Joop

Nederlandse psycholoog trekt opnieuw nazi-wetenschap uit de kast

  •  
03-04-2019
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
2509 keer bekeken
  •  
14785039755_723f2670b0_k
Psycholoog en universitair docent Jan te Nijenhuis doet vandaag een oproep in het Parool om de IQ-scores van politici openbaar te maken. In het bizarre pleidooi roemt hij de hoge intelligentie van nazi-kopstukken, de vermeende hoogbegaafdheid van Rutte en Baudet en noemt hij Emile Roemer ongeschikt als premier vanwege zijn vermeend lage IQ. Een op zijn zachtst gezegd bijzondere keuze van voorbeelden, vooral als je zijn andere uitspraken en publicaties erbij pakt.
Geheime conferentie over rasverbetering Vorig jaar stelde University College London (UCL) een spoedonderzoek in naar een geheime jaarlijkse conferentie over ‘intelligentie’ en eugenetica, waar Jan te Nijenhuis ook spreker was. Eugenetica of ‘rasverbetering’ is de 19e eeuwse leer die ervan uitgaat dat sommige mensen genetisch inferieur zijn aan anderen en dat de mensheid erbij gebaat zou zijn om de voortplanting van die mensen te beperken. Eugenetisch beleid zorgde er wereldwijd voor dat er op grote schaal mensen werden gediscrimineerd en gesteriliseerd. In de Tweede Wereldoorlog werd genocide gepleegd op Joden, Roma en LHBTQ-mensen uit eugenetische overwegingen, waarna de leer uit de serieuze wetenschap verdween.
Het onafhankelijke studentenblad London Student onthulde dat de bijeenkomsten die georganiseerd werden door emeritus professor James Thompson onder meer werden bijgewoond door prominente neonazi’s als Emil Kirkegaard , die eerder schreef dat pedoseksuele handelingen met slapende kinderen moeten kunnen. De extreemrechtse Richard Lynn , die openlijk pleit voor het ‘geleidelijk elimineren’ van ‘populaties van incompetente culturen’ sprak meerder keren op de conferentie. In 2015 sprak Jan te Nijenhuis op de conferentie en wel over ‘ Spearman’s hypothesis ‘. De these dat gemeten IQ-verschillen tussen witte en zwarte mensen positief correleren met de ‘ g factor ‘ ofwel algemene intelligentie.
Kritiek Dat was in 2015, maar bij zijn promotie aan de Universiteit van Amsterdam in 1997 was er al veel kritiek te horen op zijn conclusie:
"Het gemiddelde niveau van cognitieve vermogens in de groep allochtonen is lager dan het gemiddeld niveau in de groep autochtonen… Amerikaans onderzoek liet al zien dat zwarte Amerikanen het gemiddeld slechter doen op de arbeidsmarkt door groepsverschillen in algemene intelligentie. Toch wordt dit in de Nederlandse literatuur vrijwel nooit genoemd als een van de mogelijke oorzaken van de hoge werkloosheid onder allochtonen."
Hij lijkt daarmee te verwijzen naar het omstreden boek van Charles Murray en Richard Herrnstein uit 1994, The Bell Curve, waarin ‘aangetoond’ zou worden dat zwarte mensen minder intelligent zijn dan witte mensen.
Een van de vakgenoten die afstand nam van de conclusies van Te Nijenhuis is prof.dr. P. Drenth, voorzitter van de vakgroep arbeids- en organisatiepsychologie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Hij verklaarde toen aan de Volkskrant:
"Geen enkele test is vrij van culturele invloeden. Zelfs het begrip intelligentie is dat niet… Ik zou zeggen dat een verschil in wat hij intelligentie noemt, eerder aanleiding is voor het aanstellen van kandidaten in lagere functies. Het hoeft helemaal geen oorzaak te zijn van werkloosheid. Zelf zou ik concluderen dat achter die relatief hoge werkloosheidscijfers een te sterk discriminerend beleid schuilt van werkgevers en overheid… Veel psychologische testbureaus en psychologen die allochtonen onderzoeken, zijn zich juist onvoldoende bewust van de culturele gevoeligheid van de tests die ze gebruiken. De kans dat de uitslag verkeerd wordt geïnterpreteerd, is dan groot. Een Iraanse vrouw die in Nederland in drie jaar de universiteit afmaakt en niettemin scoort op havo- of mavo-niveau, heeft kennelijk een test gekregen die geen intelligentie meet. Dat moet men leren erkennen."
