Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse regering zit op schoot bij Shell in Nigeria

  •  
19-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
ShellNigeria_300_01.jpg
NU.nl: Shell krijgt direct toegang tot de betreffende ambtenaren, ngo's moeten bedelen voor een gesprek
Shell ervaart nauwelijks diplomatieke druk van de Nederlandse regering als het gaat om de omstreden oliewinning van het Brits-Nederlandse bedrijf in Nigeria. NU.nl vroeg stukken op over de zaak bij de ministeries van Economische- en Buitenlandse Zaken. Daaruit blijkt dat ambtenaren op deze departementen Shell eerder beschermen dan bekritiseren.
Volgens NU.nl stemt de Nederlandse overheid haar informatie en beleid nauwkeurig en voornamelijk af met Shell. SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen heeft naar aanleiding van de onthullingen Kamervragen gesteld.
Een opsomming uit de bevindingen van NU.nl:
Vergoelijkend schrijven ambtenaren in verschillende notities: “primair verantwoordelijk voor de bescherming van milieu en mensenrechten is de Nigeriaanse overheid”, “Shell vangt alle klappen op”, “eenzijdige aandacht op Shell voor het opruimen en financiering van claims”, “hoe zorgvuldig SPDC (Shell, red.) ook te werk gaat, in de ogen van kritische ngo’s is er sprake van belangenverstrengeling” en “SPDC is de enige operator die openlijk rapporteert over lekkages bij zijn activiteiten”.
Ngo’s als Milieudefensie, Amnesty International en Greenpeace zetten al lange tijd druk op de zaak. Ze vinden dat Shell een groot aandeel heeft in de milieuvervuiling en corruptie in Nigeria, maar de bewijslast bij de overheid brengen valt hun zwaar. Uit de stukken blijkt nu ook dat de organisaties nauwelijks ingang vinden tot de betreffende ambtenaren op de departementen. Documentatie van gesprekken en afspraken komen veel minder voor dan documentatie over correspondentie met Shell.
In een reactie laten de ministeries van Buitenlandse Zaken en Economische Zaken weten dat “de Nederlandse overheid frequent contact heeft met organisaties die een rol spelen in de Nigerdelta” waaronder met ngo’s.
“Dergelijke contacten bestaan op initiatief van zowel de Nederlandse overheid als de partners en dragen bij aan een evenwichtig beeld van de problematiek in de Nigerdelta”, aldus de woordvoerders.
De contacten tussen Shell en de betreffende ambtenaren zijn geregeld en ook intiem. Net voordat er in 2011 een VN-rapport over de zaak zou verschijnen speelde Shell een ambtenaar alvast informatie toe omdat verschillende conclusies van het rapport al waren uitgelekt in de media. Daardoor hadden zij alvast een voorsprong op critici en kon Shell de kans op Kamervragen reduceren. Hetzelfde gebeurde in 2010 toen Wikileaks informatie over Shell in de Nigerdelta lekte.
Volgens NU.nl blijkt uit geen van de stukken dat tijdens deze medialekken de betreffende ambtenaren ook informatie inwonnen bij ngo’s en andere instellingen. Evert Hassink die zich vanuit Milieudefensie al jaren over de zaak in Nigeria buigt erkent dat de communicatie met de ambtenaren lastig verloopt.
“We merken dat ambtenaren die op dit dossier actief zijn, onze kritische rol lastig vinden en daarom nooit contact opnemen”, zegt Evert Hassink, die zich jarenlang in de Nigerdelta heeft verdiept. “Het zijn ook duidelijk geen milieu- of duurzaamheidsdeskundigen die op het Shell-dossier zitten.
Ook merkt hij in de beantwoording van Kamervragen op dat die “door Shell geschreven zouden kunnen zijn”. Hassink: “Wij hebben het idee dat de overheid, zoals veel Nederlanders, graag gelooft in het plaatje dat Shell naar buiten brengt. Uit alle antwoorden op Kamervragen komt het beeld naar voren dat onze koninklijke Shell haar best doet, maar dat de Nigerianen het ‘onze jongens’ onmogelijk maken de situatie te verbeteren.
cc-foto: Shell
Volg Joop op Twitter , vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.