Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

GroenLinks-leden mogen stemmen over fusie met PvdA in Eerste Kamer

Ledenreferendum over verdere linkse samenwerking
Joop

Nederlandse financiële sector steekt miljarden in kolencentrales

  •  
08-12-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-39963823
Nederlandse financiële instellingen investeren miljarden in bedrijven die nieuwe steenkolencentrales bouwen. Dat blijkt uit onderzoek van Greenpeace, BankTrack en Urgewald. Zo heeft ING in drie jaar 2,6 miljard euro uitgeleend aan bedrijven die kolencentrales bouwen in onder meer Polen, Botswana en Vietnam. Het verbranden van steenkolen moet volgens klimaatonderzoekers in 2030 al 78 procent omlaag om de temperatuurstijging onder de 1,5 graad te houden.
Ook de pensioenfondsen ABP en PGGM en de verzekeraars Nationale Nederlanden en Aegon steken nog altijd honderden miljoenen in bouwers van kolencentrales. “Terwijl dinsdag 10 december de Wet Verbod op Kolen zal worden bekrachtigd door de Eerste Kamer, investeren onze financiële instellingen nog steeds in nieuwe kolencentrales over de hele wereld”, constateert Kees Kodde van Greenpeace.
Pikant is dat het Duitse Uniper dat de Wet Verbod op Kolen bij de rechter wil aanvechten, ook wordt gefinancierd door ING, Aegon en PGGM. “Onze banken, verzekeraars en pensioenfondsen beleggen ons geld dus nog steeds in bedrijven die op ramkoers liggen met het Nederlandse milieubeleid en het klimaat”, stelt Kodde.

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (70)

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 dec. 2019 - 8:41

Waarom sta ik daar nu helemaal niet van te kijken!

adriek
adriek9 dec. 2019 - 15:47

Deze clubs weten waar geld te verdienen is. Ze weten dus blijkbaar dat we voorlopig nog niet van de kolen af zijn of zorgen door gerichte lobby dat de regering dat (ook) geloofd.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 11:42

Sommige mensen hebben echt een steekje los zitten. Lantaarnpaal is bijvoorbeeld van mening dat elektriciteit in de ontwikkelingslanden net dat verschil kan maken tussen armoede en welvaart. Toch mooi dat sommige rechtse mensen geboortebeperking van de groep mensen die amper iets consumeren niet als de oplossing zien, met de smoes dat die mensen nu niets gebruiken, maar dat in de toekomst misschien wel gaan doen. Dus daar heeft hij wel gelijk in. En wat is er nu tegen decentrale duurzame energieopwekking door middel van zonne- en windenergie, zodat men geen dure netwerken hoeft aan te leggen en die mensen niet afhankelijk worden van de multinationals? Niets toch? En hoeveel gebruiken wat LED lampjes, een TV en een inductie-kookplaatje nu? Je hebt dan echt geen enorme accu nodig om de nacht door te komen. Iemand die zoiets voorstelt wil arme mensen gewoon arm houden, aldus Lantaarnpaal, MountEverest en itsme, want die arme mensen moeten natuurlijk ook een automatische trommelwasmachine hebben die het water tot 80C verwarmt, airconditioning, een elektrische auto en nog meer van dat moois en dat kan alleen maar opgelost worden met kolencentrales. Met kolencentrales! Nou, ik zal wat water in de wijn doen: wij werken ook met een langzaamwasser die we met warm water uit de zonneboiler vullen. Een losse centrifuge erbij gebruikt ook niet veel, maar bovendien schijnt hier bijna altijd de zon, dus dat ding wordt haast nooit gebruikt, want dan moet je de was weer overladen en een paar minuten laten draaien en het droogt zo ook wel, dus dat is al gauw teveel moeite Geloof me maar dat vrouwen die nu in de beek de was staan te doen en op een vuurtje koken dat als welvaart zien. Het enige probleem is om dat aan een stelletje dom-rechtse mannen in Nederland duidelijk te maken. Overigens berust dit niet op fantasie want wij leven zo.

