Joop

Nederlandse formatie in België?

  •  
27-12-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
albertdewever.jpg
N-VA-leider Bart De Wever pleit voor uitsluiten koning Albert II bij kabinetsformatie ... Pleidooi volgt op kersttoespraak vorst
Bart De Wever, voorman van de Vlaamse nationalistische partij N-VA, wil het voorbeeld van Nederland volgen en de Belgische koning Albert II uitsluiten bij de kabinetsformatie. Zijn kritiek volgt op de kersttoespraak van de koning, waarin hij fel uithaalde naar populistische politici. Volgens De Wever vult de vorst zijn rol te politiek in en moet hij daarom buiten spel gezet worden.
De vorst zei onder meer:
Altijd zoeken ze zondebokken, ofwel zijn het de vreemdelingen, ofwel landgenoten uit een ander landsdeel.
Hoewel de koning geen namen noemde, verwees hij hiermee volgens Belgische media naar de populistische partij N-VA. De toespraak van de koning is ook premier Elio di Rupo op kritiek komen te staan. De regering heeft de toespraak namelijk van te voren goedgekeurd. 
In het radioprogramma De Ochtend zei De Wever de koning nu uit te willen sluiten bij de kabinetsformatie:
We moeten de rol van de koning op een andere manier regelen: hij mag niet aan politiek doen, zo kunnen we hem tegen zichzelf beschermen. Ik wil de regels volgen zolang ze bestaan, maar nu ben ik vragende partij om ze te veranderen. Als de anderen de rol van de koning nog steeds prima vinden, dan moeten ze dat vandaag zeggen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (2)

lancelot2
lancelot227 dec. 2012 - 10:40

Bart de Wever is NU king van Antwerpen. En wanneer in 2014 aldaar verkiezingen zijn word deze de king van België. Is het problemo met Albert ook opgelost. Let maar op!!

aprayerforsaintfrancis
aprayerforsaintfrancis27 dec. 2012 - 10:40

Eerst moet de N-VA in 2014 groot winnen op landelijke niveau. Een tijdje geleden was ik een paar dagen in Vlaanderen. Ik raakte in gesprek met een paar lokalen. Ze zien de Nv-A wel zitten in hun gemeentes maar niet echt op landelijk niveau met name in hun parliament. Zo gek zijn ze nog niet: bijna niemand in België op dit moment wil het land op een dag in twee delen met name Wallonië en Vlaanderen zien komen als de N-VA eventueel hun zin zal krijgen!