aan Engels, zeker als hun asielaanvraag wordt afgewezen. Er moeten dan wel verschillende instapniveaus zijn. Minimaal Engels voor beginners en Engels voor gevorderden. Beide groepen zullen er baat bij hebben, ook al wordt hun asielaanvraag gehonoreerd. Als asiel wordt verleend, dan is het een kwestie van zo snel mogelijk Nederlands leren. Dat lijkt me het beste.

Juppé🎗
Juppé🎗18 nov. 2016 - 13:24

Goed plan inclusief dat onderdompelen, hoewel het niet met dopen verward moet worden.

rbakels
rbakels18 nov. 2016 - 12:08

Waarom leren ze niet meteen Engels (als ze dat niet al spreken)? Dat is een wereldtaal. Ondanks een uitstekende opleiding en een baan bij een Amerikaanse bedrijf beheers ik het Engels nog steeds niet zo goed als een Engelsman of Amerikaan.

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗18 nov. 2016 - 19:21

Heeft U wel eens Rutte Engels horen spreken? Ik bedoel de grammatica..uitspraak niet eens. Engels van een Italiaanse of Portugese klinkt mooier dan van Trump

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2016 - 20:34

Rutte is een geschiedkundige meneer Juppé en hij heeft ongetwijfeld alleen schoolengels gehad in het voortgezet onderwijs. Dat is behalve voor getalenteerden aan de late kant. De Italianen die ik heb leren kennen spraken inderdaad leuk Engels. Over een paar grammaticale foutjes vallen we niet.

[verwijderd]
[verwijderd]18 nov. 2016 - 10:46

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Juppé🎗
Juppé🎗18 nov. 2016 - 13:27

In Maroc spreekt iedereen Frans Erwin, iig de hele bovenlaag.

DanielleDefoe
DanielleDefoe18 nov. 2016 - 16:18

Poets uw Frans op meneer Lamme. Daarmee kunt u in grote delen van Afrika terecht niet alleen in Marokko.

ReneTurner
ReneTurner18 nov. 2016 - 10:07

Absoluut en wat ook kracht en vreugde geeft is je land bevrijden en het daarna opbouwen als een pionier. Waarom maken we daar geen werk van?

Meta Foor2
Meta Foor218 nov. 2016 - 9:29

zou mooi zijn als arabisch ook in ''witte '' klassen wordt gedoceerd (bestaat het woord ''gezellig'' eigenlijk in het arabisch ?). met taal inderdaad , kan er meer uitgevochten worden dan met de vuist ; dan moet je mensen wel uit laten spreken / schrijven want met censuur is niemand gebaat, hoezeer sommige groepen ook anderen monddood willen maken

2 Reacties
Mostafa
Mostafa18 nov. 2016 - 9:54

Klopt, zoals wilders'bijvoorbeeld, iedereen die anders denkt dan wilders is volgens hem een knettergek. ''Over monddood willen maken''

Keerf
Keerf18 nov. 2016 - 13:34

Waarom zouden Nederlandse kinderen in hemelsnaam arabisch leren? Er zijn goede vertalingen van de vertellingen van Duizend-en-een-nacht.