4 Reacties
Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 14:26

Het grootste gevaar is trouwens dat het plankton in de oceanen afsterft. Mocht dat een exponentiële ontwikkeling zijn, dan halen we 2050 zelfs niet eens - https://www.bbc.com/news/science-environment-50690995

adriek
adriek9 dec. 2019 - 15:46

Een inductiekookplaatje gebruikt al snel 1500 - 2500 Watt, met een bescheiden zonnepaneeltje red je dat niet tenzij er een flinke accu naast staat. Inclusief de benodigde omvormers toch al snel tien jaarsalarissen bij de doelgroep. Verder ben ik het met je eens dat decentrale energieopwekking, met name in landen met een zeer zwakke infrastructuur, een goede weg is. Voor Nederland (Europa) is het minder aantrekkelijk omdat de infrastructuur er is en voor off-grid forse investeringen nodig zijn. Een Nederlands gezin heeft een forse accu nodig om de komende herfstweek (veel regen, korte dagen, nauwelijks zonneschijn) door te komen, tenzij er een windturbine in de achtertuin staat.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 16:31

Eirda - Dat is het maximale vermogen: als je water (groenten) alleen maar aan de kook wilt houden is 300 Watt meer dan genoeg. Maar je kunt ook rijst voor 2 personen met 2000W in 3 minuten aan de kook brengen en dan de pan in een dekenkist zetten. Het aantal Kwh is dus 20x lager. Rijst in de dekenkist, vlees (of iets anders) 5 minuten op 2000W aanbraden en dan -indien nodig- een kwartier of 20 minuten op 300-500W door laten sudderen en sla/rauwe groenten klaarmaken. Fijngesneden witte kool, met stukjes verse mango en een lepeltje zelfgemaakte mayonaise, opdienen met een gebakken visje, -een heerlijke maaltijd van 1 kookplaatje. Nogmaals, -ik werk daar dagelijks mee. Hier heb je de tabellen - https://simply-solar.nl/off-grid-zonnepanelen-accu/ Het onderwerp waren juist landen met een zwakke infrastructuur. In Nederland moet het netwerk zo snel mogelijk klaargemaakt worden voor decentrale duurzame energieopwekking voor de consument. Grote bedrijven zoals Hoogovens of Shell moeten hun eigen boontje maar -op een verantwoordde manier- doppen, daar hoeft de gemeenschap niet voor op te draaien.

Safiyah
Safiyah10 dec. 2019 - 7:47

Ik twijfel geen moment dat jouw berekeningen qua verbruik kloppen. Het is echter 'grappig' dat je begint over het bereiden van vlees (of vis), aangezien dit juist een van de grootste bijdrages is aan het CO2-verbruik. De 'rijke' landen moeten juist afstappen van het eten van vlees, om de klimaatdoelstellingen te behalen, maar dan moeten de 'arme' landen daar niet mee gaan beginnen.

Wilma3
Wilma39 dec. 2019 - 11:19

Jemig hoe is het mogelijk! Maar hier horen we zeker niets meer over op tv en in de kranten. Dit zou toch een gigantische rel moeten worden.

1 Reactie
Gandalf2
Gandalf29 dec. 2019 - 17:17

Waarom? Ik verwacht van die instellingen dat ze rendement maken. Geen rendement, betekend pensioenen omlaag. Als zij rendement in kolen/olie/wapens zien, dan beleg daarin. Alles op 1 paard zetten, dat is pas een scenario voor een ramp.

Uitgekleed
Uitgekleed9 dec. 2019 - 11:09

Zo is de hele financiële sector oorzaak van de milieu vervuiling. Investeringen in een schone wereld leveren te weinig rendement. In Madrid blijkt de lobby van de vervuilers de boventoon te voeren.

