Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

China klaar om Oceanië in te lijven

Nieuwe overeenkomst betekent grote machtsuitbreiding in gebied
Joop

Nederlandse firma’s in grootste btw-fraude ooit

  •  
24-10-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
Schermafbeelding-2016-10-24-om-09.39.29
Nederlandse bedrijven maakten deel uit van fraudenetwerken die waarschijnlijk terroristische organisaties hebben gefinancierd. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma ZEMBLA. Het gaat om de grootste btw-fraude die ooit heeft plaatsgevonden. De netwerken maakten miljarden euro’s buit door te handelen in CO2-certificaten en de btw niet af te dragen. Het Duitse Openbaar Ministerie bevestigt tegenover ZEMBLA dat er “talrijke aanwijzingen zijn voor de financiering van terrorisme”. Het Italiaanse OM laat weten dat documenten van de fraudeurs zijn gevonden in ‘de grot van Bin Laden’. Richard Ainsworth, hoogleraar belastingrecht aan de Universiteit van Boston stelt vast: “We weten zeker dat terroristen hierbij betrokken zijn.” Staatssecretaris Wiebes van Financiën: “Dat is beangstigend.”
In 2010 vinden Amerikaanse elitetroepen vlakbij de schuilplaats waar later Osama bin Laden werd gedood, documenten die leiden naar een crimineel netwerk dat in Italië één miljard euro aan btw heeft gestolen via de handel met CO2-certificaten. De vondst van de Amerikanen wordt door het Openbaar Ministerie in Milaan aan ZEMBLA bevestigd. ZEMBLA heeft de transactiegegevens van verschillende Nederlandse bedrijven onderzocht. Daaruit blijkt dat onder meer het Haagse bedrijf EcoDutch Carbon onderdeel was van dit criminele netwerk.
Terreurfinanciering Het Duitse Openbaar Ministerie in Keulen bevestigt tegenover ZEMBLA dat er in een ander netwerk waar met CO2-certificaten gefraudeerd werd ook aanwijzingen zijn voor terreurfinanciering. Officier van Justitie Daniel Vollmert kan niet verder ingaan op de verdenkingen: “Dat zou onze verdere onderzoeken naar deze groep nationaal en internationaal in gevaar kunnen brengen.” Uit onderzoek van ZEMBLA blijkt dat onder meer VDL Duty Free Wholesale uit Numansdorp betrokken was bij dit fraudenetwerk.
De eigenaren van de Nederlandse firma’s ontkennen betrokkenheid bij de fraude. Financieel expert Marius Frunza en hoogleraar Richard Ainsworth hebben op verzoek van ZEMBLA de transactiegegevens onderzocht en stellen dat de bedrijven willens en wetens hebben meegewerkt aan de fraude: “Ze zijn essentieel. Ze werkten in een netwerk met illegale transacties”, aldus Frunza.
Nederlandse bedrijven Het Openbaar Ministerie gaat niet in op vragen van ZEMBLA over EcoDutch Carbon en VDL Duty Free Wholesale. Wel laat het OM weten: “In de BTW carrousels die wij in onderzoek hebben, hebben we geen zicht op geldstromen van personen of bedrijven in Nederland richting terroristische organisaties.” Staatssecretaris Wiebes van Financiën zei twee weken geleden in de Tweede Kamer over de betrokkenheid van Nederlandse bedrijven in btw-fraudenetwerken: “Ik sluit niet uit dat er ook voorbeelden zijn waar ook Nederland verdenkingen heeft. Maar daar heb ik geen lijstje van.”
Ideale schuilplaats In 2009 blokkeert de overheid de mogelijkheid om in de CO2-handel met Nederlands belastinggeld te frauderen. Vanaf dat moment gaan criminele netwerken Nederland gebruiken om frauduleuze transacties met CO2-certificaten te camoufleren, zegt Richard Ainsworth (Boston University): “Daarmee los je de fraude niet op. Er komen juist meer fraudeurs naar jouw land dan anders het geval zou zijn geweest.” Redmar Wolf, hoogleraar belastingrecht aan de Vrije Universiteit komt tot dezelfde conclusie: “Dan zie je dus dat Nederland een goed land is om die stromen doorheen te leiden.” Volgens de deskundigen werd Nederland hierdoor een ideale schuilplaats voor fraudeurs in de CO2 handel. Uit het onderzoek van ZEMBLA blijkt dat bedrijven zoals EcoDutch Carbon en VDL Duty Free Wholesale vooral na de Nederlandse maatregelen actief werden in de criminele netwerken.
De fraude met CO2-certificaten is de grootste btw-fraude in de geschiedenis. Internationale netwerken maken in de periode 2008 tot 2011 tussen de 5 en 10 miljard euro buit door de verplichte btw niet af te dragen. Deskundigen zeggen in ZEMBLA dat naast criminele groeperingen ook jihadisten in dit soort fraudenetwerken actief zijn.
Frauderen voor de jihad – Maandag 24 oktober 2016 om 21:00 uur bij de VARA op NPO 2

