Joop

Eindelijk excuses voor de wreedheid

  •  
19-12-2022
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
6557 keer bekeken
  •  
ANP-459658800

Premier Rutte heeft namens het kabinet excuses aangeboden voor het slavernijverleden. Hij deed dat maandagmiddag in een toespraak in het Nationaal Archief in Den Haag, waar hij onomwonden erkende dat Nederlandse Staat historische verantwoordelijkheid draagt voor dat verleden en voor de doorwerking ervan tot op de dag van vandaag: 

‘Eeuwenlang hebben de Nederlandse staat en zijn vertegenwoordigers slavernij mogelijk gemaakt, gestimuleerd in stand gehouden en ervan geprofiteerd. Te weinig hebben opeenvolgende Nederlandse regeringen na 1863 gezien en erkend dat het Nederlandse slavernijverleden een negatieve doorwerking had en heeft. Daarvoor bied ik namens de regering excuses aan.'

Even daarvoor had Rutte toegegeven zelf ook van inzicht te zijn veranderd over die excuses. 'Lange tijd dacht ik dat het niet goed mogelijk was om op een betekenisvolle manier verantwoordelijkheid te nemen voor iets dat zo lang geleden is en waar niemand van onszelf bij is geweest', aldus Rutte die zei dat hij inmiddels inziet dat hij het mis had. 

‘We doen dit niet om schoon schip te maken, niet om het verleden af te sluiten’, aldus Rutte. ‘We doen dit om samen de weg vooruit te vinden. We delen niet alleen het verleden, maar ook de toekomst. Dus zetten we vandaag een komma, geen punt.’ De erkenning en excuses dienen volgens Rutte als startpunt van het herdenkingsjaar 2023. Bij de Keti Koti-herdenking op 1 juli van volgend jaar zal ook koning Willem-Alexander aanwezig zijn. Of hij ook het woord zal nemen, is niet duidelijk. 

Eerder:

Maandagmiddag houdt Mark Rutte een toespraak over het slavernijverleden. Hij doet dat om 15:00 uur in het Nationaal Archief in Den Haag. De verwachting is dat de premier namens de Nederlandse Staat excuses zal aanbieden voor het slavernijverleden, ondanks de weerstand hiertegen bij verschillende belangengroepen van nazaten van tot slaaf gemaakten over het gekozen tijdstip. Tegelijkertijd zijn zeven andere bewindslieden aanwezig in Suriname en het Caribisch gebied.

Het AD somt op:

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) gaat naar Aruba, minister Karien van Gennip (Sociale Zaken) naar Bonaire, staatssecretaris Alexandra van Huffelen (Koninkrijksrelaties) naar Curaçao, staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) naar Sint-Eustatius, staatssecretaris Maarten van Ooijen (Welzijn) naar Saba, minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) naar Sint-Maarten en minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming) is in de Surinaamse hoofdstad Paramaribo. Zij volgen Rutte's speech via een livestream.

Vooral de komst van Weerwind naar Paramaribo oogstte veel kritiek, zowel in Suriname als in Nederland. Het viel slecht dat uitgerekend de enige nazaat van tot slaaf gemaakten in het kabinet werd afgevaardigd om namens de Staat excuses aan te bieden voor de slavernij. Wat Weerwind in Suriname te vertellen heeft is nog niet duidelijk, wel liet hij zelf al weten in elk geval geen excuses te zullen maken. Hij spreekt over het “creëren van een betekenisvol moment”. 

Ook over de toespraak van Mark Rutte zelf is nog altijd veel onduidelijk. Zowel hij als vicepremier Sigrid Kaag hebben, evenals Weerwind, alleen nog gesproken van een betekenisvol moment. De toespraak in Den Haag is de uitkomst van het rapport Ketenen van het verleden’ dat in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken is opgesteld over het Nederlandse slavernijverleden en hoe dit heeft doorgewerkt op de generaties daarna. De NOS schrijft:

De adviescommissie doet in het rapport een fors aantal aanbevelingen. Er staat dat Nederland zou moeten erkennen dat de slavernij en slavenhandel misdrijven tegen de menselijkheid waren en dat de gevolgen nog altijd voelbaar zijn. Ook moet het kabinet volgens de commissie opdracht geven voor een nationaal onderzoek naar het slavernijverleden en moet van 1 juli [afschaffing slavernij vond plaats op 1 juli 1863, red.] een nationale herdenkingsdag worden gemaakt.

Sinds eind november uitlekte dat het kabinet van plan is excuses aan te bieden, is er veel kritiek op de wijze waarop dit gebeurt. Het kabinet heeft eenzijdig gekozen voor 19 december, zonder daarbij de gesprekspartners te hebben geraadpleegd. Volgens bronnen in Den Haag is voor deze datum gekozen enerzijds omdat het aan de vooravond is van herdenkingsjaar 2023, 150 jaar na de werkelijke afschaffing. Anderzijds zou het kabinet rekening houden met een dusdanig onzekere politieke situatie, dat niet met zekerheid te zeggen is dat ditzelfde kabinet er volgend jaar nog zit. Een nieuw kabinet zou in dat geval mogelijk helemaal geen excuses willen aanbieden. 

Sint Maarten liet dit weekend weten excuses die eventueel maandag gemaakt worden te zullen afwijzen. "We hebben duidelijk gemaakt dat we geen excuses accepteren voordat onze adviescommissie daarover overleg heeft gehad en we als land een discussie hebben gevoerd", aldus premier Jacobs.  

Als officiële datum voor het afschaffen van de slavernij geldt 1 juli 1863, Keti Koti. In werkelijkheid werden tot slaaf gemaakten na die datum nog tien jaar lang gedwongen door te werken op de plantages als schadeloosstelling voor de plantagehouders. Pas in 1873 waren zij werkelijk vrij. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (157)

Inzicht
Inzicht21 dec. 2022 - 13:09

Grote kans dat, net als bij het stikstofbeleid, een rechter vroeg of laat de overheid zal herinneren aan ooit gemaakte beloftes; De Nederlandse Staat die de verantwoordelijkheid op zich neemt voor misdaden tegen de mensheid waarvan de gevolgen tot op de dag van vandaag doorwerken en die tot op heden niet financieel zijn gecompenseerd. Dat de portemonnee in dit geval opengetrokken zal moeten worden is op zich geen ramp. Dat de hele gedocumenteerde geschiedenis zich vervolgens ontvouwt als juridisch doolhof, is wel zorgelijk.

3 Reacties
Nou ja, kijk...
Nou ja, kijk...21 dec. 2022 - 22:37

Zal never nooit niet gebeuren. Verjaring en causaliteit met geleden schade in het hier en nu staan compensatie in de weg. Dat ligt bij de stikstofproblematiek heel anders.

Jansen7
Jansen722 dec. 2022 - 15:34

@Nou ja, kijk.... Ik denk dat het wel gaat gebeuren. Rutte werkt graag samen D66 en de Christenunie en hij heeft al vaak genoeg laten zien dat hij bereid is om vergaande compromissen te sluiten.

dirk den boer
dirk den boer23 dec. 2022 - 11:21

Lee hierover juridisch docente Lianne Wijntjens, NRC vandaag, - rechters zien excuses als moreel oordeel over handelen in verleden, niet als erkenning van aansprakelijkheid....-

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 dec. 2022 - 12:58

Nu de rook is opgetrokken en alle frustraties zijn geuit is het ook tijd met een positieve blijk naar het geheel te kijken. Rutte deed wat hij moest doen op een manier die waardigheid en respect uitstraalde. De reacties met name uit Surinaamse kring waren duidelijk en eerlijk. Eindelijk erkenning. Niet alleen voor de fouten in het verleden maar vooral voor de acceptatie van Surinamers en andere inwoners uit voormalige gebiedsdelen. Zie het als een vorm van emancipatie, van serieus genomen worden in een land waar ze heel lang als tweederangs werden gezien. Veel van hen hopen dat na de formele excuses nu ook de maatschappelijke acceptatie volgt. Blijkbaar hebben ze die nooit zo ervaren. Dus laten we als volk ons steentje bijdragen en niet opnieuw een muur op trekken door te jeremiëren over belastingbetalers die er voor opdraaien. Ik bedoel je moet toch wel een hard van graniet hebben om op zo'n moment je mede landgenoten te laten voelen dat je helemaal niks om ze geeft. Hoe lomp kun je zijn.

3 Reacties
Jansen7
Jansen722 dec. 2022 - 15:37

Zeg maar waar het geld vandaan mag komen als je zelf aangeeft niet lomp te zijn. Korten op linkse hobby's? Of was dat net niet de bedoeling?

Martin van der Linde
Martin van der Linde22 dec. 2022 - 19:39

Jansen, het geld is er. Net als het geld er was tijdens corona of om de energienota's te drukken. Waarom maak je daar niet druk over en wel over iets waarover alleen gespeculeerd wordt. Waarom zie je medemenselijkheid als een linkse hobby? Omdat je het zelf ontbeert en het anderen kwalijk neemt omdat ze het wel hebben?

Jansen7
Jansen729 dec. 2022 - 11:06

@Martin van der Linde: wie zegt dat ik me daar niet druk over maak? Ik ben heel kritisch op geldverruiming. En jij? Als de overheid de geldpersen aanzet dan betalen uiteindelijk of mensen met alleen pensioen en alleen spaargeld de rekening middels inflatie en als de overheid weer verder bezuinigd dan betalen de voedselbankers de rekening. Maar zoals altijd claimt de linkse hoger opgeleide heel barmhartig te zijn, maar ontwijken elke vraag of ze zelf financiele verantwoordelijkheid willen nemen.

dirk den boer
dirk den boer20 dec. 2022 - 16:58

- Door het stof gaan-, wat denkt men daar hier op dit blog van? Vroeger was dat een afgang, maar het lijkt wel of het nu een opgang is geworden. Stef Blok zei in een voordracht voor genodigden dat Suriname een Failed State was, en niets meer, en dat lekte dus uit via een kanaaltje. Dus werd het gemeengoed, werd hij ter verantwoording geroepen, en ging hij door het stof (en zei hij precies het tegenovergestelde, wat -Politiek Correct- was dus). Wat stelt het allemaal voor eigenlijk nog? Wat moet ik ermee? Is er nog wel gerechtigheid? Integriteit? Ik vrees dat dat out date is geworden....