I am Legion
I am Legion9 dec. 2019 - 9:51

Kolenmijnen en daarmee ook de centrales waren altijd veel meer een linkse hobby. Rechts wilde al veel eerder de schone kerncentrales die tegenwoordig als veilig te bouwen zijn een beheersbaar afvalprobleem kennen. Dat kolencentrales gesloten worden is prima maar de foto's, zoals ook hier, met de enorme wolken zijn niet anders dan bewust geplaatst en louter bedoeld om angst te zaaien. Zoals wetenschapsjournalist van de NRC Karel Knip over de pas gesloten Hemwegcentrale schreef. "de pluim die aan de schoorsteen hangt is geen echte rook maar gecondenseerde waterdamp. De Hemwegcentrale smoort zijn rook als het ware in de kiem, hij is voorzien van een denox-installatie, elektrostatisch filter en ontzwavelingstrap. De waterdamp in de pijp komt van de rookgasreiniging. Dat de Amsterdamse vensters, vensterbanken en kozijnen zwart zouden worden van de kolenrook is dan ook een kwaadaardig verzinsel." https://www.nrc.nl/nieuws/2019/11/21/de-mooiste-pluim-gaat-verdwijnen-a3981143 Ook Els Quaegebeur en Keke Keukelaar schreven in Het Parool over hun delen van "een curieuze liefde voor deze 'wolkenfabriek' die door de rookpluim onophoudelijk verandert." https://www.parool.nl/nieuws/ode-aan-de-schoorsteen-op-hemweg-8~b69d4fad/

7 Reacties
Wilma3
Wilma39 dec. 2019 - 11:16

Kunt u uitleggen waarom u schrijft dat kolencentrales een linkse hobby zijn? En laten we vooral beginnen met kerncentrales! We weten al niet wat 300 jaar geleden in de grond hebben gestopt laat staan dat we over 10.000 jaar weten wat we nu voor troep in de grond hebben gestopt. Of is er bij kernenergie opeens geen afval meer wat 10.000 jaar afgeschermd moet worden anders ga je eraan dood?

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 11:52

"Rechts wilde al veel eerder de schone kerncentrales die tegenwoordig als veilig te bouwen zijn een beheersbaar afvalprobleem kennen." Daar is natuurlijk geen enkel bezwaar tegen als je er in slaagt om ze te laten financieren, een verzekeringsmaatschappij vindt die het wil verzekeren, zelf voor de afvalverwerking zorgt en zo kunt concurreren met duurzaam opgewekte energie. (PS: Is al dat afval in Borssele al opgeruimd?)

I am Legion
I am Legion9 dec. 2019 - 15:51

@Wilma Hier wordt steeds rechts verweten tegen sluiting van de koplencentrales te zijn. Het was tot het einde aan toe dat links de kompels van de kolenmijnen bijstond in hun vaak harde acties deze te laten voortbestaan. Die kolen waren er vrijwel alleen om opgestookt te worden waaronder in kolencentrales en bij mensen thuis wat niet minder schadelijk was. Een pleidooi voor de inmiddels sterk verbeterde kerncentrales die veiliger zijn dan ooit en beslist een beheersbaar afvalprobleem hebben heeft bijvoorbeeld Joshua Goldstein hoogleraar internationale betrekkingen in de Volkskrant op overtuigende wijze laten optekenen. https://www.volkskrant.nl/columns-opinie/de-enige-manier-om-snel-en-krachtig-een-eind-te-maken-aan-de-opwarming-van-de-aarde-is-kernenergie~b848e802/

adriek
adriek9 dec. 2019 - 15:53

Kerncentrales hebben een paar nare problemen buiten de veelbesproken risico's en het gedoe met afval. Ze zijn verschrikkelijk duur. Ze worden gebouwd met veel subsidie, de bouw is schreeuwend duur en duurt heel lang. In de kosten worden de kosten voor ontmanteling en afvalverwerking niet meegenomen omdat die niet in te schatten zijn. (maar vermoedelijk wel heel erg hoog!) Uranium wordt ten koste van heel veel milieuschade gewonnen in landen waar we in veel gevallen liever geen zaken mee willen doen. Uranium maakt ons, net als olie, afhankelijk van landen die het hebben. Het bouwen van kerncentrales duurt lang. Veel te lang om nog iets bij te dragen aan de 'Parijs' doelen. Voor 2035 staat er geen nieuwe kerncentrale in Nederland.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 16:48

Mensen die over kernenergie beginnen weten niet waar ze over praten, of proberen iedereen op het verkeerde been te zetten om maatregelen te ontlopen. I am Legion: "Hier wordt steeds rechts verweten tegen sluiting van de koplencentrales te zijn. Het was tot het einde aan toe dat links de kompels van de kolenmijnen bijstond in hun vaak harde acties deze te laten voortbestaan." Dat was in het begin van de jaren '80 toen het begrip "Global Warming" nog praktisch onbekend was. Nu zou links erop wijzen dat de mijnwerkers niet het slachtoffer mogen worden van een maatschappelijk probleem en voor omscholing pleiten. Daarbij komt dat het niet alleen om de mijnen ging, maar vooral ook om de oorlog van Thatcher tegen de vakbonden. Die oorlog heeft zij (en Reagan) gewonnen en sindsdien heeft het inkomen van de werkende man geen gelijke tred meer gehouden met de stijging van de productie. Van die scheefgroei dragen we nu nog steeds dagelijks de gevolgen. I am Legion probeert het weer eens met volksverlakkerij.

