Joop

Nederlandse medici ontdekken uitgebreide hersenontstekingen bij long covid patiënten

  •  
06-06-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5375 keer bekeken
  •  
38730047881_fdb7d67e94_o

© cc-foto: NIH Image Gallery

Onderzoekers van Amsterdam UMC en UMC Utrecht hebben bij twee long covid-patiënten ontstekingen door heel de hersenen ontdekt. Het is voor het eerst dat dergelijke ontstekingen bij levende mensen met long covid worden geconstateerd. Onderzocht moet nog worden welk verband er is tussen long covid en de ontstekingen.

In een verklaring stellen de medische centra:

Deze nieuwe bevindingen tonen voor het eerst ‘in vivo’ (in levende mensen) schade in de hersenen aan.“We willen graag weten waarom mensen zo lang vermoeidheidsverschijnselen en cognitieve klachten houden na een coronavirusinfectie”, zegt nucleair geneeskundige Bart van Berckel van Amsterdam UMC. “Dat we door het hele brein nu ontstekingen zien, is opvallend en mogelijk is er een verband tussen long covid en die globale hersenontsteking. Een studie met een groter aantal patiënten brengt hopelijk meer duidelijkheid hierover.” 

Er is bij beide onderzochte patiënten sprake van een verschillend ziekteverloop. De mannelijke patiënt lag op de IC maar is inmiddels gedeeltelijk weer aan het werk. De jongere, vrouwelijke patiënt kampte met milde coronaklachten en zit nog in de ziektewet. Bij beide zijn hersenontstekingen door het hele brein te zien. De ontstekingen waren respectievelijk 76% en 121% verhoogd vergeleken met die in de hersenen van gezonde mensen. Voor de wetenschap zijn dit belangrijke aangrijpingspunten voor vervolgonderzoek. 

De ontdekking werd gedaan door de patiënten te onderzoeken met een geavanceerde, zeer kostbare en voor hen belastende scan. Deze methode wordt in de reguliere zorg niet gebruikt en kan ook niet aangevraagd worden via huisarts of ziekenhuis. De onderzoekers willen kijken hoe dat veranderd kan worden.

Het is nog onbekend hoe patiënten met deze ontstekingen te behandelen zijn. Ook is onbekend of iedere patiënt met long covid dezelfde ontstekingsreactie laat zien. Dit wil de onderzoeksgroep achterhalen met aanvullend onderzoek. “We weten nog heel veel niet, maar dit waren de eerste twee patiënten met langdurige covid die in deze studie werden opgenomen, en we vonden dat deze gegevens te belangrijk waren om in dit stadium niet te publiceren.” Daarom is deze studie, gefinancierd vanuit het ZonMw COVID-19 programma, nu in preprint verschenen. Het is nog niet door collega-wetenschappers getoetst (peer review). Een studie in preprint geeft andere wetenschappers in de wereld de mogelijkheid hiervan te leren en samen te werken voor meer resultaat. 

cc-foto ter illustratie: NIH Image Gallery

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (7)

Gerygrr
Gerygrr7 jun. 2022 - 10:48

Wat een geweldig nieuws! Dit is wat ik bedoel met onderzoek….. Mijn long covid eindelijk erkend! Ook hier is het systeem schuldig aan het niet erkennen van de ernst van long covid. Het oproepen om minder onderzoek en simpel uitzieken van ziektes door minister Kuipers was schokkend voor mij. Het longfonds deed goed werk, maar gericht op herstel. Wat ik doormaak herstelt niet!

Volrin
Volrin6 jun. 2022 - 17:39

Twee mensen, met ook nog verschillende ziektebeelden/historie. Lijkt me dus nogal voorbarig om daaruit te concluderen dat het door (Long)Covid komt. Alhoewel het mij niet zou verbazen als het uiteindelijk wel zo blijkt te zijn.

3 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jun. 2022 - 11:02

Eerst maar eens wachten op commentaar van andere onderzoekers lijkt mij ook verstandig.

Volrin
Volrin7 jun. 2022 - 11:56

@DanielleDefoe Uiteraard.

Gerygrr
Gerygrr7 jun. 2022 - 12:06

Het probleem in Nederland vanaf maart 2020 is de voorlichting en de richtlijnen vanuit het RIVM. Het was onmogelijk om onderzocht te worden bij de huisarts. Daarna was het virus weg. Het is een effect wat postviraal optreedt….. Dat was het probleem plus de noodaak de vaccins uit te rollen. Snel naar groepsimmuniteit en de 4% die long covid krijgt, pech!

drs. H.C. Queyncken Tollaert
drs. H.C. Queyncken Tollaert6 jun. 2022 - 17:06

Mijn dank aan de Joop-redactie voor dit artikel en de bijgaande link. Met zulke berichtgeving kan Joop met kop en schouders boven 'de concurrentie' uitsteken. Ik schrijf dit ook omdat ik van mening ben dat de consequenties van de pandemie al heel snel gebagatelliseerd werden; vanaf het moment dat 'alles weer mocht', om het maximaal simplistisch te verwoorden. Ik noem dat collectieve amnesie, want de mensen in het land willen weer veel vliegen en feesten. Dit kuddegevoel en bijbehorend gedrag is humorloos en arrogant. En zo gevaarlijk. We hebben meegemaakt: luid applaudiseren voor die moedige zorgverleners - thuisblijven en doorwerken - groeiend infantiel verzet tegen de beperkingen - een sterk toenemende behoefte aan klagen en het openlijk tonen van excessief zelfmedelijden - de overtreding van regels die er waren om de gemeenschap te beschermen - alle fijne en prettige gewilde vergetelheid leidde tot desinteresse voor die eerst bejubelde zorgmedewerkers, die vaak zelf ziek en totaal overbelast geworden waren - en Long Covid verdween totaal uit de beeldvorming bij al die blije, partyende, altijd grijnzende kindermensen die ons land rijk is (sic). Uiteraard heb ik het wetenschappelijke artikel geladen in PDF; ik zal het morgen goed bekijken.

1 Reactie
Gerygrr
Gerygrr7 jun. 2022 - 13:58

Nooit bedacht, dat de huidige krapte op de arbeidsmarkt ook een gevolg is van onze dramatische aanpak van de gezondheidszorg? Essentiële beroepen moesten doorwerken. Na twee jaar ziekte en reïntegratie word men gekeurd. Streng gekeurd, want anders kost het te veel!