Francis Galton Bovendien pleit Te Nijenhuis voor een zeer beperkte visie op intelligentie. In 2015 zegt hij in de Volkskrant :
"Om ‘echte’ intelligentie te meten, moeten we niet kijken of adolescenten kunnen spellen of abstraheren, vindt Te Nijenhuis. Dan meet je kunstmest-effecten. Echte intelligentie – oftewel de kwaliteit van de pootaardappel – meet je volgens hem het beste door de snelheid van het brein te meten. Daar werd in 1884 door Francis Galton een heel simpele test voor ontwikkeld: het meten van de reactietijd. Er gaat een lampje branden en de proefpersoon moet zo snel mogelijk een knop indrukken. En wat blijkt? De reactiesnelheid van de mens is sinds de 19de eeuw met 194 gezakt naar 275 milliseconden. Zo bezien is onze intelligentie gemiddeld sinds de victoriaanse tijd flink gezakt: met 14 punten."
Hij citeert Francis Galton, grondlegger van de eugenetica , die zelf ook zeer bezorgd was over het afnemen van menselijke genialiteit. Potentiële intelligentieverschillen tussen bevolkingsgroepen komen voortdurend terug in de publicaties van Te Nijenhuis. De psycholoog publiceert naast de gebruikelijke vakpublicaties ook in omstreden uitgaves als Mankind Quarterly – door de Amerikaanse mensenrechtenorganisatie Southern Poverty Law Center omschreven als ‘the racist pseudo-scholarly Mankind Quarterly’ – waarin openlijk gepleit wordt voor een rentree van de eugenetica. Zijn papers hebben titels als:
“Does cultural background influence the intellectual performance of children from immigrant groups?”
“Group differences in mean intelligence for the Dutch and third world immigrants”
“Spearman’s hypothesis tested on European Jews vs non-Jewish Whites and vs Oriental Jews: Two meta-analyses”
“Solving the puzzle of why Finns have the highest IQ, but one of the lowest number of Nobel prizes in Europe”
“Spearman’s hypothesis tested on Black adults: A meta-analysis”
“Spearman’s hypothesis not supported? Three meta-analyses of Black and White prisoners, Northeast Asians, and Arabs and Jews”
Yernaz Ramautarsing Nadat Yernaz Ramautarsing begin vorig jaar in opspraak kwam door zijn uitspraken over ras en IQ , verdedigde Te Nijenhuis hem op radio 1 in het EO-programma van Tijs van den Brink. Hij stelde dat er wel degelijk intelligentieverschillen zijn tussen volkeren en beschuldigde minister Ollongren ervan haar mening op te willen leggen aan de wetenschap.
In een opiniestuk op TPO lichtte hij dit verder toe:
"Hoe groot zijn de IQ-verschillen binnen Nederland? Autochtone Nederlanders hebben een gemiddeld IQ van 100. In mijn onderzoek kwam naar voren dat Roma (Zigeuners) een gemiddeld IQ van 74 hebben. Surinamers, Antillianen, Marokkanen, en Turken hebben een gemiddeld IQ van ongeveer 85. Chinese Nederlanders hebben een gemiddeld IQ van 105 en Joden hebben een gemiddeld IQ van 112."
Te Nijenhuis schrijft vandaag in het Parool :
"Niet alleen democratisch gekozen politici hebben een hoog IQ. De nazikopstukken werden, voordat velen in Neurenberg ter dood werden veroordeeld, getest en een groot deel bleek hoogbegaafd te zijn: Arthur Seyss-Inquart had een IQ van 141 en Hermann Göring een van 138. Franz von Papen scoorde 134. Van Adolf Hitler zijn geen IQ-scores bekend, maar hij stond bekend als een snelle denker. Wil je als leider een linkse, rechtse, dan wel fascistische droom realiseren, dan heb je een hoog IQ nodig."
In zijn stuk noemt hij premier Rutte en FvD-leider Thierry Baudet “zonder enige twijfel hoogbegaafd”.
Afbeelding: Internet Archive Book Images, page 122 of “The science of eugenics and sex life, the regeneration of the human race ..” (1914)
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (72)

