Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse firma's vestigen arbeidsmigranten in 'mensonwaardige' woningen, Duitsland doet inval

  •  
13-12-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1745 keer bekeken
  •  
jonas-augustin-YS8nnzSmans-unsplash

Duitse autoriteiten hebben maandagavond invallen gedaan in woningen aan het Duitse grensgebied met Nederland waar arbeidsmigranten zijn gevestigd door Nederlandse en Poolse bedrijven. Sommige woningen zijn geruimd omdat het levensgevaarlijk was om er te verblijven of omdat er geen verwarming was.

Bedrijven in de Nederlandse vleesindustrie en Poolse bedrijven in de logistiek en bouw hebben zo’n zeventig Roemeense en Poolse arbeiders gehuisvest in woningen aan de Duitse grens bij Roermond en Venlo. De uitzendkrachten bleken allemaal werkzaam te zijn in Nederland.

De controleactie betreft uitzendbureaus die hun medewerkers uitbuiten en in ‘mensonwaardige’ onderkomens huisvesten waar arbeiders enorm hoge huren voor betalen. Dat meldt minister Josef Laumann van sociale zaken van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen (NRW). 

Een grote groep Duitse politieagenten viel zes wooncomplexen in Nettetal en Brüggen binnen. Daarbij werd ontdekt dat drie onderkomens in Nettetal zodanig in slechte toestand verkeerde dat de bewoners levensgevaar liepen. Zo waren er geen maatregelen tegen brand genomen en waren er geen reddingswegen. De woningen werden direct geruimd. 

De arbeidsmigranten lieten weten dat ze 90 euro per week betalen aan een bed, dat in een kamer staat waar twee of meer personen verblijven. Volgens de Duitse autoriteiten kopen bedrijven die in Nederland werkzaam zijn in het Duitse grensgebied goedkope woningen en wooncomplexen waar arbeidsmigranten tegen extreem hoge huurprijzen wonen. Deze arbeidsmigranten, die afkomstig zijn uit Oost- en Zuidoost-Europa, worden vaak valse beloftes gedaan waarna ze in omstreden woningen gehuisvest worden. 

Het is de vierde grote controleactie die heeft plaatsgevonden. De ministeries van sociale zaken en woningbouw van NRW, de European Labour Authority ELA en Poolse en Roemeense instanties hebben eraan deelgenomen. 

Cc foto: Jonas Augustin

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (34)

RoepToeter
RoepToeter14 dec. 2022 - 16:13

De rijke helft van Nederland is werkelijk niets te dol om die ander (de arbeider) uit te buiten. En daarbij maken ze uiteraard ook gretig gebruik van vrij verkeer van arbeid dat de EU te bieden heeft. En de EU elite in Brussel kijkt weg van dit al zeer lang bekende probleem. De diepe zakken moeten immers gevuld en de kloof tussen rijk en arm daartoe groter.

amarissimo
amarissimo14 dec. 2022 - 11:46

Bestuurders en iedereen die hier willens en (had kunnen) wetens aan mee werken mogen persoonlijk aangeklaagd worden voor medeplichtigheid aan uitbuiting en mensenhandel wat mij betreft

Flix
Flix14 dec. 2022 - 9:45

Er zal binnenkort wel weer vanuit den Haag en Brussel keiharde actie ondernomen worden om deze mens onterende toestanden op te lossen "want dit moeten we niet willen".Dit lulverhaal word al 20 jaar zo verkocht en er veranderd maar nix. Want elk jaar dat er nix verandert maakt het schorum wat geld verdiend aan deze mensen vette winst , dan hebben we over miljarden per jaar in Europa. Want het gebeurt niet enkel in Nederland. Sprak verleden week een man uit kirchizië, hij reed voor60,- US Dollar per dag voor een Duits bedrijf met een Letse auto met een Nederlandse oplegger. Zo,n man mag zelf z,n visum kosten betalen om zich in Europa uit te laten knijpen en dan word ook nog een $1000,- borg van z,n "salaris" ingehouden voor eventuele boetes of schades die kunnen gebeuren.