Nicolay2
Nicolay220 dec. 2022 - 9:29

Als de Nederlandse belastingbetaler de rekening gaat betalen word daarmee aangegeven dat het gehele Nederlandse volk heden ten dage schuldig is. In die tijd ging al dat verachtelijke geld naar de zeer rijke handelaren met hun dure grachtenpanden en hun tweede onderkomens (kastelen) langs de Amstel en de Vecht. Maar niet naar de miljoenen arme sloebers in de volks wijken in die tijd. Het is te achterhalen welke families dat waren dus laten hun rijke nazaten boete betalingen doen en niet via ons belasting geld.

13 Reacties
Norsemen
Norsemen20 dec. 2022 - 15:41

"Als de Nederlandse belastingbetaler de rekening gaat betalen word daarmee aangegeven dat het gehele Nederlandse volk heden ten dage schuldig is" Wat een onzin. De staat betaald, niet de bevolking.

dirk den boer
dirk den boer20 dec. 2022 - 16:38

Wel grappig, Norsemen, dus de staat heeft eigen inkomsten en draait niet op belasting van de bevolking. Dat is afkomstig uit lang vervlogen eeuwen, toen dat inderdaad zo was. Doe trouwns ook eens iets aan je taalgebruik. De staat -betaald- niet, maar -betaalt-,.... god nog eraan toe......

Nicolay2
Nicolay220 dec. 2022 - 16:45

Norsemen 20 dec. 2022 - 16:41 “Wat een onzin. De staat betaald, niet de bevolking” Hoe komt de staat aan dat geld dan volgens jou?

Elberfeld
Elberfeld20 dec. 2022 - 16:54

@Norsemen Ik wist niet dat belastingen waren afgeschaft, Norsemen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 dec. 2022 - 17:28

Een groot deel van de inkomsten van de overheid komt niet uit belastingen maar uit rendement op vermogen. Uit geld verdiend met leningen.

dirk den boer
dirk den boer20 dec. 2022 - 19:14

Leningen, ja, dat levert wat op. Tot een jr of 10 geleden verdiende ik ook nog wel ietsje met mijn leningen, eigenlijk net genoeg om de inflatie bij te houden. Dat is nu wel totaal anders geworden, het beetje spaargeld dat ik in jaren bijeen gespaard heb, verdwijnt als sneeuw voor de zon in koopkracht. Ik vraag me af wat ik moet doen, iemand hier enig idee??en de regering zou met leningen wel veel verdienen??

Satya
Satya20 dec. 2022 - 19:20

"Wel grappig, Norsemen, dus de staat heeft eigen inkomsten en draait niet op belasting van de bevolking." Dat zijn niet de enige inkomsten van de staat.

Bert van der Neut
Bert van der Neut20 dec. 2022 - 20:58

Martin, 91,5 % is belastingen en premies. Dat lijkt mij wel een groot deel.

Elberfeld
Elberfeld21 dec. 2022 - 9:57

@Martin ///Een groot deel van de inkomsten van de overheid komt niet uit belastingen maar uit rendement op vermogen. Uit geld verdiend met leningen./// Dat is niet hoe ik het begrepen heb. De staat leent zelf veel miljarden bij institutionele beleggers door middel van staatsobligaties. Een opgenomen lening is geen inkomen; de overheid moet dit geld immers ook ooit weer eens terugbetalen. Het zou slecht zijn als de staat met belastinggeld zou gaan beleggen: dat kan altijd mis gaan. Een krantenkop als “Overheid verliest miljarden na investering in Groenlandse vakantiehuisjes” wil niemand voor zich zien. De Nederlandse Staat ontvangt ook wel aardgasbaten, maar dat wordt ook de laatste tijd minder. Dus dan blijven belastingen de kurk waar de overheid op drijft.

Martin van der Linde
Martin van der Linde21 dec. 2022 - 12:35

Ebersfeld, met die 10% praat je wel over miljarden. Over de staatsobligaties, Elk jaar zet de overheid een deel van de staatsschuld van circa 400 miljard euro opnieuw in de markt door het uitgeven van staatsobligaties. Doordat de rente lang zeer laag was, daalde het bedrag dat nodig was voor de rente. Betaalden we 15 jaar geleden nog 10 miljard aan rente, vorig jaar was dat iets van 4 miljard. Onze schuld is ieder jaar met minder geld gefinancierd. Dat betekent dat je met een steeds groter deel van het gereserveerde bedrag andere dingen kan doen. Sterker nog: op alle obligaties die de staat heeft uitgezet, zelfs die met een looptijd van dertig jaar, krijgt het geld toe. Hierop is de rente negatief. Dat zijn inkomsten. Maw de overheid heeft legio mogelijkheden om extra's te financieren. Als er al herstelbetalingen komen en die komen er niet, dan worden die niet betaald uit de belastingen. Belastingen zijn er ter financiering van structurele uitgaven niet voor extra's.

Norsemen
Norsemen21 dec. 2022 - 14:17

Wij betalen belasting aan de staat inderdaad. Dus wat de staat betaald, betalen wij? Wat een kinderlijke manier van redeneren.

Jansen7
Jansen722 dec. 2022 - 15:42

Norsemen beweert dat schadevergoeding de belastingbetaler niks zal kosten omdat de overheid een rentenier zou zijn. Ik wil graag weten welke deskundigen, universiteiten en instanties en media die ook zullen gaan verkondigen zodat Rutte weer een excuus kan maken naar, en rugdekking heeft, richting de belastingbetaler.

dirk den boer
dirk den boer22 dec. 2022 - 16:26

Norsemen, nou heb ik je geholpen met taal, en je herhaalt die stomme fout dus gewoon hier? Je zou niet ver komen met zoiets in een cito toets.....

Armoedegrens
Armoedegrens20 dec. 2022 - 2:29

Interessant dat Rutte nu wel opeens historie en oorzaak en gevolg van slavenhandel erbij wil betrekken. Helaas, als het om het klimaat gaat, is het opeens weer: aan een hevige regenbui zoals de overstromingen in limburg kan je geen oorzaak of gevolg verbinden. Het is allemaal zo bedachtzaam, daar waar het wat oplevert (want deze excuses leveren de nl staat juist wat op, afgezien van evt herstelbetalingen), en zo verhullend daar waar het deelbelang niet is gediend, dat deze excuses door Rutte een wanvertoning zijn.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt20 dec. 2022 - 9:44

Hij heeft zijn persoonlijke geschiedenis als onze premier wat dat betreft niet mee. Maar deze woorden zijn goed en helder. Nu even afwachten of hij ook geleerd heeft de daden bij de woorden te voegen. Als DAT wederom niet lukt, kunnen we (pas) over een wanvertoning spreken.

Armoedegrens
Armoedegrens20 dec. 2022 - 2:09

Ik zit te wachten op dat stuk hout in de wielen van de vvd voor maart. Dat zijn niet de slavernij excuses. Die zorgen alleen maar voor modernisering van het exploitatieproces. U (zwart,wit) bent straks geen tot slaaf gemaakte of slavenmaker meer, maar werkelijk vrij. Dat u dat zo niet zal voelen is uw probleem, net als alle andere problemen van u, niet veroorzaakt door het grootbedrijf, uw meester.

Olav Meijer
Olav Meijer20 dec. 2022 - 1:05

Hèhè, het hoge woord is eruit! Dit is een van die zeldzame keren, dat ik iets goeds over premier Rutte kan zeggen. De inhoud van zijn speech is wel degelijk goed. Blijft het feit dat een valse start is gemaakt door niet tevoren met belanghebbende groepen overleg te voeren, o.a. over de datum van de excuses, en hoe aanvaarding daarvan kan plaatsvinden. Blijft ook het feitdat hij moest erkennen pas zo'n twee jaar geleden tot herbezinning te zijn gekomen over het belang van erkenning, excuses en herstel. De onaangename nasmaak van de afgedwongen, eenzijdig bepaalde datum -die blijkt gekozen te zijn vanwege een kabinetsreactie op hetrapport van het adviescollege "Dialooggroep Excuses Slavernijverleden"- is hiermee niet meteen weggenomen, maar goed overleg tussen alle betrokkenen met het oog op de wel betekenisvolle, belangrijke datum 1 juli volgend jaar (150 jaar na 1873) zal nog het e.e.a. in betere banen kunnen doen leiden.

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 dec. 2022 - 10:59

Rutte heeft gewoon gedaan wat hij moest doen. Namens de staat excuses aanbieden.

Olav Meijer
Olav Meijer20 dec. 2022 - 13:24

"Dialooggroep Excuses Slavernijverleden". Die "Excuses" heb ik er hier een beetje ingesmokkeld. :)

Folkward
Folkward20 dec. 2022 - 0:48

Wat een goedgelovige mensen. Hoe vaak heeft Rutte nou 'sorry' gezegd? En hoe vaak heeft hij zijn daden erop afgestemd? Elke coalitie-partij is op enig moment gepiepeld door zijn leugentjes. Zelfs de VVD-fractie is met een kluitje het riet ingestuurd door 'partijleider' Rutte, die, om zijn intentie voor de COP26 nog maar even kracht bij te zetten, terugvloog naar Nederland om (klimaat)vluchtelingetje te pesten. Ik denk dat Rutte het teken aan de wand ziet: na maart is hij vleugellam. Tot die tijd: zo vaak en zo hol mogelijk sorry zeggen voor dingen waar excuses al veel te lang uitgesteld zijn. Nog een laatste keer iedereen piepelen. En nu met het hele kabinet, zodat iedereen onder de bus terecht komt.

Palipka
Palipka19 dec. 2022 - 21:25

Prima

dirk den boer
dirk den boer19 dec. 2022 - 20:53

De rede van Rutte in Shatm al Sheik was ook indrukwekkend, de wereld moet eindelijk eens wakker worden en stoppen met de aanvallen op de biodiversiteit, actie is geeist, we have to do so RIGHT NOW.....helemaal mee eens, maar wel loze woorden natuurlijk, al te makkelijk, en ook nog eens gedicteerd door de tekstschrijver. Ja, je bent de baas vd regering of niet, en dan spreek je zo..

Ivan61
Ivan6119 dec. 2022 - 19:34

Rutte heeft dat gedaan en nu gaan wij vooruit met ons allen. Voor en tegenstanders hebben wat te zeiken maar dat is een begin mensen. Persoonlijk sta ik redelijk neutraal in deze kwestie vanwege mijn afkomst en eigen geschiedenis. Zullen wij nu met ons allen werken aan betere Nederland. naar elkaar luisteren en zorgen dat discriminatie aangepakt wordt.