Woeki Hypo
Woeki Hypo7 apr. 2019 - 11:56

Nederlandse psycholoog trekt opnieuw nazi-wetenschap uit de kast Over intelligentie of sociaal. De Trappen van Vergelijking: De stellende trap; De vergrotende trap; De overtreffende trap. Toegepast: De Trappen van Intelligentie. Intelligente denkers zijn sociaal; Slimme denkers zijn anti sociaal; Sluwe denkers zijn sociaal in woorden en anti sociaal in daden. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

Sternenstaub
Sternenstaub6 apr. 2019 - 22:58

Net als Jordan Peterson, een rechts-reactioniare gek in "wetenschappelijke, intellectuele" vermomming, waar slechts de reeds gecorrumpeerden en makkelijk corrumpeerbaren hongerig en gretig achteraan lopen. We moeten deze corruptie en degeneratie van het denken en de moraal, als beschaving van de Rede en de Mensenrechten, twee zaken waar de zogenaamde "elite" ook steeds vaker lak aan heeft, met kracht bestrijden.

Frits Jansen
Frits Jansen6 apr. 2019 - 17:17

Of je van de SP bent of niet, Roemer was een eminent leider, die zijn team zeer motiveerde door ze genoeg vrijheid te gunnen. Genieën zijn vaak miserabele leiders.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 apr. 2019 - 22:59

Zou goed zijn als Te N ook zijn licht zou laten schijnen over neuslengte / betrouwbaarheid.

1 Reactie
Libertain
Libertain5 apr. 2019 - 8:00

("Zou goed zijn als Te N ook zijn licht zou laten schijnen over neuslengte / betrouwbaarheid.") Inderdaad bij deze soort bruine ideologie schijnen schedelafmetingen en schedelvorm als bewijsvoering betrokken te zijn. "Aries zijn er atijd slimmer, toch?"

FranzS
FranzS4 apr. 2019 - 14:47

De realiteit in de academische wereld is heel anders. De westerse academische wereld wordt gedomineerd door niet wit talent, met name in America. In de top van het bedrijfsleven is het niet anders, de grootste en meest toonaangevende tech-bedrijven hebben een niet witte CEO: Google : Sundar Pichai(Indiër) Microsoft: Satya Nadella(Indiër) Adobe: Shantanu Narayen(Indiër) En niet alleen in de tech wereld. Indra Nooyi : voormalig CEO van PepsiCo(Indiaase). Carlos Ghosn: voormalig CEO Renault Nissan (Libanees), maakt nu even een mindere periode door;-) Tidjane Thiam: CEO credit suisse (Ivoriaan), en wat weten die Zwitsers nou van bankieren... Deze man verdient 10 miljoen dollar per jaar. Weet iemand eigenlijk wat het heertje Jan te Nijenhuis zo bij elkaar harkt op jaarbasis? Denk dat de roep naar rassenleer een wanhoopsdaad is van een kleine minderheid binnen de witte (academische)elite die geconfronteerd wordt met een nieuwe realiteit waarin het niet meer vanzelfsprekend is dat je een toppositie krijgt omdat je uit de juiste sociale klasse komt. Tegen die eugenetica cheerleaders zeg ik: Be careful what you wish for, you might get it!

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen4 apr. 2019 - 19:16

Als dit een complete opsomming is dan is er nog heel veel werk aan de winkel, en is het statement dat de top van het bedrijfsleven gedomnieerd wordt door niet-witte mensen vreemd.

Freek3
Freek34 apr. 2019 - 11:41

Wat je verder van het verhaal vindt, ok. Maar er bestaat verschil in IQ tussen politici. Dat de genoemde Roemer niet de slimste is heeft iedereen kunnen waarnemen. Datzelfde geldt bijvoorbeeld ook voor wilders. Maar oordelen op IQ alleen is waanzin. EQ is minstens zo belangrijk.

1 Reactie
stokkickhuysen
stokkickhuysen4 apr. 2019 - 22:54

Ik vond Rutte met zijn misser van 50 miljard ook niet echt scherp. Maar daar heeft hij zijn ambtenaren streng over toegesproken.