Safiyah
Safiyah10 dec. 2019 - 7:41

Kernenergie is misschien voor Nederland geen optie (of in ieder geval niet noodzakelijk voor de energietransitie), het was toch echt het IPCC dat bekendmaakte dat een verdubbeling van het aantal kerncentrales noodzakelijk is om de doelstellingen in het Parijs-akkoord te halen.

I am Legion
I am Legion10 dec. 2019 - 10:54

Tsja.... Als deze terzake kundige hoogleraar Goldstein een pleidooi voor kernenergie uitbrengt op grond van de huidige ontwikkelingen ondersteund met een boek A Bright Future: How Some Countries Have Solved Climate Change and the Rest Can Follow en dit al is genoemd als ‘het belangrijkste boek over klimaatverandering sinds An Inconvenient Truth’ van Al Gore dan kan dat volgens dogmatische anti-kernenergie-activisten gewoon niet kloppen.

Thuiszitter
Thuiszitter9 dec. 2019 - 9:42

En Gretha maar de wereld rond dobberen, iedereen begrijpt de boodschap maar de economie moet blijven groeien

Franchyna
Franchyna9 dec. 2019 - 9:32

Het hele eiereten is dat wij, zeker in onze "luxe" Westerse wereld het woord: 'CONSUMINDEREN'... nu niet eens meer als het grootste vloekwoord op deze planeet moeten gaan beschouwen. Pas dan gaan we misschien stappen zetten de goede richting op. We proberen van allerlei technische innovatie toe te passen, nieuwe dingen ontwikkelen en noem het maar op... Maaaaaarrrrr.... dat alles puur en louter en uitsluitend en alleen omdat we dóórrrrr willen gaan- en niets in wensen te leveren. Neem de auto als voorbeeld: Het dondert ons niets of die op elektriciteit rijdt of op diesel. Leidend is, dat we een auto willen kúnnen rijden... Waar die dan op rijdt, dat zal ons een rotzorg zijn, als we maar auto kunnen rijden. En die houding, die mentaliteit. Die moet eerst veranderen !

2 Reacties
Safiyah
Safiyah10 dec. 2019 - 7:56

Dit is een erg belangrijk punt, het is mens eigen om te willen consumeren. De bevolking in 'rijke' landen willen blijven consumeren, en de bevolking in 'arme' landen willen juist (zeer begrijpelijk) deelnemen aan consumeren.

Franchyna
Franchyna10 dec. 2019 - 9:30

Safiyah: de bevolking in arme landen heeft mijn inziens (persoonlijke mening) het récht... om deel te nemen aan consumeren. En natuurlijk mogen wij hier in het rijke westen dat ook doen. Maar bij ons in dàt rijke westen, zou dat wel een tandje minder kunnen. Als wij hier niet meer kunnen consuminderen ? (Iets wat deze aarde als eerste nodig heeft !). Wie ter wereld kan het dan nog wel ?

mjansen2
mjansen29 dec. 2019 - 6:49

De hele financiele sector gewoon opheffen, gewoon één nationale bank en één nationaal pensioenfonds

1 Reactie
Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 12:18

Het hele bank- en verzekeringswezen, de gezondheidszorg en de energievoorziening nationaliseren, want de consument heeft NIET de keuze om er géén gebruik van te maken, terwijl het gaat om monopolies, die deels opgesplitst zijn om schijnconcurrentie onder elkaar voeren om de illusie in stand te houden dat het marktbeginsel werkt. Werkverschaffing voor dure CEO's

Frits Jansen
Frits Jansen9 dec. 2019 - 0:08

De belasting voor kleine spaarders is verlaagd, en die voor enigszins vermogende mensen verhoogd. Die kunnen alleen nog het rendement halen waar de fiscus op rekent als ze beleggen in de wapenindustrie, de geneesmiddelenindustrie, in fossiele brandstof, liefst met veel vieze zwavel, en in drugshandel. Moderne slavernij is een groeimarkt. Ethiek is mooi maar niet meer te betalen.

rvb2
rvb28 dec. 2019 - 21:37

Hoog tijd dat de democratie versterkt wordt door meer zeggenschap over bedrijven. Maar dat is tegen het zere been van rechts, dat wil een zo klein mogelijke overheid met zo min mogelijk macht. Zij hebben een hekel aan democratie.