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer20 dec. 2022 - 1:52

@ Ivan61: Jouw laatste twee zinnen onderschrijf ik van harte. De huidige ontwikkeling in het onderhavige onderwerp kan daaraan juist zeker bijdragen.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen20 dec. 2022 - 11:56

Ivan, "Persoonlijk sta ik redelijk neutraal in deze kwestie vanwege mijn afkomst en eigen geschiedenis." Je weet wat Han van der Horst zegt he, het accepteren van het Nederlandse paspoort is het accepteren van de Nederlandse geschiedenis inclusief alle zwarte bladzijden. Maar jij bent de enige niet bij wie het niet zo werkt.

dirk den boer
dirk den boer19 dec. 2022 - 19:18

- L' Etat, cést moi- zei Lodewijk XIV ooit, Ja, toen was dat eenvoudiger. En nu ineens is de staat opnieuw iets wat helemaal buiten en boven de burgers uit is komen te staan. Ik en jij en vriendenen bekenden staan er buiten. Erfzonde? Ook niet meer hoor. Collectieve schuld? Onzin toch, zo zijn we niet getrouwd.....

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin19 dec. 2022 - 19:02

Laat de geschiedenis voor zich spreken, vind ik persoonlijk waardevoller dan een excuus van Rutte, geitenpaadje niet begaanbaar, muizengaatje dicht, allen dan komt hij over de brug, wat dit alles gaat opleveren valt nog te bezien en in welke mate de inzet van beide kanten het gewenste bereikt. https://www.dbnl.org/tekst/_oso001199301_01/_oso001199301_01_0004.php

Darule
Darule19 dec. 2022 - 18:43

Mooie speech. In meerdere talen. Veel aanwezigen hadden tranen in de ogen van ontroering. Goed gedaan.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal19 dec. 2022 - 18:11

WA heeft een makkie dit jaar voor zijn Kertsvoorlezing.... helft ervan is al klaar.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe20 dec. 2022 - 11:06

Rutte is een veel betere spreker.

Mazzel Tof
Mazzel Tof19 dec. 2022 - 17:55

Excuses van de staat wat houdt dat in? Er is veel onduidelijk. Is dat dan behalve namens de staat dan ook namens de Nederlanders? Dat zijn dan excuses namens iedere Nederlander zonder onderscheid naar huidskleur, etniciteit, of afkomst. Wie dat niet vreemd vindt mag mij uitleggen hoe alle Nederlanders zich dan schulddragend zouden moeten zien aan daden gepleegd door mensen waar ze geen enkele verantwoordelijk makende relatie mee hebben, zelfs niet de enkeling die nazaat is van iemand die zich schuldig heeft gemaakt aan slavernijpraktijken. Hoe leg je behalve een blanke Nederlander, van welke afkomst ook, en dan net zo goed een Turkse, Marokkaanse, Indische, Surinaamse, of Antilliaanse Nederlander uit dat ze zonder onderscheid excuses hebben te maken niet anders dan omdat ze de Nederlandse nationaliteit hebben? En aan wie maak je die excuses anders dan aan de toenmalige slachtoffers? Mij is dat onduidelijk. Maar misschien kan iemand het uitleggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 dec. 2022 - 17:38

Rutte heeft goede speech writers en hij deed het verder keurig.

6 Reacties
dirk den boer
dirk den boer19 dec. 2022 - 19:20

Ja, want zijn sranan tonga zal ook nier zijn sterkste punt zijn geweest, zelfs Sophie zal hem hier niet in hebben kunnen helpen....

Olav Meijer
Olav Meijer20 dec. 2022 - 1:47

@ dirk den boer: Rutte's Sranan tongo klonk niet veel beter dan zijn Engels. Maar: Een kniesoor die daar nu op let.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 dec. 2022 - 11:12

Op het sranan tonga zal hij hebben moeten oefenen. Ruttes Engels is prima. Hij hoeft niet te klinken als een nieuwslezer bij de BBC. Dat doen native-speakers ook niet.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 dec. 2022 - 11:13

tongo

dirk den boer
dirk den boer20 dec. 2022 - 17:05

Toen ik het zat te typen, dacht ik eigenlijk ook dat het tongo was, of was het tonga? Hoe kwam ik daar nou weer op? Fout natuurlijk.....

Eric Minnens
Eric Minnens20 dec. 2022 - 20:17

Er bestaat wel een koninkrijkje Tonga. Daar spreken ze Tongaans.

Phantom3
Phantom319 dec. 2022 - 17:15

Hier kan Qatar een voorbeeld aan nemen. Zou Helder dit besproken hebben met de emir?

tempest
tempest19 dec. 2022 - 17:01

Ik vond het een mooie en nette speech. Deed Rutte bijzonder bekwaam. Oh, ja. “Door het stof gaan” echt? Beetje tactloze bewoording.

Phantom3
Phantom319 dec. 2022 - 16:59

Heel goed dat er excuses zijn gekomen. Hebben de nazaten eindelijk officieel erkenning en Rutte en co door het stof. Kunnen we eindelijk gewoon met elkaar op gelijke voet verder.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal19 dec. 2022 - 16:40

Excuses gemaakt, iedereen happy en zaak sluiten. Nog vlak voor Kerstreces afgehandeld.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer20 dec. 2022 - 1:41

Dream on!

BramvanH
BramvanH19 dec. 2022 - 16:02

Door het stof? Wat een onzin zeg. Dit had al 159 jaar geleden moeten gebeuren. Alle laffe kabinetten voor deze groep prutsers/ EU meelopers hebben het niet aangedurfd.

2 Reacties
dirk den boer
dirk den boer19 dec. 2022 - 20:15

Ik vrees dat er toen (160 jr geleden) heel weinig politici, en burgers incluis , veel spijt hebben gevoeld over de afschafffing van slavernij. Lees eens de Camera Obscura, van Nicolaas Beets, de Kegges hadden rijkdom vergaard in de West en kwamen terug met een oude grootmoeder met zwart bloed, maar geen woord over spijt of wroeging over hun vroegere leven. Ook geen twijfels daarover vd schrijver, of ander figuur (studneten? toch vaak nogal kritisch ingesteld) in dat boek. Het was nog een gesloten boek, en zou dat nog minstens halve eeuw zo blijven.

dirk den boer
dirk den boer19 dec. 2022 - 20:59

De tijd vd Camera Obscura van Nicolaas Beets. Patser Kegge kwam schatrijk terug uit de West, met een schoonmoeder van (enige) kleur, en een zwarte knecht. Van die knecht horen we niets niemendal, terwijl de schrijver toch zo graag met mensen van allerlei stand en vermogen van gedachte wisselde, zelfs met het doodarme diakenhuismannetje. helaas, de zwarte knecht komt niet aan het woord, hij schenkt slechts de kopjes en de glazen vol.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 15:28

Opnieuw kiest Rutte voor een onnodig moeilijke weg. Niet het verzoek van een andere datum respecteren. Niet willen toegeven dat hij vandaag de excuses ging geven.

3 Reacties
Y-Line
Y-Line19 dec. 2022 - 17:56

Nou en? Het is de Staat die excuses geeft.. dat mogen ze dus zelf bepalen.

KritischKijken
KritischKijken19 dec. 2022 - 18:43

Moeilijk om toe te geven dat het een mooie intense verklaring was...?

Flix
Flix19 dec. 2022 - 21:28

Volrin. De datum is niet relevant meer omdat de excuses van de staat en het staatshoofd en al het tuig wat zich verrijkt heeft aan slavenarbeid al 160 jaar geleden gemaakt had moeten worden. Dat dit vandaag eindelijk gebeurd is alleen maar positief nieuws. En dan nu het huidige misbruik van mensen aanpakken anders staan onze nazaten over 100 jaar overal excuses te maken in de landen waar we de huidige "slaven" vandaan halen.

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 dec. 2022 - 15:24

Een historische noot. De eerste slavenhandelaar was Columbus. En de eerste slaven gingen niet van oost naar west maar andersom. Colombus liet vrouwen en kinderen vanuit de Caraïben als seksslaaf naar Europa brengen. Pas toen de Europese ziekten voor een kaalslag onder de oorsponkelijke bevolking had gezorgd werden slaven vanuit Afrika naar Amerika gebracht. Dit werpt een heel andere blik op de man die toch eeuwenlang als een held werd gezien. Nu kun je stellen dat kinderen als seksslaaf in die tijd heel gewoon was. De kruistochten waren niet anders dan een dekmantel om seks slaven uit het midden oosten naar Europa te brengen. Koningen en zelfs Pauzen hadden de eerste keus. Maar moeten we het daarom normaal vinden? Of bagateliseren omdat het min of meer gebruikelijk was in die tijd? Ik denk het niet.

23 Reacties
tinekea2
tinekea219 dec. 2022 - 16:29

Sorry? Columbus de eerste? https://reportersonline.nl/slavernij-is-veel-ouder-omvangrijker-en-actueler-dan-we-denken/

Hect0rro
Hect0rro19 dec. 2022 - 17:02

"Een historische noot. De eerste slavenhandelaar was Columbus" Nee niet waar, slavernij werd vele duizenden jaren voor Christus al beoefend. "Slavernij bestaat minstens zo lang als de geschiedschrijving.[36] Het oude Egypte, het oude Griekenland, het oude Rome, maar ook modernere Afrikaanse, Amerikaanse, Arabische en Aziatische culturen maakten en maken veelvuldig gebruik van slavenarbeid. Slavernij kwam ook in de Chinese, Indische en Amerikaanse indianenculturen voor." https://nl.wikipedia.org/wiki/Slavernij#Geschiedenis Mooi beginpunt om je in te lezen.

Hect0rro
Hect0rro19 dec. 2022 - 17:03

" De kruistochten waren niet anders dan een dekmantel om seks slaven uit het midden oosten naar Europa te brengen" Wat? Hoe kom je hierbij?

Berend22
Berend2219 dec. 2022 - 17:13

Columbus was zeker niet de eerste slavenhandelaar. De Egyptenaren hadden ver voor de jaartelling al slaven, evenals de Romeinen. De Chinezen, Indianen, Indiërs etc hielden ook slaven.