Auslander
Auslander4 apr. 2019 - 7:38

Ach ja, de weder ontvlamming van ondiep gegraven lijken van oude geliefden. Deze zijn toch nooit weggeweest. De westerse rassensentiment heeft niet alleen de zwarte pieten nodig om hun beschaving met paplepels aan volgende generaties doorgeven, niet alleen de Wilders en Baudets nodig zijn om het “eigen volk” nog hoop geven dat niet alles weggevlogen is, de Rutte nodig is om aan migranten herinneren dat ze in Nederland on-Nederlands zijn, de SP onontbeerlijk is om de gekleurde mensen te kennen geven hun klassenstrijd geen ruimte biedt aan hun anti raciale streven, maar ook in wetenschappen moeten ze de oude boeken updaten en vertalen om de plaatjes compleet maken. Dit is ook het westen en haar democratie. Dit keer moet alles nog dieper en grondiger begraven worden!

8 Reacties
Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon4 apr. 2019 - 8:35

"de Rutte nodig is om aan migranten herinneren dat ze in Nederland on-Nederlands zijn," Misschien kunt u mijn geheugen even opfrissen. Buiten zijn vaststelling dat nieuwkomers soms een stapje extra moeten zetten in onze samenleving kan ik mij geen uitspraken van onze premier heugen waar u hier op doelt.

Auslander
Auslander4 apr. 2019 - 10:10

@ Gadfly “Misschien kunt u mijn geheugen even opfrissen.” Met genoegen. Het ging over Nederlanders met migranten (voor)ouders en niet de eerste nieuw aangekomen migranten. Dat men met “foute voorouders” moet telkens weer invechten getuigt van diepgewortelde racisme in Nederland. Genoeg opgefrist?

Peterrr2
Peterrr24 apr. 2019 - 11:43

@Gadfly, het is niet slim om met Auslander in discussie te gaan. Alles in NL is racistisch volgens hem. Het meest vreselijke land ter wereld. Ben je 'wit' dan mag en krijg je hier alles wat je hartje begeert, ben je 'niet-wit' dan ben je altijd de lul...

Auslander
Auslander4 apr. 2019 - 14:27

@ Peterrr “het is niet slim om met Auslander in discussie te gaan” Al iemand zich als “wit” identificeert inderdaad moet niet met Auslander in discussie te gaan, er val behalve bot niks te winnen. Ook alleen de “wit” de enige is die wenst en denkt waar racisme is de “niet-wit’ de “lul” is.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 apr. 2019 - 15:41

Waaruit blijkt dat rechtse trollen ook prima tweestemmig kunnen zingen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 apr. 2019 - 19:18

@Peterrr dat ga je namelijk niet winnen met aanwrijvingen en niet onderbouwde stellingen.

Peterrr2
Peterrr25 apr. 2019 - 20:05

@Kick, ik hoef mijn stelling wat dit betreft niet te onderbouwen. Je hoeft alleen maar een paar willekeurige reacties van Auslander lezen om te zien dat het bij hem/haar vrijwel altijd uitdraait op kleur. Het lijkt wel een obsessie. @HM, proost man !

Auslander
Auslander6 apr. 2019 - 8:19

@ Peterrr “Het lijkt wel een obsessie.” Ik begrijp je kreet heel goed hoor! Het zou ook voor mij ondragelijk klinken als ik een racisme meedraagt die verbonden zou zijn op mijn uiterlijk waarop ik trots ben. Want dat is ook wat ik constant benoemd en het lijkt dat velen zoals jij zich in die kleur terugvinden: de witte racisme. Dat jij geen last heeft van racisme maar van de koppeling daarvan aan een kleur, zegt al wie een obsessie heeft aan een kleur. Jij dus. Ik noem zelden een kleur als uiterlijke kenmerk van de mens. Dat men wel gekleurd is kan niemand ontkennen. Maar alleen de witten zien het als identiteitskwestie (die hen als een ras gekenmerkt) die hun sociaal, cultureel, politiek en zelfs economisch bestaan mee bepaalt. Overigens de “wit” is geen huidskleur. Alleen racisten zien het als zo’n kwestie. Die obsessie dat je aan mij toekent is wat je graag koestert maar tegelijk met schaamte en onophoudelijk probeert te ontvluchten: dat je racisme verbonden is aan je identiteit, je wit bestaan.

