Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse Greenpeace-activisten op borgtocht vrij

  •  
20-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
greenpeace300_02.jpg
Nederlandse activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels woensdag voor de rechter, beiden zijn op borgtocht vrijgelaten
Woensdagochtend krijgen de Greenpeace-activisten Faiza Oulahsen en Mannes Ubels in Sint-Petersburg van de rechter te horen of ze op borgtocht vrij kunnen komen. Oulahsen’s zaak dient om 9 uur, later op de dag is Ubels aan de beurt.
Update 13.25 uur: Ook Mannes Ubels, de andere Nederlander die door Rusland werd vastgehouden na een Greenpeace-protest, is zojuist op borgtocht vrijgekomen.
Update 11.00 uur: De Nederlandse Greenpeace-activiste Faiza Oulahsen komt op borgtocht vrij, dat twitterde NOS-correspondent David Jan Godfroid zojuist vanuit de rechtbank.
RTEmagicC_greenpeace620_01.jpg
Eerder: Volgens NOS-correspondent David Jan Godfroid is de uitkomst van de zaak compleet onduidelijk. “Eerder deze week bepaalde de rechter dat een aantal buitenlanders en Russen op borgtocht kan vrijkomen, maar maandag bepaalde de rechtbank dat een Australische activist vast bleef zitten.”
Op 18 september werd het Greenpeace-schip Arctic Sunrise, met dertig opvarenden aan boord, door de Russische kustwacht geënterd. De activisten voerden actie tegen olieboringen van het Russische gasbedrijf Gazprom in het Noordpoolgebied.
Mochten Oulahsen en Ubels op borgtocht vrij kunnen komen, dan kan daar veel geld mee gemoeid zijn; mogelijk zelfs tienduizenden euro’s activist. Greenpeace probeert nu dat geld bijeen te krijgen.
NOS-correspondent David Jan Godfroid is ter plaatse. Volg hem op Twitter voor live updates. Hij meldde eerder ook al: “Het is vooralsnog onmogelijk te verklaren waarom Colin Russell (Australië) tot nu toe als enige wel verlenging voorarrest is opgelegd.” Negen niet-Russische opvarenden van het Greenpeace-schip Arctic Sunrise kregen dinsdag te horen dat ze de gevangenis in Sint-Petersburg op borgtocht mochten verlaten. Maandag kregen drie Russische opvarenden dat al te horen. Russell’s voorarrest is met drie maanden verlengd.
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

jaapvos
jaapvos20 nov. 2013 - 8:04

Onze 'terkpop' Willy en/of onze minister van Buitenlandse zaken Timmermans hebben hier niks mee te maken maar de dictator Poetin wil mooie winterspelen hebben waar Rusland goed mee wegkomt...... Maar het is geweldig nieuws voor de echte helden die niet als makke schapen in onze welvaart-/consumptiemaatschappij iedereen die anders denkt en/of doet dan hij/zij voor terrorist en/of linkse communist uit scheld. Zij zijn tenminste geen slaven van het 'grote geld' zoals menig vvd'er zijn principe's aanpast aan waar het geld te halen is......

Rootman
Rootman20 nov. 2013 - 8:04

Zie je wel! Gewoon een beetje beleefd doen...(dat heet 'diplomatiek'). Greenpeace in in 'aanvaring' gekomen met geopolitiek: De RF heeft territoriale claims op het zeer grote Siberische continentale plat. Gezien het gedonder met vele CIA gesponsorde NGOs in het verleden, die onder het mom van mensenrechten verdeeldheid zaaiden in de hoop tot 'regime change', wordt de in onze ogen wat overtrokken Russische reactie een stuk begrijpelijker: http://vineyardsaker.blogspot.nl/2013/11/greenpeace-vs-russia-relevant-context.html Om hier geen twijfel over te laten bestaan had Greenpeace beter simultaan ook wat VS platforms kunnen kiezen.

Spelchecker2
Spelchecker220 nov. 2013 - 8:04

Nu kunnen onze commando's tenminste direct naar Mail en hoeven ze niet meer om te reizen via Sint Petersburg!

Joop den Uil
Joop den Uil20 nov. 2013 - 8:04

dus alle koninklijke bezoeken, vriendschap, timmermans enz hebben niks uitgehaald ? no-cure-no-pay zou ik zeggen .

1 Reactie
lembeck
lembeck20 nov. 2013 - 8:04

Ik denk juist van wel. Natuurlijk zullen ze niet onmiddellijk na het bezoek van WA en Maxima de mensen vrij gaan laten, maar doen ze dat pas later. Liefst een paar weken. Anders valt het op en zit Poetin met gezichtsverlies en daar kan hij absoluut niet mee omgaan. Rekening houden met een megalomaniak is niet zo eenvoudig.

[verwijderd]
[verwijderd]20 nov. 2013 - 8:04

Greenpeace probeert nu dat geld bijeen te krijgen. Doe niet zo zielig. Ik denk dat GP nooit meer aktie tegen de Russen zal ondernemen. Hoop dat andere landen hiervan geleerd hebben.

1 Reactie
eeweew
eeweew20 nov. 2013 - 8:04

Is Greenpeace zo erg voor u dat het zelfs moet worden goedgekeurd dat de Russen de activisten vasthouden met aanklachten waar geen zak van klopt?