Miss Piggy
Miss Piggy19 dec. 2022 - 17:18

De eerste slavenhandelaar was Columbus? Eh, lees je uberhaupt wel eens een geschiedenisboek? Op het Griekse eiland Delos werden tijdens de Oudheid 10.000 slaven per dag verhandeld. Onder de Mongolen van Genghis Khan werden gevangen uit heel Eurazië heen en weer gesleept en verhandeld. Veelal Russen en Christelijke Turken werden aan Egypte verkocht. De Kruistochten werden veroorzaakt door een roep van de Byzantijnse keizer om huurlingen, wat door de Paus reden was om op te roepen tot een gewapende 'Pelgrimstocht'(de term Kruistocht kwam pas later). Ik heb veel boeken over de Kruistochten gelezen, maar veel over seks slaven richting Europa kwam ik daar niet tegen. En tegen de tijd dat de Portugezen halverwege de 15e eeuw bij de Afrikaanse westkust kwamen, was daar al lang een interne markt en structuur voor slavenhandel aanwezig onder de lokale bevolking. Sterker nog, de slavenhandel aan de Oostkust van Afrika, richting de Arabische wereld, was ouder en langer aan de gang. En normaal vinden? De excuses van vandaag zijn naast een spijtbetuiging richting de nazaten van slaven ook een teken dat wij dit als samenleving niet meer accepteren. Maar met terugwerkende kracht historische figuren en volkeren veroordelen, wat heeft dat voor zin?

Wakker Dier
Wakker Dier19 dec. 2022 - 17:29

Columbus? En ik maar denken dat de Pyramiden al enige tijd voor Columbus door slaven waren gebouwd.

LaBou
LaBou 19 dec. 2022 - 17:38

"De kruistochten waren niet anders dan een dekmantel om seks slaven uit het midden oosten naar Europa te brengen. Koningen en zelfs Pauzen hadden de eerste keus. " Vreemd idee over de kruistochten heeft die vd linde. En dat heeft een weerslag over de rest van dit betoog.

FelixFlex
FelixFlex19 dec. 2022 - 18:40

Wat een onzin! Jouw reactie geeft aan waarom blijvende educatie over slavernij nodig is. Immers, slavernij bestaat al sinds de Egyptenaren.... te veel eer voor Columbus dus.

Deugkeizer
Deugkeizer19 dec. 2022 - 18:42

Heb je hier een bron voor komt dit uit de historische annalen van kaptein Dutroux?

KritischKijken
KritischKijken19 dec. 2022 - 18:46

Nee, dat laatste niet, maar dingen in het perspectief zien van een tijd waar iedereen elkaar de hersenen in sloeg zonder gevolg, omdat t 'het oude normaal' was, past wel. En dus heeft de meetlat van nu nidt zoveel zin, tenzij je echt de moraalridder wil zijn.

Ivan61
Ivan6119 dec. 2022 - 19:35

Martin van der Linde. Jouw woorden: Een historische noot. De eerste slavenhandelaar was Columbus. Is dat een grap of ken jij de geschiedenis niet?

Sam1989
Sam198919 dec. 2022 - 19:59

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Hect0rro
Hect0rro19 dec. 2022 - 21:07

@Martin Eerst zeg je dat Columbus de 1e slavenhandelaar was. En daarna zeg je dat de kruistochten (die waren er eerder dan Columbus) dekmantel waren voor slavenhandel. Je spreekt je eerste onzin dus direct tegen met je tweede onzin. En dat in één reactie. Opzich best indrukwekkend.

dirk den boer
dirk den boer19 dec. 2022 - 22:05

Als Martin nou gewoon gezegd zou hebben, de eerste transatlantische slavenhandelaar, dan had hij gelijk gehad, beetje slordig dus, niet meer dan dat. Columbus bracht trouwens niet alleen slaven van west naar oost, ook indiaanse notabelen en hoofdmannen, waarmee Montaigne heel intellectueel gediscussieerd schijnt te hebben (en over geschreven heeft in zijn werken, basis voor latere verlichtingsideeen)

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 dec. 2022 - 23:15

Laat ik voor de niet begrijpers toevoegen: Tussen Europa en Amerika in de late middeleeuwen. Het onderwerp gaat tenslotte over de rol die Nederland in die periode speelde. Niet over China of Neanderthalers. Het gaat mij om de rol die Columbus speelde en het feit dat hij indianen naar Europa stuurde. Iets waar we op school nooit iets over hoorden. De kruistochten werden gefinancierd door de kerk en hoge adel. En het verdrijven van moslims werd steeds meer een bijzaak. Er viel veel meer te verdienen aan slaven. Na elke veldtocht trokken lange rijen vrouwen en kinderen naar de hoven in Europa. Die roof en plundertochten gingen nog eeuwenlang door. Het is algemeen bekend dat toen Luther in 1510 aan het hof van paus Leo X kwam hij naakte jongens uit taarten zag springen ter vermaak van de aanwezige geestelijken. En dat Leo X bij zijn kroningsceremonie een jongen had bedekt met bladgoud. De jongen stierf aan vergiftiging, maar het feest ging gewoon door. Priesters en hoge geestelijken hadden minnaressen die ze overlaadden met goud en edelstenen.

Gio Servas
Gio Servas20 dec. 2022 - 8:56

Lol, wat heb jij geslikt? Beschreven slavernij is ongeveer al 4000 jaar oud, laat staan wat er niet beschreven is. Een historische noot, dat was ver voor Columbus en deze beschreven slavernij kwam uit Afrika. Nog een wat minder historische noot.... Slavernij bestaat nog steeds.

Hect0rro
Hect0rro20 dec. 2022 - 8:56

"Laat ik voor de niet begrijpers toevoegen: Tussen Europa en Amerika " Ook dan zit je waarschijnlijk fout. Uit onderzoek blijkt dat een aantal mensen in IJsland een bepaald stukje DNA hebben dat ze alleen kunnen hebben gekregen via een vrouwelijke voorouder afkomstig uit Amerika. De Vikingen hebben Amerika eerder gevonden dan Columbus, en waarschijnlijk een paar vrouwen tegen hun zin meegenomen. Daar stonden Vikingen ook wel om bekend.

Hect0rro
Hect0rro20 dec. 2022 - 8:58

" dat Leo X bij zijn kroningsceremonie een jongen had bedekt met bladgoud. De jongen stierf aan vergiftiging, maar het feest ging gewoon door. " Vergiftigt met wat? Goud is niet giftig.

Hect0rro
Hect0rro20 dec. 2022 - 8:58

" En het verdrijven van moslims werd steeds meer een bijzaak. Er viel veel meer te verdienen aan slaven. Na elke veldtocht trokken lange rijen vrouwen en kinderen naar de hoven in Europa. Die roof en plundertochten gingen nog eeuwenlang door" Bron?

dirk den boer
dirk den boer20 dec. 2022 - 11:42

Hehe, hectorro, dat noemen we nou mierenneukerij, stujke DNA op IJsland, wat heeft dat nou met slavernij te maken? Waar ik hetboven over indianen had door Columbus mee naar Europa genomen, de indiaanse edelen waarmee Montaigne een gesprek had (wat achten jullie het grootste verschil met onze cultuur? De Tupinamba indianen: dat de een hier rondloopt met allerlei sieradn en in dure gewaden, en de ander in dezelfde straat in vodden zit te bedelen...waarom grijpt die bedelaar die rijke man niet naar de keel??) was in 1562 in Rouen, dus na Columbus, maar transatlantische kolonisten brachten wel vaker mensen vandaar mee naar Europa (ook al door Vikingen gedaan, lees daarover bij Hectorro..

Martin van der Linde
Martin van der Linde20 dec. 2022 - 14:19

Hectorro, het is algemeen bekend dat wanneer je iemand met een huidafdekkende stof bedekt de huid net meer kan ademen en de persoon dood gaat. Dat was toen ook al bekend. Dat wist paus Leo en dat verhoogde het plezier dat hij er aan had. Hij wilde pronken met zijn gouden jongen, als teken van zijn absolute macht en zijn onmetelijke rijkdom. En nee, ik heb geen pilletje genomen, dat soort dingen gebeurden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe21 dec. 2022 - 1:01

Dat Noorse kolonisten uit Groenland Amerika eerder hebben weten te vinden dan Columbus is inmiddels zeker . De zoons van Eirik Raude landden er met een klein gezelschap waaronder een halfzusje op de kust van New Foundland in het jaar 1000. Op slaven waren ze niet op uit. Ze zochten oa. hout dat ze nodig hadden om thuis op Groenland mee te bouwen en andere nuttige spullen. Zij werden na vrij korte tijd verdreven door de relatief barre omstandigheden en de plaatselijke bewoners met wie ze ruzie kregen. Een volgende expeditie van 160 mannen en vrouwen mislukte eveneens.

dirk den boer
dirk den boer21 dec. 2022 - 13:20

Mooi weer, die scandinavische insteek en dat rechtzetten van misverstanden, gek dat onze scandinavische broeders en zusters (allebei zo sociaal bewogen, schaatsgekken en kille noorderlingen) zo weinig in de belangstelling staan hier, je gaat er niet makkelijk heen ook op vakantie. Graag meer dus, danielle...

Dubro
Dubro19 dec. 2022 - 15:23

De ondertitel van dit artikel (die op de homepage staat) verraadt wat mij betreft de foute intenties bij sommige mensen. Het gaat niet zo zeer om een welgemeend excuus, maar om dat iemand, Mark Rutte in dit geval, door het stof moet gaan. Je vindt het dus oke dat iemand die niet betrokken is bij een historisch dieptepunt, dat diegene voor die gebeurtenis 'door het stof gaat'. Ik zou me er niet lekker bij voelen. Verplaats de denkwijze van de pro-excuses mensen op iedere andere denkbare context en men verklaart je voor gek. Willem van Hanegem heeft ook een lange tijd zijn weerzin naar Duitsers laten blijken. Zijn vader is in de WOII vermoord door een nazi. Hoe begrijpelijk ook dat hij hier een trauma aan overgehouden heeft, we vinden het over het algemeen toch ook wel erg onredelijk dat hij daarom ook hedendaagse Duitsers haat. Dit terwijl hij, in tegenstelling tot de nazaten van slaven, wel echt direct geraakt is door deze gebeurtenis. Maar ja, een witte Nederlander he, daar hebben we blijkbaar andere maatstaven voor....

2 Reacties
cko2730
cko273019 dec. 2022 - 18:43

Als ik mij goed herinner is de vader van Willem van Hanegem niet vermoord door een nazi maar omgekomen door oorlogsgeweld in Zeeuws Vlaanderen.

oproerkraaier
oproerkraaier20 dec. 2022 - 15:49

"Maar ja, een witte Nederlander he, daar hebben we blijkbaar andere maatstaven voor...." Ach wat zielig! Overigens Willem van Hanegem was ook een tijdje FvD-aanhanger dus die heeft niets geleerd van de nazis.

Berend22
Berend2219 dec. 2022 - 15:05

Die herstelbetaling gaat natuurlijk weer betaald worden door alle Nederlanders. Ook door diegenen wiens voorouders destijds net zo uitgebuit werden als de tot slaaf gemaakten. Typisch geval weer van we privatiseren de winsten en socialiseren de verliezen.