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (23)

Phil2
Phil225 okt. 2016 - 19:28

Er zouden honderden misgelopen miljarden gemoeid zijn met BTW fraude in z'n algemeenheid in de EU. Van de week herlas ik ook nog eens Brenninkmeijers commentaar over de miljardenverspillng met "geld op zoek naar projecten" (i.p.v. andersom) in de EU, waar parlementariërs nauwelijks in geinteresseerd zijn. Ik word altijd een beetje triest van de hele EU.

Dewik2
Dewik225 okt. 2016 - 8:24

dit lijkt me 1000 x belangrijker en chokerender dan 4 artikelen over zwarte piet. Prioriteiten van Joop :-)

gilles2
gilles225 okt. 2016 - 7:25

Wat de vrijhandelszone EU al niet mogelijk maakt. Het is natuurlijk godsonmogelijk na te gaan of bedrijven in b.v. Z Italië, Roemenië of Bulgarije echt bestaan.

Frank Lenssen2
Frank Lenssen224 okt. 2016 - 20:06

Mensen die VVD, CDA, PvdA, D66, of PVV stemden, mogen zich rustig eens achter de oren krabben, en zelfonderzoek doen (heb ik thans nog, of eigenlijk ooit, een geweten (gehad)?) De vrije (dolgedraaide) markten en de hebzucht maken uiteindelijk alles kapot. En als je niet goed oplet werk je nog mee aan terrorisme ook. En maar schelden op moslims, vluchtelingen, en gewone migranten (die pikken onze banen en onze dochters in!). Eigen schuld, dikke bult, domme spitsburgers.

1 Reactie
Jo4Hanna
Jo4Hanna25 okt. 2016 - 6:34

Wat maakt 't nog cynischer mijnheer Lenssen - het zóveelste miljarden schandaal - is dat de VVD belastingdienst + het totale falen van Justitie - álle verantwoordelijkheden dumpt met verstikkende, onredelijke en onrealistische fraude-wetgeving op burgers OF op medewerkers van alle diensten zélf. Geen wonder dat niemand meer wil werken bij de belastingdienst e/o Wiebes + voorgangers met zijn lijstjes & verkrampte blokkades. Aan het einde van elk lied wordt er geen énkele verantwoordelijkheid genomen door falende partijen, politici hier of in Europa waarmee elke fraude wordt gecreeerd - tenenkrommend. Hoe zit dat met de wapenlobby-netwerken en de Nederlandse VVD neo-liberale-export van wapens naar oorlogsregimes en het terrorisme? Wie/of is toezichthouder - Koning & Staat? Klaas Knot? Het ministerie van Veiligheid (?) & Justitie? Donald Tusk?

rbakels
rbakels24 okt. 2016 - 18:57

Hier lopen twee problemen door elkaar. De CO2 handel.is de natte droom van dolgedraaide milieu-economen die hun vak belachelijk maken door te verzuimen de vele gevaren van marktfalen te signaleren. Dat er vervolgens geknoeid wordt is vers 2. Dat je kon verwachten.

thunderbird2
thunderbird224 okt. 2016 - 17:17

VDL duty free wholesale. Humor kun je ze niet ontzeggen ? Doet me denken aan de tijd van het RSV schandaal met de mmwops bv. Mmwops ? Making money while other people sleep.

kapitanlaipose
kapitanlaipose24 okt. 2016 - 17:17

Ik vind het raar dat Wilders nog niet gereageerd heeft om deze moslim ondernemers en hun hulp aan terrorisme aan te pakken. Hier moeten toch Kamervragen van komen?