JanB2
JanB23 apr. 2019 - 22:09

Rutte en Baudet hoogbegaafd?

2 Reacties
Libertain
Libertain4 apr. 2019 - 8:08

Volgens het neo-nazi wetenschap?

JanB2
JanB25 apr. 2019 - 0:48

Ah, dat maakt het één en ander duidelijk.

quatsch
quatsch3 apr. 2019 - 22:06

#In zijn stuk noemt hij premier Rutte en FvD-leider Thierry Baudet “zonder enige twijfel hoogbegaafd”.# Kijk eens aan. De beste man ambieert een politieke loopbaan.

1 Reactie
Libertain
Libertain4 apr. 2019 - 8:15

Hier is de filosofie van Nijenhuis in een notendopje - iedereen die voor extreem rechts en fascisme bewust kiest is derhalve hoogbegaafd.

Martin108
Martin1083 apr. 2019 - 21:04

Ik zie liever politici met een hoge EQ.

Satya
Satya3 apr. 2019 - 20:35

Ik ben natuurlijk ook een stuk minder intelligent omdat ik Afrikaanse roots heb. Daarom ben ik een slechter mens en inferieur. Tenmiste dat vinden de diverse gesprekspartners van baudet. Dan mogen ze mij het intelligentie gat in de zuidelijke Staten van Amerika eens verklaren onder arme blanken en hoe het komt dat dat lijkt te verspreiden. Het lijkt mij dat Peter hotez wat dat betreft wel op een spoor begint te komen wat daadwerkelijk ergens toe leidt. Heerlijk wat het moderne racisme van baudet heeft gebracht. Natuurlijk vind je altijd dwazen als yernaz die het riedeltje napraten. Ik vind het een triest gegeven dat in Nederland dit als waarde oordeel over mensen weer terug is. Thierry Baudet wanneer trek je je bruine pak aan?

1 Reactie
Libertain
Libertain4 apr. 2019 - 8:09

("Thierry Baudet wanneer trek je je bruine pak aan?") Hoeft helemaal niet omdat in ons land zien racisme en xenofobie nog altijd heel erg netjes uit. Gidsland netjes uit.

Leander2
Leander23 apr. 2019 - 19:48

Het gaat niet om IQ, je hebt hele slimme mensen die geen enkel beroep kunnen uitoefenen. Waar het om gaat is of je skills hebt waarmee je jezelf nuttig kunt maken. Soms speelt IQ daarbij een rol, soms empathie, soms juist goede motoriek. Belangrijk is ook een emotioneel stabiel karakter, als je elke tien minuten emotioneel instort is dat ook niet erg handig.

8 Reacties
JanB2
JanB23 apr. 2019 - 22:10

U heeft een laag IQ?

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 apr. 2019 - 22:21

Het schijnt dat voor het vak van politicus psychopaten veel gevraagd zijn. Mensen die elke emotie kunnen veinzen, maar die het in werkelijkheid ontbreekt aan compassie, inlevingsvermogen, relativeringsvermogen en het vermogen eigen gedachten kritisch te bekijken, kortom al die eigenschappen die volgens stokkickhuysen geen rol spelen als het IQ gemeten wordt. Mocht het idee van psycholoog en universitair docent Jan te Nijenhuis aanslaan, dan weten we dus welk type politicus daaruit naar voren zal komen: ongeveer hetzelfde als we nu hebben.

Bouwman2
Bouwman24 apr. 2019 - 8:30

Ik zie die onderscheidende, discriminerende, variaties die je noemt in de praktijk terug. Ik ben het dan wel eens met je conclusie, Leander, en de "skils"die je noemt. Hoogbegaafdheid kan wel degelijk een handicap zijn. Met name in geval van onevenwichtigheid.in de onderdelen die gemeten worden.. Testen op IQ wordt vaak gedaan, je kunt je ook trainen als bijvoorbeeld een IQ test wordt gevraagd als deel van een sollicitatieprocedure. En dan blijkt in veel gevallen dat je IQ kunt laten stijgen..Dalen is ook mogelijk, dat gebeurt bijna automatisch. IQ zegt derhalve wel wat, maar beperkt. Het is als een foto,soms scherp en soms diffuus en geen film. Dat tendeert meer in de richting van bescheidenheid dan in die van zelfvoldaanheid..Bescheidenheid is een teken, daar kun je een beeld van iemands persoon mee opbouwen. Ik ben niet tegen het meten van intelligentie, maar ik wil toch wel even wijzen op het feit dat meten als alle weten relatief is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2019 - 10:08

