Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse moskeeën starten anti-IS offensief

  •  
26-08-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
80 keer bekeken
  •  
moskee300_01.jpg
Imams lanceren online offensief ... Roepen op tot tegengas 
‘Moslims moeten afstand nemen van terreurorganisatie IS’, het is een kreet die de afgelopen weken veelvuldig gebezigd is. Hoewel de gemiddelde Nederlandse moslim net zo weinig op heeft met de jihadisten als ieder andere niet of anders gelovige, riep menig columnist, reageerder of politicus ze toch op om de zo overduidelijke gruwelijkheden af te keuren. Op Joop gaven we eerder al een uiteenzetting van moslims wereldwijd die zich tegen de terreurbeweging hebben gekeerd, daar doen de Nederlandse moskeeën nu een schepje bovenop. Niet alleen keuren ze het geweld af, ook starten ze een twitteroffensief om de aanwas en invloed van extremisten te beperken en jongeren weerbaarder te maken voor radicalisering.
De onlinewereld lijkt bij uitstek de plek waar terroristische organisaties jongeren ronselen, met behulp van bijvoorbeeld propagandafilmpjes en een aanhoudende stroom berichten. Om daar weerstand aan te bieden willen de moskeeën nu op hetzelfde terrein juist een weerwoord gaan bieden tegen sympathisanten van radicale moslims. Imams van in totaal 380 moskeeën in Nederland hebben afgesproken jongeren op te roepen het web op te gaan om te discussiëren en vooral te laten weten dat de daden van IS niet door de beugel kunnen. Sympathisanten moeten online worden aangesproken op hun gedrag.
Imam Yassin Elfourkani van het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) laat tegenover BNR weten zich zorgen te maken over de radicale sentimenten in delen van de moslimgemeenschap.  Hij erkent de rol van de moskee en de imam in het zoeken naar een oplossing en het voorkomen van radicalisering: “Het is belangrijk om onze jongeren nieuwe inzichten te geven om hen weerbaar te maken tegen zulke ideologieën. En daar speelt de imam en de moskee een belangrijke rol in”, aldus Elfourkani.
Het is overigens niet voor het eerst dat moskeeën ingrijpen bij radicalisering van jongeren. In juli werd nog bekend dat een moskee in 2012 al melding had gemaakt van radicaliserende jongeren uit Delft. Zowel de gemeente als de politie deden hier vervolgens niets mee. De vriendengroep werd vanwege radicalisering uit de moskee gezet. Geruime tijd hierna reisden de jongeren af naar Syrië.

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor