Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse gevangenen krijgen tablet in hun cel

  •  
19-04-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
6766376691_a4b79cedcd_z
Duizenden gedetineerden in Nederland krijgen een tablet om in hun cel cursussen te volgen, televisie te kijken en boodschappen te bestellen. Het plan om de gevangenen een tablet te geven komt van het ministerie van Veiligheid en Justitie.
Het AD schrijft dat de televisies die gevangenen nu in hun cel hebben gaan verdwijnen. Ook gaan de bibliotheken en de kassa’s in gevangeniswinkels dicht.
Het ministerie van Veiligheid en Justitie komt met de veranderingen omdat gevangenissen steeds moderner worden. Een woordvoerder zegt in het AD:
"We zijn al een paar jaar bezig om gedetineerden meer zelf te laten doen. In de samenleving wordt het belangrijker om zelfredzaam te zijn. Dat willen we ook gevangenen bijbrengen, onder meer door ze zelf hun bezoek in te laten plannen en boodschappen te laten bestellen."
Gevangenen kunnen niet vrij surfen op internet op hun nieuwe tablet, ze mogen alleen maar naar sites die van tevoren zijn goedgekeurd en waarop ze hun persoonlijke zaken kunnen regelen.
Ordinaire bezuiniging Volgens FNV-bestuurder Frans Carbo is de nieuwe maatregel niets meer dan een ordinaire bezuiniging. Tablets zijn nu eenmaal goedkoper dan personeel. Daarbij is zijn kritiek dat het niet goed is voor de veiligheid in de gevangenissen omdat het persoonlijke contact tussen gedetineerden en gevangenispersoneel verdwijnt.
Carbo vreest ook voor gedetineerden die door de softwarebeveiliging weten heen te breken en daardoor ‘moeiteloos criminele activiteiten kunnen ontplooien vanuit de cel.’
In Amerika wordt al getest met speciaal ontwikkelde ‘ gevangenistablets ‘. Critici roepen dat het een overbodige luxe is, maar voorstanders benadrukken juist dat gevangenen bijvoorbeeld meer gaan lezen dankzij de tablets. Dat ze afleiding hebben in hun cel en dat ze beter contact met hun familie kunnen onderhouden. Zie hier de reportage:

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.