Meten=weten. Ook voor het diagnosticeren van psychologische/psychiatrische stoornissen zijn instrumenten ontwikkeld. De Hare's Psychopathy Checklist-Revised afgekort PCL-R) is in de US een veel gebruikt instrument voor het diagnosticeren van psychopathie. Er is ook een Nederlandse versie. Aan leken zou ik sterk afraden er mee te gaan liefhebberen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 apr. 2019 - 15:50

@HM Ik bepaal niet wat IQ is en wat niet, maar volgens mij is de gangbare term waar 'processorsnelheid' gecombineerd wordt met compassie, inlevingsvermogen, relativeringsvermogen en het vermogen eigen gedachten kritisch te bekkijken EQ?

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 apr. 2019 - 17:51

stokkickhuysen - Is dat zo? Het moet natuurlijk wel meetbaar zijn, want anders weten we niet wie moeten kiezen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2019 - 19:00

EQ is bedacht door een journalist. In de psychologie kun je re niet zoveel mee. Te vaag en te breed.

Frits Jansen
Frits Jansen6 apr. 2019 - 17:23

@stokkickhuysen Snelheid is geen factor bij intelligentie. Voir Einstein moesten grappen altijd nog een keer uitgelegd worden. Intelligentir is volgens mij als je in chaos de draad terugvindt.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin3 apr. 2019 - 19:17

Ik ben wel voor een algehele test voor bestuurders, wat niets te maken heeft met nazi praktijken, de simpelste beroepen zijn onderworpen aan een psychologische test, de grootst idioot die een beetje achterban weet te vergaren kan zomaar de kamer binnenstormen, het afwijzen kan heel discreet plaatsvinden maar denk dat heel wat narcisten en soortgelijke persoonlijkheidsstoornissen tegen de lamp lopen.

4 Reacties
LaBou
LaBou 4 apr. 2019 - 7:27

Doe dat nou maar niet. Dan blijft er bijna niemand meer over.

Bouwman2
Bouwman24 apr. 2019 - 8:34

Waarom enkel voor bestuurders en niet voor jezelf? Dit is toch een democratie of vergis ik me weer eens?

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 apr. 2019 - 17:55

Bouwman - Wat stel je voor? Elke stem vermenigvuldigen met het IQ/100?

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin4 apr. 2019 - 21:12

“Waarom enkel voor bestuurders en niet voor jezelf? Dit is toch een democratie of vergis ik me weer eens?” Wat wil je dan, iedere stemgerechtigde een proeve van bekwaamheid, van mij mag het, kost denk ik wel klauwen met geld, ik ben zelf al gekeurd en getest hoor, of bedoel je dat niet..

theepot2
theepot23 apr. 2019 - 16:59

Dat Rutte hoogbegaafd is geloof ik gelijk, onvoorstelbaar hoe die man het altijd weer presteert om alle kikkers in de kruiwagen te houden. Zo sluw, glibberig en slim zie je ze zelden.

2 Reacties
HM van der Meulen
HM van der Meulen3 apr. 2019 - 18:51

Dat hangt er maar vanaf onder welke beroepsgroep: voor oplichters zijn die eigenschappen bijna een must.

JanB2
JanB23 apr. 2019 - 22:12

Ach, in het land der blinden is eenoog koning.

HM van der Meulen
HM van der Meulen3 apr. 2019 - 16:48

"Daar werd in 1884 door Francis Galton een heel simpele test voor ontwikkeld: het meten van de reactietijd. Er gaat een lampje branden en de proefpersoon moet zo snel mogelijk een knop indrukken. En wat blijkt?" Dat Stephen Hawking de domste lul was die ooit een dokterstitel kreeg

5 Reacties
JanB2
JanB23 apr. 2019 - 22:12

Hij is sterk!

