Joop

Nederlandse politie dodelijker dan andere landen

  •  
15-11-2009
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
schiet_300.png
Vergelijking schietincidenten in negen landen. Nederland derde in relatief aantal doden, na VS en Canada. Bijna zes keer zoveel als in Groot-Brittannië.
De cijfers zijn verzameld door het Centrum voor Politie- en Veiligheidswetenschappen VU. In Nederland schieten agenten jaarlijks 50 tot 100 keer gericht op personen of op voertuigen met personen erin. Gemiddeld 17 personen worden daarbij geraakt, waarvan gemiddeld 3 overlijden aan hun verwonding. Dat komt neer op 1 dode per 5 miljoen inwoners. Alleen in de VS en Canada vallen meer slachtoffers door politiekogels. De reden is onbekend.
Lees meer bij de Volkskrant
cc-foto: havankevin

Meer over:

politiek, nieuws,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

HanzChristian
HanzChristian15 nov. 2009 - 20:30

Kan het zijn dat de politiedoden in GB vallen middels achtervolgingen vallen?

SKDJ69NL
SKDJ69NL15 nov. 2009 - 20:30

NIet onverwacht lijkt me. Ik hoop dat nu de politie dan eindelijk het respect krijgt dat ze volgens opinimakers de afgelopen jaren in de media verdienden. Gelukkig merk ik aan gesprekken en de ingezonden stukken op internet en in de krant, van een belangrijk deel van de Nederlandse bevolking dat we hier volledig achter staan. Zo zijn die 'softe' jaren 60 en 70 dan eindelijk voorbij.

pietjeprec
pietjeprec15 nov. 2009 - 20:30

Hoe lager de dienders opgeleid zijn, hoe lager hun intelligentie, hoe groter het oerinstinct, met alle gevolgen van dien. Da's mijn mening.

harry12345
harry1234515 nov. 2009 - 20:30

Ik wil hierbij echt politie niet verdedigen of zo, maar het gaat hier om een onderzoek naar schietgedrag onder politie in slechts TIEN WESTERSE LANDEN (geen negen landen zoals de media foutief melden)...Ondanks de lekkere suggestieve kop boven het artikel (Nederlandse politie dodelijker dan andere landen), is de Nederlandse politie dus NIET dodelijker dan die in Mexico, Brazilie, Pakistan etc.

annadoria
annadoria15 nov. 2009 - 20:30

Voor iets betrouwbaardere statistiek heb je meer dan drie doden per jaar nodig( iets wat zeer onwenselijk is, daar niet van). Het zou dus handig zijn om ook de kans om beschoten te worden weer te geven. Wanneer deze kans in Belgie en Duitsland aanmerkelijk kleiner blijkt dan heeft Nederland inderdaad een probleem.

1 Reactie
KeesMaf
KeesMaf15 nov. 2009 - 20:30

"Wanneer deze kans in Belgie en Duitsland aanmerkelijk kleiner blijkt dan heeft Nederland inderdaad een probleem." Niet noodzakelijk, misschien zijn er in NL wel vaker mensen die het ernaar gemaakt hebben om beschoten te worden. Of schieten ze hier gewoon beter. Hoe dan ook, zoals ook al in een eerdere reactie aangegeven lijkt dit onderzoek nogal dunnetjes: drie doden is statistisch gezien niet significant, tien landen klinkt ook niet echt representatief.