Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Nederlandse kerken luiden massaal noodklok voor klimaat

  •  
01-12-2018
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
800px-KerkOverslag_kerkklok
Ruim driehonderd kerken in alle provincies luiden vandaag de noodklok voor het klimaat. Letterlijk. Om 2 voor 12 zaterdagochtend zullen meer dan 260 kerken en ongeveer 40 carillons de bellen laten rinkelen. Zij doen dit op initiatief van Greenpeace.
In een verklaring zegt Greenpeace:
"De Noordpool smelt, de zeespiegel stijgt en de oogsten mislukken. Als er niets verandert, zal klimaatverandering een steeds grotere rol gaan spelen in ons dagelijks leven. Gevaarlijke opwarming van de aarde kan nog worden voorkomen, maar het is de hoogste tijd om in actie te komen."
Noodklok voor het Klimaat heet de actie die dit weekend wordt gehouden met het oog op de VN-conferentie over klimaatverandering die maandag van start gaat in het Poolse Katowice. Greenpeace wil met de noodklokken minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat ‘een signaal’ geven om op de klimaattop van zich te laten horen en zijn collega’s te bewegen maatregelen te nemen om binnen de maximale opwarming van 1,5 graad te blijven, zoals afgesproken in het Akkoord van Parijs.
Bron: NH Nieuws , cc-foto: DirkVE

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

adriek
adriek2 dec. 2018 - 14:16

Sympathiek gebaar, maar dat was het tekenen van het Parijs akkoord ook.

Rechtse Bal
Rechtse Bal2 dec. 2018 - 13:41

Niets zo welluidend en gerustgevend als de kerkklokken op zondag; nu ook ter ondersteuning van algehele principes op ander dagen dan de zondag heeft geheel mijn instemming. Laat het christelijk geloof opkomen voor onrecht als de politiek even wat andere prioriteiten heeft.

1 Reactie
Proletarier
Proletarier3 dec. 2018 - 12:40

Ja precies want het geloof staat voor liefde, respect en tolerantie niet voor oorlog, uitbuiting en haat naar andere geloven. Je kan beter niet geloven dan je mening baseren op niet onderbouwde niet wetenschappelijke aannames van 2000 jaar geleden. Maar gezien je eerdere posts verbaasd je reactie me niet. Valt helemaal in het straatje van de gemiddelde rechtse bal.

Tom Meijer
Tom Meijer1 dec. 2018 - 21:34

Niks gehoord.

1 Reactie
ruma ankka
ruma ankka2 dec. 2018 - 17:44

Kan gebeuren. Ik mis het sirenegejank op de eerste maandag vd maand ook wel eens.

Frans_Cobben_Halsteren
Frans_Cobben_Halsteren1 dec. 2018 - 16:50

Hoeveel Kerken beleggen hun fondsen in chemie- en aardolie-bedrijven? Hoeveel (vrome) gelovigen rijden dagelijks in een grote wagen? Hoeveel energie kost de verwarming van grote kerkgebouwen?

1 Reactie
Marcus A.2
Marcus A.21 dec. 2018 - 23:53

Het is ook nooit goed he

Kruimeltjes2
Kruimeltjes21 dec. 2018 - 13:38

Zou Greenpeace niet weten dat Wiebes een neo-liberaal is, die maar 1 mantra kent groei, groei, groei, waardoor er meer uitputting van de aarde en bijbehorende co2 uitstoot zal ontstaan? Een waanzinnige actie om een VVDer op te roepen iets aan het klimaatprobleem te doen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 dec. 2018 - 11:37

De kerk heeft in zijn machtswellust mensen opgezet tot grote gezinnen, een van de oorzaken van overbevolking en een verschrikkelijke zware belasting op het milieu. Je hebt er zelfs clubjes bij die conceptie verbieden, dus laat maar zitten hypocriet stelletje.

1 Reactie
Kruimeltjes2
Kruimeltjes21 dec. 2018 - 13:33

Juist zo is het. Eerst moet die man in de jurk vanuit Rome maar es roepen: "Vergeet gaat heen en vermenigvuldigt u, maar gaat heen en gebruikt een condoom"

Sam V
Sam V1 dec. 2018 - 10:55

Mooi, nu zal het klimaatprobleem wel opgelost worden. Dat we niet eerder hieraan gedacht hadden.

1 Reactie
Xanadu
Xanadu1 dec. 2018 - 11:27

Ik begrijp dat jij protesteren minder zinvol vindt dan thuis op de bank de cynicus uit te hangen?

korheiden2
korheiden21 dec. 2018 - 10:06

Het is een sympathiek gebaar. Er zijn ook carillons die 'The final countdown' van Europe gaan spelen. Maar massaal... er zijn ca. 7000 kerkgebouwen in ons land. Driehonderd, dat is dus nog geen vier procent.

2 Reacties
Bernie2
Bernie21 dec. 2018 - 11:21

De duivel beware me als die allemaal tegelijkertijd gaan bimbammen zeg. Morgenochtend gaat mijn dorpspastoor ook weer aan de slag met zijn klokkenspel om de laatste drie lokale grijze kerkgangers Truus, Trien en Trijntje (en de rest van het dorp) wakker te schudden om naar zijn geprolongeerde voorstelling te komen kijken. Plaatselijke fauna waaronder de vogeltjes die naast de gewraakte assimilatieverlichting daar ook wel enige milieuvragen over hebben te stellen slaan, alarm. En de haan van Boer Jansen die plots wordt ingehaald... Niet het beieren, maar aandacht vanaf de kansel (of het zeepkistje in het Vondel- en Zuiderpark) voor het milieu, is sowieso goede zaak. Priesters en dominees moeten hun fans oproepen niet langer voor CDA, SGP, CU etc. te stemmen, maar voor clubs die er qua milieu wel toe doen. Ik denk dat Greenpeace deze gedachte ook van harte ondersteunt.

Xanadu
Xanadu1 dec. 2018 - 11:26

Volgens Kerkbalans zijn er nog ongeveer 4000 kerkgebouwen in gebruik.