DanielleDefoe
DanielleDefoe4 apr. 2019 - 9:57

Hawking : “...People who boast about their IQ are losers.” Sinds Galton zijn de methodes om intelligentie te bepalen wel veranderd. Of Hawking ooit is getest is mij niet bekend.

HM van der Meulen
HM van der Meulen4 apr. 2019 - 15:35

Hawking vond dat niet zinvol, omdat het gevoel voor humor niet gemeten wordt.

JanB2
JanB25 apr. 2019 - 0:51

@ Danielle Mensen als Hawking hebben maling aan dat soort tests. Ze zullen zich er nooit of zelden op voor laten staan maar zo'n test levert ze weinig nieuws op. Er zijn 2 mogelijke categorieën van uitkomsten. De ene bevestigt wat ze toch al wisten en de andere toont aan dat de test niet deugt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe5 apr. 2019 - 21:44

Dit soort test zijn niet bedoeld voor Hawking. Ze zijn betrouwbaar binnen een bepaalde range.

stokkickhuysen
stokkickhuysen3 apr. 2019 - 16:43

IQ meten is niet verplicht en best wel privacygevoelig (ja dit is een understatement). Mensen die vinden dat privacy tot dit niveau moet worden opgegeven zijn ronduit gevaarlijk en zoals Maxima zou zeggen 'een beetje dom'. Je zou er van de weeromstuit een meldpunt rechtsradicalewetenschappers voor willen oprichten (dat is natuurlijk een grapje, ik gun Te N alle spreektijd van de wereld zolang ik er maar niet naar hoef te leven). Compassie, inlevingxsvermogen en relativeringsvermogen en het vermogen eigen gedachten kritisch te bekijken zijn voor politici (en wetenschappers) minstens zo belangrijk als IQ. Ik zit op mijn werk waar ik met best wel wat '18 en klaar met de universiteit' mensen werk. Hun vermogen om (maatschappijen) te besturen is vaak klein, vanwege drang tot oversimplificatie van de werkelijkheid, Het opofferen van een klein percentage van de belanghebbenden omdat dat overall een beter resultaat laat zien is een bedrijfseconomische manier van naar de werkelijkheid kijken. Eern maatschappij is geen bedrijfseconomisch geheel. Kleine groepen niet in overwegingen meenemen omdat dat tot betere politieke resultaten leidt (statistische manipulatie) is geen teken van intelligentie, en om dat te zien hoef je eigenlijk helemaal niet zo intelligent te zijn.

geronimo3
geronimo33 apr. 2019 - 16:32

Ik denk dat een echt intelligent persoon ieder ander respect geeft en men niemand gaat indelen d.m.v. het IQ van de ander en dat ras of afkomst er verder niet toedoen,bekijk een ieder als individu,dat is mijn bescheiden mening.(zelf gruwel ik van deze rassenindelingen,zie geen enkel positief iets dit soort pseudo wetenschapgelul).

vdbemt
vdbemt3 apr. 2019 - 15:59

Als je een heel hoog IQ hebt, kun je dus heel slim heel slechte dingen doen. Een Nazi met een heel hoog IQ is dus niet een beter mens, maar een heel gevaarlijk mens.

3 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo3 apr. 2019 - 23:44

De duivel heeft een hoger IQ dan ons allemaal, bij wijze van spreken.

Libertain
Libertain4 apr. 2019 - 8:12

("De duivel heeft een hoger IQ dan ons allemaal, bij wijze van spreken.") Daarnaast ziet hij ook erg netjes uit. Zou je gelijk willen zeggen - de perfecte schoonzoon.

stokkickhuysen
stokkickhuysen4 apr. 2019 - 19:23

En van goede komaf begrijp ik

harmmeijer
harmmeijer3 apr. 2019 - 15:56

De rioolratten worden alsmaar brutaler. Brrrrr.

2 Reacties
Woeki Hypo
Woeki Hypo3 apr. 2019 - 23:46

En intelligenter?

harmmeijer
harmmeijer4 apr. 2019 - 9:42

@ Woeki Zou zo maar kunnen. De nazikopstukken, bijvoorbeeld Göring, die in Neurenberg voor het gerecht kwamen, hadden vrijwel allemaal een flink hoog IQ.

