Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse microchips belanden ondanks sancties toch in Russische wapens en op het Oekraïense slagveld

  •  
27-01-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1065 keer bekeken
  •  
ANP-444379632

Ondanks zware sancties gebeurt het nog steeds dat in Nederland gefabriceerde microchips in Russische wapens belanden, die vervolgens worden ingezet tegen de bevolking van Oekraïne. Dat blijkt uit onderzoek van de NOS en Nieuwsuur. De fabrikanten zeggen machteloos te staan.

Het gaat vooral om de bedrijven NXP uit Eindhoven en Nexperia uit Nijmegen. Uit het onderzoek van NOS en NIeuwsuur kwam naar voren dat recent nog chips van NXP op het slagveld in Oekraïne zijn aangetroffen. De microchips zaten onder meer in een Russische pantserhouwitser, een kruisraket en een gevechtshelikopter. Ook werd een chip aangetroffen in een Iraanse kamikazedrone die door het Russische leger op woonwijken in Oekraïne worden afgevuurd. 

De bedrijven leveren niet rechtstreeks aan Rusland. In plaats daarvan gaat het om een kleine groep Chinese bedrijven die keer op keer de chips weet aan te kopen, om ze vervolgens door te sturen naar Rusland. Een van deze bedrijven staat op de Amerikaanse sanctielijst vanwege leveringen aan het Russische leger. 

De Nederlandse chipproducenten zeggen zich aan alle regels te houden en hun afnemers aan een grondige check te onderwerpen, alvorens er zaken worden gedaan. Op wat voor manier het doorlichten van kopers gebeurt, is niet duidelijk. De producenten zeggen ook dat doorverkoop aan derden "niet altijd door ons gecontroleerd, noch voorkomen worden". Experts zeggen dat de Nederlandse chips nog altijd via een omweg in Rusland terechtkomen. Hoeveel daarvan bestemd zijn voor het invasieleger en hoeveel voor bijvoorbeeld huishoudelijke apparaten, valt op dit moment niet te zeggen. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (12)

Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2023 - 5:25

Zolang de wetgeving niet rond is schijnt ASML ermee door te gaan.

Andreas4
Andreas428 jan. 2023 - 22:14

Elk Chinees bedrijf zou ondertussen op de sanctielijst moeten staan. Maar ja... stel je voor dat de sancties voor inkomstenverlies gaan zorgen, dan heb je de VVD-poppetjes aan het dansen.

Willem D2
Willem D228 jan. 2023 - 10:19

Als je een electronica hobbyist bent of wel eens een filmpje hebt gezien over het productieproces van printplaten dan weet je dat het met de meeste chips onmogelijk is om deze export tegen te houden. Er wordt op de dure soorten na, net zo mee omgegaan als met een strip paracetamol. Ze zitten op grote rollen en als zo n rol bijna op is wordt de rol weggegooid en wordt er alvast een nieuwe rol gepakt. Als ik er morgen 100 bestel als particulier heb ik ze overmorgen in huis. Als ik tenminste het minimum bestelbedrag haal.

Jan Wijn
Jan Wijn28 jan. 2023 - 9:53

Wapens leveren is een rechts beleid. Terug naar het gebroken geweertje, terug naar de PSP.

Minoes&tuin
Minoes&tuin28 jan. 2023 - 6:01

Volgens mij is het grootste probleem het uitvoeren van de machines naar China die die bepaalde chips kunnen maken. Die chips worden vervolgens door China doorverkocht aan Rusland en andere landen die ze vervolgens gebruiken in de wapenindustrie. Het zijn vaak chips die normaliter bedoeld zijn voor in huishoudelijke apparaten etc..

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin29 jan. 2023 - 6:08

Ze schijnen ook in de Iraanse drones te zitten. Dat is wel opmerkelijk.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman27 jan. 2023 - 17:29

Ik heb begrepen dat je op het TOR netwerk aan alles kan komen, ook door het Westen aan Oekraïne gedoneerde wapens. Dit ga je niet tegenhouden never.

∆
27 jan. 2023 - 17:28

De voorgeschreven regels en grondige check waaraan deze leveranciers hun afnemers onderwerpen schieten tekort. Vanwege de bloedig fatale gevolgen is het een kwestie van tijd dat alle ketenpartners door eigen toedoen verdiend op de internationale sanctielijst belanden. 💙💛

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout27 jan. 2023 - 17:08

Dòm en onnozel! Onder een links kabinet zou zulks nooit zijn geschied.

3 Reacties
LaBou
LaBou 27 jan. 2023 - 22:13

Ik ga meestal een héél eind met je mee. Maar hier toch even niet.

Paul Spijkers
Paul Spijkers28 jan. 2023 - 5:47

Weer zo'n onmogenlijke onzin.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout28 jan. 2023 - 11:29

Ik kan de reactie van LaBou stukken beter waarderen dan die van Spijkers :)