2 Reacties
rbakels
rbakels24 okt. 2016 - 18:52

Kamervragen omdat Wilders verzuimt te reageren? Veel gekker moet het niet worden!

thunderbird2
thunderbird224 okt. 2016 - 19:20

Jij weet meer ?

thunderbird2
thunderbird224 okt. 2016 - 14:03

VDL duty free wholesale. Humor kun je ze niet ontzeggen ;-) Doet me denken aan de tijd van het RSV schandaal met de mmwops bv. Mmwops ? Making money while other people sleep.

Stroompie
Stroompie24 okt. 2016 - 12:44

Mensen vergeten hier blijkbaar snel dat ons BTW-stelsel gebaseerd is op Europese regelgeving. En doordat bedrijven (onterecht gemaakte) kosten direct kunnen terugvragen (voordat ze belasting betalen) is het enorm makkelijk op grote schaal te misbruiken. Aangezien de bedrijven grensoverschrijdend opereren, in dit geval zelfs niet eens fysiek goederen over de grens hoeven te sturen aangezien ze rechten verkopen en bestuurd worden door katvangers is het enorm moeilijk om de echte masterminds te pakken te krijgen. Er wordt veel gedaan om carrouselfraude tegen te gaan, maar eigenlijk is het onbegonnen werk aangezien je er meestal pas achteraf achter komt. En dan is de vogel al gevlogen. In de toekomst zal dit alleen nog maar erger worden, aangezien een groen en competitief belastingstelsel betekent dat men vol gaat inzetten op BTW, terwijl andere belastingen verlaagd worden.

2 Reacties
Piet de Geus
Piet de Geus25 okt. 2016 - 0:03

"Mensen vergeten hier blijkbaar snel dat ons BTW-stelsel gebaseerd is op Europese regelgeving." Of zouden mensen beter weten? Ook bij levering buiten de EU kan het nultarief worden toegepast.

gilles2
gilles225 okt. 2016 - 7:27

Het lijkt me net zoiets als het oprukken van de Z Italiaanse maffia richting NW Europa. De heilige vier vrijheden, waar de Britten de buik vol van hebben.

Martin007
Martin00724 okt. 2016 - 12:03

In 2012 stemde 83 % van de kiezers op een partij die de overheid min of meer op non actief wil zetten en het bedrijfsleven volledig de ruimte wil geven. Mag je nu de conclusie trekken dat de Nederlandse bevolking dit helemaal zelf in de hand werkt en er DUS voorstander van is? Ik denk van wel. Ze zien het al 35 jaar gebeuren en blijven gewoon op dezelfde partijen stemmen als 35 jaar geleden. Alleen als zij ZELF stevig te grazen worden genomen (pensioenen, eigen risico, huren, hogere pensioenleeftijd), dan is het huis te klein.

1 Reactie
Piet de Geus
Piet de Geus25 okt. 2016 - 0:08

"In 2012 stemde 83 % van de kiezers op een partij die de overheid min of meer op non actief wil zetten en het bedrijfsleven volledig de ruimte wil geven." Beter opletten. Die frauderende bedrijven kozen juist voor Nederland omdat de overheid de mogelijkheid om in de CO2-handel met Nederlands belastinggeld te frauderen in 2009 heeft geblokkeerd. Dat is het tegendeel van de overheid op non-actief zetten en het bedrijfsleven volledig de ruimte willen geven. "Mag je nu de conclusie trekken dat de Nederlandse bevolking dit helemaal zelf in de hand werkt en er DUS voorstander van is?" Dus als jouw regelgeving zoveel strenger is dan die van de rest dat er misbruik van je land wordt gemaakt om een schijn van onschuld te verwerven, dan heeft de bevolking dat in de hand gewerkt en is er ook nog eens voorstander van? Je hebt werkelijk geen idee wat je allemaal uitkraamt.