Joop  den Uil
Joop den Uil19 dec. 2022 - 14:59

Was dit alles ? plooien niet opgemerkt. Nu een betalingsregeling voordat de haatzaaierij diepere vormen zal krijgen.

tinekea2
tinekea219 dec. 2022 - 14:54

Ach, ik denk dat ik met excuses best wel kan leven. Ik denk dat daar ook best wel veel draagvlak voor was. Ik denk ook dat die idioten die vorige week die rechtszaak met absurde en onrechtmatige eisen begonnen, er alleen maar voor gezorgd hebben dat er veel draagvlak verdwenen is. Onnodig en doodzonde. En had die juriste van hen niet op de rem kunnen trappen, mevrouw Breeveld? Die had toch kunnen zeggen dat dit volstrekt onhaalbaar was?

ZonderNaam2
ZonderNaam219 dec. 2022 - 13:50

Na officiële excuses kan eindelijk het traject van herstelbetalingen vorm krijgen. Het zou alleen zoveel prettiger zijn als de Nederlandse overheid hier al een uitgewerkt plan voor had liggen. Nu zal dat straks via de rechter afgedwongen moeten worden en dan wordt het net zo'n politieke bende als op het stikstofdossier.

8 Reacties
Grijs gebied
Grijs gebied19 dec. 2022 - 15:34

En wat denk jij dat de rechter dan doet? Er is geen slachtoffer en geen dader. Bovendien is de zaak verjaard. Kansloos, echt kansloos een gang naar de rechter.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 dec. 2022 - 15:50

"Nu zal dat straks via de rechter afgedwongen moeten worden en dan wordt het net zo'n politieke bende als op het stikstofdossier. " Laten we het hopen. Dan voedt het de polarisatie en wordt het onderwerp nog controversiëler. De veelgebruikte succesformule.

FelixFlex
FelixFlex19 dec. 2022 - 16:37

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

ZonderNaam2
ZonderNaam219 dec. 2022 - 18:50

@ Grijs gebied De dader is de Staat der Nederlanden, en met het maken van excuses is ook schuld bekend. Slachtoffers zijn alle nazaten van tot slaaf gemaakten. Tot zo ver lijkt me de casus vrij helder. Problematischer is dat er binnen de Staat der Nederlanden belastingbetalers zitten die ook nazaten zijn van tot slaaf gemaakten plus andere migranten die weliswaar geen slavernijverleden in de eigen stamboom hebben zitten, maar net zo goed achter gesteld worden in onze institioneel racistische post-koloniale maatschappij. Hoe zorg je ervoor dat de rekening echt alleen terecht komt bij degenen die alleen maar voordelen (privileges) krijgen uit ons institioneel racisme?

Sam1989
Sam198919 dec. 2022 - 20:01

Zogenaamde herstel betalingen zijn koren op de molen voor rechts. En wie moeten dat geld dan krijgen? De (oud) slaven zijn al 100 jaar dood.

ZonderNaam2
ZonderNaam219 dec. 2022 - 23:37

@ Sam1989 Als je met koren op de molen van rechts bedoelt dat het rechtse mensen boos zal maken dan heb je daar gelijk in. Maar dat geldt voor het uitvoeren van vrijwel elk links beleid. Moet je dan altijd maar met rechts meewaaien?

Olav Meijer
Olav Meijer20 dec. 2022 - 1:33

Eventuele compensatie aan individuele nazaten geven lijkt me een oeverloze, en eigenlijk onmogelijke exercitie. Het zal in collectie vorm moeten gebeuren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe20 dec. 2022 - 20:00

De afstand tussen de voorouders die feitelijk slaaf waren en de huidige nazaten is te groot om individuele schade te kunnen vaststellen

Miss Piggy
Miss Piggy19 dec. 2022 - 13:32

Ik hoop vooral dat de excuses waarachtig overkomen. En niet met de haastige spoed waarmee het schijnbaar voorbereid werd. Welgemeende excuses kunnen echt zeer goed aankomen, zowel bij de verschillende gemeenschappen die afstammen van slaven tot de Caribische landen. En worden gemaakt vanuit de Nederlandse Staat en niet de Nederlandse Bevolking (wat 2 verschillende zaken zijn).

Van Tax
Van Tax19 dec. 2022 - 13:01

Een formele excuses is in mijn ogen inhoudsloos. 1. Omdat het te makkelijk is om sorry te zeggen voor iets dat zelfs in de hoeken van extreemrechts nog te extreem is; 2. Namens wie? De Nederlander? Die bestaat niet (vrij naar Maxima). De Nederlander bestaat uit een bont gezelschap europeanen, aziaten en afrikanen waarvan een groot deel niet eens (gedeeltelijk) Nederlandse roots die teruggaan tot 18zoveel. Dat nog los van de vraag of dat uberhaupt wel kan. Zelfs de toekomstige koningin is meer Duits en Argentijns dan Nederlands... Voor zover je dat mag zeggen. 3. Welke Nederlander voelt zich echt aangesproken? Dat zijn er bar weinig. Misschien degenen die nog familievermogen hebben uit de VOC tijd ? Als ik zo 4. Genoegdoening. Hekel punt. Zeker voor degenen die in Nederland wonen, en dus toegang hebben tot alle voorzieningen, onderwijs etc en daarmee dezelfde kansen hebben als alle anderen. Waar moet je dan nog voor worden gecompenseerd? En gecompenseerd ten opzichte van wat? En wie moet er uberhaupt worden gecompenseerd? Moet je een stamboom kunnen overleggen? En hoe moet je dan omgaan met iemand die voor 50% afstamt? Daarnaast: een miljard of 5 jaarlijks aan ontwikkelingssamenwerking - hoe moet die worden gekwalificeerd? Daarvan gaat een bovengemiddeld groot deel naar de voormalige koloniën. Waarom zou dat meer moeten zijn? Of waarom zou dan niet moeten afbouwen?

5 Reacties
Martin van der Linde
Martin van der Linde19 dec. 2022 - 15:05

Namens wie? Ik dacht dat dat inmiddels voldoende is uitgelegd. Via de staat der Nederlanden. Dat is de rechtspersoon in wiens naam de misdrijven zijn gepleegd.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 15:30

"1. Omdat het te makkelijk is om sorry te zeggen voor iets dat zelfs in de hoeken van extreemrechts nog te extreem is;" Waarom heeft het dan zo lang geduurd? Daarnaast, als jij 20 jaar naar het vrouwenkiesrecht excuses aanbied voor je oorspronkelijke verzet daar tegen, maakt dat die excuses niet inhoudsloos of zinloos. "2. Namens wie? De Nederlander? Die bestaat niet (vrij naar Maxima). De Nederlander bestaat uit een bont gezelschap europeanen, aziaten en afrikanen waarvan een groot deel niet eens (gedeeltelijk) Nederlandse roots die teruggaan tot 18zoveel. Dat nog los van de vraag of dat uberhaupt wel kan. Zelfs de toekomstige koningin is meer Duits en Argentijns dan Nederlands... Voor zover je dat mag zeggen." Dit is al zo vaak uitgelegd, zowel op deze site als in andere media. De excuses worden aangeboden namens de Nederlandse Staat. Vergelijk het met Shell die excuses namens Shell aanbied en niet de werknemers of klanten.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 15:32

"3. Welke Nederlander voelt zich echt aangesproken?" Aangezien er niet namens de Nederlander excuses aangeboden wordt hoeft geen enkele Nederlander zich (persoonlijk) aangesproken te voelen. "4. Genoegdoening. Hekel punt. Zeker voor degenen die in Nederland wonen, en dus toegang hebben tot alle voorzieningen, onderwijs etc en daarmee dezelfde kansen hebben als alle anderen." Dus als een verkrachter zijn slachtoffer toegang tot alle voorzieningen, onderwijs etc aanbied hoeft hij niet meer zijn excuses aan te bieden? Wat een absurde 'logica'. Je haalt ook genoegdoening en herstelbetaling door elkaar.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 dec. 2022 - 17:40

De excuses voor het tegenhouden van vrouwenkiesrecht kan ik me niet herinneren.

KritischKijken
KritischKijken19 dec. 2022 - 18:49

@Volrin Denkt u niet dat er een verschil tussen excuses aanbieden voor iets wat 20 jaar geleden al over de streep was tov een tijd waar pikken en roven wat je roven kon normaal, omdat iedereen t deed?

Gerygrr
Gerygrr19 dec. 2022 - 12:40

Uitbuiting en slavernij zijn het lot van de “onderklasse” wereldwijd. Gewone mensen, die het land bewonen en bewerken om zichzelf en hun gezinnen in leven te houden. Van oude beschavingen tot nu, het verdienmodel van de heersers was onveranderlijk. Grondgebied veroveren en alles wat er leeft, ook mensen zijn je prooi. Om voor je te werken of te vechten. De laatste schandalige slavernijperiode voegde er misdaden aan toe. Het Transatlantisch verhandelen van Afrikanen en hen op slavenmarkten verkopen. Wij blanken kunnen niet aangewezen worden als slachtoffer van uitbuiting in het verre verleden. Onze regeerders leven vermoedelijk in een soort wrok, dat hun eigen onderklasse het vertikte om zich te voegen in de arbeidersbehoefte van de heersende klasse. De oorspronkelijke bevolking van de Caraïben en Zuid-Amerika bestond uit Indiaanse stammen. Zij zijn gestorven door de slavernij waarin zij werden gedwongen en door Europese ziekten. Kijken we naar de ZuidAmerikanen op de voetbalvelden, dan zien we een mix van Europa en Afrika, weinig ZuidAmerika. De Nederlandse schuld is onderdeel van een westerse gezamenlijke schuld aan uitbuiting van armen wereldwijd om veel geld aan te verdienen tot op de dag van vandaag. De veel te goedkope prullaria voor wat centen geproduceerd door kinderhandjes bijvoorbeeld. We moeten ons als staat excuseren, “Als ons volk gewoon had meegedaan was het niet zo ver gekomen.” Matrozen op de vaart, geronselde arme zwervers….enz.

1 Reactie
dirk den boer
dirk den boer19 dec. 2022 - 19:12

Helemaal mee eens, Gery, verdienmodel vd heersers is overanderlijk en overal aanwezig, nu nog steeds natuurlijk. Er is niets nieuws onder de zon. En het is ook geen kwestie van blank tegen zwart, al hebben die blanken door de overmacht van wapens en schepen wel steeds een grotere rol gespeeld dan anderen. Ethiek en mensenrechten zijn daar ondergeschikt aan.

