Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse firma’s in grootste btw-fraude ooit

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
163 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-10-24-om-09.39.29
Nederlandse bedrijven maakten deel uit van fraudenetwerken die waarschijnlijk terroristische organisaties hebben gefinancierd. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma ZEMBLA. Het gaat om de grootste btw-fraude die ooit heeft plaatsgevonden. De netwerken maakten miljarden euro’s buit door te handelen in CO2-certificaten en de btw niet af te dragen. Het Duitse Openbaar Ministerie bevestigt tegenover ZEMBLA dat er “talrijke aanwijzingen zijn voor de financiering van terrorisme”. Het Italiaanse OM laat weten dat documenten van de fraudeurs zijn gevonden in ‘de grot van Bin Laden’. Richard Ainsworth, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Boston stelt vast: “We weten zeker dat terroristen hierbij betrokken zijn.” Staatssecretaris Wiebes van Financiën: “Dat is beangstigend.”
In 2010 vinden Amerikaanse elitetroepen vlakbij de schuilplaats waar later Osama bin Laden werd gedood, documenten die leiden naar een crimineel netwerk dat in Italië één miljard euro aan btw heeft gestolen via de handel met CO2-certificaten. De vondst van de Amerikanen wordt door het Openbaar Ministerie in Milaan aan ZEMBLA bevestigd. ZEMBLA heeft de transactiegegevens van verschillende Nederlandse bedrijven onderzocht. Daaruit blijkt dat onder meer het Haagse bedrijf EcoDutch Carbon onderdeel was van dit criminele netwerk.
Terreurfinanciering Het Duitse Openbaar Ministerie in Keulen bevestigt tegenover ZEMBLA dat er in een ander netwerk waar met CO2-certificaten gefraudeerd werd ook aanwijzingen zijn voor terreurfinanciering. Officier van Justitie Daniel Vollmert kan niet verder ingaan op de verdenkingen: “Dat zou onze verdere onderzoeken naar deze groep nationaal en internationaal in gevaar kunnen brengen.” Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat onder meer VDL Duty Free Wholesale uit Numansdorp betrokken was bij dit fraudenetwerk.
De eigenaren van de Nederlandse firma’s ontkennen betrokkenheid bij de fraude. Financieel expert Marius Frunza en hoogleraar Richard Ainsworth hebben op verzoek van ZEMBLA de transactiegegevens onderzocht en stellen dat de bedrijven willens en wetens hebben meegewerkt aan de fraude: “Ze zijn essentieel. Ze werkten in een netwerk met illegale transacties”, aldus Frunza.
Nederlandse bedrijven Het Openbaar Ministerie gaat niet in op vragen van ZEMBLA over EcoDutch Carbon en VDL Duty Free Wholesale. Wel laat het OM weten: “In de BTW carrousels die wij in onderzoek hebben, hebben we geen zicht op geldstromen van personen of bedrijven in Nederland richting terroristische organisaties.” Staatssecretaris Wiebes van Financiën zei twee weken geleden in de Tweede Kamer over de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven in btw-fraudenetwerken: “Ik sluit niet uit dat er ook voorbeelden zijn waar ook Nederland verdenkingen heeft. Maar daar heb ik geen lijstje van.”
Ideale schuilplaats In 2009 blokkeert de overheid de mogelijkheid om in de CO2-handel met Nederlands belastinggeld te frauderen. Vanaf dat moment gaan criminele netwerken Nederland gebruiken om frauduleuze transacties met CO2-certificaten te camoufleren, zegt Richard Ainsworth (Boston University): “Daarmee los je de fraude niet op. Er komen juist meer fraudeurs naar jouw land dan anders het geval zou zijn geweest.” Redmar Wolf, hoogleraar belastingrecht aan de Vrije Universiteit komt tot dezelfde conclusie: “Dan zie je dus dat Nederland een goed land is om die stromen doorheen te leiden.” Volgens de deskundigen werd Nederland hierdoor een ideale schuilplaats voor fraudeurs in de CO2 handel. Uit het onderzoek van ZEMBLA blijkt dat bedrijven zoals EcoDutch Carbon en VDL Duty Free Wholesale vooral na de Nederlandse maatregelen actief werden in de criminele netwerken.
De fraude met CO2-certificaten is de grootste btw-fraude in de geschiedenis. Internationale netwerken maken in de periode 2008 tot 2011 tussen de 5 en 10 miljard euro buit door de verplichte btw niet af te dragen. Deskundigen zeggen in ZEMBLA dat naast criminele groeperingen ook jihadisten in dit soort fraudenetwerken actief zijn.
Frauderen voor de jihad – Maandag 24 oktober 2016 om 21:00 uur bij de VARA op NPO 2
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.