2 Reacties
wegmetons
wegmetons9 dec. 2019 - 11:20

Hoe ziet u dit dan? Als zijnde dat ambtenaren bepalen wat een bedrijf wel en niet mag produceren en waar zij wel en niet in mag investeren? Dat is namelijk bewezen ineffectief. Als dat niet zo is, waar doelt u dan op?

Le Chat Botté
Le Chat Botté9 dec. 2019 - 14:10

@wegmetniemand Ik kan niet voor rvb spreken,maar heb hier zo mijn eigen idee over. Meer zeggenschap over bedrijfsvoering kan middels de BTW: Ieder bedrijf betaalt standaard een heel hoog bedrag aan BTW. Door eenduidig aan te tonen (omgekeerde bewijslast!) dat de volledige productieketen duurzaam en sociaal is kan een bdrijf BTW korting krijgen. Een en ander gradueel in te voeren over een periode van maximaal vijf jaar. De definities van duurzaam en sociaal worden democratisch vastgesteld. Aanvullende maatregel: alle contacten van bedrijven met democratische vertegenwoordigers en overheidsfunctionarissen worden door een onafhankelijke partij getranscribeerd en gepubliceerd op een publiek toegankelijke website. Overtreding van deze wet valt onder het strafrecht.

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal8 dec. 2019 - 18:26

Slechte zaak natuurlijk. Alhoewel ik een beetje in tweestrijd zit. Botswana en Vietnam zijn nu niet de landen met de meest kapitaalkrachtige inwoners op onze planeet. Het voorstel om dan maar deze stroom met 1000% belasting te belasten vind ik dan ook een onzinnig voorstel. Een kolencentrale, en dus elektriciteit, kan daarentegen wel net dat verschil maken tussen armoede en welvaart. Dat betekent weer een beter leven voor de inwoners van deze ontwikkelingslanden. Daarentegen betekent hogere welvaart weer een hogere CO2 footprint en dus klimaatschade. Ik vind 't een lastig dilemma.

11 Reacties
Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 20:32

"Een kolencentrale, en dus elektriciteit, kan daarentegen wel net dat verschil maken tussen armoede en welvaart." Dat is volstrekte onzin. Tenzij het om grote projecten gaat, zoals waterkracht centrales, is de lokale opwekking van zonne-energie en windenergie een stuk economischer.

MountEverest
MountEverest8 dec. 2019 - 21:13

@Katootje Het lijkt erop dat jij mensen in ontwikkelingslanden arm wil houden om hun carbon footprint laag te houden.

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal8 dec. 2019 - 21:19

@Katootje We hebben het hier over Botswana en Vietnam. Ontwikkelingslanden. En dan ga jij praten over waterkrachtcentrales. ??? OK, zonne-energie en windenergie, ja, dat zou kunnen. Maar dat kost heel veel geld. Een kolencentrale is goedkoper. Wat kies je Katootje? Welzijn voor arme mensen in Botswana en Vietnam of.... Vandaar dat ik in mijn initiële reactie aangaf dat ik het een groot dilemma vind.

itsme3
itsme38 dec. 2019 - 21:29

@katootje "Dat is volstrekte onzin. Tenzij het om grote projecten gaat, zoals waterkracht centrales, is de lokale opwekking van zonne-energie en windenergie een stuk economischer." Even afgezien of het werkelijk economischer is, uw oplossing is niet echt zinnig omdat dat zou betekenen dat de mensen delen van de dag zonder electriciteit zullen zitten. Daar kun je geen goed functionerende maatschappij op bouwen.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 9:31

Kijk nou: dom-rechts gaat de vooruitgang brengen in de ontwikkelingslanden, met kolencentrales....