Gio Servas
Gio Servas14 dec. 2022 - 8:44

Het uitbuiten van goedkope krachten is natuurlijk HET paradepaardje van de EU. Ondernemers kunnen goedkoop aan krachten komen, landen waar deze vandaan komen krijgen meestal veel geld van de EU wat dan weer betaald wordt door de belastingen van de rijkere landen waardoor eigenlijk dit geld doorgesluist wordt naar een kleine groep mensen en als dit dan bekend wordt, doet men even alsof het heel erg is, om even later gewoon weer verder te kunnen gaan.

1 Reactie
r v b
r v b14 dec. 2022 - 17:02

Het is vooral het paradepaardje van bedrijven, de EU probeert het juist tegen te gaan dat mensen uitgebuit worden. De verhoging van het minimumloon kwam ook vanuit de EU, niet vanuit het eeuwig uitbuitende bedrijfsleven.

Radio-Head
Radio-Head14 dec. 2022 - 8:35

Er zijn ook `nog´ steeds wat mentaal gekneusden die denken dat arbeidsmigranten alleen in in dit soort duurbetaalde kraakpanden wonen, dat is natuurlijk niet zo, dat zou een sprookje zijn, nee het is tegenwoordig heel normaal dat ze ergens aan de randen van agglomeraties in tentjes bivakeren, wie wil dat nu niet. https://www.ad.nl/video/productie/buitenslapers-in-de-vrieskou-worden-van-straat-opgehaald-345358 Ga ook maar eens voor de `aardigheid´ achter een laadstation voor electrische auto,s kijken, daar vind je de hopen stront van chauffeurs uit de Oostblok die een maandje of drie in vrachtwagen worden gepropt, voordat ze weer ééns naar moeder de vrouw en de kids kunnen. ~Doctrines~ Kahlil Gibran "Vele doctrines zijn als een vensterraam. We zien de waarheid erdoor maar het scheidt ons van die waarheid." "The false Mirror" Rene Margritte https://www.wikiart.org/en/rene-magritte/the-false-mirror-1928 Fijne dag.

Paul Spijkers
Paul Spijkers14 dec. 2022 - 0:48

Heerlijk die open grenzen en vrije markt. Arbeiders en lagere lagen van de bevolking verdeelt. Waarde van arbeiders vlees goedkoper. Gelijkheid en sociaal model kaduuk. Diensten en rechten steeds meer alleen voor degenen die het prive kunnen betalen.

vdbemt
vdbemt13 dec. 2022 - 21:07

Weinig anders dan Quatar. Het is dan ook vanuit hetzelfde motief: kapitalisme. De waarde van het geld boven al het andere.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 19:48

Maar dat was toch het hele idee van de EU om de burgers maximaal uit te buiten ten behoeve van het bedrijfsleven? Zo kunnen de lonen in Nederland lekker laag blijven en kunnen de aandeelhouders weer de kassa horen rinkelen.

11 Reacties
Zandb
Zandb14 dec. 2022 - 6:56

Ontheemde Maar waarom wordt er dan toch, zoals in dit geval, opgetreden?

Y-Line
Y-Line14 dec. 2022 - 6:58

Doet me een beetje denken aan al die lui die ons proberen te gaslighten door te roepen dat statushouders de oplossing voor de krappe arbeidsmarkt zijn..

Kira68
Kira6814 dec. 2022 - 9:06

@Zandb de Duitsers grijpen in niet Nederland.

Flix
Flix14 dec. 2022 - 10:01

Zandb . Druppel en gloeiende plaat?. Y-line. Zolang de werkgever de keuze heeft tussen Nederlands minimum loon betalen aan een statushouder of een fooi voor een migrant werker is er geen werk voor de statushouder. Vervolgens wordt er dan wel geroeptoeterd dat de statushouder te lui is om te werken , hier heeft de laag opgeleide Nederlander trouwes ook mee te maken .

vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 11:06

@Y-line. Ik weet niet of ik je goed begrijp. Ik weet niet of je doorhebt dat hier inderdaad arbeidsmigranten ingezet worden omdat er hier tekorten aan arbeidskrachten zijn. Dat is in de hele tuinbouw het geval. Die arbeidskrachten mogen wel hun business instandhouden voor een schijtloon. Maar ze moeten dan natuurlijk niet om fatsoenlijke woonruimte gaan lopen zeuren. En al helemaal niet in de buurt.