Nicolay2
Nicolay219 dec. 2022 - 11:47

Citaat, Bart Boesveld (26) uit Doetinchem in de Volkskrant over Hoe denken deze Nederlanders over slavernij-excuses? “Op het moment dat wij excuses maken, dan plakken we daarmee ook een stempel op onszelf, terwijl we helemaal geen excuus kunnen aanbieden voor iets wat onze voorouders hebben gedaan.” Ik vind dat hij gelijk heeft want in die tijd ging al dat verachtelijke geld naar de zeer rijke handelaren met hun dure grachtenpanden en hun tweede onderkomens (kastelen) langs de Amstel en de Vecht. Maar niet naar de miljoenen arme sloebers in de volks wijken in die tijd.

10 Reacties
Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 12:54

Hij heeft geen gelijk want er wordt geen excuses aangeboden namens het Nederlandse volk, maar namens het instituut van de Nederlandse staat.

Marcus A.2
Marcus A.219 dec. 2022 - 13:02

@volrin Ik hoop dat dat wel zo benoemd gaat worden. Veel mensen in dit land waren in die tijd ook niet veel anders dan slaven.

Gerygrr
Gerygrr19 dec. 2022 - 14:32

Volrin, De Nederlandse Staat is niet qua omvang gelijk toen en nu. Bovendien werden we bestuurd door de regenten, kooplieden in Holland en Zeeland. We waren ook geen koninkrijk der Nederlanden tot in de tijd van Napoleon, begin negentiende eeuw.

Nicolay2
Nicolay219 dec. 2022 - 14:35

Volrin 19 dec. 2022 - 13:54 “Hij heeft geen gelijk want er wordt geen excuses aangeboden namens het Nederlandse volk, maar namens het instituut van de Nederlandse staat.” Waar denk jij dat het instituut van de Nederlandse staat uit bestaat, de Nederlandse staat bestaat uit miljoenen mensen die nu anno 2022 leven en belasting betalen aan die staat en die niet schuldig zijn aan het afschuwelijke wat 200 jaar geleden is gebeurd en toen alleen de rijken nog rijker werden net wat nu gebeurd. Het is te achterhalen welke families dat waren dus laten hun rijke nazaten boete betalingen doen en niet via ons belasting geld.

vdbemt
vdbemt19 dec. 2022 - 14:58

Ik hoop dat je gekeken en geluisterd hebt. Dan zou je inmiddels in moeten zien dat je geen gelijk hebt. Het gaat niet om excuses van jou of mij of anderen die er niet bij waren en er geen deel aan hebben gehad. Het gaat erom dat onze overheid erkent hoe zij, onze overheid van destijds, deel uitmaakte, aanzette tot en profiteerde van de slavernij, een beestachtig verdienmodel met mensen. EN erkent hoe dat nu nog doorwerkt in o.a. de institutionele discriminatie bij (ook) de overheid nu nog. Bij de ongelijkheid in kansen, enz. Dat laatste betekent dat we nog niet helemaal af zijn van het denken dat de witgekleurde mens meer is dan de andersgekleurde. Die erkenning is belangrijk. En noodzakelijk om te werken aan echte gelijkheid.

Martin van der Linde
Martin van der Linde19 dec. 2022 - 15:11

Nicolay2, de staat der Nederlanden is een juridische entiteit zoals een bv dat ook is. Dat betekent dat er geen persoonlijke aansprakelijk geldt maar een die gedelegeerd is naar die entiteit. In dit geval zijn Rutte en de koning de vertegenwoordigers van die entiteit. Zo zit onze staatsinrichting in elkaar.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 15:33

@Marcus "@volrin Ik hoop dat dat wel zo benoemd gaat worden. Veel mensen in dit land waren in die tijd ook niet veel anders dan slaven. " De premier kan niet anders dan namens de staat (of het kabinet) spreken.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 15:34

@Gerygrr "Volrin, De Nederlandse Staat is niet qua omvang gelijk toen en nu." Ik heb ook nooit anders beweerd. Het is ook totaal niet relevant, net als de rest van je reactie.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 15:36

@Nicolay "Waar denk jij dat het instituut van de Nederlandse staat uit bestaat," De staat, de bestuurlijke/politieke eenheid. " de Nederlandse staat bestaat uit miljoenen mensen die nu anno 2022 " Nee. Er is een reden dat ik expliciet het INSTITUUT de Nederlandse staat noemde. De Nederlandse staat =/= het land of de bevolking. Net zoals Shell niet hetzelfde is als de mensen die ervoor werken of er klant bij zijn. "leven en belasting betalen aan die staat en die niet schuldig zijn aan het afschuwelijke wat 200 jaar geleden is gebeurd en toen alleen de rijken nog rijker werden net wat nu gebeurd. " Daarom wordt er ook niet excuses aangeboden namens de bevolking. Het is te achterhalen welke families dat waren dus laten hun rijke nazaten boete betalingen doen en niet via ons belasting geld.

Y-Line
Y-Line19 dec. 2022 - 17:58

@volrin 'Hij heeft geen gelijk want er wordt geen excuses aangeboden namens het Nederlandse volk, maar namens het instituut van de Nederlandse staat.' Allemaal leuk en aardig, maar het is straks wel de Nederlandse belastingbetaler die de rekening gaat betalen. Gaat Rutte niet doen, zou electorale zelfmoord zijn.

Sam V
Sam V19 dec. 2022 - 11:02

Hopelijk lukt het deze regering vanaf morgen dan wel weer zich met de echte problemen bezig te houden.

7 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 dec. 2022 - 12:33

@SamV Jou echte problemen.

Sam V
Sam V19 dec. 2022 - 13:39

@ MG1968 Het is inderdaad een mening. Dat leek mij wel duidelijk. De prioriteiten van het politieke links-midden blok zijn in ieder geval maar beperkt mijn prioriteiten. Deze regering besteedt hier teveel tijd aan. Excuses maken en snel verder dus.

vdbemt
vdbemt19 dec. 2022 - 15:00

Hoe belangrijk dit is en hoe noodzakelijk nog altijd, laat JIJ met deze reactie zien. Want dat jij de enige bent die het niet snapt, of nog erger, niet wil snappen, dat zou een wonder zijn.

toentomatentomaten
toentomatentomaten19 dec. 2022 - 17:51

Precies! Mijn vader zaliger is in nazi-Duitsland tewerkgesteld en ik ga me ook niet in de slachtofferrol plaatsen en dat zouden er meer moeten doen…

Peterrr3
Peterrr319 dec. 2022 - 18:45

@VdBemt, mooi om te zien hoe bevlogen je bent als het gaat om dit onderwerp. Maar wil je me eens vertellen wat jij als passende oplossing ziet. Het is zo makkelijk om mensen die anders denken af te zagen, vooral als je zelf niet zegt wat je vindt dat er expliciet moet gebeuren.

vdbemt
vdbemt20 dec. 2022 - 10:07

@Peterrr3 "@VdBemt, mooi om te zien hoe bevlogen je bent als het gaat om dit onderwerp. " Dank je wel. "Maar wil je me eens vertellen wat jij als passende oplossing ziet." Ik twijfel over voor welk probleem jij van mij een passende oplossing wilt zien. Het probleem dat de regering zich niet, zoals Sam V zegt, met 'echte' problemen bezighoudt. Of deze kwestie van de erkenning van eeuwenlange slavernij, misdaad tegen de mensheid, door OOK Nederland. En hoe daar nu verder mee om te gaan. De enige passende oplossing voor dit laatste is: ieder mens in volledige gelijkheid behandelen. In wezen heel simpel. Maar de praktijk laat zien, zelfs institutioneel bij de overheid, dat er mensen blijven die zich meer en beter voelen dan mensen van andere afkomst. En dat geen probleem vinden. Die mensen (zoals Sam V) moeten (her)opgevoed worden. Op zijn minst duidelijk gemaakt worden dat hun gedachtengoed niet geaccepteerd wordt. Ondersteund met wetten, die gelijkheid beschermen. Zoiets?

Peterrr3
Peterrr320 dec. 2022 - 20:29

@VdBemt, jij rept over erkenning. Ik heb de indruk dat veel politici in Suriname en op de Antillen en de actiegroepen die vinden dat ze hierover mee mogen praten niet zitten te wachten op erkenning, maar dat ze herstelbetalingen willen. Dus nog een keer mijn vraag. Hoe wil jij dat gaan oplossen? Ps. we kunnen wel wetten in Nederland gaan maken, prima zelfs. Maar wat hebben de mensen in Suriname daar aan?

Jan Wijn
Jan Wijn19 dec. 2022 - 10:37

Rutte (de VVD) heeft tien jaar geleden alle excuses afgeschaft. Hij zegt soms ( zonder bloemetje) sorry maar dat is bij hem een leeg begrip.

1 Reactie
vdbemt
vdbemt19 dec. 2022 - 15:02

De daden van Rutte na zijn woorden, vallen erg vaak tegen. De tijd zal leren hoe dit nu gaat. Zijn woorden waren nu wel erg sterk.

PamVlam
PamVlam19 dec. 2022 - 9:45

Misschien dat de excuses meer duidelijkheid gaan geven over wat het slavernijverleden eigenlijk betekent. En vooral over wie gaat het dan. Mijn vader en opa waren gewone Nederlanse fabrieksarbeiders en hebben ook een slaven bestaan gehad. Dan niet in het buitenland maar gewoon hier in Nederland. Ze hebben armoede, uitbuiting en minachting gekend. Ik hoop dat Rutte daar ook excuses voor aan gaat bieden.

11 Reacties
Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 12:55

Er is toch echt een verschil tussen als beesten/bezit beschouwt worden voor de wet en misbruikt worden door fabriekseigenaren.

Gerygrr
Gerygrr19 dec. 2022 - 14:47

Volrin, Is dat een citaat uit een Nederlandse wet? Er is verschil uiteraard. Uitgangspunt is zelfbeschikking, wie heeft dat wel gehad en wie niet? Men heeft in een positie van ondergeschiktheid keuzes. Ook de arbeiders konden kiezen. Maar….. als je structureel onderbetaald werd had je weinig keuzes in de praktijk. Mijn grootvader had de moed opgepakt voor betere arbeidsomstandigheden en beter loon te staken. Hij en zijn medestakers werdenontslagen. Hij is vanaf de jaren dertig nooit meer ergens in loondienst gekomen. Door de armoede werd men gedwongen te werken aan wegen en bruggen bijvoorbeeld. De kinderen werden knecht of dienstmeid bij de middenstanders in het dorp. Zij moesten geld verdienen voor het gezin…. Ook in slavernij waren grote verschillen. De stadsslaven werkzaam in het huishouden en vaak met kinderen uit gemengde relaties. Dat gebeurde hier ook, dienstmeiden die zwanger werden van hun werkgevers. Ze werden dan ontslagen en aan hun lot overgelaten. Wat mij opviel in gesprekken met mijn Antilliaanse schoonfamilie en de verhalen uit de eigen geschiedenis is het besef, door de regerende klasse minderwaardig te worden gezien. En…. het ontkennen van de rechten van het ongewenste nageslacht vanwege de erfenis. De wettige kinderen moeten erven. Het gaat om geld.

