Opvallend: Robert Cornelius oogt als een hipster uit 2013 ... Rage neemt absurde vormen aan
De selfie is het nieuwe Kodak-moment. Onder de meest bizarre omstandigheden (ongelukken, begrafenissen, rampen) nemen mensen de tijd om een foto van zichzelf te maken. De eerste die dat deed was de Amerikaan Robert Cornelius, zoon van Nederlandse immigranten. Hij maakte in 1839 een foto die wordt beschouwd als het oudste zelfportret met een camera.
In de zomer van 1839 vond de Fransman Daguerre de fotografie uit. Dat nieuws bereikte op 10 september de Verenigde Staten. Meteen gingen chemici en uitvinders, waaronder bijvoorbeeld bedenker van de seintaal Samuel Morse, aan de slag om zijn vinding te reproduceren. Door een van hen werd aan de chemicus Robert Cornelius, zoon van gefortuneerde lampenmaker die in 1783 vanuit Nederland naar de Amerika was geëmigreerd, gevraagd het procedé uit te voeren.
Cornelius maakte in oktober of november een zelfportret dat in de vergetelheid raakte en pas in 1975 opdook. Op de achterzijde staat: “The first light picture ever taken. 1839.”
Pas nu zien we dat het gaat om een zogeheten ‘selfie’, een fenomeen dat thans wild om zich heen grijpt dankzij social media. Vorige week raakte een vrouw in New York in opspraak omdat ze bij de Brooklyn Bridge een ‘selfie’ maakt met op de achtergrond een man die zelfmoord wilde plegen door van de brug te springen terwijl agenten hem proberen over te halen daar van af te zien. Het maakte een discussie los over – daar gaan we weer – hedendaags narcisme die onder meer het fenomeen selfies en begrafenissen blootlegde.
Op de Filipijnen hebben de autoriteiten ondertussen de richtlijn uitgevaardigd dat agenten geen selfies mogen maken in rampgebieden. Voor de NOS reden om te pogen een nieuwe trend los te maken: de SelfNie.