Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse politiek en journalistiek verzaken hun plicht

  •  
30-10-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
'Wat doen de AIVD en MIVD nu precies, en hoe vaak? Weet onze regering dat? Wordt de TK wel goed geïnformeerd? En klopt het NSA-verwijt dat de Europese diensten net zo erg zijn?'
Bij elke nieuwe onthulling van Snowden barst een nieuwe beerput open. In elk land dat maar enigzins betrokken is, buitelen politici en journalisten over elkaar heen. Behalve in één land: Nederland.
Als je Google of een van de Nederlandse nieuwssites erop naslaat, wordt de NSA-affaire gedomineerd door berichtgeving uit het buitenland. In de Verenigde Staten wordt de NSA aan de tand gevoeld door het Congres. Cameron ziet zich in het nauw gedrongen en neigt naar ondemocratische middelen. In Duitsland is het Merkel-schandaal het gespreksonderwerp van de dag. Brazilie trekt verregaande conclusies.
Ronald Plasterk, verantwoordelijk minister, doet alsof zijn neus bloedt. Na Kamervragen over het afluisteren in Nederland kwam Plasterk niet verder dan de obligate opmerking:
Buitenlandse diensten moeten binnen de kaders van de Nederlandse wet opereren en als ze dan niet doen, dan is dat niet aanvaardbaar.” 
En daarmee was de kous af. Geen nieuwssite of journalistiek die er bovenop sprong om de minister het hemd van zijn lijf te vragen. Want de hele essentie van de Snowden-onthullingen is juist dat de veiligheidsdiensten zich niet aan de wet houden. Dus wat doen de AIVD en MIVD nu precies, en hoe vaak? Weet onze regering dat? Wordt de Tweede Kamercommissie wel goed geïnformeerd? En klopt het verwijt van de NSA dat de Europese diensten net zo erg zijn en ook de VS hebben bespioneerd?
SP en GroenLinks willen Snowden uitnodigen om hem persoonlijk te kunnen horen over de Nederlandse betrokkenheid bij het schandaal. Plasterk doet geen enkele moeite en beveelt aan dat de Tweede Kamer wel kan Skypen met Snowden. En weer is er geen journalist te vinden die de politiek hard op de vingers tikt.
Dit gaat om onze burgerrechten. Om onze privacy. Het digitale briefgeheim, ons recht om ons onbespied te wanen zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over wie we zijn, wat we doen en wat we denken. Maar ook om journalistieke onafhankelijkheid. Cameron zet momenteel de Britse pers zwaar onder druk om te stoppen met publiceren. Dat is een aantasting van de vrije pers. Elke journalist en elke burger zou daar woedend om moeten zijn. Niets van dat alles in Nederland.
De sporadische Kamervragen worden door dit kabinet simpel afgewimpeld alsof er niets aan de hand is. En de Nederlandse journalistiek neemt het ANP-bericht over en gaat over tot de orde van de dag.

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (19)

Jan Jansen2
Jan Jansen230 okt. 2013 - 13:27

Nederlandse gemeenten houden zich ook niet aan de wet maar daar maalt u ook niet om. "Dit gaat om onze burgerrechten. Om onze privacy, het digitale briefgeheim, ons recht om ons onbespied te wanen zodat we ons geen zorgen hoeven te maken over wie we zijn, wat we doen en wat we denken." Ga hier nog maar eens diep over nadenken.

RonaldMokens
RonaldMokens30 okt. 2013 - 13:27

Goed opgemerkt.

PeterDraman
PeterDraman30 okt. 2013 - 13:27

Snowden uitnodigen is een compleet belachelijk voorstel, als de beste man een greintje verstand heeft blijft hij ver van landen die een uitleveringsverdrag hebben met de Verenigde Staten. Verder zie ik niet wat het extra nut is om Snowden onze 2de kamer leden te laten inlichten.

techneutje2
techneutje230 okt. 2013 - 13:27

Ben het volledig met je eens Hans. Misschien gaat dit onderwerp pas leven wanneer het (echt) te laat is.

Marc Marc
Marc Marc30 okt. 2013 - 13:27

Ik ben het er mee eens dat privacy enorm belangrijk is en dat daar in Nederland met zijn ik heb toch niks te verbergen cultuur, veel te weinig aandacht voor is. Echter, het plan om Snowden uit te nodigen is stupide. De toegevoegde waarde van de aanwezigheid van Snowden in de Tweede Kamer t.o.v. een video stream is nihil. Om nog maar niet te spreken over de extra complexiteit vanwege uitleververdragen. Verder moet de politiek zich vooral zorgen gaan maken over zaken als hosting van clouddiensten. Zo zou google apps verboden moeten worden voor overheidsinstanties vanwege hosting in de VS. Alleen private clouds zouden mogen worden toegestaan voor diensten waar gevoelige informatie wordt opgeslagen. Dit is nu absoluut niet het geval en met de toenemende decentralisatie van overheidsdiensten naar gemeenten is dit een extra punt van aandacht. Dit gecombineerd met audits op de naleving van de Wet Bescherming Persoonsgegevens want daar schort ook nog wel eens het een en ander aan.