Berend22
Berend2219 dec. 2022 - 15:01

@Volrin op papier hadden de fabriekshal arbeiders, de veenarbeiders, de loonwerkers etc meer rechten dan de tot slaafgemaakten. In praktijk was er heel weinig verschil.

vdbemt
vdbemt19 dec. 2022 - 15:06

Begrijp ik nou dat je het zware leven van de vrije Nederlandse, blanke, hardwerkende fabrieksarbeider wilt vergelijken met het leven van de slaafgemaakten??? Werkelijk?

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 15:38

@Gerygrr "Is dat een citaat uit een Nederlandse wet? " Het gebrek aan " " en het woord citaat zou toch duidelijk moeten maken dat het geen citaat is. "Er is verschil uiteraard. Uitgangspunt is zelfbeschikking, wie heeft dat wel gehad en wie niet? " Dat is geen absoluut, maar een schaal. En slavernij is niet op hetzelfde punt als door armoede beperkte macht.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 15:40

@Gerygrr " Men heeft in een positie van ondergeschiktheid keuzes." Slaven niet. Zij waren letterlijk het bezit van hun 'eigenaren'. "Ook de arbeiders konden kiezen." Arbeiders wel ja, slaven niet. "Maar….. als je structureel onderbetaald werd had je weinig keuzes in de praktijk." Klopt, maar dat is niet één op één te vergelijken met slavernij zoals uit de Driehoekshandel. "Mijn grootvader had de moed opgepakt voor betere arbeidsomstandigheden en beter loon te staken. Hij en zijn medestakers werdenontslagen." Ja, arbeiders in die tijd hadden ook geen leuk leven, maar dat betekend niet dat je het op één hoop kan gooien met slavernij. "Ook in slavernij waren grote verschillen." Klopt, maar de fundamentele overeenkomst is dat slaven het bezit van hun eigenaar zijn. Dat geld niet voor arbeiders.

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 dec. 2022 - 17:20

Jonge meiden zijn in diverse delen van de wereld ook nog steeds handelswaar. Evenmin helemaal vergelijkbaar met de zwaarste vormen van slavernij maar toch.

PamVlam
PamVlam19 dec. 2022 - 18:12

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Gerygrr
Gerygrr20 dec. 2022 - 11:15

Vd Bemt, Nee, dat wil ik niet vergelijken. Het gaat om de minachting voor het gewone volk. Zoals nu nog steeds a@ngeduid als paupers, proletariaat of zelfs lompenproletariaat of asocialen of Tokkies…. Geen enkele positieve of aardige benaming. Het platteland en de stad. Zo jammer, dat “het dorp” van de buis is gehaald. De reacties van mij staan ongeveer gelijk aan de reacties uit de Caraïben, “Het is neokoloniaal gedrag, het is minachting voor ons om dit op deze manier te bedenken”. De minachting van de regerende klasse voor de mening van het volk, dat onder hen leeft en werkt en belasting betaalt en mensen moet leveren. Vooral niet klagen over de hoogte van het salaris en de hoogte van de belastingen. Is de staat in nood, dan moet het volk meer betalen aan de staat, zodat de staat door kan gaan met roven en stelen. Of het nu de Romeinen waren, de edelen in de Middeleeuwen, toen er graafschappen en hertogdommen waren, Later deden de Spanjaarden het, de tienden van Alva waren de aanleiding tot de opstand. Daarna de Fransen van Napoleon en we werden een koninkrijk. Deze Fransen waren voor de vrijheid, zij waren de aanzet tot opstanden tegen de slavernij. De Duitsers deden het opnieuw, het volk moet leveren. Wij hebben behoefte aan goed geschiedenisonderwijs. Een geschiedenis van mensen die wereldwijd tot op de dag van vandaag worden uitbebuit en mishandeld. Wiens leven voor de rest van de wereld geen stuiver waard is.

Gerygrr
Gerygrr20 dec. 2022 - 11:20

Slavernij is een begrip, dat mij bezig houdt uit mijn vaders trauma, hij was slaaf in het Duitse concentratiekamp. Geen verschil met de behandeling, die Anton de Kom met hem deelde. Waarom is hij niet geholpen, niet erkend? Mijn vader lag op sterven toen de geallieerden dekampen bevrijdde en hij werd gered van de dodenmars, als bij een wonder. Maar ik snap niet waarom hij niet deugde en wij nu per se wit moeten zijn…..

vdbemt
vdbemt20 dec. 2022 - 12:40

@Gerygrr. De vraag was niet aan jou, maar aan PamVlam. Of heb je meerdere pseudoniemen hier? Wat jij beschrijft, kun je ook als probleem zien en ervaren. De slavernij gaat toch wel ernstig veel verder dan dat.

Eric Minnens
Eric Minnens19 dec. 2022 - 9:18

Als iemand mij excuses aanbiedt omdat hij tegen mij aan botste, accepteer ik dat. Als iemand mij excuses aanbiedt omdat hij mij onterecht van seksueel misbruik heeft beschuldigd, accepteer ik dat niet 'zomaar'. Dan wil ik eerst wel even compensatie praten. Hoe kan mijn leed vergoed worden? Zo begrijp ik heel goed dat nazaten van de slavernij eerst wel even willen praten over compensatie, dat hoeft niet per se financieel te zijn. Excuses hoeven niet altijd 'zomaar' geaccepteerd te worden. Zéker excuses van Rutte niet.

17 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 dec. 2022 - 9:28

Je ziet het hier ook. Er is nogal een overlap tussen de mensen die vinden dat excuses consequentieloos gegeven kunnen worden en degene die vinden dat excuses eigenlijk niet hoeven. Zonder consequenties zijn nimmer een excuus. Zelfs degene die tegen je aanbotste verwacht je van dat hij daarna uit zijn doppen kijkt. Als die op voorhand aangeeft dat niet van plan te zijn accepteer je ook die excuses niet. Dat je moet praten over de consequenties -en dat deze geen dictaat kunnen wezen- is duidelijk. Maar een categorisch verwerpen maakt excuses een inhoudsloze lippendienst die niet anders kan worden opgevat dan huichelachtig.

Bert van der Neut
Bert van der Neut19 dec. 2022 - 9:49

Excuses hoeven niet altijd 'zomaar' geaccepteerd te worden. Zéker excuses van Rutte niet. Het zijn dan ook de excuses van Rutte niet maar van de Nederlandse staat. Lijkt mij wel van belang.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 dec. 2022 - 9:58

@Eric, "Als iemand mij excuses aanbiedt omdat hij mij onterecht van seksueel misbruik heeft beschuldigd, accepteer ik dat niet 'zomaar'. " en wat als het achterachterkleinkind van de verkrachter van jou over overgrootmoeder zijn excuses aanbiedt?

Elberfeld
Elberfeld19 dec. 2022 - 10:12

Compensatie is niet nodig. Zoals Aboutaleb zei, en zoals ik hem eerder op deze site citeerde: "De angst dat nazaten van die vreselijke geschiedenis een ‘sorry’ zouden vertalen in een financiële claim, daarvan is mij in de vele gesprekken die ik afgelopen jaar wederom gevoerd heb, niets gebleken. Het zou mooi zijn om die zwarte bladzijde om te slaan door groot en sterk te zijn met z’n allen en ‘sorry’ te zeggen. Het zou ook mooi zijn om de geschiedenis beeldend te maken in een goed museum, in mijn beeld zoals het Joods-Historisch Museum in Amsterdam. Dat zou een fantastisch gebaar zijn ter afsluiting van die vreselijke geschiedenis." https://www.republiekallochtonie.nl/userfiles/files/Speech%20Aboutaleb%20tgv%20Keti%20Koti%20Herdenking%202019.pdf Oftewel: sorry zeggen is al mooi. Een museum erbij is nog mooier, maar dat is dan ook voldoende.

Joop  den Uil
Joop den Uil19 dec. 2022 - 10:12

EM botsen .... maar vraag je dan ook excuses van de ouders of van de kinderen van degeen die tegen je botste ?

EenMening3
EenMening319 dec. 2022 - 10:42

Ik ben persoonlijk niet tegen compensatie. Die kan bestaan uit een substantieel bedrag voor de mensen die afstammen van slaven, of in de vorm van sociale, economische en educatieve projecten. bijvoorbeeld sociale woningbouw op Bonaire. Als er gekozen wordt voor financiële compensatie, moet dat geld wel direct aan de belanghebbenden uitbetaald worden! Laat de regering alvast maar een miljard of 9, 10 reserveren.

amarissimo
amarissimo19 dec. 2022 - 11:12

De excuses moeten gaan over slavernij, maar deze wordt door de nazaten van slaven (sorry de andere term klinkt me te geforceerd) al snel op discriminatie betrokken. Slavernij heeft zeker een rol in de huidige aanwezigheid van discriminatie, maar discriminatie is veel breder en treft veel meer mensen dan alleen de genoemde nazaten. De compensatie zal dan ook niet kunnen gaan over nawerking, want dan krijgt enkel de hardst schreeuwende partij vergoed, wat niet eerlijk is. Lostrekken deze discussie dus, en discriminatie met wortel en al proberen uit te roeien.

LaBou
LaBou 19 dec. 2022 - 11:26

Excuses zijn alleen van waarde als ze ook daadwerkelijk gemeend zijn. Daarbij is het niet meer dan logisch dat de aanbieder van die excuses accepteert dat er eventueel consequenties aan vastzitten. Bij de Nederlandse overheid in het algemeen en rutte in het bijzonder betwijfel ik of deze excuses wel oprecht gemeend zijn en van het aanvaarden van consequenties is al helemaal geen sprake. En bij diverse reaguurders zie ik de opstelling " we zeggen sorry en nu verder niet meer zeuren" en dat terwijl er altijd nog zijn die over hun fiets beginnen.