korheiden2
korheiden29 dec. 2019 - 11:49

@Lantaarnpaal en @Katootje : ontwikkelingslanden hebben goedkope energie nodig. In principe zijn zon en wind daarvoor geschikt, maar dat gaat nog vele jaren duren, als het al lukt. Om deze landen uit de armoede te halen zijn fossiele centrales nodig. China bouwt in Afrika vele kolen- en kerncentrales.Daar zit uiteraard heel veel eigenbelang bij, maar voldoende energie is echt een vereiste.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 14:01

korheiden: "Om deze landen uit de armoede te halen zijn fossiele centrales nodig." Kun je die bewering -liefst met cijfers- onderbouwen? Centrale energievoorziening is een machtsmiddel, niet alleen om andere landen aan je te binden, maar ook om in een land de consumenten -van een monopolie- afhankelijk te maken. Is dat niet een reden temeer om de Afrikaanse energievoorziening onafhankelijk te maken?

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 14:14

De cijfers laten zien dat het aandeel van "others" veel hoger ligt. China continues to build much-needed power capacity in Africa - https://www.power-technology.com/comment/chinese-investment-in-africa-2019/

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 14:34

Overigens dient al dat gelul over kerncentrales en China er toch alleen maar toe om te argumenteren dat we net zo goed niets kunnen doen? Terwijl morgen met hetzelfde gemak weer wordt beweerd dat het probleem met innovatie oplosbaar is. Je zou mogen hopen dat de politici zo verstandig zijn om naar de wetenschappers te luisteren, maar ik zie het somber in

Safiyah
Safiyah9 dec. 2019 - 15:50

In plaats van dat China heel Afrika gaat volgooien met kolencentrales, kunnen ze niet meteen al beginnen met de aanleg van zonne -en windparken? Er is met het akkoord van Parijs afgesproken dat de CO2-uitstoot naar 0 moet en dan worden er eerst nog eens 1000 (?) kolencentrales gebouwd...

korheiden2
korheiden29 dec. 2019 - 16:05

@Katootje : Ik vind decentrale energieopwekking, met eigen zonnepanelen en windmolens, prima. Maar het is nu en in de nabije toekomst niet genoeg. Om in de komende decennia voldoende energie beschikbaar te hebben, zal meer nodig zijn. Dat zeg ik niet alleen, dat heeft ook de VN gesteld, nog in 2017 : 'Maar daarnaast blijven fossiele brandstoffen in veel gevallen onmisbaar, stellen de VN.' Lees het verder zelf : https://www.trouw.nl/duurzaamheid-natuur/wie-stilt-de-energiehonger-van-afrika~be6c15c1/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F

Starter2
Starter28 dec. 2019 - 17:16

zo lang pellet gestookte biomassa centrales meer zooi uitstoten dan kolencentrales is dat wellicht een te overwegen keuze.

1 Reactie
adriek
adriek9 dec. 2019 - 15:57

Er zijn verschillende soorten biomassa. Afval (snoeihout enzo), of 'versgekapte bossen' die per schip naar Nederland vervoerd worden. Netjes nieuw aanplanten en beide vormen zorgen voor 'kortcyclische CO2' dat wil zeggen dat het na een paar jaar weer in nieuwe bomen (en snoeihout) zit. Een groot verschil met kolen. Andere 'zooi' kan vrij effectief uitgefilterd worden (en wordt dat veelal ook).

itsme3
itsme38 dec. 2019 - 17:09

Het is nogal naïef om te denken dat kolen verleden tijd zijn. Bijvoorbeeld China heeft nog 470 centrales in aanbouw en 700 in de planning. En dat is maar een van de vele landen die gewoon doorgaan met kolen. Het is logisch dat de Wet verbod op kolen wordt aangevochten. Het getuigt van slecht bestuur als je een investeerder toestemming geeft voor de bouw van een kostbare kolencentrale en enkele jaren erna een verbod erop uitvaardigt. Goede kans dat de wet niet bij de rechter van tafel gaat, maar dat het wel zoveel aan schadevergoeding gaat kosten dat ie schielijk wordt teruggetrokken.

4 Reacties
Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 20:34

Het is nogal naïef om te denken dat je gewoon kunt doorgaan met inzetten van fossiele brandstoffen. Het wordt tijd dat we schadevergoeding gaan eisen van degenen die zich nog aan de inzet daarvan bezondigen.