Break on through
Break on through3 apr. 2019 - 15:33

Kun je jezelf bijster intelligent achten als je jezelf verlaagt tot "wetenschappen" waarop gepoogd is hele bevolkingsgroepen uit te moorden? Je zou toch sinds de eerste helft van de vorige eeuw intelligentere figuren in de universitaire wereld verwachten.... Zo word trouwens wel weer de waarde van gedegen geschiedenislessen op lagere en middelbare scholen aangetoond. Zodat mensen zelf in staat zijn aan te kunnen voelen dat zaken op elkaar lijken...

Karingin
Karingin3 apr. 2019 - 15:25

Alsof IQ dé maatstaf is voor intelligentie...daar komt wel iets meer bij kijken

2 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2019 - 18:37

IQ tests zijn oa. niet cultuurvrij maar dat weten we al lang.

Woeki Hypo
Woeki Hypo3 apr. 2019 - 23:49

Beschaving en barbarij. Intelligentie sluit barbarij niet uit.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 apr. 2019 - 15:09

3e Rijks IQ-maatstaven waren totaal verschillend van nu. Gebaseerd op de fysionomie en de craniologie van Lombroso. (Schedelmeting) Alsmede op de vier Oudgriekse persoonlijkheidstypen Sanguïnisch, flegmatisch, cholerisch en melancholisch. Ook de nu als pseudowetenschap geziene grafologie, handschriftkunde, werd niet geschuwd. Het toenmalig moderne psychologische wetenschapswerk van Sigmund Freud en Wilhelm Reich werd verworpen omdat beide heren Joods waren. Umstürzerlich gedachtengoed zeg maar. Het is dan ook zeer waarschijnlijk dat Mussolini, Franco, Hitler, Quisling en Mussert zouden zijn gezakt voor testen naar de huidige maatstaven.Trump overigens ook.

4 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2019 - 18:01

In Noorwegen waar Reich enige jaren werkte nadat hij door de UiO hoogleraar Harald Schjelderup werd binnengehaald, vinden zijn speculatieve theorieen in psychiatrische kringen nog wel enige aanhang. Dat zegt weinig over het wetenschappelijk gehalte ervan. Maar "orgon" wijst vooral op een levendige fantasie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2019 - 18:52

Een aantal hooggeplaatste Nazis werden getest met een apart voor dat doel in het Duits vertaalde versie van de The Wechsler-Bellevue Intelligence Test. Het merendeel had een IQ boven de 120.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout3 apr. 2019 - 20:15

@ D.Defoe De Wechsler-Bellevue schaal uit 1939, is van de Amerikaan David Wechsler. Was toen hoofdpsychiater van het Bellevue Psychiatric Hospital in Baltimore. Lijkt me onwaarschijnlijk dat Nazi kopstukken het IQ meetsysteem van `Der Feind' aanwendden voor Arisch-Germaansche doeleinden. Tenzij hij Nazigezind dubbelintrigant was uiteraard.

DanielleDefoe
DanielleDefoe3 apr. 2019 - 22:16

PS het testen vond plaats tijdens de Nuremburgprocessen. De Wechsler bestaat nog steeds. Dat is wel versie vier inmiddels omdat de vragen verouderen.

Wilma3
Wilma33 apr. 2019 - 14:55

Meneer Jan te Nijenhuis zijn hoofd (hem opgezocht via google) komt zelf niet bijster intelligent over. Dat verklaart zijn domme uitspraken.

2 Reacties
Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 15:14

Hebt u zijn schedel gemeten dan?

OlavM
OlavM3 apr. 2019 - 22:20

@ Claesz Pieter: [Hebt u zijn schedel gemeten dan?] Nee, maar wel zijn superieure, intelligente logica op hem zelf toegepast.

Claesz Pieter
Claesz Pieter3 apr. 2019 - 14:04

Ik weet niet zo goed wat ik met dat opiniestuk aan moet, want wat is nu het IQ van psycholoog en universitair docent Te Nijenhuis zelf?

1 Reactie
Woeki Hypo
Woeki Hypo4 apr. 2019 - 0:08

Misschien heeft hij een probleem met zijn EQ?