LaBou
LaBou 14 dec. 2022 - 12:18

En wat is dan de (althans volgens ylijn) de enige echte oplossing. Dit soort reacties heeft verdacht veel weg van de door ylijn vermaledijde opmerkingen van het door hem verafschuwde sociale links.

Y-Line
Y-Line14 dec. 2022 - 13:07

@vdbemt 'Maar ze moeten dan natuurlijk niet om fatsoenlijke woonruimte gaan lopen zeuren. En al helemaal niet in de buurt. ' Ze wonen al bij mij in de buurt gap.

Y-Line
Y-Line14 dec. 2022 - 13:07

@flix Kolder, er zitten bepaalde groepen al 20 jaar in de bijstand.

Ontheemde
Ontheemde14 dec. 2022 - 20:37

LaBou Er is geen sociaal links er is zelfs geen links

LaBou
LaBou 15 dec. 2022 - 9:47

Ontheemde, voor diverse reageerders hier is bijna alles links van pvv en consorten te benoemen als links en dat geldt bij die figuren zélfs voor de vvd. En zodra die partijen ook nog geld willen vrijmaken voor de ondersteuning van mensen die het beduidend minder hebben worden die partijen zelfs socialistisch danwel extreemlinks. En dát, vinden deze reaguurders, moet te vuur en te zwaard bestreden worden. En daarbij mag je zelfs overdrijven of regelrechte onwaarheden verkondigen.

vdbemt
vdbemt19 dec. 2022 - 15:22

@Y-line. Dat is dan omdat er in jouw omgeving veel vraag naar ze is. Wonen ze bij jou in de buurt wél een beetje fatsoenlijk? Of ook opgestapeld. En zijn ze, behalve dat ze op de werkplek hard hun best mogen doen, in hun vrije tijd ook nog welkom?

Olav Meijer
Olav Meijer13 dec. 2022 - 16:35

Dit soort schrikbarende en weerzinwekkende uitbuiting, zonder enige "Rücksicht" met betrekking tot de levensomstandigheden van de arbeidsmigranten, is m.i. een uitvloeisel van de barre neoliberale politiek die de laatste decennia is doorgedrukt.

3 Reacties
FelixFlex
FelixFlex14 dec. 2022 - 4:22

Mede mogelijk gemaakt door het volstrekt ontbreken van toezicht hierop. Elke gemeente weet waar arbeidamigranten zijn gehuisvest. Hoe moeilijk is het dan om regelmatig controles uit te vieren en de boel te sluiten en boetes uitdelen aan huurbazen als eea niet klopt?

vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 11:10

@Felix. Dat blijkt heel moelijk te zijn. In het bollengebied in ZD-Holland is hetzelfde aan de hand. De arbeidsmigranten ouden daar de economie overeind. Maar ze daar fatsoenlijk onderdak geven, of een woning, dat is er niet bij. Daar wordt tegengestemd. En de burgemeester(s) erkennen dat.

vdbemt
vdbemt19 dec. 2022 - 15:24

'ouden' = houden

Joop  den Uil
Joop den Uil13 dec. 2022 - 16:25

migranten, arbeid, vluchteling, status .... dat alles is puur commercieel. Ga daar dan ook naar handelen.

2 Reacties
Zandb
Zandb14 dec. 2022 - 7:00

Joop Vraagje: Als 'vluchteling zijn' een kwestie van commercieel handelen is, hoe benoem je dat dan, wanneer mensen bijvoorbeeld door oorlogen worden gedwongen huis en haard te verlaten?

vdbemt
vdbemt14 dec. 2022 - 11:13

Dat is nou precies wat hier gebeurt. Veel mensen in 1 hok, tegen een hoge huur, dat verdient lekker. Wat te denken van fatsoenlijk loon, van fatsoenlijke woonruimte? Gewoon menselijke basisrechten?

Dehnus
Dehnus13 dec. 2022 - 16:20

Tja, dat heet in het calvinistische Nederland:Goed ondernemenschap! Hoe durven die Duitsers! Nog even en ze moeten ze nog netjes behandelen ook! Dat heeft de heer echt niet zo bedoeld hoor!