Starter2
Starter28 dec. 2019 - 21:25

Veel succes in China dan maar Katootje.

Safiyah
Safiyah9 dec. 2019 - 15:42

Het is een goede zaak dat er in Nederland een Wet verbod op kolen is aangenomen. Heeft er iemand informatie of er ook zo'n wet is aangenomen (of in de maak) in de rest van de wereld? Anders blijven we nooit onder de maximum stijging van 1,5 graden...en is dat sowieso wel voldoende? Zitten we nu al niet te hoog qua temperatuur?

adriek
adriek9 dec. 2019 - 15:58

@Starter: verbeter de wereld, begin bij jezelf. Als je naar (zelfgekozen) anderen kijkt kun je werkelijk alles verantwoorden.

Karingin
Karingin8 dec. 2019 - 16:51

Daarom bankier ik al jaren bij ASN. Alleen jammer dat ik op mijn pensioenfonds geen invloed heb.

6 Reacties
Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 17:12

"Alleen jammer dat ik op mijn pensioenfonds geen invloed heb." Waar het rendement spreekt, zwijgt de democratie.

Thuiszitter
Thuiszitter8 dec. 2019 - 17:41

Dat zal ze leren !!

Lantaarnpaal
Lantaarnpaal8 dec. 2019 - 18:28

Dat kun je wel hebben Karingin. Meld je aan voor de deelnemersraad van je pensioenfonds. Overigens bankier ik ook bij ASN. Het ASN duurzaam aandelenfonds had afgelopen jaar een fantastisch rendement. Ik begrijp daarom die pensioenfondsen niet. Duurzaam beleggen heeft de toekomst, de rendementen spreken voor zich.

DaanOuwens
DaanOuwens8 dec. 2019 - 20:37

@ Karingin Jij schrijft: Alleen jammer dat ik op mijn pensioenfonds geen invloed heb. Hangt erg van je pensioenfonds af. Bij Zorg en Welzijn en ABP hebben leden veel invloed op het beleggingsbeleid. https://www.pggmenco.nl/ledenraad/ledenraad-informatie Wat jammer is dat een doodgewoon lid er moeilijk in komt. Het loopt via de vakbonden en dat zijn niet altijd de clubs die het beste naar werknemers luisteren. https://www.pggmenco.nl/ledenraad/ledenraad-informatie Direct gekozen leden zijn er ook maar volgens mij zijn dat vaak gepensioneerden. Maar mijn info is niet er recent, heb er meer dan 15 jaar geleden mee te maken gehad. Toch is het zinnig nog eens uit te zoeken als je er zin in hebt. Het valt die vakbonden niet altijd mee mensen te vinden voor de ledenraad van het pensioenfonds, de FNV zoekt nu mensen. Destijds speelde de discussie over landmijnen. Daar heeft Zorg & Welzijn zich toen uit teruggetrokken. Maar het realiseren van nieuw beleggingsbeleid vraagt wel een paar jaar tijd. Verwacht geen wonderen.

Cruise
Cruise9 dec. 2019 - 8:22

ASN bank maar ook de groene Triodosbank investeren in bedrijven die windturbines bouwen waar natuurlijk niets mis mee is, echter om deze te bouwen is veel metaal nodig, metaal dat uit ijzererts wordt gewonnen d.m.v. warmte in Hoogovens opgewekt met vooral het verbranden van kolen. Helemaal CO2 neutraal wordt het derhalve nooit !

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 10:25

Het omsmelten kan zonder enig probleem met elektriciteit en zo hebben als die autowrakken ook nog een nuttige bestemming. Of iets anders, maakt niet uit, zolang er maar een circulaire economie wordt gecreëerd.

Le Chat Botté
Le Chat Botté8 dec. 2019 - 16:47

Prima plan! Vervolgens 1000% btw heffen op het energieproduct van die centrales. Dan gaan eindelijk, eindelijk, eindelijk de vervuilers een keer betalen...

3 Reacties
Verver
Verver8 dec. 2019 - 19:01

10000% is nog veel beterderder..der.

wegmetons
wegmetons9 dec. 2019 - 5:11

Dan niet zeuren he als uw energie rekening ook 1000% duurder wordt. Dus niet meer 100 euro in de maand maar 1000 euro.