Magikeven!ikheetMostafa
Magikeven!ikheetMostafa30 okt. 2013 - 13:27

De hele media in Nederland is één familie geworden, of zijn ze allemaal tegen of zijn ze allemaal voor. Net zo lang geleden hadden wij bijvoorbeeld media die tegen multiculturele maatschappij, maar wij hadden ook media die voor een multiculturele maatschappij. Nu zijn ze allemaal tegen. Waarom? Na het weglopen van de heer Kok, hebben wij nooit een premier met gezag gehad, omdat, als de premier of leider die geen gezag heeft neemt de media het gezag over en dat is gevaarlijk. 8 jaar ''Normen en Waarden'' en nu 4 jaar '' Zoek maar het zelf uit arme, ik zaag gewoon door''. Wanneer worden wij in dit land wakker?

toshiba
toshiba30 okt. 2013 - 13:27

NSA geeft taps in Nederland toe. En jawel hoor. Nou durft Plasterk ook wel toe te geven dat er onrechtmatige taps zijn geweest. http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/30/plasterk-bevestigt-nederlandse-telefoontaps-nsa/ [Plasterk zei in Nieuwsuur nu alsnog bij de NSA aan de bel te gaan trekken en dat “dit niet acceptabel” is.] Nou indrukwekkend staaltje politiek. Plasterk is continue bezig om dit schandaal te downplayen

Bouwman2
Bouwman230 okt. 2013 - 13:27

Om 10 uur begint in de KAMER hoorzitting over de gefinancierde rechtsbijstand die ernstig dreigt te worden beperkt voor groepen met een smalle beurs. Hierdoor dreigt de rechtsstaat een selectief begrip te worden. Lijkt me ernstig genoeg om daarover mediastilte NIET te betrachten.

toshiba
toshiba30 okt. 2013 - 13:27

Ronald Plasterk PVDA staat inmiddels in zijn hemd. Bezwoer dat alles binnen de nederlandse wet plaatsvindt en als de VS of anderen zich hier niet aan hielden, dan was dat onaanvaardbaar. http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3537482/2013/11/01/Britse-geheimde-dienst-adviseerde-AIVD-over-internetverkeer.dhtml Ondertussen was de AIVD en MIVD druk bezig om onze eigen wetgeving te omzeilen met hulp van de engelsen.

[verwijderd]
[verwijderd]30 okt. 2013 - 13:27

"En de Nederlandse journalistiek neemt het ANP-bericht over en gaat over tot de orde van de dag." Welnee. Je bent gewoon te vroeg met je verwijten. Zoals je gemerkt zult hebben worden de onthulling van Snowden gedoseerd, zorgvuldig volgens journalistieke normen (dus niet blind online geplempt zoals wikileaks) en land voor land gebracht. Glenn Greenwald, via wie de publicaties verlopen, is momenteel bezig met een Nederlands dagblad om het deel over Nederland voor te bereiden. Nog even geduld dus, de journalistiek verzaakt zijn plicht niet maar werkt op volle toeren.

1 Reactie
toshiba
toshiba30 okt. 2013 - 13:27

Nee, de nederlandse journalistiek doet geen enkele poging om te achterhalen wat de rol van AIVD en MIVD is. niet alleen als het gaat welke activiteiten zij uitvoeren richting het nederlandse publiek, maar ook op welke wijze zij samenwerken met andere geheime diensten. Het staat verder los wat Snowden nog publiceert. Er is genoeg bekend om dit kabinet stevig aan de tand te voelen en Plasterk niet te laten wegkomen met zijn obligate, schouderophalende uitvluchten.

lembeck
lembeck30 okt. 2013 - 13:27

Beetje domme opmerking, Jan. Want dat is momenteel niet het onderwerp. Hans zal zeker daar ook een mening over hebben. Net als ik, maar nu gaat het om het grotere plaatje. Dat is erg. Heel erg. Als je dat niet in wilt zien, dan ben je gewoon één van de vele mensen die liever hun kop in het zand steken dan zich goed laten informeren over hun privacy. Want je raakt juist HIERDOOR alle privacy kwijt. Onze BURGERRECHTEN zijn bevochten. Ben je dat vergeten? Of heb je nooit iets gehad met de geschiedenis? Dat is dat heel jammer, want je loopt enorm veel informatie gewoon mis zo. Wat Hans schrijft gaat over pure censuur. Het RECHT op Persvrijheid en vrijheid van informatie en het recht op privacy worden geschonden. Dat is bijzonder zorgelijk zelfs.

