Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Nederlandse effectenhandelaren en ING-dochter spil in Russisch witwasnetwerk

  •  
21-09-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
3000855212_8c2ab83e86_k
Twee Nederlandse effectenhandelaren blijken samen met een Poolse dochteronderneming van ING centraal te staan binnen een internationaal netwerk dat voor miljarden euro’s aan Russisch geld heeft witgewassen. Dit blijkt uit staatsgeheime Amerikaanse documenten, ingezien door het FD, Trouw en onderzoeksplatform Investico.
De documenten zijn afkomstig van de Amerikaanse financiële opsporingsdienst Financial Crimes Investigation Network (FinCEN) dat verdachte transacties in kaart brengt. Daarin staat dat de twee Nederlandse effectenhandelaren en ING Bank Slaski Russische roebels via zogeheten ‘spiegelhandel’ wegsluisden. Een slinkse truc waarbij anonieme bedrijven via brievenbusfirma’s dubieuze aandelenaankopen doen en zo geld nauwelijks traceerbaar rondpompen.
In het Amerikaanse rapport staat dat in 2017 gewaarschuwd werd voor het “Moscow Mirror Network”, specifiek bedoeld om Russisch geld wit te wassen, waarbij de geldstromen deels langs de Poolse ING-tak liepen. De Nederlandse effectenhandelaren speelden een grote rol door Russische effecten te slijten aan onder meer Deutsche Bank, Credit Suisse en andere banken. Alleen al in 2014 en 2015 waren de twee goed voor het oversluizen van ruim 675 miljoen dollar aan twee offshorebedrijven binnen het witwasnetwerk.
Spiegeltransacties zijn op zichzelf niet verboden, ook omdat vanwege de complexe werkwijze niet direct duidelijk is welke toezichthouder nu precies verantwoordelijk is. Wel worden banken die dergelijke praktijken faciliteren hard aangepakt. ING moest in 2018 nog een boete van 775 miljoen euro betalen wegens nalatigheid bij witwaspraktijken. Over het nieuwe schandaal zegt de bank dat het in 2017 een programma gebruikt om witwassen en andere vormen van financiële criminaliteit beter te bestrijden en dat het in het Amerikaanse rapport om “transacties van de jaren ervoor” gaat.
cc-foto: R/DV/RS

Meer over:

fraude, witwassen, nieuws, ing
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

henk-alexander
henk-alexander21 sep. 2020 - 21:41

Wat is het probleem? Russische oligarchen, onttrekken 'hun' kapitaal aan de algemene middelen van een land i.c. de Russische Federatie (RF) waardoor haar economie wordt uitgehold. Niet alleen op de EU- en NATO-burelen wordt de champagne ontkurkt, maar zeker ook op de Zuidas en in de London City waar ze de kapitaalvlucht uit de RF en andere landen gretig verwelkomen. Dit is een aspect van de internationale kapitaalstroom, dat het Westen eigenlijk wel goed uitkomt en wat het zelfs schaamteloos stimuleert. Wie nog de verwachting koestert dat het internationale, 'globalistische' kapitaalverkeer gecontroleerd kan worden, is naïef - kapitaal kent geen grenzen (letterlijk en figuurlijk). Maar wie zijn klassiekers kent, moet weten dat er verband is tussen kapitaal en arbeid - immers, als kapitaal geen grenzen kent dan geldt dat ook voor arbeid (outsourcing, uitbuiting van migranten). Al met al spelen de toezichthouders het spelletje gedwee mee.

Ryan2
Ryan221 sep. 2020 - 16:18

Tja, en wat te denken van de Amerikanen zelf? Ze hebben sinds 1900 de ene na de andere financiële crisis veroorzaakt. Maar dat gaat allemaal de doofpot in. Amerikaanse banken? Mag nie segge!

vdbemt
vdbemt21 sep. 2020 - 13:26

Ja. Daar kun je gerust miljoenenbonussen van blijven geven. Het ligt in elkaars verlengde en laat vooral, opnieuw, zien dat het deze bank volledig ontbreekt aan moraal, fatsoen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 sep. 2020 - 12:00

Een onderliggend probleem is dat toezicht voor banken een kostenpost is. Iedere investering in toezicht zal bij de banken beperkt blijven tot een wettelijk minimum. Niet bepaald een garantie voor succes, dus.

2 Reacties
adriek
adriek21 sep. 2020 - 14:55

Als de boetes voor dit soort frauduleuze handelingen hoog genoeg worden wordt die kostenpost vanzelf rendabel.

Le Chat Botté
Le Chat Botté21 sep. 2020 - 22:43

@eida De boetes worden niet opgelegd door de banken. Deze hebben alleen de onderzoeksplicht en de signaalfunctie.

Frans Kwakman
Frans Kwakman21 sep. 2020 - 11:38

"staatsgeheime amerikaanse documenten" in mijn beleving is dus de bescherming van deze documenten minder goed en vreemd genoeg nu beschikbaar voor het publiek. Ik denk dat hier hetzelfde speelt als bij de 3de dinsdag documenten.