Le Chat Botté
Le Chat Botté9 dec. 2019 - 14:02

@wegmetniemand: Ik heb een volledig op windenergie gebaseerd energieproduct, dus mijn energierekening zal niet stijgen.

Greendutch
Greendutch8 dec. 2019 - 16:46

alles wat kapitaal heeft moet tot de laatste drup leeggezogen worden. wie geld bezit, beheert, maakt, is niet persé slim of intelligent, wel hebzuchtig en bang om iets mis te lopen. ook zijn die niet breed georiënteerd of sociaal, rekening houden met anderen hoeft niet en € , $ en yenteken zijn ook door een sleutelgat te lezen.

Dr. Drees
Dr. Drees8 dec. 2019 - 14:59

Zolang mijn pensioen niet gekort wordt vind ik het prima.

3 Reacties
Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 15:48

ook al zou de hele wereld naar de kloten gaan. Kijk, dat is nog eens een moedig standpunt van een rechtse kiezer die niet om de hete brei heen draait: Wat mij betreft kunnen jullie allemaal doodvallen, ik stem op Tjerrie

Dr. Drees
Dr. Drees8 dec. 2019 - 19:06

@Katootje : Nee,ik zal nooit op de meesterpianist stemmen. Ook niet op de VVD overigens.

Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 20:36

Denk je dat het mij wat uitmaakt op wie jij stemt? Als ze akkoord gaan met jouw stelling, dan zijn het per definitie dom-rechtse idioten.

vdbemt
vdbemt8 dec. 2019 - 14:51

Er gaat toch niets boven de Nederlandse handelsgeest. Natuur niet. Klimaat niet. Gezondheid niet.

Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 14:47

Blijkbaar geloven de verzekeraars niet dat de politici hun beloftes zullen nakomen en de plannen om het klimaat (en onze ecologie) te beschermen ten uitvoer zullen uitbrengen, anders zouden ze het wel uit hun hoofd laten.

5 Reacties
Komtgoed
Komtgoed8 dec. 2019 - 15:12

"anders zouden ze het wel uit hun hoofd halen" Nee, katooje dit is realpolitik die voorbij gaat aan luchtfietserij en onhaalbare en misleidend idealisme van neppolitiek om de mensen belasting te laten betalen voor een schijnoplossing voor iets wat niet bestaat. Hoe naïef bent u eigenlijk?

Katootje2
Katootje28 dec. 2019 - 15:44

Ik ben zo naief om te denken dat de meerderheid van de bevolking wel in de gaten zal hebben dat ze door de politici in samenwerking met het bedrijfsleven belazerd worden, omdat je dat anders wel weerspiegeld zou zien in de koersen op de beurs. -

vdbemt
vdbemt8 dec. 2019 - 17:43

@Komtgoed. De realpolitiek die bestaat uit zelfverrijkend misleidende neppolitiek met in de aanvoering de VVD.

MountEverest
MountEverest8 dec. 2019 - 21:27

@Komtgoed Je hebt gelijk. Rechtse politiek betekent welvaart en vrijheid, linkse politiek armoede en onderdrukking. Rechtse politiek is realistisch en sluit aan bij hoe mensen zijn, linkse politiek is theoretisch en wil mensen onder dwang veranderen. Nederland is rechts, Cuba links. Zwitserland is rechts, Venezuela links. In het verleden werd veel verwacht van de sociaaldemocratie. Maar het ooit bejubelde Zweden kraakt nu ook in al zijn voegen, mede door de torenhoge belastingen en de toenemende *) criminaliteit. De Nederlandse boekhouders met hun sobere verzorgingsstaat en lage staatsschuld doen het nog niet zo slecht. Dat hebben de kiezers dan ook heel goed in de gaten en daarom stemmen de meeste mensen op de middenpartijen die dan ook de dienst uitmaken in dit land. Dus stem VVD, D66, CDA, CU of PvdA en negeer de rest. *) Zweden is het enige land in ons deel van het continent waar de zware criminaliteit stijgt.

Katootje2
Katootje29 dec. 2019 - 9:34

Rechtse politiek betekent welvaart en vrijheid in het westen en armoede, corruptie en onderdrukking in de ontwikkelingslanden. -