Spinazieduiker
Spinazieduiker24 okt. 2016 - 11:31

Wat een giller.Rechts nederland, pompt ons al jaren vol met moslimhaat en nu blijkt dat ze het terrorisme mede financieren.Bij het frauderen wordt niet op terrorisme bezuinigd.

2 Reacties
rbakels
rbakels24 okt. 2016 - 19:04

De aanduidingen links en rechts slaan op sociaal-economische opvattongen. Daarin ben ik rechts maar ik HOUD van moslims dus zal menik wel links vinden.

Spinazieduiker
Spinazieduiker25 okt. 2016 - 9:27

@gibby Kunt u niet beter? De feiten liggen er. 1)rechts is frauduleus,al het rechts! 2)het terrorisme wordt er door gefinancierd. 3)de moslimhaat,het nieuwe anti-semitisme, wordt door terroristisch rechts in de samenleving gepompt. Ergo: rechts is terroristisch,vanwege eigenbelang. PS,ad hominems in de bagger geen stijl bewoordingen,glijden van mij af. Tot zover.

Hallozeg
Hallozeg24 okt. 2016 - 9:28

In het land van de blinden is eenoog koning. De grenzeloze naïviteit, in combinatie met gebrek aan transparantie en controle, kosten de burger geld veel geld, van misbruik PGB-budgetten tot zoals in dit geval BTW fraude met CO2 certificaten en alles wat er tussen zit. De doorgeslagen privatisering van de overheid maakt misbruik van publieke gelden alleen maar makkelijker. Waar zijn de sociaal democratische principes gebleven? Srry, die hebben we overboord gekieperd om het bedrijfsleven te sponsoren en onze eigen zakken te vullen. Politiek als vehikel voor de grote bedrijven van links tot rechts! En de gewone burger die is dom en wordt niet meer gehoord want dat heet tegenwoordig onderbuikgevoelens als je het oorspronkelijke fundament van de sociaal democratie serieus neemt. En waar belanden al die zogenaamde sociaal democraten als ze de politiek verlaten meneer Wim Kok of meneer Marcel van Dam? Op een hele grote berg met geld en in het geval van Marcel van Dam op een landgoed van 50 hectare waar hij een soort van kasteelheer speelt. Asjeblieft zeg, ppffffff principes zijn er schijnbaar om je reet mee af te vegen als je er zelf beter van kan worden.

Vuurrood
Vuurrood24 okt. 2016 - 9:14

Niet zo zeveren! Volgens een hoop Joopers is handel gewoon wat het woord zegt, handel. Waar we onze volledige welvaart aan hebben te danken! Toch? Dat een niet onbelangrijk deel van de "handel" ook opgevat kan worden als crimineel gedrag, wat maakt dat nu uit! Onder het tapijt ermee! We moeten een klein aantal "vrije jongens" ook bekend als handelaren, of bankdirectie's, of rechtse vrije marktdenkers of politici met een bedrijfsfunctie streven niet belemmeren in hun heilige graal naar winstmaximalisatie! En dan ben ik maatschappelijk betrokkenen zoals zorgverzekeraars echt niet vergeten!

frankie48
frankie4824 okt. 2016 - 8:17

Zal als de Brexit een feit is ook de Ltd (Besloten Vennootschap-BV) als ondernemingsvorm komen te vervallen in de rest van de EU? Dat schoot me even te binnen.

Freeman2
Freeman224 okt. 2016 - 8:10

Corporatieve neoliberalisme is per definitie synoniem van fraude. De methodes zijn soms wetenschappelijk, de uitkomst - wegens de achterliggende ideologie van het zelfverrijking, altijd hetzelfde.