3 Reacties
PVDB2
PVDB213 dec. 2022 - 18:24

Dat noemen we de VOC-mentaliteit. Alleen gelukkig nog zonder moorden van inheemsen om te kunnen komen aan kostbare specerijen die we in westen weer voor veel centjes konden verkopen. Zo laag mogelijke kosten, zo hoog mogelijke winst. Voor de bedrijfseigenaar leuk en ook bij internationale bedrijven, de aandeelhouders. Voor sommige christenen zijn de tien geboden heilig. Tot er geld te verdienen valt. Gelukkig hoeven we hier ook geen stadions te bouwen. Er zullen altijd mensen zijn die mensen in zwakke posities uitbuiten. Of het nu de legaal verblijvende of illegaal verblijvende mensen betreft. Zeker de laatste groep. Goedkoop en makkelijk. Dan is er een machtpositie.

Ontheemde
Ontheemde13 dec. 2022 - 21:20

Denk je dat landen zonder calvinisme of voc-mentaliteit heilige heertjes zijn? Uitbuiterij is niet een typisch Nederlands trekje. het gebeurt overal ter wereld het ene land nog erger dan het andere. Het is een systeem. gepropageerd door de heren van the Chicago school dat in principe teruggrijpt op de uitbuiting van de industriële revolutie en het middeleeuws feodalisme naar het Romeins libertairisme (die laatste is mijn eigen hypothese overigens, dat het Romeinse rijk libertair was) . Als je dit op de Nederlandse cultuur afschuift dan ontken je de realiteit van de EU en de huidige staat van de wereld in het algemeen. Want dit gebeurt overal.

r v b
r v b14 dec. 2022 - 17:06

@pvdb2: tegenwoordig wordt er niet gemoord, er wordt gewoon terug de zee op geduwd tot de bootjes zinken, en dan krijgen de slachtoffers de schuld van het gesloten grenzenbeleid.

Radio-Head
Radio-Head13 dec. 2022 - 16:05

De huidige slavernij en mensenhandel, heeft hulp gekregen met het openen van de grenzen, moesten we ze eeuwen geleden nog halen en vervoeren, nu komen ze op eigen gelegenheid, vaak met ware doodsverachting wacht hun uitbuiting of de sex industrie. Dit bovenstaande speelt net als onze zwarte ammoniak Oreo koekjes al jaren en jaren en jaren, en gebeurt met medeweten en gedogen door onze Overheid. Nog wat `dingetjes´ zijn de toename van daklozen, ontbijt pakketten van het Rode Kruis voor scholieren, de Buurthuizen van het Leger des Heils waar men aan de energie armoede kan ontkomen, en de voedselbankrijen met soms twee uur wachttijd in de kou. Fijn is het om te weten dat de winsten van het Groot Kapitaal via schimmige constructies onbestraft of te weinig belast over de plinten kan blijven klotsen. The Ghost of Tom Joad (with lyrics) - Bruce Springsteen and Tom Morello https://www.youtube.com/watch?v=-KUiTQPAwYQ "Tom said "Mom, wherever there's a cop beating a guy Wherever a hungry newborn baby cries Where there's a fight against the blood and hatred in the air Look for me Mom I'll be there Wherever there's somebody fighting for a place to stand Or decent job or a helping hand Wherever somebody's struggling to be free Look in their eyes Mom you'll see me."

2 Reacties
Backtobasics
Backtobasics13 dec. 2022 - 17:02

Zolang Rutte met zijn VVD hier aan de knoppen zit, kunnen de gluiperige Zuid-As "financials" (zoals ze zichzelf zo mooi noemen) rustig doorgaan met hun schimmige geldschuiverij waar de leek niets van begrijpt , maar wat vaak in de praktijk gewoon neerkomt op o.a. publiek geld wegsluisen naar private partijen ...........en hoor je over een tijdje wel weer in het nieuws dat de ongelijkheid "weer" verder is toegenomen.............vreemd he?

stokkickhuysen
stokkickhuysen14 dec. 2022 - 15:39

'het openen van de grenzen, moesten we ze eeuwen geleden nog halen en vervoeren, nu komen ze op eigen gelegenheid, vaak met ware doodsverachting ' Dat verachten van de dood wordt toch veroorzaakt door gesloten grenzen?