1 Reactie
Jan Jansen2
Jan Jansen230 okt. 2013 - 13:27

Beetje domme opmerking Raven want het een heeft zeker wel met het ander te maken, dat is juist het grotere plaatje. Voor de rest heb ik weinig met je geschreeuw, je insinuaties dat ik mijn kop in het zand zou steken en dat ik niets zou hebben met geschiedenis. Waar baseer je dit op?

nessinuet
nessinuet30 okt. 2013 - 13:27

Raven, zo'n domme opmerking is het niet van jan, en zeker als het gaat om het grotere plaatje welke naar de achtergond wordt geschoven. Ik zal proberen je ogen te openen met deze documentaire die ook jou betreft. UW PERSOONLIJKE DATA ZIJN GOUD WAARD EEN BUSINESSPLAN GROTER DAN NSA Door enorme informatiestromen kan ons worden verteld wie we vandaag zijn én wat we morgen zullen doen. Kunnen we de controle over onze eigen data nog terug krijgen? Overal en altijd wordt er informatie over u verzameld en opgeslagen. Via mobiele telefoon en computer wordt elke stap die u zet, bewaard en geanalyseerd. Onder andere door bedrijven als Google, Facebook, Apple en Twitter. Deze persoonlijke data worden niet zomaar bewaard. Er zijn waardevolle nieuwe toepassingen voor, en die zorgen ervoor dat uw persoonlijke data goud waard zijn. Al die persoonlijke data van u, datacenters vol, zijn het hart van wat Big Data heet. Een schat aan waardevolle nieuwe inzichten, afgeleid uit uw locatiegegevens, e-mails, foto’s, sms’jes en wat u nog meer digitaal produceert. Want uw persoonlijke data worden echt niet alleen gebruikt om u op maat gesneden advertenties te sturen. Uw data worden gebruikt om uw toekomstig gedrag te voorspellen. Door slimme analyses van alle gedragssporen die u achterlaat via uw mobiele telefoon en computer, wordt afgeleid wie u bent. En dat is niet zo moeilijk, blijkt. De Universiteit van Cambridge kan bijvoorbeeld, alleen door te kijken op welke like buttons u klikt op Facebook, zien of uw ouders gescheiden zijn, of u homosexueel bent, en zo verder. Het voorspellen van menselijk gedrag, mogelijk gemaakt door al uw persoonlijke data, kan helpen om steden beter te ontwerpen, ziektes te bestrijden en oorlogen te voorkomen. Maar als al uw persoonlijke data zo waardevol is, wordt het dan niet eens tijd dat we de controle erover terugkrijgen. En ook zelf een deel van die winst opstrijken? http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1375980

1 Reactie
lembeck
lembeck30 okt. 2013 - 13:27

Dat weet ik. Maar dat was nu niet het onderwerp.

toshiba
toshiba30 okt. 2013 - 13:27

Hoezeer de nederlandse media / journalistiek hun werk verzaken blijkt uit het volgende bericht: http://www.nrc.nl/nieuws/2013/10/30/aivd-werkt-samen-met-nsa/ Het is de Spaanse media die dit naar boven haalt. De informatie over afluisteren, waaruit deze informatie komt, is vrijelijk beschikbaar voor journalisten.

1 Reactie
Marc Marc
Marc Marc30 okt. 2013 - 13:27

Waarop baseer jij dat deze informatie vrijelijk toegankelijk is voor Nederlandse journalisten? Deze aanname gaat er vanuit dat Snowden de betreffende NSA documenten reeds beschikbaar heeft gesteld aan Nederlandse kranten. Bovendien, de krant El Mundo maakt melding van het exclusief in bezit hebben van het document "Sharing computer network operations cryptologic information with foreign partners". Dit sluit uit dat Nederlandse kranten dit document ook hebben. In dit document staat dat de NSA gerichte informatieverzoeken kan doen bij de Tier B landen waar Nederland en Spanje ook onder vallen (19 landen waarvan 17 Europees). Zie http://www.elmundo.es/espana/2013/10/30/5270985d63fd3d7d778b4576.html (lang leve google translate).

rbakels
rbakels30 okt. 2013 - 13:27

Privacy verkoopt niet in Nederland. Nou ja, verkocht. we zijn een nuchter volkje. Groen denken doen we ook niet, bijvoorbeeld. Maar nu is er geld te verdienen aan privacy, en dat bepaalt wat journalisten aanpakken. De vrijheid van meningsuiting gold oorspronkelijk als grondrecht omdat in een democratie de overheid wel zin heeft maar niet bevoegd kan zijn om onwelgevallige kritiek de kop in te drukken. Nu wordt de vrijheid van meningsuiting op een heel andere manier bedreigd, namelijk door geldgebrek. Er zijn te veel journalisten, en ze ondervinden enorme concurrentie van internet. Zodat ze optimaliseren op effect. Voor mij werkt dit averechts. Ik heb mijn abonnement op NRC Handelsblad opgezegd toen zelfs die krant steeds sensationeler werd, en ik mij realiseerde de informatie die ik wilde evengoed of beter van internet te krijgen. Waar ik mij vooral aan erger zijn columnisten, die denken dat ze niet alleen recht hebben op een eigen mening maar ook op eigen feiten. de maat was vol toen een columniste de (kwetsbare) groep op de hak nam waar ik toen toevallig toe behoorde.

1 Reactie
Spelchecker2
Spelchecker230 okt. 2013 - 13:27

Kan Frits Jansen onthullen waar hij nu zijn, wel betrouwbare, informatie vandaan haalt. ben daar zelf ook naar op zoek en ben dus in voor goede tips. Is de Correspondent in dit opzicht misschien een aanrader? En overigens ben ik het volledig eens met de 'cri de coeur' van Hans Groen, de columnist.