KritischKijken
KritischKijken19 dec. 2022 - 12:10

@Erik Klinkt logisch, maar de olifant in de kamer is nadrukkelijk wel de compensatie, met de redenering: Als je excuus aanbiedt ben je blijkbaar schuldig en dus mag je over de brug komen. Let maar op. Naief te denken van niet. Het ging en gaatvaktijd om geld, zonder toevloeiend geld waren de Carabieen en Suriname nog niet veel...

Elberfeld
Elberfeld19 dec. 2022 - 12:47

@Labou "Excuses zijn alleen van waarde als ze ook daadwerkelijk gemeend zijn." En dat menen is lastig als je, als uitspreker van de excuses, zelf geen betrokkenheid hebt gehad bij de daad waar de excuses voor moeten gelden. Aangezien de excuses namens de staat moeten gelden, ontkomt Nederland niet aan ambtelijk, juridisch dichtgetimmerd taalgebruik. Dat resulteert in dorre, gevoelloze woorden, vrees ik.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 12:57

@Joop den Uil "EM botsen .... maar vraag je dan ook excuses van de ouders of van de kinderen van degeen die tegen je botste ?" Er wordt geen excuses aangeboden namens het NLse volk, maar namens de staat.

MG1968-2
MG1968-219 dec. 2022 - 12:57

@Joop "botsen .... maar vraag je dan ook excuses van de ouders of van de kinderen van degeen die tegen je botste ?" Je vergelijk gaat niet op. De nederlandse staat is wel degelijk zelf de entiteit die zelf botste.

Bert Analbers
Bert Analbers19 dec. 2022 - 15:42

Geweldig onder woorden gebracht Eric Minnens. Rutte heeft niet anders gedaan dan, sorry zeggen en excuses aan bieden voor alle miskleunen. De jaren dat hij MP is, is Nederland racistischer geworden, Het onrecht aan "het kleurtje", asielzoeker, vluchteling ( Ter Apel) is zijn beleid, dus excuses van Rutte doen er niet toe en zeker niet omdat hij nogal vergeetachtig is en zijn telefoontje nog uit de VOC tijd stamt van een voorganger van hem, Balkenende, onze christelijke cda er.

LaBou
LaBou 19 dec. 2022 - 17:47

Ook en vooral voor elberfeld die hier weer eens laat zien dat hij een meester in het verzinnen van uitvluchten is: https://www.volkskrant.nl/columns-van-de-dag/de-infantiele-houding-van-veel-nederlanders-in-de-slavernijkwestie-laat-onze-burgerschapscrisis-zien~b95cb536/

Eric Minnens
Eric Minnens20 dec. 2022 - 2:07

@@@ (Eerst even dit: Ik voel mij bevoorrecht dat ik midden in nacht 'direct' kan reageren, in het kader van een experiment van de redactie, waar ik deel van uitmaak.) ------------ @Bert "Het zijn dan ook de excuses van Rutte niet maar van de Nederlandse staat. Lijkt mij wel van belang." Klopt, maar wie anders dan Rutte zou die excuses dan moeten maken? Ja, WA zou ook kunnen, maar dat is dan de 'spreekpop' van Rutte, dus lood om oud ijzer. Vooraf had ik gedacht: de hypocrisie gaat ervanaf druipen; achteraf ben ik (net als velen) verrast en tevreden. ------------ @Sunshine "wat als het achterachterkleinkind van de verkrachter van jou over overgrootmoeder zijn excuses aanbiedt?" Zou tamelijk absurd zijn, ik denk niet dat ik dat als achterkleinkind nodig zou vinden, maar soit... als dat andere achterkleinkind daarmee zijn hart zou opluchten... prima toch? Tja, je hebt een punt en toch ook weer niet... je voert de vergelijking m.i. te ver door. ------------ @EenMening "Ik ben persoonlijk niet tegen compensatie" Ik ben hier nog niet helemaal uit, al neig ik ook naar jouw standpunt. Financiële compensatie zou in het licht moeten worden bekeken van wat er historisch reeds financieel is gebeurd... Hoewel een specifiek fonds als 'speciaal gebaar' in het kader van de excuses toch ook wel iets moois zou zijn.

Eric Minnens
Eric Minnens20 dec. 2022 - 2:33

@Uil, over dat botsen... had ik al het volgende gezegd: "Als iemand mij excuses aanbiedt omdat hij tegen mij aan botste, accepteer ik dat." Jij zegt toch ook wel eens 'sorry' als je op de markt per ongeluk tegen iemand aanloopt? Als iemand dat niet zegt, is het hooguit een botterik, maar niet iets wat nog generaties doorwerkt; dat zou absurd zijn. ------------ @LaBou "Daarbij is het niet meer dan logisch dat de aanbieder van die excuses accepteert dat er eventueel consequenties aan vastzitten." Precies. Over het hoe of wat moet nog nader gediscussieerd worden. ------------ @@@ En ook nog bedankt voor de andere reacties.

Elberfeld
Elberfeld20 dec. 2022 - 9:56

@Labou Sander Schimmelpenninck: "Want het was natuurlijk de staat Nederland die deelnam aan de internationale slavenhandel en de staat Nederland die koloniën had. De individuele mensen die verantwoordelijk waren voor de uitvoering van dit beleid zijn allang dood, maar de Nederlandse staat is er nog steeds." En ik: "Aangezien de excuses namens de staat moeten gelden..." Ik weet niet wat je wilt zeggen met je link, maar het lijkt mij dat Schimmelpennincks woorden mijn verhaal juist ondersteunen.

EenMening3
EenMening319 dec. 2022 - 9:02

Nederland kan beter tot 1 juli volgend jaar wachten. Dat is dé datum om excuses te maken. Daar hoef je geen MP voor te zijn. Je moet wel beschikken over een dosis empathie en inlevingsvermogen. En misschien een heel klein beetje visie...

Wakker Dier
Wakker Dier19 dec. 2022 - 8:35

Je krijgt de indruk dat het voor sommigen van de excuus-eisers nooit genoeg zal zijn.

11 Reacties
MG1968-2
MG1968-219 dec. 2022 - 9:59

@WakkerDier Goh. Ik krijg juist de indruk dat de excuusgevers deze alleen als lippendienst willen geven.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 dec. 2022 - 10:11

"Je krijgt de indruk dat het voor sommigen van de excuus-eisers nooit genoeg zal zijn." Zij baseren zich op een theorie met erfzonde, wat betekent dat er nooit een einde aan zal komen. Vraag is waarom zou je dan nog excuses aanbieden als het toch geen zin heeft.

Eric Minnens
Eric Minnens19 dec. 2022 - 10:19

"dat het voor sommigen van de excuus-eisers nooit genoeg zal zijn" Ik spreek jou even aan op jouw nickname, Wakker Dier. Als dieren konden praten, en de bio-industrie zou worden afgeschaft... Zouden zij dan ook niet excuses mogen verlangen, inclusief een intensieve discussie over hoe het leed van hun voorouders gecompenseerd zou kunnen worden? 'Wakker Dier' (jouw naamgever) zou voorop lopen in het eisen van 'compenserende' excuses. Maar gelukkig... Dieren kunnen niet praten, kunnen geen excuses eisen, zelfs een einde aan de bi-industrie is niet in zicht... 😞

Als je me nou?
Als je me nou?19 dec. 2022 - 10:25

Een reactie op Eric en zijn vreemde vergelijking met de BIO industrie. Ik als vegetarier, moet ik ook excuses maken? En ook herstel betalingen financieren? Alleen maar omdat ik in dezelfde supermarkt boodschappen doe waar ze ook vlees verkopen? Wat mij betreft moet iedereen die toen direct en indirect van slavernij geprofiteerd heeft excuses maken en herstel betalingen doen (je kent ze wel...de familie van oranje, en nog een rijtje rijke nazaten van the heren van de VOC etc). Mijn voorouders waren toen zo arm als een kerkmuis....

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 12:57

Je krijgt de indruk dat sommige mensen liever in generaliserende dooddoeners vervallen, dan daadwerkelijk op de feiten te reageren.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 12:58

@Ikhebnooitgelijk "Je krijgt de indruk dat het voor sommigen van de excuus-eisers nooit genoeg zal zijn." Zij baseren zich op een theorie met erfzonde," Niet waar. De staat wordt aansprakelijk gesteld, niet de bevolking.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk19 dec. 2022 - 13:06

"Wel waar. De staat wordt aansprakelijk gesteld." En de bevolking betaalt de staat. Ooit gehoord van belastingen? Dus de bevolking wordt wel degelijk aansprakelijk gesteld. Feit was ook dat een vanwege zijn huidskleur geen excuses namens de staat mocht maken. Maar blijf vooral denken dat het alleen de ander treft.

Volrin
Volrin19 dec. 2022 - 15:42

@Ikhebnooitgelijk ""Wel waar. De staat wordt aansprakelijk gesteld." En de bevolking betaalt de staat. Ooit gehoord van belastingen? Dus de bevolking wordt wel degelijk aansprakelijk gesteld. Feit was ook dat een vanwege zijn huidskleur geen excuses namens de staat mocht maken. Maar blijf vooral denken dat het alleen de ander treft." Je oorspronkelijke bewering was dat er beroep wordt gedaan op het concept van erfzonde. Dat is gewoonweg niet zo. Nederlanders worden niet aansprakelijk gesteld voor de daden van hun voorouders. De Nederlandse staat wordt aansprakelijk gesteld voor zijn eigen daden. Dat de staat het geld mogelijk bij de bevolking weg moet halen veranderd daar niks aan en maakt het niet erfzonde.

Elberfeld
Elberfeld19 dec. 2022 - 16:59

@Volrin Begrijp ik nou goed dat je vindt dat er dus geen relatie bestaat tussen Nederlandse staatsburgers en de Nederlandse staat?

DanielleDefoe
DanielleDefoe19 dec. 2022 - 17:57

Er zijn diverse groepen die minder de aandacht naar zich toe wisten te treken dan die met Afrowortels. Daarvan verwacht ik zeker nog (terecht) gemor. Niet van de eilandindianen, want die zijn voor zover mij bekend uitgeroeid. https://www.universiteitleiden.nl/nieuws/2018/02/publicatie-hofman-caribische-indianen

Olav Meijer
Olav Meijer20 dec. 2022 - 1:14

@ DanielleDefoe: "Terecht gemor"? Elke bevolkingsgroep is gerechtigd de eigen belangen te behartigen en gerechtvaardigde verlangens naar voren te brengen. Het is geen goede zaak diverse groepen tegen elkaar uit te spelen. Overigens zijn er wel degelijk nazaten van de inheemse bevolking, waarvoor geleidelijk gelukkig steeds meer aandacht ontstaat.